Faatoaga

Sei o tatou iloa pe faʻafefea ona fafagaina le laumei ina ia latou vave manuia

O le gaosiga o le moa e faalagolago i le tele o mea, ao fafagaina e toetoe lava o le mea autu. E faʻafefea ona fafagaina o ia i se mea e sili atu ona lelei? E faʻapefea ona filifili se meaai ma fuafua le aofaʻi o fafaga i manu taitasi? O le leai o se tali i nei fesili ma le tele o isi fesili, e amata ona le maua e faifaatoaga o manufeʻai oloa e tatau ona maua mai i le moa.

E faʻafefea ona fafagaina o le hens i le fale?

O moa i totonu o le atunuʻu ua manatu o se tasi o manulele e sili ona manaia. Latou te 'ai ma le fiafia i mea uma o le a ofoina atu: saito, otaota mai le laulau a tagata, otaota vao mai moega ma toega o le fafaga na maua e puaa, mamoe ma' oti. Ae e le o se mea faapena e maua ai le maualuga o le gaosiga. O le le maua uma o meaʻai, vitamini ma minerale, o le a le mafai ona faʻataunuʻuina atoa le moa, ma o le fausiaina o fuamoa e alu i le tau o le tino o le manulele ma lona soifua maloloina.

E faʻapefea ona faʻatulagaina le fafagaina o le tuʻuina atu o laumei i le fale ma filifili se paleni taumafa mo i latou?

I le natura natura, o augatuaa vao o le moa ma ona aiga lata ane e 'ai tele lava. O le lisi o ia manulele e aofia ai fatu, vine ma fualaau aina, fatu ma laau, afu ma iniseti matutua. O manulele mai le laʻau moa e le aloese ai mai mea e faʻaleaga ai mea vevela, mo se faʻataʻitaʻiga, froke ma liua. Latou te maua ni ūma, e 'aina laʻau mai lālā vaivai. Fafagaina o paluga ile fale atonu e le eseese, ae o le tuʻuina atu o meaola uma i mea e manaʻomia mo le tuputupu aʻe, atinaʻe ma le lelei o le toe foʻi mai fuamoa e taua tele.

Faʻatulagaina o meaʻai mo le tuʻuina o ninsini i le fale

I le faaopoopo atu i ituaiga ituaiga o saito, lea e tusa ma le 60% o le lisi, o moa ua tuʻuina atu i ai fualaʻau ma meaʻai manu, tuʻuina atu o le manulele ma le polotini, gaʻo ma gaʻo. Afai e tatau ai, faʻafeiloaʻi vitamini ua faʻafeiloaia, o minerale e tatau ona ofoina mai.

O a meaʻai e filifili mo mea e sili ona aoga? Talu ai ona o le saito e tatau ona i ai i le tuufaatasiga o le fafaga, e tatau ona faamanino po o le fea o ituaiga o gaosi e sili ona fetaui lelei mo le faapaleina o laumei, ma le auala e sili atu ona saʻo.

Toeitiiti lava o fualaʻau uma o le saito e faʻamalu lelei e manulele, tuʻuina atu o le tino ma gaʻo, fiber ma vitamini. Pe a filifili pe faʻafefea ona fafagaina o laʻau manini ina ia vave ona lelei, e tatau i le failafau moa ona mafaufau e uiga i le faailoaina o moa i totonu o le meaai:

  • suauu mauoa, ma o lona saito ua muamua ona nutimomoia ina ia sili atu ona lelei le faʻaleleia atili o le fafaga;
  • saito, lea e tu i fafo atu o isi meaʻai e maua ai le tele o vitamini o vaega B ma E, fualaau toto, aemaise lava i manaoga e ala i le tuʻuina atu o sulu;
  • suauu o le saito, e sili atu nai lo fatuga atoa i le taua o meaʻai mo le faapaleniina o namini;
  • karite, aoga mo moa o aano o manufasi ma aano o manu-fuamoa;
  • meaʻai o le fiber, lea e tatau ona nutimomoia ma vevela mo le lelei o le 'aina o meaʻai, a faʻapea o lona fatu eleelea e faʻaleagaina ai le manaʻoga o inumaga o moa;
  • o le lala oat, lea e suia lelei ai le saito ma e mafai ona oʻo atu i le 20% o le tele o cereals i le lisi;
  • foliga malie ma le millet;
  • buckwheat, lea e le tatau ona sili atu ma le 10% o le masani mo le fafagaina o hens i le fale.

Peitai, e tusa lava pe sili atu ona faapaleniina meaʻai o le gataifale, e le lava le polotini, pata, aemaise lava mo le tuʻuina o hens, phosphorus ma nisi vitamini taua, o le mea lea, o isi vaega e tatau ona aofia i le lisi.

O se faʻaopoopoga aoga i le taumafataga o le tuʻuina atu o le oneone o le a:

  • lanu ma le sunflower fatu;
  • leki;
  • keke ma le falaoa 'aina i le popo ma le fiber.

O le lisi e tatau ona aofia ai mea faaopoopo o meaʻai, lea e le taliaina i taumafa a tagata, ae e le mafai e manufelelei ona faia e aunoa ma latou. O le penisina lenei, atigi pupuʻu, iliili matagofie, palu, masima. Ole lisi ole vaega ole fafaga e le o se vaega o le fafaga mo le tuʻuina o nins, ae tuʻuina ese.

O le a le ituaiga mutia e mafai ona tuʻuina i le tuʻuina o ni manoa?

O meaai lanu meamata e taua tele mo le teu malu. O se punavai lelei o minerale, fiber, susu, ma vitamini. Faatasi ai ma le savali tutoʻatasi, o moa latou te 'aina le tele o gutu i luga o se vao. Pe a 'ai le taumafa, e tusa ma le 20% o le masani mo le fafagaina o nins i le fale e tatau ona lanumeamata.

O mea ola i totonu o sela e tuʻuina atu ai le mutia vao fou ma faʻamago. Tiki tali lelei aʻi i meaʻai faatasi ma clover, alfalfa ma isi legumes.

O le a le ituaiga mutia e mafai ona tuu i ai ni laumei e tuʻuina atu ni manoa mai moega mo togalaau? O laau totō ua totoina i totonu o togalaau tuʻufaʻatasi, e mafai ona ofoina mai moa mūmū, laʻau moa talavou, laasisi laaseti ma le tele o isi laau e leai se faʻaleagaina o le faʻaogaina o le manulele o le manulele.

O vao leaga, o le taitai i tuutuuga o faamanuiaga o se mea tau tupe. O se punavai mautinoa o le acid ascorbic, vitamini A, B, K, faapea foi ma filo, elemene elemene ma le susu. I le taumalulu, a leai se mutia vao, e ofoina atu le vao vao i le manulele.

E faʻafefea ona fafagaina o ia i se taimi vave i le tau malulu? E le tatau ona galo ia i tatou nei nilala, pine ma pine vavao i le ogatotonu o le taumalulu e maua ai le tele o vitamini C ma karatini.

E mafai e tagata e ona fanua totō ona faʻatumuina le taumafataga o latou laulau ma aʻafiaga aʻa. O lenei vaega i se lisi o manulele lavelave e faigofie i le tele o ituaiga o fatu ma fatuga o aʻa e lelei ona teuina ma maua uma i le taumafanafana ma le taumalulu.

Aʻo le fafagaina o tamaʻi tamaʻi meaola laiti ma manuʻafa matutua, laʻau o le laulau, kāloti, kuki, ituaiga vevela o le vevela e paʻu i luga o se lau. I aʻa o togalaau, o kāloti o loʻo i ai carotene ma faʻamanuiaina e aʻafia ai le lelei o fuamoa ma le tuʻuina o niva e sili ona aoga. O lenei fualaau faisua e mafai ona tuʻuina ma faʻamago, fetuunai le fua faatatau o le taumafa.

Zucchini, pumpkins, squash ma isi melons ua vavae ina ia faigofie ai mo le manulele ona tatu le tino. O fua e fiafia e ai pateta. O lona manulele e tatau ona tuʻuina i foliga afifi, faʻafefiloi ma isi vaega.

Faʻatulagaina o meaʻai mo le tuʻuina o lens

Ona o le faigofie o sauniuniga ma le maua o oloa, o le tele o fale fale latou te fefaasoaaʻi taumafa. O faʻafefiloi o fatu o ni meaʻai lelei, ma faʻafefiloi pe susu susu e aofia ai mash-upsite e faʻavae i luga o pusa vaʻai, fualaau faisua ma otaota, faʻalaʻau ma falaoamata.

O le iloaina o meaai e manaomia e le manulele ina ia faʻaleleia le gaosia o fuamoa ma tausia le tino i se tulaga lelei, e taua le malamalama pe faʻapefea ona fafaga faga pepe i le fale, ma ia tausisia tulaga talafeagai. Sapalai ma faia i fale e faʻafefiloi mo moa e aofia ai uma lisiina o fafaga, ae tatau foi ona aofia ai punavai o meaola o manu. E aofia ai:

  • oloa gaosi susu;
  • aano o manufasi ma ponaivi ma iʻa falaoa, faapea foi ma aano o manu ma iʻa;
  • uila.

Aʻo le i saunia se pa puipui mo le tuʻuina o ni oona, e tatau i le tagata faʻatoʻaga faʻatoʻaga ona fuafua lona fatuga ma le tele. O oloa taʻitasi e tatau ona saunia aʻo le i auauna atu:

  • kuka pateta ma fagu mata, vela ma pipi;
  • fualaau faisua ma aʻa laau toto o eleele ia e faʻaaoga ai se fatu;
  • aano ma aano e tuʻuina atu i togafitiga faʻamaʻi ma malulu;
  • O keke pi ia e kuka, ma o le toe totoe o lekiu ua muamua ona susu.

A o leʻi fafagaina tamaiti laiti mo le tuʻuina atu o ni oona, o le fatu ua nutimomoia pe faʻamafolaina. I le taumalulu, o fualaau aina e aoga tele e ola ai, lea e matua faateleina ai a latou meaʻai ma fualaʻau. E maua foi le aafiaga tutusa i le faaopoopoina o le 5-10 kalama o le fefete i le kilokalama o le paluga.

Fafagaina fua mo le tuʻuina o lensini i le fale

E toetoe lava a leai ni meaola e mafai ona suʻeina meaai, ma o le tele o taumafa e leʻo le auala sili lea e aʻafia ai le soifua manuia o le manulele, ma le fuainumera o fuamoa e aumai. O le mea lea, e taua le matauina o le faiga o le fafagaina ma avatu i moa se tele o meaʻai faʻamaonia.

E fia taimi i le aso e fafagaina ai le laumei, ma o le a le masaniga taliaina o le taumafaina? Ina ia faatumauina le gaosia o le puaa fuamoa, o le manulele e tuʻuina atu meaai 2-3 taimi i le aso. O le faʻatoʻaga faʻatoʻaga e mafai ona fesuisuiai lenei mea, e taulaʻi atu i uiga o le gafa, o faʻaaliga o mea o loʻo iai ma le manuia o le hens.

Mo le 100 kalama o se paluga kulimi mo le fafagaina o ninsini i le fale, faaopoopo le afa-gram o masima ma meaʻai fafaga. E le gata i lea, o lanu po o vaomago, fualaau faisua ma aʻa, e amataina mai vaega o meaola.

E tele suʻega i luga o le auala e fai ai fafaga faʻatoʻaga mo le tuʻuina o ni seni i ou lava lima. I tulaga o se tuufaatasiga a le tagata lava ia, o oloa eseese i lima e mafai ona faʻaaogaina. O se aafiaga taua i le tuufaatasiga o le oloa ma taimi faasaina. O le mea lea, i le taumafanafana, o le mea autu e taulaʻi i luga o laʻau, i le taumalulu, pe a le oi ai, susu mai vao i totonu o le taumafataga, tele le tele o fualaʻau tuʻuina ma aʻa laau.

Ua iloa e faifaatoaga faifeʻau masani ituaiga ituaiga o fafaga e fesuiaʻi. E fesoasoani lenei mea, e aunoa ma le le lava o meaʻai ma le malosi o meatotino, e faia ai ni faʻafefiloi faʻatasi o mea o loʻo i luga o le faatoaga i le taimi nei.

O le a le mea e le mafai ona fafagaina o totoa?

O le manaia o moa e masani ona tau atu i taunuuga le lelei. E le gauai le manulele i le tulaga lelei o mea taumafa, faʻafeiloaʻi ma faʻafefete ma gaosia ai fasi vaega. O le taunuuga o le matapeʻapeʻavale ma le faʻalauleʻaina o ē e ona o loʻo faʻaalia i foliga o iniseti, faʻamalo o le puletini, faʻalavelave alofa ma isi faʻamaʻi.

O a meaai e afaina ai le faga? O le a le mea e le mafai ona fafagaina o totoa? O le lisi o moa o soʻo se ituaiga e le tatau ona aofia ai ni meaʻai faʻamalosi, meaʻai poʻo ni oloa faʻatasi ai ma ni faailoilo o mea faʻapipiʻi ma faʻafefete. Ina ia aloese mai faafitauli o le gataiina, o aʻa uma aʻa, pateta ma pateni e le tatau ona tuuina atu i le manulele. O otaota uma mai le laulau, aʻo leʻi oʻo i moa, e siakiina ma faʻavasega. E le tatau ona aofia ai ni toega o le afifiina o ata tifaga, pepa, manoa po o isi mea e le mafai.

Afai e maua e le manulele vao ma vaovao vao, e taua le faʻamautinoa latou te le o iai ni laau oona, mo se faataitaiga, fafoetail, celandine, wormwood. O nei ituaiga o meaola e masani ona mafua ai le oona o le tuʻuina o moa i totonu o moa moa ma luga o auala.

E fesili mai le au faifaatoʻaga pe mafai ona fafagaina le talotini i falaoa. Afai o nei mea e tamaoaiga, ona mo a latou mea taua uma lava, o le a na o le faaleagaina ai o lafumanu. Ae o saito masani po o falaoa o le falaoa e mafai ona tuʻuina atu i se manulele. O lenei faʻaopoopoga e sili ona aoga i le taumalulu, pe a manaʻomia e moa ni meaai e vave ona toe faʻaleleia o latou malosi. E sili atu le faʻapipiʻiina o vaega e sili ona lelei i le taumafataga, lea e faʻapipiʻiina i le mea e faʻafefiloi pe tuʻuina atu i se faʻalava susu.