O le togalaau

Coriander, aka cilantro

Coriander fatu, cilantro (Coriandrum sativum) - O Le Celery Family (Apiaceae).

O le vaovao taʻitasi ma se mea faʻapipiʻi mafiafia ma aʻafiaga o loʻo aʻafia ai le eleele i le loloto o le 1-1.5 mita. O le tele o aʻa o loʻo taoto i se fola e oʻo atu i le 40 cm.ʻUa saʻo pe faʻaoʻoina le pito i luga o le aʻa, e masani ona faʻalautele i le pito i luga, e oʻo i le 80 cm le maualuga O laulaau e lanumama lanumeamata, basal - i luga o petioles umi ma vaega tetele e faʻavaeina, mea faʻapipiʻi - puupuu-luga, faalua-pinnate, pito i luga - sessile, vaapiapi, vavae. O fugalaau e papaʻe pe piniki, laiti, lima-lobed. O le fua o se fatu fatu e lua. Na te totoina le vao i Europa i saute, i le talafatai Metitirani. E maua foi i le vaega Europa o Rusia, i le pito i luga o le Volga ma le Volga i le itu i Sasaʻe Sasae e pei o vao i totonu o togalaau, togalaau, lata ile fale.

O Koriander o le laau toto aupito sili ona matutua, o ona fua na maua i nofoaga anamua o Aikupito i le seneturi lona 10. TLM u. Talu mai taimi anamua, ua lauiloa i tagata o Transcaucasia ma Central Asia. I Rusia, na amata muamua le coriander i le XVI senituri.

Coriander fatu, cilantro (Coriander)

I faʻatinoga i le lalolagi, o le coriander e maua i luga o saito e maua mai ai le suauu tatau, i luga o fatu ua manogiina e aunoa ma le suʻeina o le suauu taua ma ia maua ai ni meaʻai vela. O vaega autu o lona galueaina i lo tatou atunuu o le Central Black Earth Region, o le Middle Volga Region, ma le Caucasus i North. I totonu o lo matou atunuu, e 5 ituaiga o meaʻai ma le 10 salalaʻi o le coriander ua faʻalauiloaina i le aganuu.

Mea aoga

O fua matutua o ituaiga o le coriander e aofia ai le 2.4% o le suauu taua ma se manogi manaia ma le manaia. O le Coriander leaves e aofia ai le aconote ascorbic (vitamin C), vitamini B1 ma le B2, carotene, rutin.

I tala faʻasolopito, ua leva ona faʻaaogaina e le gata o fua o le coriander, ae o le laau atoa na aoina i le vaega o le fugalaau. O teuteuga ma mea faʻaleagaina o le coriander o loʻo i ai ni mea faʻapitoa, o se faʻataʻitaʻiga lelei, o le faʻamoemoe, faʻamalosi, sui o le hemorrhoidal, faʻaolaina faʻamaʻi manu, faʻaosofia le toe faʻafoʻi o mea ua faaleagaina.

O Coriander o se aga sili ona taua-o le meaʻai fiafia. I le avea ai o se mea manogi, fualaau fou ma le susu na aoina i le taimi o le vavalaʻau o laau totō, faʻapea foʻi fatu (fua). O fuga fou e susunuina i aano o manufasi ma fualaau faisua, meaʻai falai, iʻa, salati. O meaʻai e gaosi ai meaʻai ma mea e faʻafiafia ai meaʻai, o loʻo faʻaaogaina i le gaosiga, faʻapea foi i le kuka i le fale - i le gaosia o sausagesi, taʻavale manu ma le taʻavale, iʻa fagota, fai falaoa, keke.

Coriander fatu, cilantro (Coriander)

Faʻatauga faʻatoʻaga

Coriander e le faʻafefe i le vevela, e mafua mai i le maualuga o le vevela. Ae peitaʻi, o le faʻalavelave o le lauʻeleʻele o le lauʻeleʻele, e ui i lea, i le taimi muamua o le atinaʻe ma i le taimi o fualaau aina, e matua nofouta i le susu. Mo le lūlūina, o loʻo faʻamalamalamaina nofoaga e maua ai le eleele mālūlūina ma le le faʻaituau poo le aliali mai o le tali atu o le ala. I luga o le faʻafefe, o vailaʻau oona, eleʻele palapala e faigofie ona fausia ai se mea pala, o le coriander e le tupu lelei.

Ua totoina le laau e fatu. O le totoina o coriander i le itu i saute (i le North Caucasus) e mafai ona faia i le tautotogo (faaiʻuga o Aukuso - amataga o Setema), i isi itulagi - amataga o le tautotogo. Fua o le toto - 2-3 cm.

Pe a tupu le coriander i se fale o se fale e avea o se mea manogi, e totoina i ni nai vaitaimi ma se vaeluaga o vaiaso e lua, mai le amataga o le tautotogo i le ogatotonu o le taumafanafana. O le fuaina o le fatu o coriander e oʻo i le 1.6 g i le 1 m2.

O fua o le Coriander e le tupu i le taimi e tasi, e faigofie ona sasaa. O le seleselega e masani lava ona amata pe a oʻo mai le 30-40% o fualaau aina. E selesele togalaau ma a maeʻa le lima i le fitu aso, pe a maeʻa le fua o fualaau aina, faʻapala. E mafai ona vavae lautini lanu kesi i le gasologa o le vaitau.

Coriander fatu, cilantro (Coriander)

Teuga

Tatala, laʻau vaeluaina e ufiufi le vao coriander i se lanumeamata lanu lanumeamata. I le masina o Iulai-Setema, o le tele o mea e tutupu mai-o faamalu e foliga mai, e aofia ai lanu piniki piniki ma papae. Latou te ofoina atu se manogi tulaga ese. O Koriander foi e foliga lelei i le taimi o fualaau aina, pe a amata ona vevela fualaau suamalie ma se uluai taamilosaga.