Faatoaga

Ata o ituaiga 'oti ma se faʻamatalaga puupuu o uiga

O'oti o loʻo taʻua o se tasi o manu muamua na faʻaputuina e tagata. Fafagaina i le aso nei ituaiga 'oti e maua ai susu, aano o manu, fulufulu mamoe ma lalo. E iai foi i le lalolagi e tele ituaiga vavalalata e mafai ai e le au faifaatoaga ona maua mai le lafu manu maualuga i le lua pe tolu itu.

O le sili ona lauiloa i totonu o tagata Rusia o faatoaga ma faatoʻaga totino o ituaiga ia o susu, aano o manu ma laʻau ma aano o manu ma fulufulu mamoe, ma e sili atu ma le afa o le numera o manu ua tupu e maua ai susu.

O faʻamatalaga ma faʻamatalaga o ituaiga 'oti e maua ai le lauiloa tele i le atunuʻu, o le a fesoasoani i le amataina o faifeʻau e faʻatautaia le eseesega o loʻo i ai nei ma sili atu le faʻaeteete e faʻafeiloaʻi ai le lafu o a latou lava lafu.

Zaanensky ituaiga o 'oti

O le taitai o Europa i le lauiloa ma le gaosia o oloa, e saʻo lava le mafaufau o le Saanen ituaiga o 'oti, lea na faaigoa mo le eria i Swiss Alps, lea na fafaga ai. Suiselani na avea ma nofoaga fanau o ni laumei lauiloa iloga, e le o se mea e ofo ai. O se vaega o loʻo i ai se tulaga lelei ma le vao vevela e foliga mai na faia mo le faifaatoaga o faifaatoaga, ae o le mauga maulalo e le talafeagai i taimi uma mo le fafagaina o le matua o le susu. O le mea lea, o le vave ona tuputupu ae, le lelei ma tua atu o se vao vao e faigofie lava ona aʻe i luga o'oti gaoa e le mafai ona maua, na avea ma se atuatuvale mo le toatele o tagata Isaraelu.

O le Saanen ituaiga o 'oti na fanau mai o se taunuuga o filifiliga a tagata. Tele, mai le 50 i le 90 kilokalama i le mamafa, o manu feʻai e faʻaalia lelei le gaosiga o susu. O tamaʻitaʻi e matua faʻaleleia, ma o le 'oti na fanau mai e malosi ma sili atu ona aoga. Afai o le mamafa o le mamafa o le pepe i le fananau mai o le 1.5-3 kilokalama, ona oʻo lea i le tausaga o le 'oti po o le' oti e tusa ma le 10 taimi sili atu.

A o faagasolo le tausaga, e tuʻuina atu e se matua matua le 650 lita o le susu ma se gaʻo gaʻo e tusa ma le 4%. Lactation e oʻo atu i le 300 aso.

Ma o'oti o le ituaiga o Zaanen na oʻo mai i Rusia pe a ma le selau tausaga talu ai. I le taimi lea, ua faʻamaonia e le manuʻa lo latou le lelei, faigofie le fetuunaiga i tulaga eseese o le tau ma le maualuga o le gaosiga o susu. E faavae i luga o sui pito sili ona lelei o lenei ituaiga o 'oti, e tele laina o gafa ma ituaiga fou ua maua.

Ae ui i lea, e oʻo lava i lenei meaola, e masani ona iloa e tagata, e mafai ona tuʻuina atu mea faʻafuaseʻi. O paʻepaʻe paʻepaʻe o le ituaiga o Zaanensky, o nisi taimi e lanu uliuli pe enaena. O lenei mea mataʻutia e fesoʻotaʻi ma le faʻaaliga o se gaʻo e le o toe faʻaaogaina, o ona avega o ni sui mama. O ia ituaiga 'oti e le itiiti ifo le aoga nai lo o latou tina paʻepaʻe, ae e mamao lava mai i taimi uma e ave i le fausiaina.

Toggenburg ewu

O le isi ituaiga Suetena tuai o le 'oti na faaigoaina i le canton o Toggenburg, lea na atiina ae ma lagolagoina tala faasolopito talu mai le 18 senituri. O le laumei Toggenburg goat talu ai nei na mafua ai le tele o ituaiga o Europa. Ma o lona toto o loʻo i totonu o faʻatau a Rusia, Peretania ma Czech.

Afai tatou te faatusatusa manu o lenei ituaiga o 'oti ma Zaanensky, ona sili atu lea o le tele. O le mamafa o, mo se faataitaiga, o le goat Toggenburg e 60 kilokalama, ma o ona aiga mai Saanenthal e 15-30 kg sili atu. O 'oti e sili ona lanu enaena ile lanu papaʻe i luga o vae, taliga ma ulu.

O manu Suise o loʻo faamatalaina, o laʻau lupe le lelei, lea e taua mo le mauaina e le gata o le soifua maloloina, ae o mea lelei lava.

O le ituaiga o lapisi o Toggenburg e faaalia ai le lelei o le gaosiga o susu. O le 'oti mo le 260 - 300 aso o le lactation i le tausaga e mafai ona maua mai i le 1000 lita o susu.

Tusia Rusia papaʻe o'oti

O se tasi o laumei e sili ona lauiloa i laumei i Rusia, na maua i luga o le faavae o manu Zaanensky, ua avea ma Russian White. O sui o lenei meaola e toetoe lava o taimi uma e i ai se suti paʻepaʻe, lapoa tetele, sili atu le tele ma le maualuga o le susu. E tasi le tausaga, o le 'oti e milimili seia oo i le 300 aso, aʻo tuʻuina atu i le 500 lita o le susu ma se gaʻo gaʻo e oo atu i le 5%. E sili ona leai ni moa. O le peleue o manu e puupuu, e malolo, e toetoe lava a leai se paʻu.

Ituaiga Anglo-Nubian

E mafai e'oti o Anglo-Nubian ona fai ma sui o aano o manufasi ma le susu. O aso anamua, o talafaasolopito na fausia i luga o toafa papaʻe o Northern Sudan, o le ituaiga na faʻaaogaina e tagata o le lotoifale mo le tele o seneturi e pei o le lautele ma e matua le lelei lava. O le tului mai tagata Europa na muamua faʻaalia e Farani ma Peretania.

O le mea lea, a e vaʻaia se faʻamatalaga poʻo se ata o se ituaiga o'oti o Nubian, e tatau ona e iloa o loʻo matou talanoa e uiga i manu fou a Anglo-Nubian. O se taunuuga o le sopoia o tamaʻi aferika afuafuaina ma tagata totino a Peretania, na maua ai se ituaiga fou. O 'oti o Anglo-Nubian e iai ni foliga e le masani ai, lapoa tetele ma meaʻai ma meaʻai.

I le osofaia, ma le tautau taliga, o fafine e mafai ona ola e oʻo i le 80 kilokalama, ma o tane tutusa lava e mafai ona ola e oo atu i le 130 kilokalama. O le tuputupu aʻe o se 'oti matua e masani lava ona oʻo i le 90 cm i le maeʻa.

O manu e le lelei le foliga mai ma le fausiaina o fafaga, aʻo tuʻuina atu i le 800 lita o le susu gaʻo i le tausaga. E talafeagai mo le inu ma le faia o le lactic acid, cheese cheese and cheese cheese, o oloa gaosi e oʻo atu i le 8% gaʻo.

Cameroon Faʻapuʻu Manua

O tamaʻi'oti laʻititi mai Cameroon e le gata i lo latou atunuu, ae faʻapea foi i le tele o atunuʻu Europa ona o lo latou laʻititi laʻititi, faʻamaumauga maoaʻe ma le lelei o le susu ma aano o manu. Afai e te talitonu i le tala, ona i ai lea o le 'oti i le Old World i luga o vaa o faifaiva ma tagata faomea. O meaola na sili ona mataʻina ma faigofie ai ona latou faʻataunuʻuina le tele o femalagaaiga, e ese mai i le tuʻuina atu o le auvaʻa ma le susu ma le aano o manu.

I aso nei, o le lauiloa o meaola e lagolagoina e le mea moni e faapea o se ituaiga o 'oti o le susu. O aano o manu o lenei ituaiga e leai se mea e le fiafia pe a uma.

Alpine ituaiga o 'oti

I totonu o vaipanoa alpine o atunuu Europa, na latou atinaʻeina a latou lava ituaiga o susu ma aano o manu ma manu. O nei meaola uma o loʻo faʻaalia i le vave faʻafetaui i tulaga fou, le lelei, maualuga le gaosiga ma le alofa tunoa o papa. I le amataga o le seneturi talu ai, na faia ai e le aufaipisinisi Amerika se sini ia maua se ituaiga o 'oti e faʻapipiʻiina ai itu lelei uma o le faitau aofaʻi o' oti oti.

E tusa ai ma ata ma faʻamatalaga o le faʻateleina o tamaʻi alpine, o manu mai Suisilani, Farani, Italia ma isi atunuu o le konetineta na auai i le faʻatulagaga. O se taunuuga, na maua e 'oti le tele o genes, faʻaalia, mo se faʻataʻitaʻiga, i le lanu o le pepe na fanau mai i' alpine goats.

Aumai ni 'oti

I aso nei, o'oti e tutupu ae e le gata mo susu ma fulufulu mamoe, ae mo aano o manu. O ituaiga ituaiga e faigofie ona iloa e musika ua atiaeina, o se malosi malosi. Ma o 'oti poʻa, na faʻatau mai i Aferika i Saute e tusa ma le selau tausaga talu ai, e mafai ona fai ma faʻataʻitaʻiga.

O le mamafa o se 'oti matua o lenei ituaiga e oo atu i le 130 kilokalama, o le tamaitai e 30-35 kilokalama le malamalama. I foliga vaaia, o le ituaiga o Boer e tele mea e talitutusa ma isi ituaiga Aferika - o 'oti o Anglo-Nubian.

O laʻau o Pena o aso nei ua amata ona matutua, e mafua mai i le maualuga o le tuputupu ae ma le tumau. E seasea lava ona maʻi ma, sili atu ona taua, ia i ai ni meaʻai manaia, e aunoa ma le itiiti ifo o le faailoga o se manogi manogi.

Brown laumei czech

O le talaaga o le lapisi o le lapisi o Czech e lata ane pe a ma le seneturi, e ui na tuuina atu i le tulaga aloaia i totonu o le 70 o le seneturi talu ai. I le fatuina o'oti o Czech, o tagata gaosi oloa sili ona lelei na latou faia. O le taunuuga o le gaosia o galuega e sili atu nai lo mea uma ua faamoemoeina. O meaola o lenei paʻu, o le malosi o le 'oti e vave ona toe fausia mai le tasi meaai i le isi, e mafai ona i ai i le vao mo se taimi umi ma e mafai ona faigofie ona tumau i luga o mauga.

O le lapisi a le Czech e oʻo i le mamafa o le 50 kilokalama, o tama e tasi ma le afa taimi sili atu. I le tausaga, o le fua o le 'oti e oʻo atu i le 800 lita. I le taimi lava e tasi, o le susu e leai sona manogi po o se tofo ma, faatasi ai ma se gaʻo gaʻo o le tusa ma le 3.5%, o loʻo i ai se fua tele ma se maualuga maualuga o lactose.

Afe o Angora

E ui o Epora o 'oti o loʻo taʻua o se tasi o sui sili ona itiiti o le ituaiga, e taua i luga o se pa ma isi ituaiga lauiloa. O lenei ulugalii anamua mai le Sasaʻe Tutotonu, mai Turkey ma Kurdistan. O manu, e masani i se mauga e fesuisuiaʻi mauga, e ufiufi i lauulu lauulu umi ma lauulu lauulu. O le mamafa o tagata matutua, faʻalagolago i le itupa, e mai le 35 i le 55 kilokalama. O 'oti uma ma' oti e iai nifo.

O lanu e lauiloa mo lona luster, malosi fiber ma le lelei. O le lanu tele o le 'oti - ulumatua. O le fulufulu mamoe e sili ona taua, e ui lava e mafai ona e vaʻaia le lanu, ma e oʻo lava i manulele anufe o Angora.