Fugalaau

Laʻau faʻasolosolo umi: totoina ma tausia, ata o fugalaau

O le Delphinium o le tele o laau toto o le ranunculaceae, e iai foʻi igoa o Spur ma Larkspur. E tusa ma le 500 ituaiga o laau faʻalauiloa ma tausaga taʻitasi. Tausaga faaletausaga, lea e aofia ai pe tusa ma le 50 ituaiga, e masani lava ona vavaeeseina i se vaega lata ane ma taua o shingles.

O le toʻatele o tagata e manatu o le fugalaau e leʻi olaola o se fugalaau e foliga mai o le ulu o le ulu, ma o le igoa lena, ae o loo i ai le manatu o le laau e faaigoaina le mamalu o le aai o Delphi, o loo i ai i Eleni, lea ua fai mai ua tele naua. Ia i ai, atonu o le a ioe soo se fai togalaau o lenei fugalaau manaia o le a teuteuina uma i luma o togalaau.

Delphinium fugalaau: ata ma faʻamatalaga

O le tuputupu aʻeina o se tipitipi o se mea faigata tele lea e manaʻomia ai le galue ma le malamalama. Muamua lava, o le nofoaga e totoina ai e tatau ona susulu i le amataga o le aso ma tapunia mai faʻataʻitaʻiga, faʻapipiʻi foi i luga o se 'upega tafaʻilagi e le mafai ai ona sosolo le susu, a leai o le a mate le fugalaau.

A uma le tau, ia mautinoa mulutuli ma le humus poʻo le peat. I luga o le tasi laupepa, e le sili atu i le 6-7 tausaga le tuputupu aʻe o le delphinium, ma o ituaiga Pasefika e le sili atu i le 4-5, pe a uma le togavao e tatau ona vaevaeina ma toe totoina. Fugalaau e manaʻomia le tele o le totoa ina ia le malepelepe o latou ogaumu e le matagi. I le faʻaopoopoga, o le delphinium e masani lava ona faʻaogaina i siama i paʻu palapala ma isi ituaiga o iniseti leaga. Ae afai e mafai ona e faʻataunuʻuina uma vagaries o le totoina o se iʻa, o le a tauia oe i se vaʻaiga umi ma le matagofie i le amataga o le taumafanafana ma le isi, puupuu, ae matagofie, i le amataga o le tautoulu.

Tausaga taʻitasi

Delphiniums e mafai ona taʻutaʻua ma taʻitasi tausaga. O fualaau taʻitasi, o ituaiga sili ona lauiloa o le Ajax delphinium ma le fanua faʻatoʻa.

Fafaga o le delphinium

O le vao, e mafai ona oʻo i le 2 mita. O fugalaau i totonu o pulupulu e matamata pe faigofie, papaʻe, piniki, lanumoana poʻo le lilac. Vaʻa foliga foliga matagofie:

  • Lulu Vaʻa (fugalaau lanumoana ma se paʻepaʻe papaʻe);
  • Pogisa uliuli Qis Dark Blue;
  • Paʻu pepe Qis Rose.

E toto le laau mai le tautotogo o le tautotogo i le faaiuga o le taumafanafana.

Ajax Delphinium

O se vaega o le Eastern and Doubtful delphinium, lea na maua ai uiga sili ona lelei pe a uma ona filifilia. O le vaega o lenei ituaiga e mai le 50 cm i le 1.1 mita i le lapopoa, e toetoe lava a leai ni laulaau laulaau, e pei o ni fugalaau e tutusa ma le 35 cm le eseese o lanu: lanu mumu, lanu viole, piniki, lanumoana, paʻepaʻe ma le lanumoana. O nisi ituaiga o inflorescences ua faaluaina le faaluaina. E tele ituaiga ituaiga, pei o O le dwarf hyacinth na fuga mai, o le telē o lenei togavao e oʻo atu i le 25 cm faʻatasi ai ma pulumu piniki, lanu viole, lanu paʻepaʻe ma le fugalaau. E toto le laau seia oʻo muamua i le kiona.

Perennial delphiniums

O le totoina o laau toto i le aganuu na amata i le seneturi lona 19: o faifaatoʻaga e faavae i luga o le Delphinium maualuga ma le Delphinium tele-o loʻo faʻaoʻoina i luga o koluse na fatuina ai le muamua hybrids (Delphinium Belladonna, Delphinium beautiful and Delphinium Barlow), ona fai ai lea e le Farani o Victor Limuan ituaiga o terry ituaiga o lavender, blue ma , e pei o le 'aulelei, poʻo le "gaogao," ona toe faaulutalaina lea i "aganuu." O le taimi nei, e sili atu ma le 850 lanu e pei o le dellaniniums i la latou lanu lanu. I totonu o nei laau totō, e maualalo, faʻalauteleina le tuputupu aʻe ma meaʻai umi ma le lua-faalua, faigofie, super lua ma faalua fugalaau, o loʻo i ai le taamilosaga o le 3-10 cm.

O vailaʻau faʻapitoa e vaevaeina i ni vaega i le nofoaga o le fanau mai. Le tele o lauiloa Sikotilani, New Zealand ma Marfin Terry delphinium, lea na faaigoa i le faatoaga faatoaga "Marfino". O ituaiga uma ei ai a latou lava eseesega ma tulaga lelei. O Marfinsky, mo se faʻataʻitaʻiga, e lelei le tetee atu i le kiona ma le maualuga o le teuteu, o nei laau toto e lua-lua ma fugalaau tetele e eseese ma mata susulu. Ae o le tuputupu aʻe o le ituaiga Marfinsky mai fatu e matua faigata lava, talu ai o fatu e le o taofia ni mea eseese.

O ituaiga o Niu Sila, e masani ona suamalie talu ai nei, o loʻo faamatalaina i le tele o le tuputupu aʻe (e oo i le 2.3 m), lua faalua pe lua-faalua buds (8-10 cm i le taamilosaga), i nisi o ituaiga paluga ua gaosia. O nei kulupu o le malulu, e faʻasaʻo i faʻamaʻi, sili ona vavae, umi, ma o le mafuaʻaga lea ua sili atu ona lauiloa i latou.

O le foafoa o Scottish hybrid perennials o Tony Cockley. O nei ituaiga o meaʻai o loʻo faʻamatalaina i le tele o mea leaga o le terry ma super-double buds, e masani ona faʻailoaina le silia ma le 60 petals. Faatasi ai ma le vaomatua e 1.2-1.6 m e mafai ona oʻo ile umi o le 85 cm le umi! "Sulu" e i ai la latou lanu tele, e umi, e le lelei i le tuʻuina ma le faʻamautu lelei o mea eseese i le taimi o le faʻaleleia e fatu.

Fafagaina o le fatu o le Dolphinium

Lauina o le laʻau

E mafai ona faʻalauteleina le delphinium e le gata i fatu, ae faʻapea foi i gaogao, pulupulu ma vaevaega, ae i lenei tusiga o le a tatou iloiloina pe faʻapefea ona tupu mai le delphinium mai fatu. O le totoina o le delphinium e faia i le amataga o Mati. Aua nei galo: pe a teuina fatu i se potu vevela ma mafanafana, o le germination e sili atu ona leaga. O fatu fou e tatau ona vave totoina pe teuina i totonu o le pusaaisa seia oʻo i le taimi manaʻomia.

Fatuina o laau

A o le lūlū, e te manaʻomia faia le fatuina o fatu: tuʻuina i totonu o se taga ie, faʻaititia i latou mo le 20 minute. i se fofo o le manganese piniki loloto. Nai lo o le manganese, e mafai ona e filifilia se mea malie e ala i le faia o se vaifofo e tusa ai ma faatonuga. A maeʻa, a aunoa ma le mauaina o fatu mai totonu o le ato, fufulu lelei i le vai mafanafana ma sasaa le vai i le po (2 drops per 120 ml o le vai). Ona faʻamago lea o fatu ina ia latou le pipii faatasi.

Saunia le eleele mo fatu, mo lenei mea:

  1. Ave i totonu o vaega tutusa humus, fanua o togalaau ma peat;
  2. Uʻu le afa afa o oneone mama;
  3. Sift.

Ina ia faʻaleleia le malosi o le eleele ma le gafatia, ia faaopoopo le perlite i le eleele i se fua faatatau o le 0.5 ipu mo le 5 lita o le palapala. Ona vevela lea o le tino mo le 60 minute. i totonu o se vaʻa aisa e aveese ai spores spores ma fatu vao. Faatumu pusa otaota i le faʻaputu ma faʻafefete i sina mea itiiti.

Lauina o fatu

Totoina fatu tupu faʻapenei:

  1. Lasaina fatu i le fogaeleele, vave ona faapipii faamaumauga ma le igoa o le ituaiga ma le taimi o le totoina.
  2. Luga o fatu e tusa ma le 4 mm o le palapala, ina ia le tupu mai fatu i le taimi o le faʻavaivai, faʻafefe le pito i luga o sina mea itiiti.
  3. Sii lemu i luga ma le vai mafanafana.

Kuni le koneteina ma se mea manino, ona fai ai lea o se ata uliuli, talu ai o fatu e totoina lelei i le pogisa, ma tuu le pusa i luga o le windowsill latalata i le tioata lava ia.

O le vevela sili ona maualuga mo le tuputupu ae o fatu + 11-16C. Ina ia faʻaleleia le germination, pe a mavae ni nai aso, tuu le pusa i totonu o le pusaaisa poʻo luga o se vaʻa matala ma aua le popole pe afai o le vevela iinei i le po e faʻafefe i -6C. Lua vaiaso mulimuli ane, toe faatulaga le atigipusa i fatu i luga o le windowsill. A uma nei manipisi, e tatau ona tupu mai fatu laau i le 1-2 vaiaso, ma taumafai e aua le misia lenei taimi ina ia vave aveese le ata. Aua nei galo ia mautinoa o le palapala e le malogo, susu susu i lea taimi ma lea taimi e faʻafefe ai le masini e aveese ai le condensate.

Delphinium toto

O fualaau ola maloloina e malolosi, maumaʻaʻe lanu meamata, o latou laupepa e taua tele. A tele ni laulaau o loʻo faia i fualaau, e mafai ona e faʻamalo fugalaau i totonu o ipu o le 250-350 ml i le laʻau faʻatasi ma lo latou alualu i luma ma le vevela e le silia le 21C. O le eleele e tatau ona mānava ma matala, o le suāsami e talafeagai, ina ia le faia ai se "lanu uliuli", e mafai ona oʻo atu ai i le oti o fualaʻau.

Talu mai le faaiuga o Aperila, lemu siakiina laau i le ea foue aunoa ma le aveʻesea mai le windowsill i le taimi o le faʻamaʻi. Tuu le laau e tutu ma i le la susulu mo sina taimi puupuu. O fualaau aina e fafagaina muamua aʻo lei totoina i le lauʻeleʻele i le tele o taimi ma se vaeluaga o le 14 aso e ala i le "Mortar" poʻo le "Agricola" ina ia le paʻu ai le fugalaau ile lau. E mafai ona totoina laau totō i le lauʻeleʻele pe a faʻapipiʻiina le eleele i totonu o le ulo. E faigofie lava ona maua i le taimi e tasi e pei o se paluga e aunoa ma le faaleagaina o aʻa.

Dolphinium Care

A oʻo ina ola le laau i le 12-16 cm, latou te fafagaina se paluga o mullein i le fua o se pakete fagu mo le 11 pakete vai - mo 6 laʻau tele. O laina pe a uma ona aveese le mutia vao ma le tatalaina o le palapala e tatau ona mulimulu i se vaega o le peat or humus pe a ma le 3 cm. Totoina o fugalaau pe a tuua le fale pe a 25-35 cm le maualuga: e tatau ona e tuua le 4-6 i totonu o le fugalaau, o le a mafai ai ona sili atu ona matagofie tele faʻaletonu.

O puʻu vaivai o le pito i totonu o le laau ua aveʻeseina, vavae ese mai le eleele lava ia. O lenei mea o le a puipuia ai le fugalaau mai faʻamaʻi ma o le a faʻatagaina le ea e ulu atu. Oti ese ni meaʻai, pe afai e le mumu ma vavae ese ma le mulivae, e mafai ona mauaʻa. O le togaʻau e togafitigaina i se paluga o laʻau mumu o le heteroauxin ma le malala, faʻapipiina i se paluga o peat ma oneone ma tuʻu i lalo o se ata. A maeʻa le masina, ona maua lea o le aʻa, ma pe a uma le isi afa o le masina ona totoina lea, o lona uiga o le faʻaleleia e ala i mea e tupu.

Pe a oʻo atu le vaomatua i le afa mita i le maualuga, i tafatafa o le togavao, e taumafai e aua le faʻaleagaina le aʻa, latou te eli i le 3 mita o le lagolago e oo i le 2 mita le lapopoa, o loʻo faʻapipiʻi ai i luga o le vao ia lipine.

I le vaitau o le tuputupu aʻe, o laau taʻitasi "e 'ai" i le 65 lita o le vai. O le mea lea, i se taumafanafana matutu e tatau ai ona sasaa ni pakete vai i lalo o laau taʻitasi i le vaiaso. A maeʻa le palapala pe a uma ona faʻafeinu, e tatau ona tatala i le loloto o le 4-6 cm. E le gata i lea, o gaʻo e manaʻomia le faʻaleleia i le taimi o le fausiaina o mea leaga, ma afai e vevela le vevela i lenei vaitau, o vaega e leai ni fugalaau o le a faia i totonu o le vai. O le puipuia o lenei mea, o le tele o le suāsusu ma le pusi ma le phosphorus ma le faʻamaʻi faʻasamaʻi e talafeagai.

Maʻi ma faʻamaʻi

I le taufaaiuiuga o le taumafanafana, e mafai ona fugalaau. eleʻele paʻu - fungal infection, lea e ufiufi ai laulaʻau ma se paʻu paʻepaʻe. Afai e le o ave fuaina taimi, o le a mate le laau. I uluai faʻaaliga, e tatau ona faʻamalolo le vao faʻalua faʻatasi ai ma se faʻavae poʻo se mea e maua ai le Topa.

E masani ona foliga mai le lanu uliuli i luga o laulaau o le delphinium, lea e tafe mai le pito i lalo o le laau. O se nofoaga lanu uliuli, e mafai ona tau na o sina taimi muamua lava, o le pulupuluina o laulaau ma le paluga o tetracycline faalua i le fua faatatau o le 1 capsule i le lita o le vai.

Faʻaaogaina laau ma mama mama, lea e ufiufi ai laulaau ma fusi samasama. O se faʻamaʻi viral lenei, e le mafai ona faʻaumatia, ma o loʻo aʻafia ai laau e manaʻomia ona aveeseina. Ae o le pusa o le siama, aphids, e manaʻomia ona aveeseina: fufulu le fugalaau i le actellik poʻo karbofos mo le puipuia.

O meaola faalavela, e fefefe le delphinium: o slugs ma le delphinium e felelei, lea e tuu ai fuamoa i totonu o inflorescences. E aveese le lele ma iniseti, ma o le slug e aveese le manogi o le lime, e mafai ona tuu i totonu o pusa i va o laau.

Delphinium pe a uma ona fuga

A maeʻa lau lauʻau pe a uma ona fuga, ona vaʻaia lea o laupepa i le maualuga o le 35-45 cm mai le eleele ma mo le faʻamaoni, o latou pito i luga e ufiufi i le palapala. Latou te faia lenei mea ina ia mafai ona timu le timu i le autumn ma le meltwater e aunoa ma le faʻavaivaia o le ua ma e le saofaga atu i le oti o le fugalaau mai le pala o aʻa. Tatalo o manunu uma o le maluluuma mea matutua ma laau toto.

Afai o le taumalulu e leai se kiona ma le malulu, ona tatau lea ona tapunia moega ma laau totő i vaomago poo laau toto. E na o le maʻemaʻe ma le faʻafefe o suiga i le vevela e mafai ona faʻaleagaina ai le delphinium, aʻo latou oʻo atu i le tele o le susu, lea e pala ai aʻa. O le auala sili e puipuia ai lenei mea o le sasaaina lea o le 0.5 pakete oneone i le taimi e tau ai i le pito i lalo o le lua ina ia mafai ai e le tele o vai ona alu i totonu.

E mafai ona e vave mafaufau o le tagofiaina o se meaʻai, aemaise lava le faʻatupulaia o lenei fatu mai fatu o se mea e sili ona faigata, ae afai e te le fefe i faʻafitauli ma faʻaalu sina taumafaiga ma lou taimi patino, o le a sili atu nai lo mea e faʻamoemoeina.

Delphinium - o le laau sili ona lelei mo teuteuga