Laʻau

Soifua manuia i le soifua maloloina ma faʻaleagaina le 'ai o le isalaʻelu

Eggplant o se tasi lea o fualaau aina suamalie sili ona pele i le lalolagi. O se mea faapitoa i fualaau faisua e fesoʻotaʻi ma le faʻamaualuga o isalaʻelu, lea e mafai ona falai, suʻe, tao ma tao. I le taimi lava e tasi, o ipu e masani lava ona latou foliga mai e lelei, lelei ma maloloina.

O a aoga aoga o le isalaʻelu, ma o le a le mea e tatau ona sili atu ona mataala i ai tagata o loʻo mataituina lo latou ola maloloina?

O a fualaʻau aoga aoga: uiga o le tuufaatasiga o fualaau faisua

O laupepa, eggplant-embedded violet, motley, pe paʻe paʻepaʻe o se tagata fiafia i soo se umukuka.

A maeʻa le kuka, o lenei fualaau aoga e le gata ina aʻafia ai le aano o meaʻai e kuka ai, ae faʻaalia foi lona tofo ma mea aoga o vaega o le isalaʻelu i ipu.

O le aoga sili o fualaau aina fou o le tele o fiber, pectin, ma macro-ma microelements e taua mo le ola o tagata. O nei vailaʻau e masani lava ona fuafuaina meatotino o le isalaʻelu. E ui lava i le mea moni e faapea, o le pupuʻu lanumeamata o le fualaau faisua e mauʻoa i le potassium, iron ma fulukalama, calcium ma magnesium, o loʻo i ai foi vitamini. O nei mea o le acid ascorbic, vitamin PP, poʻo le kulicoticic acid, faapea foi ma le tele o vitamin B: B1, B2, ma le B5.

O lenei tuufaatasiga o le fualaau fualaau e fuafua ai le soifua maloloina o le isalaʻelu, e aʻafia ai le malosi e puipuia ai le faʻaaogaina o le cholesterol ma faʻaitiitia ai le tulaga ua i ai nei o lenei mea i le toto. O le potassium i le tuufaatasiga o ipu o le isalaʻelu e afaina ai le fatu ma le toto, o le fiber e fesoasoani e faʻamamaina le tino ma le faʻaogaina o fualaau.

O le taua o mea taumafa o le 100 gram o le fuaina o le isalaʻelu e aofia ai:

  • 5.5 kalama o meaʻai gaʻo;
  • 0.9 kalama o le protein;
  • 1.3 kalama o filo o meaʻai;
  • 0.2 kalama o meaola malosi;
  • 0.1 gaʻo.

Afai tatou te faaopoopo atu 100 kalama o le isalaʻelu, e fuafua i le ituaiga, e na o le 24-28 kcal, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le taua o lenei aganuu o se mea e gaosi ai mea taumafa, e manaʻomia le mamafa ma le mamafa tele.

Faʻaleleia o le Soifua Maloloina Eggplant

O le taua o meatotino aoga o le isalaʻelu mo le tino ma le manaʻomia e aofia ai lenei fualaau faisua i le taumafa a le lautele o tagata ua fuafuaina tonu i le tuufaatasiga o meaola o fua.

Talu ai o le aofaʻi o tagata mamaʻi i maʻi fatu cardiovascular i le lalolagi atoa o loʻo faʻatupulaʻia ma le mausali, o le tele o ipu isalaelu e mafai ona avea ma fesoasoani sili i le puipuia o nei maʻi ogaoga. O le tele o fiva, mea pāmalolo ma isi vailaʻau, fualaau faisua e fesoasoani i:

  • aveese le tele o le vai mai le tino;
  • aua nei faatagaina le cholesterol e gauai, i le gasologa o taimi e poloka ai le toto ma faalavelaveina le toto i totoga ma gaʻo;
  • malosi le aveeseina o toxins mai le manava;
  • faʻamaonia le faʻaogaina o meaʻai ma metabolic processes i le tino.

O nei mea totino uma o le isalaʻelu e aoga mo tagata matutua ma matutua o loʻo aʻafia i faʻamaʻi o le fatu, toto toto, ma sili atu nai lo isi o loʻo mafatia mai le gasegase oona, edema ma le toto maualuga.

Faatasi ai ma le kuka lelei, o le taua o le isalaʻelu, o se meaʻai, fualaau lelei, e le faʻaitiitia.

O le tuusaunoaga o le seleseleina o fualaau aina, lea e masani ona faʻamalieina ai le tino i le suauu, ma nai lo le manuia, o le afaina mai le isalaʻelu e le mafai ona faʻaalia, aemaise lava pe ai ai i se tagata ni faʻafitauli i le faʻafefeteina ma le pancreas.

Faafetai i le acoriso acid ma isi vitamini, o le eggplant e fautuaina e avea o se faʻasolosolo:

  • i taimi o malulu;
  • i le taimi o le malosi o le malosi faaletino ma le galue malosi faalemafaufau.

O pectins o lo oi totonu o fualaau faisua, lea e faʻamalosia ai le faʻapalapalaina o meaai ma faʻaleleia le metabolism, fai a latou sao i le lisi o mea aoga o le eggplant.

O nei fualaau faisua e matua leai se afaina mo le maʻisuka. I le faʻaopoopoga i le togafitiga faʻaleagaina ma le faʻasolosolo i le atherosclerosis ma le fatu, o fualapelu e aoga i le mauaina o faailoga o le osteoporosis ma le osteochondrosis:

  • O le vailaʻau C e tausia le setete o faʻamaʻi ma toe faʻaleleia le malosi.
  • Vitamini o le vaega B e nafa ma le gafatia e galue ai, o le popolega ma le paleni o mafaufau o se tagata.
  • Zinc ma le manganese i le popo fou o fualaau aina e fesoasoani i le toe faaleleia ma le taufaasese i tulaga matautia e pei o le stroke.
  • O le potassium ma le uʻamea e faʻaleleia ma le faʻaleleia le toto, lea e faʻaalia mo le anemia ma faʻaitiitia ai le leo ma le mamafa.

Ina ia mafai ona maua atoatoa le aoga o le isalaʻelu, ma faʻaitiitia le afaina mai le faʻaaogaina i se mea maualalo, e sili atu ona lelei le 'aiina o nei fualaau faisua i le kuka, kukaina poʻo le kuka.

O le a le isiliʻelu e aoga mo le paʻu mamafa?

Ona o le maualalo o le kalori i totonu o le isalaʻelu ma se maualuga maualuga o filo o meaʻai ma elemene o fualaau faisua, o ipu ma fualaau violē e manaʻomia i se meaʻai mo le paʻu o le mamafa.

O a faʻamanuiaga faʻalesoifua maloloina o le isalaʻelu i le taimi e vaʻaia ai e le tino le faʻalavelave i aso uma ona o le "le lava" o le taumafataga?

Muamua, faatasi ai ma le fesoasoani o le isalaʻelu ma isi fualaau faisua, e mafai ona faʻafeʻeneʻeneʻi manusini mo le aveesea o le mamafa ma tumu i ni meaʻai manaia ma maloloina. I le faaopoopo atu i ai, o fuamoa o le isalaʻelu e aoga i le i ai o le uʻamea ma le 'apamemea, magnesium ma le potassium, vitamini ma mea faʻalaʻau. Faatasi ai ma se ituaiga o meaai, o le tino o le a le faaitiitia, ae o le a faʻaaluina le gaʻo faaputuputu mo le manuia o le soifua maloloina.

O le auala sili e kuka ai le eggplant o le kukaina lea, faʻasaʻo le fufuluina ma le taoina., E aunoa ma le faʻaaogaina o le suāuu. I lenei tulaga, o le ipu o le a tumau pea le maualalo o le kalori, faʻasaʻo le tofoina o fualaau faisua ma mea aoga o le isalaʻelu.

Aua e te lafoaia le faʻaaogaina o le isalaʻelu mo tagata o loʻo mafatia mai faʻamaʻi masani o faʻamaʻi ma le manava i le faʻamagaloina. O sina aafiaga leaga o le fua i luga o le mucosa na faatoa faʻagaoioia ai le faʻapalaina o le tino e aunoa ma le afaina ai.

E aoga tele foi le eggplant mo gout. O nei fualaau faisua e mafai ona puipuia le faʻaputuina ma le tuʻuina atu o siti o le uric acid ia e aʻafia ai le sooga, faʻapea foʻi ma le faʻalavelaveina o le gallbladder ma fatuga.

I le taimi o le maitaga ma le lactation, e mafai e le fafine lava ia ona fuafua le manuia ma le afaina o le isalaʻelu pe a le i ai pe le i ai ni faailoga o se tali atu.

O le mea autu lava o fualaau fou fou e le o iai ni kulimi ma isi mea oona e faʻaaoga i meaai.

E ono mafai ona afaina mai eggplantal ola maloloina?

O mea sili ona matuia na faia i le faʻaaogaina o le eggplant are:

  • o le faʻaaogaina o mea tuai, fualaau mama, ao latou faaputuputuina ni pipi saito;
  • fufuluina o fua o laau, i le taimi lea e gaosi ai le fasi suauu, lea e le afaina ai tagata ei ai ni mea e mate ai fualaau.

Afai e le mafai ona teena ni meaʻai suamalie ma fasi falala, faʻapipiʻiina le isalaʻelu e teu i le vai malulu mo le 10 minute i le afa itula.

A o faagasolo lea taimi, e le gata o le a faʻaitiitia le aʻafiaga o le gaʻo, ae o le faʻateleina foi o le pipi moa, lea e lamatia ai le ola maloloina, o le a faaitiitia, ma o le a tumau pea le le suia o meatotino aoga o le eggplant.

Aua e te aafia i suauu fualaau ma isi eggplant dishes mo tagata o loʻo mafatia i le faʻavavevaveina o le maʻi o le peptic poʻo gastritis, faʻapea foi i le vaega laititi o le maʻi urinary ma gallstone.