Laʻau

Akokantera - fale teuteu ma manogi totonu

Laʻau tele i totonu o fale e sili ona lauiloa i aso nei. E mafai ona suia e se tasi o laau manaia fualaau manogi, ma o le faatosinaga o le ata faaalia i totonu o le potu e le mafai ona sili ona maualuga. Faʻasaoina o latou mea teuteu i le gasologa o le tausaga, e talisapaia ai totonu o laau ma laau toto mo lo latou agavaʻa. O se tasi o laau o loʻo i ai soʻo se uiga lelei - mai le laʻau e paʻuʻu, fuga ma fua mai - o se faʻailoa tioata tele. Faʻaleagaina ma tauagafau i le natura, ae le o foliga, e tatau ona sili atu le gauai.

O le Akokanthera e manaia, poo Longleaf (Acokanthera oblongifolia, e tutusa ma Acokanthera spectabilis).

Akokanter - sili i mea uma lava

Acocanters o sui o le aiga o Kutrov (Apocynaceae), e ui lava e faigata ona mateina le mafutaga ma mea e uiga i le foliga o le laau ma foliga o le tuputupu aʻe. A uma mea uma, o lekonekalo o ni laʻau mūmū o se lapoa tele, lea e le gata o le a faʻaalia mai i lau laʻau matagofie, ae o le fugalaau foi e fua mai ma fua mai.

I le natura, e seasea lava ona maua mai i totonu o Aukilani, o se tasi o ituaiga sili ona matagofie o le fugalaau i le lotoifale.

Igoa ole igoa acocanters (Acokanthera) na maua mai le Eleni "faʻamaonia le isi". I le lalolagi atoa, o lenei laau oona ua lauiloa o le poisoning o Bushman poo le vao oona, e ui lava o le fualaau o le taumalulu i atunuu e tautatala i le gagana Peretania e mafua ai le toe maua mai o se isi igoa - fiafia i le taumalulu.

Akhinoter e fiafia, poʻo Longleaf (Acokanthera oblongifolia, synonym - Acokanthera spectabilis) e na o le pau lea o le kesi e faʻaaogaina i totonu o le vaomatua. Ma o le aganuu i le faatoʻaga i atunuu e iai le mafanafana o le tau, e faigata ona taʻu le sui ole ituaiga o nei laau, aua o ituaiga uma o ituaiga o lekone o laau ia e seasea maua.

I aso nei i faʻamaumauga e mafai ona e le mauaina se taimi umi, ae o se isi sekoneka - oona (Acokanthera oppositiveolia), lea e matua faigata lava ona iloa mai isi (naʻo le sili atu o foliga o lau).

Folamalaga o le acocanters.

O le a se mea e foliga i ai se tagata e foliga mai?

Acocanters o ni fualaau suamalie mafiafia lea e matua oʻo lava i soo se uiga mai le laʻau i fualaau aina e mafai ona mafua ai le faamemelo. O nei fualaau lalelei, matagofie ma se matagofie matagofie o lala e foliga mai o ni meaola laiti ola ma ua lelei ona fausiaina.

O le maualuga o le tekinolosi i totonu e faalagolago tonu i le ala e tipi ai le laau ma pe faʻafefeina ai lona tuputupu aʻe. I le leai o le teuteuina, o le a faigofie ona maua le 1 m, ae i le taimi o le faʻatulagaina e mafai ona sili atu ona faʻatusatusa. Acocanters ua vave ona tuputupu ae, ae o le saoasaoa o lo latou atinae e mafai ona pulea. O lanu e matua manifinifi, lanu meamata, e oʻo lava i le tele o tausaga, e foliga mai e le mautonu.

O laulaau o lecocanterae e faigofie, faʻafeagai, faʻapuʻupuʻu, lapoa, ova-oval ma se pito i luga. A oʻo i le umi o le 12 cm, latou te maofa i se foliga paʻu lelei i se lanu pupula matagofie ma le cirrus, e foliga mai o le vevesi. O lau o loʻo faʻapipiʻiina i luga o laʻau i se faʻatonuga saʻo, ma faia ai se mea e sili ona matagofie ma teuteuga. Faʻasaga i tua o laʻau lauolaola ma se lanu matilatila, lau lanu meamata, o le fugalaau e foliga mai e sili atu ona mataʻina.

O lapisi tetele o maʻalaʻau, lea e foliga mai o loʻo taoto i luga o aluga o laʻau lapopoa, e foliga mai o se galuega ola o galuega. E ui lava i le malosi o mea leaga, o fugalaau taitasi e vaaia i totonu ia latou - laiti, ae matagofie, ma le lelei atoatoa o paʻu, sinasina-paʻepaʻe, ma se paʻu mumu puupuu. Le manogi suamalie ma le le lelei e pei o le faʻaleleia atili o le matagofie o fugalaau.

O le taimi vavave o acocock i lalo o tulaga masani e amata i le ogatotonu o le taumalulu ma tumau ai a itiiti ifo ma le 3 vaiaso, ae masani ona fuga mai le kalama i totonu mo le tele o masina ma fiafia i le galu lona lua pe a uma sina pisi puupuu. I totonu o itulagi ma le ogaoga o le taumalulu, latou te masani ona fuga i le faatalitali mo le taumalulu, fiafia i la latou lua lua-tolu masina fugalaau ma se malologa o ni nai vaiaso.

E pei o le tele o laau afu aferika, e mafai e le acocanter ona faʻamalieina i le taimi tonu mo aso malolo taumalulu. Mai ia Novema seia oo i le faaiuga o Mati, o le lane o ona faʻailoga e manatua ai ni nai taumalulu.

A maeʻa ona toto, e le gata o le a le maumau le laau, ae e ofo foi i le matagofie o le fua. Faatasi ai ma le kekone o loʻo i ai ituaiga uma e manaʻomia ai le faʻafefeteina o felauaiga, faʻapea foʻi ma ituaiga o vailaʻau o le tagata lava ia, ae i totonu o la tatou faʻamaumauga ua latou manatu o se mea faigata.

Ina ia ausia le acocanteri room, o le a tatau ona e tausia lelei oe lava. Tele, malie, ma se ata matagofie, o fua e teuteuina lala i vine ma foliga mai o se asoa moni.

I fafo atu, o fualaau o maketi e tutusa lelei ma olive. O le vevela o le laau atoa e le o se uiga o le fualaau aina, e ui lava e sili atu le le 'ai ona o le malosi o mea totino cardiotonic.

O fua o fuakone.

Tuutuuga mo le ola i totonu o le kekone

O le talaaga o le Akhinoter e le fetaui ma lana amio. O fua o le fugalaau e maua mai i Aferika, o le tasi lea o mea aupito sili ona manaomia mo le tausiga. O le kesikaceni faʻasalalau "faalagolago" naʻo luga o le malamalama ma e mafai ona fuga e tusa lava pe leai se tau malulu. E lagona le lelei i luga o pupuni o le faamalama, ae o le faʻamalamalamaina e mafai ai e oe ona faʻaoga isi avanoa e nonofo ai.

Pe a faʻatupulaʻia le au tekinisi, e tatau ona mafaufau i lona tulaga oona. O le laau e le fetaui mo tagata uma, ona o le matautia o le faʻafesoʻotaʻi ma le sua ua natia e aʻa, o lauʻau ma laʻau e manaʻomia ai le lapataiga ia i latou e iai a latou fagafao ma tamaiti laiti.

Malamalama ma le tuʻuina atu

Acocanters, e pei o le tele o fafine Aferika i Saute o loʻo ola aʻe i totonu, o loʻo manaʻomia le malosi tele. O lenei laau e fiafia tele, malamalama susulu, i le masani, nai lo fenumiai, e manaomia tele itula o le la i se aso.

E le gata ina taliaina le faʻamalamalamaina, ae mafai foi ona e totoina se laau e mamao mai le faamalama, e matua manaomia lava i le taumalulu. E moni, e mafai ona e faia e aunoa ma lea mea, faʻatapulaaina oe lava i le toe faʻaleleia o le laau i nofoaga malamalama. E oʻo lava i le paolo, e leiloa e lekenikalo lo latou gafatia ona fuga, ae o le laʻau e tumau le teuteuina i le malulu malosi, o nisi taimi e mafai ai ona ola faʻamalosi e teuteu ai le loloto o totonu o loʻo i ai laumei lapopoa.

Pe a tuʻuina ni makaʻai, e taua le filifilia o le faamalama o le itu i sasaʻe poʻo sisifo. I faamalama i saute, e mafai ona fesuiaʻi le laau i totonu, ma taulaʻi atu i ona faailo e uiga i le malamalama o le malamalama mo le tuputupu ae masani ma le atinaʻe.

Laititi ma le ea

E alofa Akokanthera i se siosiomaga mafanafana lelei. O le laau e gaoioi leaga i le maualalo o le vevela ma le vevela. O le mea sili ona matagofie mai acocanesi e mafai ona maua pe afai o le laau o loʻo i ai i le tausaga atoa i totonu o se potu ma le vevela e tusa ma le 20 tikeri Celsius - mai le itiiti ifo i le 18 i le maualuga o le 25 tikeri.

O le laau e fiafia e sulu i totonu ma fuga i lalo ifo o le vevela, ae le faatagaina e pau i lalo o le 15 tikeri. Afai e leai se avanoa e faaitiitia ai le vevela i le 15-18 tikeri, e mafai ona tumau le taumalulu i le taumalulu mafanafana (o sea tausiga tausiga e le aafia ai le fugalaau, pe afai e maualuga le vevela ma le maualuga).

I le taimi o le taumafanafana, e mafai ona faʻaaogaina le acocanterus o se teuteuga mo se togalaau poʻo se faletalimalo. O le laau e lagona le lelei i le ea fou ma e manaʻomia tele le faʻaleleia o le ea. O Akokanteru e puipuia mai faʻamalositino malosi ma suiga o le vevela i totonu o potu ma totonu o le togalaau.

O le tumau o le tagata suʻesuʻe e mafai ai ona faia ni mea sese ile fausiaina.

Tausiga a le fale mo le sekone

Pau lava le taimi faigata i le tausiga o le kalama o le manaʻoga lea e taofia le faʻamago atoatoa o le masini. O le tumau o le laau e mafai ai e oe ona faia ni mea sese i le fausiaina, ae o le le lava o le kacoconi e le faʻamagaloina i latou. Ma o le ea vevela e le o se filifiliga sili mo ia. O le mea e totoe o se mea e foliga mai o le palasitika ma e talafeagai mo tagata e leai ni poto masani, o se laau o le a fiafia i le fugaina ma le tausiga masani masani.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Fua o le suamalie o le suauʻu, e aunoa ma soʻo se mea e masani ai, masani, faʻafefete i le taumafanafana ma sina mea e seasea ona tupu i le taumalulu - o le fuafuaga sili lenei mo le filifilia o se polokalame e faʻaleleia ai le vaʻaia. O le laau e mafai ona tupu i luga o le gaosiga poʻo i totonu o koneteina ma le faʻaleleia faʻavaivai. O le tele ole taimi e fai ai taualumaga, e mafai ai ona faʻamamago le pito i luga o le masini. O le faʻamamaina atoa o le palapala mo lenei fualaau aina e le taliaina, ae e le o faʻamalolo, pe afai tatou te le o talanoa e uiga i le faʻaauau pea o le suavai, e le afaina le acoconi.

O lenei vailaʻau e faʻasūlūina na o vai mama. Pe a faʻaleleia ma faʻafeinu, e taua tele le faʻamautinoa o le vevela o le vai e tele tikeri maualuga nai lo le vevela o le ea i le potu.

O Akokanteru na faigata ona totoina laau totō ona o lona suamalie alofa, ae o lona aiga. O lenei laau o le a tumau pea lona teuteuina mo le tele o tausaga i le ea malulu, pe afai e te le faatagaina ni misi e inu ai. O le mea moni, o tulaga lelei e mafai ona faia pe afai e le pa'ū ifo i lalo ifo le 70% le malulu o le ea. O le ea malulu, aemaise lava i le tulaga o le solia o le puleaina o le vevela ua fautuaina, e le o se mea e afaina ai se kekone, ae, pe afai e mafai, e sili atu ona lelei le fatuina o se siosiomaga malu.

Mo lenei laau toto, e fautuaina e faʻapipiʻi se fale gaosi oloa po o se mea e faʻafefe ai mea taulima, ae faʻafetai i le tele o le laʻau e mafai ona faamalieina i le faʻapipiʻi faigofie. Acocanters e masani ona aveese le pefu mai laulaʻau ma se omomi pamu.

Fertilizing ma le faʻafefiloi

Mo lenei aganuu, o le laei masani e talafeagai. Afai e te faʻaaogaina fertilizers mai le tautotogo i le tautoulu ma le faʻafia o le taimi i le 2 vaiaso, o le a leai se meaʻai i le laau, ae e sili atu le faʻafefeteina i le tausaga atoa, faʻaitiitia le televave poʻo le faʻamaua o le faʻamalolo i le taumalulu. I le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe ma le fugalaau, o le fua fautuaina fautuaina e le gaosi oloa i faatonuga e tatau ona matauina tonu, e aunoa ma le faaitiitia pe faateleina.

O fomaʻi faʻavaomalo e lelei atoatoa mo acocanters. Afai e mafai ona filifili ni fomaʻi faapitoa mo fualaau aina lelei, ona mafai lea ona latou suia ia laʻei pito i luga luga.

Toto ma fusi

Ococock totonu ole atonu e le o televave le totoina o laau totő, ae latou te faʻalauteleina taimi uma ma toesea lo latou faʻatusatusaga i le matua. O le teuteuina o loʻo faia, tuʻu ai le itiiti ifo ma le lua fagalaʻau i luga o le tipu. Mo le teuteuina malosi, e sili atu le manaʻo e faʻapuupuuina pito o tumutumu ma le toe faʻafoʻiina o le tautotogo masani ma le aveʻesea o paʻu pito i matua ma le mafiafia. Ua lava le tipiina o laau taʻitasi i le tausaga. E mafai ona e faia le faʻavae i le auala e manaʻomia.

Suiga ma sui

Mo maketi, e sili atu le tuʻuina atu mo se faʻaopoopoga faaletausaga poʻo le gafatia e suia i le taimi e tasi i le 2 tausaga mo fualaau matutua (faʻatasi ai ma le sui ole tausaga). O le aʻa o le laau e vave ona atiina ae, e matua mamana lava, o lea e suia ai le tulaga ma le gafatia pe a uma le fugalaau e mafai ai ona e faia ni tulaga mausali mo le laau. O le totoina e masani ona totoina i le tautotogo.

Mo lenei aganuʻu, e mafai ona e faʻaaogaina se mea e leai se mea e ola ai. O mea faʻapitoa mo laau toto ma mea e faʻaaoga ai totonu o fale e lelei tele mo acocans, ae e mafai ona e faʻaogaina se faʻafefiloi faigofie eleele. Afai oe sauniuni le palapala ia oe lava, ona lelei lea ona fai i luga o le eleele palapala ma ni mea faaopoopo o le oneone ma pepa palapala i le fua faatatau o le 3: 1: 1.

Mo le acocaneti, o le totoina ma sina faʻafesoʻotaʻi ma aʻa e sili ona lelei. Ua toe utaina le laau i totonu o koneteina fou, aveese ai na o le gaogao, pala o le palapala pe faaleagaina. I le pito i lalo o tane mo acoconiu, o le maualuga o le alavai e tatau ona tuʻuina. Mo acocanters, e mafai ona e faʻaogaina mulching decorative o le pito i luga o le masini.

O faʻamaʻi, faʻamaʻi ma faʻalavelave tuputupu aʻe

E seasea afaina le acocanter i meaola faalafua. O le lamatiaga o laulaau lapopoa o le laau e na o le apogaleveleve mite ma fuainumera iniseti, e masani ona aafia ai le laau i lona latalata i tuaoi le lelei. E masani lava, ina ia mafai ona foʻia lenei faafitauli, ua lava lea e fufuluina ai laʻau ma le fasimoli ma le vai ma faʻaleleia ai le maualuga o le ea.

Faʻatele masani i le tuputupu aʻe o aukacoloa:

  • faʻasolosolo mo le 2 vaiaso i soo se suiga i tulaga tuputupu aʻe i totonu o le faʻavae o se tali masani masani;
  • toʻotoʻo laulaau po o le vaeluaina o lau i le ea malulu;
  • faʻalavelave faʻaleagaina po o le faʻasolosolo faaumiumi i le faʻavaivai tumau o le palapala;
  • leai se fuga i le malulu;
  • leai ni faailoga o le tuputupu ae pe a uma ona teuteuina i le malamalama maualalo.

O le auala pito sili ona faigofie e faʻailoa ai le acocanterium o le vavaeina.

Totoina o le acocanteri

Ococock totonu e sili ona lelei le faʻaleleia o laau. O fatu laau e mafai foi ona faʻaaogaina, ae o lenei filifiliga e manaʻomia ai le tele o tausaga e ola ai seia oʻo ina selesele muamua, ma lūlūina fatu e tatau ona faʻatinoina vave lava pe a maeʻa le aoina.

Semi-lignified cuttings e mafai ona mauaa i ni maketi e maua ai ni laau fou. Ua vavae pito i luga o le vavae, filifilia ni malosi ma malolosi malosi ma 2 to 3 nodes. Mo le aʻafiaga, ua lava le vaʻaia o le 6-10 cm le umi. E le masani ona togafitia faʻamalosi i le tuputupu ae o le tuputupu ae, talu ai o nei taualumaga e le o faateleina le pasene (e tutusa ma le 50% sili), ae tatau ona tuʻuina i totonu o le vai mo le tele o itula.

Laʻau o loʻo totoina i se mea faʻapitoa, faʻalautele i le maualuga o le 1-2 cm. O le taina o loʻo faia i le malamalama ma lalo o le pulou ma le faʻamalosi masani, e puipuia ai le vevela o le ea mai le pa'ū ile 25 tikeri.

O fatu o le Acocanter e totoina pe a uma le seleselega (i le saoasaoa e mafai ai). O le veleina o loʻo faia i lalo, lautele ipu ua tumu i le susu susu, o fatu e taatia i se mamao o le 2-3 cm mai le tasi ma le isi, ona ufiufi lea i se pepa 5 mm o le pito i luga ma toe fai ma le agamalu. I lalo o le tioata po o le ata tifaga, ma se malū eleele mausali ma i le vevela o le 25 tikeri Celsius, ua faaalia ai e le laau le maualuga o le fuaina o le germination. E totogo laau toto pe a uma ona tuʻuina atu le laʻau lona tolu.