Laʻau

Cattleya Orchid

O Viliamu Swainson, o se tagata e aoina mai laau ma tagata malaga, sa i le vaomatua o Pasila i le 1817. O iina sa ia maua ai fugalaau manaia matagofie ma filifili ai e auina atu i latou i le tagata suesue o le vaomatua William Cattley i Egelani.

Se tausaga mulimuli ane i totonu o le fale koli Cattleya o se tasi o nei laau matagofie ua fuga mai. O le tagata fai togafiti o John Lindley o le taimi lena o galue i totonu o lenei fale kiona, ma o loo ia faia se ata tusi ua aofia uma ai laau lauiloa iloga. O lenei faʻasalalauga na lolomiina i lalo o le igoa "Anthology Anthology". Ma i totonu, e mafai ona e mauaina se faʻamatalaga o se genus fou o orchids, lea na maua ai le igoa Cattleya (Cattleya).

E le gata i lea, o le igoa o le tagata lauiloa o Cattleya e taua o le tele o hybrids e faia e ala i le sopoia o Cattleya ma isi ituaiga ituaiga o orchids. O nei vailaʻau e ola i totonu o fale mautotogi, aua ua faʻavasegaina mo le ola i totonu o tulaga i totonu.

O le genus Cattleya (Cattleya) e latalata ane i le 60 ituaiga o laau totō, faapea foi ma le tele o ituaiga ituaiga o vao o loʻo ola i totonu o vaomatua o Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu. O i latou o laau epiphytic, ma i le vaomatua latou te fiafia e ola i luga o papa poʻo ogalaau o laau eseese. E le gata i lea, o nei laau totō o loʻo aʻafia aʻa ma nisi pseudobulbs, e oʻo ai i le 1 poʻo le 2 lau laititi ma le lauolaola. I nei pseudobulbs, lea e taʻua foi o paipa, o le faaputuputuina o meaʻai e tupu.

O nei laau toto o ni sui e sili ona matagofie o taʻaloga. O le vaitau o le vaomatua e faalagolago i le ituaiga o laau ma mafai ona amata i soo se taimi o le tausaga. O lanu matagofie, susulu ma sili ona manogi e tele tele. O le mea lea, i tulaga saogalemu i le lautele, e mafai ona oʻo atu i le 30 inisi. O lau fugalaau uma ei ai le laugutu, lea e matua ese lava mai le fesuiaʻiga o laʻau i lona lanu.

O ituaiga autu

I le fale, e tele ituaiga o ituaiga ma o latou totoga o lenei laau ua tupu.

Tausiga a Cattleya Orchid i le Fale

I le faatusatusa atu i phalatenopsis, o Cattleya e sili atu ona manaomia le tausiga ma le mataʻutia. E eseese foi i le taimi masani. E ui i lea, e ui lava i nei faaletonu uma, e mafai ona tupu aʻe nei fugalaau i totonu, pe afai e te mulimulitai i tulafono uma mo le tausiga o vaovao.

E le tatau ona galo e mafai e eseese o laʻau pipi ona eseese tele i latou tulaga o le tausiga, faapea foʻi ma le fuga. O le mea lea, o le faʻatauina o lenei fugalaau, ia mautinoa ia iloa po o le a le ituaiga o ia.

Malamalama ma le nofoaga

O lea ituaiga laau e manaʻomia ai se malamalama malamalama, ae i le taimi lava e tatau ona faʻasalalau. Afai o le fugalaau o loʻo i luga o le windowsill o le faamalama i saute, ona oʻo lea i le taumafanafana e tatau ona malulu mai le la susulu. A leai, atonu o le a sefe. E fautuaina le tuʻuina o le lafumanu i tafatafa o faitotoʻa o faamalama i le itu i sisifo poʻo sasaʻe o le potu. I le mafanafana o le vaitau, e sili ona lelei le faʻafeiloaia o lenei fugalaau i se vaʻa. I le taimi lava e tasi, e tele fugalaau fugalaau e fautuaina e tatala uma pupuni i luga o le loggia ina ia maua ai le lelei tele o le ea. Ae ui i lea, e aoga le mafaufau e le tatau ona tuʻuina le laau i luga o se ata tumau.

O le fuga o le tele o ituaiga o nei fugalaau e fesoʻotai saʻo lava i le umi o le ao. O le mea lea, o le fuga o fugalaau e sili ona taatele e amata i le mavae ai o ni nai vaiaso ua pasi ma ni itula pupuu. O ia togalaau e taua foi o le autumn orchids. Ma ei ai ituaiga mea e manaʻomia le tele o le malamalama ma o lona leai o se mea e le mafai ona fuga, ma o le tele o taimi latou te aofia ai bifolia orchids.

Tulaga o le vevela

I le taimi e ola malosi ai Cattleya ma fuga, e tatau ona tuʻuina i le vevela. O lea, i le ao, o le vevela e le tatau ona itiiti ifo ma le 22-25 tikeri, ma i le po - e le itiiti ifo ma le 18 tikeri.

E sili atu le tele o fale i totonu o le vaomatua e sili e ola ai i luga o mauga ma mauga (i luga o le maualuga e oo i le 2000 mita i luga aʻe o le sami), pe a eseese le va o le ao ma le ao ma e 5 tikeri, ma i nisi tulaga. O le mea lea, ina ia ola laau ma ola lelei, e tatau ona mautinoa le eseese o le vevela i le ao ma le po. O le mea lea, i le po, o le vevela e tatau ona mai i le 15 i le 18 tikeri, ma i le ao - mai le 21 i le 27 tikeri. A o faagasolo le taimi umi, e tatau ona tuu le laau i totonu o se potu malulu, i le po e tusa ma le 15 tikeri, ma i le ao - mai le 16 i le 18 tikeri.

Totogi

O nei laau toto e manaʻomia le maualuga maualuga. Latou te manaʻomia le suʻisuʻiina i taimi uma e mafai ai, ae aua nei faatagaina le susu e oʻo i luga o mea e le maua. E fautuaina e le au atunuʻu pamu paʻu ina ia afifiina i le sphagnum e faʻamamaina i le galu.

I le taumafanafana, pe a tuʻuina se orchid i luga o le loggia, e tele taimi e maualuga atu ai le maualuga o le malulu i totonu o se potu i le taumalulu i le taimi o le mafanafana. E fautuaina e nisi o fai togalaau, ina ia faateleina le vevela, tuu se fugalaau i luga o se paleti, lea e muamua ona e faatumu ai tamai maa ma sasaa sina vai laitiiti.

E faʻafefea vai

I le taimi o le ola tuputupu ae, o le fugalaau e manaʻomia ai le tele o le faʻamaʻi Ae e tatau ona manatuaina i le va o le fausiaina o le pito i luga o le eleele e tatau ona mago. E masani ona faasūsūina i le taumafanafana, e fautuaina foi e faʻatofuina le fagu fugalaau ile vai malulu, ma e tatau ona i totonu mo le 10 minute. I le tulaga e tupu aʻe le orchid i totonu o se faʻafefiloi eleele e aofia ai le paʻu, faʻafeinuina e faia i aso lua pe tolu aso.

E tatau ona manatuaina afai e lelei le potu, o le mea lea o Cattleya e sili atu le leaga o le vai, o le mea lea, i lenei tulaga, e manaʻomia le fafagaina itiiti. O lea la, afai o le laau o loʻo i totonu o le ea fou ma i le po e teuina le vevela i le 10 tikeri, o lona uiga e le manaʻomia ona faʻafeinu. O lenei togi ma le filemu o loʻo faatatau i le magoina o le palapala, ona o lona fatu e maua ai le vai. O le tele o vai faʻaaogaina i le taimi o le fausiaina o le tagata lava ia mo laau taʻitasi.

Fertilizer

I le taimi o le ola tuputupu ae, e tatau ona fafagaina Cattle, aua o le a saunia lea mea mo le fuga mai o le a oʻo mai. Latou te fafagaina le laau, e masani lava e ala i le faasusu. O luga o laei e faia i le tautotogo-taumafanafana 1 taimi ile 1-2 vaiaso. Ma latou faʻaaogaina se vaifofo o le faʻalavelave faʻalavelave mo fomaʻi (e le tatau ona lapoa tele le faʻamasinoga).

E fautuaina e tagata tomai faapitoa le faʻaaogaina o fugalaau faʻapitoa i le amataga o se vaitau tuputupu aʻe. Ona sosoo ai lea ma se fuālaʻau eletise i le potassium ma le fulukalama e faaosofia ai le fuga. E fautuaina foi e aua le faʻamafanafana pe a faʻapipiʻi se faʻaaliga i lalo o le laulaau. E le gata i lea, e tatau ona e amata ona fafagaina le laau pe a uma ona faia le fuga.

Taimi e malolo ai

O le taimi malolo o se laau ua tuʻuina ina ua maeʻa ona totoina. I le tulaga e le o umi le taimi lenei, o le tochi atonu e le fuga. O le taimi e amata ai lenei vaitau i le eseesega. Ae ui i lea, i le tele o tulaga, o lenei vaitaimi e pau i le taumalulu.

I le faaiuga o le fugalaau, e tuu le pusi i totonu o se potu malulu. I le taimi lea, e manaʻomia e ia le malamalama e faʻasalalauina, talu ai o ave tuusao o le la e mafai ona faʻateleina ai le tupu aʻe o se fugalaau. E le fafagaina le vai ma e matua le lava lava (2 taimi i le masina pe itiiti). Ae ui i lea, ia mautinoa e le o gatete le pulu ma e le amata ona malogo. I le tulaga pe a oʻo mai le fugalaau i le taumalulu mulimuli po o le tautotogo, o le taimi tumau o sea ituaiga o le a oʻo i le autumn.

Faʻafefea ona vaʻaia

O le gaioiga e faia i le tasi taimi i le 2 tausaga, aʻo lei amata ona ola vave le laau. O le fagu fugalaau e filifilia i lalo. E fautuaina e faʻaoga lagolago ina ia saʻo le fugalaau.

Mo le faia o se mea lelei talafeagai lelei ile palapala, e tatau ona faʻapipiʻiina ni nai fasi fasi uʻu poʻo se pine, pela ma sphagnum moss. E mafai foi ona e faʻatau se faʻapipiʻi o le palapala mo le epiphytic orchids.

Fuga

  • E na o se tagata matua e fuga, ae e le mafai ona tonu tonu pe o le a le tele e tatau ona i ai se pulufana, talu ai o lenei mea tonu e faalagolago i le ituaiga. E mafai ona i ai le 9 inisi ma le 18 centimita. Pe a faʻatau mai se paluga susulu, e leai se masalosalo o ia o se tagata matua. I le tulaga pe ai ai i le laau ni nai afu ma ola ola ma le 1 ma se ufiufi, e mafai ona fuga mai le orchid. Ma afai e leai ni aʻa i luga o pusa, atonu o le a le totogo. I le avea ai o se tulafono, i lenei tulaga, o le isi pulou ma aʻa e tupu.
  • Mo se laau e fuga, e manaʻomia le susulu o le la. O le mea lea, e le fautuaina e tuu i luga o le faamalama i matu. E tatau foi ona e ufiufi le fugalaau mai mata mumulu o le la. O le taeao o le la o Cattleya e tatau ona tatau.
  • I le tau mafanafana, e tatau ona e fafagaina ma fafagaina le fugalaau i le taimi tonu, atonu e le tupu se fugalaau.
  • O le manuia o le fugalaau e faalagolago i le eseesega o le vevela i le ao ma le po (a itiiti ifo ma le 5 tikeri). E sili ona faigofie le tuʻuina atu i le taimi mafanafana i luga o le faapaleni.
  • Le taimi sao o le malologa. E taua tele le faʻavaveina o le laau, e puipuia ai mai ave saʻo o le la ma le tupu aʻe o fugalaau e le tatau ona matauina.

Faʻatauga auala

E mafai ona e faʻateleina e le vaevaega. Faia lenei mea i le amataga o se vaitaimi o le tuputupu ae malosi i le i ai o le 5 po o le 6 pseudobulbs. I le taimi lava e tasi, o pulu taʻitasi e nofo eseese.

Pests

O moli vavavelevele, fuainumera iniseti, aphids, faʻapea foʻi ma thrips e mafai ona faʻaleleia. Mo le taua, e faʻaaogaina se vaifofo mataga (15-20 drops i le lita o vai).