O le togalaau

Iberis totoina ma tausi ile eleele e ola mai fatu

O le genus Iberis o le aiga Cruciferous. O Iberis e taua foi o le Iberian, le puipui. O le ituaiga e tusa ma le 40 ituaiga, lea o loʻo faʻatusalia i tausaga taʻitasi ma meaʻai, o loʻo i ai i totonu ia i latou uma ia toga malulu ma le malulu.

Ona o le mea moni o le aʻa o Iberis e taua, o le totoina i lenei laau e le manaomia. O moli Iberian e mafai ona faʻavae pe fetolofi, e faigofie lava laʻau. O fugalaau e laiti, faia ni faamalu; fugalaau tele, i le taimi o le fugalaau e ola ai se manogi manaia. O le valivali o fugalaau e eseese i ituaiga eseese.

A maeʻa ona tupu, o le a fua mai se fua - o se paluga, pe afai e te aoina mai fatu, ona mafai lea ona faʻaaoga mo le totoina mo le 2-4 tausaga.

Eseese ma ituaiga

E lua ituaiga o Iberis tausaga.

Iberis oona e oʻo atu i le 30 senitimita, e faʻalauteleina, faʻalaʻau lauulu. O le laʻau o se tasi lea, faʻamalosi, ma le faʻamavae. O fugalaau e paʻepaʻe, laiti, e aoina i se pulumu.

Iberis faamalu o lālā o lenei ituaiga meaola lelei foi, ae e le pei o latou suauu, e le o se fale. O le aʻa e oʻo i le 40 cm. Le lanu o fugalaau e mai le paʻepaʻe ma le lanu viole.

Ole siama masani ile Iberian

Iberis evergreen o se laau toto e oʻo i le 40 cm. O laʻau e oʻo atu i le 7 cm. O fugalaau laiti e aoina i faamalu.

Iberis o Gibraltar o se vao vao e ola e oʻo i le 25 cm le maualuga O le uluai foliga vaaia o fugalaau piniki, ae i ituaiga eseese ituaiga e mafai ona eseese le lanu.

Iberis Crimean o se laau maualalo e ola e oʻo atu i le 10 cm. O lau lanu e lanu-lanumeamata, scapular, puaa lalac, aʻo latou i ai i le afu, ona liliu ai lea i le paʻepaʻe.

Iberis e papa ogaoga laau toto e oo atu i le 15 cm, ma fai ai vao. O fugalaau laititi o lenei meaola e tele naua i le taimi o fugālaau e foliga mai o loʻo i ai le kiona i luga o le vao.

Iberis tulaʻi ma tausi

Iberis o le a toto i le eleele i le tautotogo o le tautotogo, pe a manino o le a le toe foi mai le kiona. Mo lenei mea, ua filifilia se nofoaga lelei ma le loam poo le papa papa.

O laau laiti laiti ei ai se mea sili ona palasi, o lea e tatau ai ona totō totō ile eleele ma le faʻaeteete. O tagata taʻitoʻatasi e tusa pe tusa ma le 15 cm le tasi mai le tasi. Afai ei ai ni ituaiga o fugalaau, aua nei totoina mea uma i se tasi eria, aua o le ai ai le eletise.

Faʻatau ma fafaga Iberis

E le faigata ona tupu Iberis. Faʻasalaga e tatau ona naʻo pe a iai le vevela i luga o le auala. I se tulaga lautele, o le a manaia pe afai e te fafagaina laau faʻamaʻi faʻamaʻi i ni nai taimi i le taimi o le taumafanafana, ae e le manaʻomia lenei mea.

Iberis teuteu

O le tausiga ile Iberian e sau i le teuteuina o fatu pe a uma ona fuga ma aveese fugalaau mataga. E le gata i lea, a oʻo atu i le lima o ona tausaga, e manaʻomia ona totōina vao o ituaiga o meaola.

E ui lava e mafai e Iberis ona faʻafetaia le malulu, e sili atu le ufiufi ao leʻi oʻo i le taumalulu ma lala paʻu.

Iberis fatu toto

A uma ona fuga, e mafai ona e aoina fatu. Talu ai ona o le fugalaau e tupu i le taumafanafana uma, e mafai ona selesele fatu i le taimi lava e uma ai. E tatau ona faʻagogo pipi ma tausia i se potu mafanafana. Iberis foi e faʻaleleia lelei e ala i le faʻaleleia o le tagata lava ia, o lea i le tautotogo o le a tatau ona malepe i vavao malolosi.

O Iberis e mafai ona faʻalauiloaina fatu laau poʻo le faʻaaogaina o fatu, ae o fatu e masani ona faʻaaogaina, talu ai e faigofie tele lenei auala. Lauina o fatu i se loloto papaʻu i le ogatotonu o le tautotogo, o le mea lea o mea uma e popole ai i lenei ituaiga o toe gaosia.

Ina ia maua ni fatu laau, o fatu ia Mati e faataatia i luga o eleele palapala i le loloto o le 1 mm ma sausau i le oneone oneone i luga ae o sina tamai. O loʻo suluina fatu i totonu o se nofoaga mafanafana ma lelei. E tatau ona faʻaaogaina le vai mai se pulu pe a maeʻa le palapala. Ona o aʻa lagoʻa o le laau, e le faʻafefe ai laau.

Faʻasalalau Iberis e ala i le vaevaeina o le vao

Pe a oʻo le Iberis i le lima o ona tausaga, e tatau ona vaeluaina ona togavao, o lea o le ae maua ai le tele o mea fou mo le totoina. O lenei faiga e faia i le tautotogo po o le autumn.

Faʻasalalau ile Iberis e ala ile tipi

Ina ia maua ni laau totō e ala ile tipi, o le seleseleina o le 7 cm i le tele e vavae ese mai lala sili ona malosi, e tipi ese le vaega o le au o le tausaga talu ai. Ona totōina lea o laʻau i totonu o se pusa, faʻafeinu ma ufiufi i se ata tifaga.

O le pusa e tuu i se nofoaga e lava le malamalama, ae o le la e le susulu sao atu ia i latou. Suavai ma faʻamaʻalosi mea mai lea taimi i lea taimi. A oo mai le autumn, e mafai ona totō laau laiti i luga o le saite.

Maʻi ma meaʻai

O anufe ma aphids, e pei foi o se pusi mata, e sili atu ona faigata i le fafine Iberia. Ina ia faʻaumatia le mea mulimuli, e tatau lava ona e faʻamamaina le palapala ile laau. Latou te tau i aphids ma se fofo o le fasimoli. Afai e aʻafia au laau ile anufe, ona faʻaaoga lea o le Actara.

Ona o aʻa vaivai, e faigofie lava ona aafia Iberis i fualaau. Ina ia puipuia lenei mea, e tatau ona togafitia le nofoaga ma le fungicide aʻo lei totoina. Afai e faʻaalia pea le afu, ona vave loa lea ona faʻaumatia le faʻamaʻi ma faʻamaʻi le palapala.