O le togalaau

Paʻu paʻepaʻe - faʻatoaga o togalaau

O le kapisi paepae o se tasi lea o fualaau faisua i soo se togalaau. Ua tupu ma faʻaaoga talu mai aso anamua i le lalolagi atoa. I Rusia, ua maua e le kāpeti se fanua lona lua. O fai togalaau Rusia ua leva ona avea ma matai o lona totoina. Ma tuʻuina atu o le kapisi ua na o se faleteuoloa o vitamini, o le kapeti paepae o se mea e tatau ona nonofo ai o tatou moega mai le vaitau i le vaitau ma le aso. E uiga i mea faʻalavelave uma o lona tuputupu ae i totonu o le togalaau - oa tatou tusiga.

Paʻu paʻepaʻe.

O foliga vaaia o le kapisi paʻepaʻe

Togalaau togalaau (Brassica oleracea) e aofia ai le tele o ituaiga e aofia ai le kāpeti - Brassica oleracea var. oleracea; e aofia ai ituaiga paʻepaʻe paʻepaʻe ma mumu.

Pepa White - o se aganuu anamua, e pei o isi ituaiga o kapisi (sei vagana ai Beijing ma Saina) e sau mai ituaiga o meaola o loo ola i le itu Metitirani o Europa i Sisifo ma Aferika i Matu.

O laʻau kapisi e maualuga le gafatia ma faʻamalolo o meatotino. O loʻo aofia ai vitamini e manaʻomia mo le tino o le tagata (C, P, ma isi), vailaau faʻasaina, suauu meli, mea faʻalauiloa, anthocyanini, ma isi.

Kapisi e lua tausaga le matua. I le tausaga muamua e fai ai ma ulu o kapeti, ma i le tausaga lona lua e atiina ae ai se fugalaau e fuga mai ai fatu ma avatu ai fatu. O laʻau kapisi ei ai foliga eseese, lanu, lanu, maualuluga e faʻalagolago i tulaga eseese ma faʻatupulaia. O le tele o le ulu e mai le 300 g i le 10 kilokalama pe sili atu foi. O se togalaau malulu e iai le aʻafiaga o le aʻa, ma o loʻo faʻalauteleina ile eleele ile eleele ile 40-50 cm.

O aiaiga mo le tuputupu aʻe o kāpeti

Le fua o le kapisi i le vevela

O le Kapisi o se togalaau e matua malulu. Ae ui i lea, i laʻasaga uma o le tuputupu ae ma le atinaʻega, e faʻaalia e le eseesega le faiga o le vevela. O fatu amata amata i le 3-4 ° C, o le maualuga o le germination o le 18-20 ° C. I le tulaga muamua, o laau e tupu mai pe a maeʻa le 8-12 aso, i le lona lua - i le 3-4 aso.

O laau laʻau Cabbage e faʻaauau pea ona tupu i le 5-10 ° C, peitaʻi, o le vevela o le 12-15 ° C e lelei mo le tuputupu ae ma le atinaʻeina o fualaau, ma le 15-18 ° C mo laau matutua i fanua tatala. O le maualuga o le 25 ° C e afaina ai le faʻavaeina o ulu. I le tulaga lea, o le mafiafia o le tino ua mataituina, o laulaau pito i lalo ua lafoai, o ulu o kapisi ua taʻe. O nei mea uma e mafua ai le faʻaitiitia o le gaosiga ma le faʻavaeina o nai laʻau e le faʻavaeina o kapisi.

Le fua o le kapisi i le malamalama

O le malamalama o se tasi lea o punaoa o le teuina o le malosi, lea e faʻaaluina i luga o le faʻavaeina o mea faʻalautele. O le masani ma le tuputupu ae o laau e faalagolago i le tele ma le maualuga o le malamalama, faapea foi le umi o le ao.

O le Kapisi o se masini malamalama. O lona sootaga i suiga suiga ao tuputupu ae ma atiina ae. O lenei laau e maualuga le maualuga o le manaomia i le malosi o le susulu i le taimi o le fatuina. O le le lava o le malamalama i le taimi nei e oʻo atu ai i le faʻalauteleina o laau totō, faʻaitiitia ai lo latou tetee atu i faʻamaʻi faʻaleagaina, faʻavaeina o lau laititi, ma mulimuli ane - ulu ulu.

Ua maitauina e faapea, o le malulu malosi, mo se faataitaiga, pe a tupu le kapeti i laina i le va o togalaau, e masani lava ona le mafai e ulu ona fausia.

I le natura, o le kapeti o se laau umi-aso (ituaiga o togafiti i matu). Eseesega o faʻataʻitaʻiga a le Metitirani (Suria ma isi) o ni togavao pupuu. I le tausaga muamua o le tuputupu ae ma se aso umi, o le kāpeti e faʻaaogaina ni metotia faʻapitoa o meaola e faʻamautinoa ai le faʻavaeina o totoga o le fuga (fugalaau) i le tausaga lona lua.

O le tuputupu ae sili ona malosi ma le atinaʻeina o le kapeti papaʻe e mataʻituina ma se aso umi ma se fulu e sili atu le malamalama, lea, faatasi ai ma ni uumi uumi, e tele ni gaioiga pupuu.

Le fua o le kapisi i le susu

Kapisi o se fale gaosi susu. O lona maualuga manaomia mo le susu o loʻo faʻamatalaina e ala i foliga vaaia o meaola: o le tele o le veveing ​​surface o laʻau ma se nofoaga e matua le lelei lava le aʻa. E suia e fuafua i vaega o le tuputupu aʻe ma le atinaʻe i le taimi o le ontogenesis.

O vaitaimi taua ma vaega o le manaomia o le eletise: totoina o fatu, olaola ola pe a uma ona totō ile laufanua eleele, fausia ulu. I le taimi o le faʻavaeina o ulu o kapeti, o manaʻoga mo le faʻaleleia o palapala ma le ea.

O le mea aupito sili ona lelei i le vaitau o le tuputupu aʻe ua taua o le sua o le eleele i le maualuga o le 80% o le maualalo o le gaosiga o susu ma le maualuga o le taumafataga ile 80-90%. Faatasi ai ma se faaitiitiga o le eleele ile 60% HB, o laulaau e lanu ma lanu piniki, o latou pito e le malie, o le laʻau o le tīputu muamua-tuai ua faʻamaʻaina ma o se ulu e le o se ulu masani ua faia vave.

Ae ui i lea, o le tele o le palapala ile eleele, aemaise i le maualalo o le vevela, e taofia ai le tuputupu ae o le kāpeti ma le fausia o ulu o kapeti; fomaʻi anthocyanin (alofi) e aliali i luga o laʻau ma petioles, o laau toto e ono aʻafia i siama.

O le manaʻomia o laau mo le susu e fesuisuiai e le gata i le fesuiaiga ma le tau ma faʻalautelega atinae, ae i lalo foi o le malosi o isi mea. Totoga o le pupuu muamua, o loʻo faʻaalia e le televave ma vave tele le fuaina o fua, e manaʻomia le sili atu o le susu nai lo le taimi ua leva. Laʻau totō ua totōina ma fualaau e sili atu ona mamafa i luga o le palapala palapala nai lo laau totō e totoina fatu i totonu o le palapala.

Laʻau paepae talavou i le togalaau.

Le fua o le kapisi i palapala ma meaʻai

Kapisi o se tasi o laau e sili ona faigata mo le fua o le eleele. E sili ona tupu i luga o le lanu manogi ma oneone papaʻe ma se palapala loloto ma le maualuga humus content. Lafu oneone, pe a faʻaofiina i totonu ia mea o le humus-mea, e sili ona lelei mo kapisi o ituaiga o fua faatoa amata.

O le eleele mo le totoina o le kāpeti e tatau ona lelei le faʻaleleia, e aofia ai le tele o meaʻai, e le paleni pe pisia. O le maualuga o le totoina o le eleele, o le itiiti ifo o meaʻai e tatau ona faʻaaogaina. O le kapisi e manaomia ai se faʻavae, lauʻeleʻele, lelei le palapala, ma tali lelei i le faʻaaogaina o mea maualuga o mea faʻaleʻeleʻele ma mineral fertilizers i le palapala, aemaise lava i foliga tuʻufaʻatasia.

I le lava o fua o le eleele, o le ituaiga eleele e le taua tele mo lenei laau toto, sei vagana ai le tele o le lanu, malosi malosi, o le suavai ma le suavai, e le lelei tele, e le talafeagai mo kapisi. I luga o eleele eleʻele, o loʻo afaina ai le maʻi leel, ma mafua ai ona pa'ū i lalo le fua.

O popo laʻau tuai amata e sili atu ona aʻafia e keel nai lo le tuai o le tipu kuka, o lea e manaʻomia ai ona tupu i luga o eleele e leai ni acidified. O le kapisi e tali lelei i le lime, lea e mafai ona faʻaaoga i le tautotogo poʻo le tautotogo 2-3 vaiaso aʻo lei totoina.

O le matafaioi o fomaʻi mo kapisi i le amataga o le vaitau tuputupu aʻe e taua tele. I lenei vaitau, o le eleele e itiiti le eletise i totonu o se pepa e mafai ona maua i laau. O fugalaau faʻatoʻa i lalo o le kapisi o ituaiga o fualaʻau muamua e faʻafeiloaʻi i le ituaiga o humus. O le faʻaaogaina o le fugalaau fou e le aoga, talu ai e leai se taimi e maua ai le taimi e paʻu ai i le taimi o le tuputupu aʻe o laau totō.

Vaitafe ogatotonu ma le tuai o le tipi i le toetoe lava o eleele uma (sei vagana ai laufanua papalagi) tali lelei i le faʻaaogaina o fugalaʻau. Ae peitai, o le manulele e na o ia lava e le mafai ona lava le saunia o le kapeti ma meaʻai, talu ai ona o lona faaleagaina i le eleele ma le faamatuu atu o meaʻai e maua mo laau toto e sili atu lemu nai lo le manaomia o le faateleina o meaʻai. O se taunuuga o lenei mea, e tupu tele le kāpeti ma faʻaleleia atili pe a tuʻufaʻatasia ma faʻamaʻi faʻasalalaʻau ma le mineral.

O le aoga o ituaiga eseese o fugalaau mo le kapeti e le gata ina faalagolago i le ituaiga o palapala, ae faapea foi i lona totoina, o mea o loo i totonu o meaʻai, o le umi o le faaaogaina o fugalaau, masini. Mo le mauaina o se fua maualuga o le gaosiga paʻepaʻe papaʻe, e taua tele o meaʻai uma o loʻo iai i le fua faatatau lelei.

Tataloina o le eleele ma le tumutumu o laau

O le uluai tatalaina o le eleele ma le faʻaumatia o vao leaga o loʻo faia pe'ā mavae le ola o le totoina o fatu. A maeʻa ona tatalaina le palapala, e tatau ona faia pe a maeʻa le 7-8 aso pe a uma ona faʻavalava seia oʻo ina tapunia laulaʻau i le vavae.

O le muamua o le togavao e ave i le loloto o le 4-5 cm O le loloto o le togavao lona lua e 6-8 cm, o le mea lea seia oʻo ina tapuni laulaau - 8-10 cm.

O le muamua o le faaputuputuina o ituaiga o ituaiga eseese e faia i le 15-20 aso ina ua uma ona totoina, ma ituaiga o ituaiga eseese - 25 aso mulimuli ane. Mulimuli ane faʻatuina i luga e mafua ai le faaleagaina o le aʻa ma le faletusi faaiu. O le mauga e faia pe a uma ona faʻasusu poʻo luga o laʻei, e faʻasaina le palapala i lau muamua lau. O lenei faiga e mafua ai le tuputupu ae o aʻa faaopoopo.

O le mauga lona lua e faia i le 10-12 aso pe a maeʻa. Eseesega ma se pupupuʻu pupuu e lava mo se tasi o mauga.

Seleseleʻau kuka.

Laei ofisi

E faʻatatau i le faʻaleleia o le eleele ma le faʻaaogaina o loʻo faʻaaogaina mo le mea autu ma muaʻi totoina le galue, e fafagaina le kapeti 3-4 taimi i le vaitau atoa o le tuputupu aʻe. E le gata i lea, o le fafagaina e sili ona aoga i le vaega o le maualuga o lau laau ma i le taimi o le fausia o ulu o kapisi.

E tatau ona manatua pea i le taimi o le lafoaia o laʻau, kapisi, aemaise lava i itu i matu, e manaʻomia ai le tele o le faʻamalolo o le vai, aua i le amataga o le tautotogo i le maualalo o le vevela, o mea e tutupu i le eleele, aemaise le mamafa, e vaivai. O le mea lea, o meaʻai i se auala e maua ai laau e le lava.

O le uluai laʻei pito i luga e faia i le 10-15 aso pe a uma ona totoina laau. Ina ia faia lenei mea, o le mullein ua faʻaitiitia i le vai i se fua faatatau o le 1:10, faʻaaluina le 0.5 l mo faʻalaʻau taʻitasi. I le leai o mullein, e mafai ona faia le laei pito i luga i se vai vaifofo o vailaau oona - 10 g o Urea, 20 g o le superphosphate ma le 10 g o le faʻasaisa faʻasaisa i le 10 lita o le vai.

Afai, pe a suia le totoina o laau i totonu o le eleele, o le a lava le aofaiga o le falulaʻau, aemaise lava le suauu oona, na faaopoopo i vaieli, ona mafai loa lea ona faʻaaogaina le ofu pito i luga.

O le laei pito i luga lona lua e faia i le 25-30 aso talu ona totoina fatu, o lona uiga, 10-15 aso pe a maeʻa le laei muamua. I lenei tulaga, e sili ona lelei le faʻaaoga o le mullein infusion i le vai i se fua faatatau o le 1:10, e faia ai le 0.5 l o le fulu mo laau taʻitasi. I le avea ai o se tulafono, o lenei laʻei pito i luga e faʻapipiʻiina faatasi ma le tumutumu o mauga. Ae sili ona aoga mo ituaiga ituaiga o kāpeti.

O le laei pito tolu pito i luga mo na o le kapeti laititi ma le tuai o ituaiga eseese e faia i le 15 aso pe a maeʻa le laei pito i luga e lua ina ia faʻaleleia ai le tuputupu aʻe o le ulu o kapisi. Ina ia faia lenei mea, i le tutusa o le mullein, 30 g o le superphosphate ua solo i le 10 l o le vai, faaaluina 1-1.5 l mo laau taʻitasi. Afai e tatau ai, pe a uma le 20 aso ma le tali tutusa lava, e tatau ona faia le lona fa pito i luga luga o kapisi.

Afai e te faʻasalalauina mea tau minerale i luga o laau toto i se faʻagogo, e tatau ona e mataituina ma le totoʻa e le pa'ū i luga o laulaau fugalaau e aloese ai mai le faʻaleagaina, aemaise lava pe a susu susu

Puipuia o Taolotoga

I tulaga lelei i le vevela ma le vevela, e masani lava ona tupu le kāpuni aʻo leʻi oʻo i le taimi o le seleselega. Afai o le taimi nei e le muta ai lo latou alualu i luma, e mafai ona latou taʻe.

Ina ia aloese mai lenei faafitauli, ulu ulu o kāpeti, afai e lei oʻo mai le taimi o le seleselega, e tatau ona e faʻagasolo i ni itu se tasi e soli ai le aʻa po o le tipiina foi o aʻa i se suo. O lenei mea o le a matua faʻaitiitia ai le maua o meaʻai ma taofi ai le tuputupu aʻe o kāpeti, ma o le mea lea o le tosoina o ulu o kāpeti.

Pest ma le faʻapipiʻi faʻamaʻi pipisi

O le tele o meaʻai e afaina ai le gaʻo i le taimi o le tuputupu aʻe - vaʻai faʻasolosolo ma aphids, laʻau pīpisi ma le pefu efuefu, moa. E tatau ona togafitia laau toto i aso uma 7-10 faatasi ma iniseti Sumyalfa, Solon, Sherpa, Karate, Aktellik, Volaton, ma isi.

O le isi mea e afaina ai, o le tautotogo totogo e lele. O lana vaalele e amata i le ogatotonu o le masina o Aperila, pe a faʻamafanafana le palapala i le 12-13 tikeri. O le kapisi laʻau e tuʻu ai fua i luga o le ua o le laau poʻo le eleele latalata i ai. O aʻafiaga o Hatching e aʻafia ai aʻa, faʻamalamalamaina ai ni fuainumera i totonu ia i latou, ona o le mea e amata ona mamae ai laau (aemaise lava i le vevela, vevela o le tau), o lau o le a avea ma matagi-lanu i le lanu, tuputupu aʻe lemu pe taofi atoa, ma masani ona mate laau.

Fuamoa o paʻu paepae.

Kalama Cabbage Fight Control Measures

O le tausisi lelei i le totoina o fua, o le faatumauina o se tulaga maualuga o mea tau faatoaga, togafitiga puipuia (i le amataga o le taumafanafana o le butterfly) e iniseti o loo i luga o faiga faavae autu.

Afai ua faaleagaina le laau, faaopoopo le 0.15-0.2 pasene o le tali o le "Bi-58" po o le "Bazudin" i le aʻa. Mea taumafa - 0.25-0.3 lita i le laau. E matua lelei lava le faʻalauiloa pe a totoina le laʻau tele "Phosphamide" poʻo le superphosphate granular ma le "Phosphamide" ("Bi-58").

O faʻamaʻi, o le mea e sili ona leaga o siama lapisi ma mucous, fusarium.

Puleaina o faamaʻi

O le faʻaleleia o fualaau aina, o le fua o le seleselega, o le tausia o se tulaga maualuga o mea taufaatoaga, o auala autu ia e puipuia ai ma foia ai faʻamaʻi pipisi.

O le Kapisi ua taʻua o se faleteuoloa lelei o le soifua maloloina, ona o le manaia lelei, o loʻo i ai mea lelei e faʻamalolo ai: toe faʻaleleia, faʻamaʻi, anti-inflammatory, faʻamaʻi pipisi, siama, vailaʻau faʻamalosi, siaki, diuretic, faʻamaʻi manuʻa, faʻamalositino metabolic processes ma le faatonutonuina o paleni oona, e aofia ai le tele o vitamini .

Kapisi o se mea sili ona lelei (ma sili ona taua - taugofie) punavai o ituaiga uma o vitamini ia o le a fesoasoani i lou tino ia ola e aunoa ma se taumalulu ma le malulu ma le taumalulu umi.
E te tupu laʻau i lou moega? Le faamalieina i le seleselega? Afai ei ai a oe mealilo i le tuputupu aʻe o se kāpeti paʻepaʻe, faʻasoa i latou i faʻamatalaga i le tusiga. O a matou au faitau o le a matua faafetai lava.