Laʻau

Selaginella

Selaginella (Selaginella), lea e taua foi o le ufiufi, na o le pau lava lea o ituaiga o laau toto. E fetaui lelei ma le aiga Selaginellaceae. I lenei ituaiga, e sili atu i le 300 ituaiga o laau laʻau o loʻo i ai vao eseese. O le mea lea, o loʻo i ai i latou o laau e tutusa ma lapisi lautele po o se tamai vaovao, e pei o le aeʻa ma ituaiga fetolofi.

I tulaga leaga, e mafai ona maua se laau o lenei ituaiga i luga o soʻo se konetineta, sei vagana ai nofoaga o loʻo i ai ni tau malolosi. I le fale, e tusa ma le 20 ituaiga o selaginella ua tupu. Ma filifilia i latou e teuteu lou fale, e le tatau ona e faʻagaloina o nei laau totō e vevela ma e fiafia e ola i vaomatua vao, o le mea lea, e tatau ona talafeagai le tausiga. O nisi o nei ituaiga o meaola e olaola ma ola i luga o papa o papa po o luga o ogalaau. Ma e faigofie lava ona latou taliaina le vaitau timuga o timuga, lea e umi se taimi.

E toʻatele e talitonu o lenei mea totino e sili ona mataʻutia ma e manaʻomia le tausiga. Ae ui i lea, e le saʻo lenei. Ina ia mafai e le selaginella ona tuputupu ae ma atiina ae masani, e manaomia le faateleina o le susu. O le a lagona e ia le mafanafana e tusa lava po o le a le masani ai, ae afai o le ea e matua vevela lava, ona faʻaaogaina lea o se laau o lenei ituaiga e fausia ai ni mea lelei i totonu o se ipu tioata (florarium). Faatasi ai ma lea mea, ua fautuaina e toto isi laau toto e pei o: fern pellet, tillandsia, faapea foi le cryptanthus.

Selaginella tausi i le fale

Tulaga o le vevela

I le fale, ua na o ituaiga vao ua ola. I le taumafanafana, latou te lagona le lelei i le ea o le ea e 20-23 tikeri, ma i le taumalulu e tatau ona e mautinoa o le potu e le sili atu nai lo le 18 tikeri. Selaginella e tatau ona puipuia mai faʻamaʻi malulu. I le vevela o masina o le taumafanafana, e fautuaina le siitia o le laau mai le windowsill i se nofoaga malulu.

Faʻamamaga o le ea

E fautuaina e faatumauina le malulu o le ea pe a ma le 60 pasene. Ua fautuaina le au faifaatoʻaga tomai e fesuisuiai ma le faʻapalapala ia ituaiga laau toto. E sili ona lelei le tupu aʻe o selaginella i le florarium poʻo le "faletua fagu".

Malamalama

E lagona le manaia i le paolo ma e mafai ona ola i luga o se windowsill, o loʻo i le pito i matu o le potu. E tatau ona puipuia mai le la susulu.

E faʻafefea vai

O le eleele e tatau ona susu, e le lava le suāina e mafai ona oʻo atu i le pa'ū. Suavai mo le faʻaleleia o vai e faʻaaogaina ai le vevela laʻitiiti ma le vevela. E sili pe afai e faʻaaoga le vai timu mo le faʻavaivai. E tatau ona matala le eleele ma faʻaleleia lelei le susu. E le gata i lea, e le tatau ona galo se tasi e uiga i le lelei alavai.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

E seasea ona tupu le fesuiaiga, e pei o selaginella o se gaosiga o le tuputupu ae. I le avea ai o se tulafono, e na o le pau le mea e faʻaaogaina pe afai e le fetaui le togavao i totonu o le ulo. Ona faʻapipiʻiina lea i totonu o se potoa telē pe vaeluaina foi le vaomatua ma totōina i pusa eseese. E tatau ona e filifilia se tamai ipu maualalo, aua o aʻa o le laau o loʻo latalata i le fogaeleele.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Mo le totoina, faʻaaoga le palapala, sina palapala eleʻele, lea e lele lelei. Ia mautinoa e leai se lime i totonu o le meaʻai. O se faʻafefiloi lelei o le eleele e aofia ai le turf land, peat, malala, faʻapea foi le sphagnum, ua maua i le tutusa tutusa. Ma e mafai foi ona e faʻaaogaina se faʻafefiloi o palapala, palapala ma oneone. E manaʻomia se alavai lelei. Afai e leai se ea e ulu atu i aʻa, e ono mate le laau.

Laʻei pito sili

Aua neʻi faʻafefeina le laau. O lea, i totonu o le 6 masina talu ona maua pe ua maeʻa foi le suia o le selaginella, e le tatau ona faʻaaogaina fugalaʻau i le eleele. Ona faia loa lea o le na o le 1 le taimi i le 2 masina, e faʻaaoga ai le faʻalaʻau mo laau teuteu ma le faʻamaina (1/2 vaega o le fua fautuaina).

Faʻatauga auala

E mafai ona faʻaleleia le laau i le vaeluaina o se togavao i le taimi o le tautotogo po o le vevela. Ina ia mafai ona vave aʻafia le vaega, e tatau ona maualuga le maualuga o le taimi. Laititi laau e fautuaina e tuu i lalo o le ata.

E fetaui lelei mo le faʻalauteleina o ni mea e maua ai aʻa ma aʻa. E tatau ona vavaeese na o vaega na o le aʻa e tele ona aʻa i lala. Mo le aʻafia, o loʻo faʻaaoga se mea e aofia ai le oneone ma le peʻa. O loʻo tiʻetiʻe faʻataʻoto i le fogaeleele. Ia mautinoa e le paʻu le tasi i le isi. O le vaega pito i lalo o le auʻau e tatau ona fufuluina i se fasi manifinifi o le eleele.

Pests

I se tulaga e le masani ai, e mafai e le apogaleveleve ona faʻaaoga.

Toe iloiloga ata

O ituaiga autu

Selaginella Martens (Selaginella martensii)

E mafai ona maua i toetoe lava o faleoloa fugalaau uma. O le togavao e oʻo i le maualuga o le 25 centimita, ma e matua faʻatusatusa lava. O pulapula talavou e i ai ni laau totoa, ae ao latou tuputupu aʻe latou te momoe. E tele aʻa malolosi e alu ese mai ai. I le vavalalata i le ala, lua-laina, o laulaau laititi e mafai ona matte pe moli. E mafai ona valiina laʻau i le tele o lanu lanumeamata. O ituaiga e sili ona lauiloa o i latou ia o latou fana fanafana e valiina i lanu samasama poʻo le lanu paʻepaʻe.

Selaginella legless (Selaginella apoda)

O lenei mea totino ei ai lona laʻitiiti, e pei foi o laulaau laititi o loʻo i luga o se mea e fetolofi ai. O loʻo faʻapipiʻi ai palu soda. O se ituaiga o selanginella ua tupu aʻe e pei o se ampel plant.

Hooked Selaginella (Selaginella uncinata)

O se faʻaaogaina lelei o laau totō lea e tupu aʻe e pei o se mea taua. O ona laʻau o loʻo i ai se uiga mataga.

Selaginella Krausa (Selaginella kraussiana)

O lenei fugalaau e matagofie ma talisapaia ona o le lauulu o ona fuʻa ua valiina i lanu uliuli lanu samasama.

Selaginella scaly (Selaginella lepidophylla)

Ua taua foi o "Ieriko" pe "toe faatuina mai laau." Afai e maualalo le maualalo o le eleele, ona leai lea o la latou lanu ma laʻau i le laʻau ma tipu o lenei laau. O le fugalaau e avea ma foliga o se paʻu lanu enaena atoatoa. Ae a maeʻa ona toe faʻaleleia le suavai ma maua ai le suavai talafeagai, o le a toe faʻafouina le laau ma liliu atu i totonu o se lanu lanumeamata.