O le togalaau

Eseese ituaiga o kapisi i le atunuu

O le toʻatele o matou tagata faʻapitoa e totoina le kāpeti papaʻe i lo latou atunuu poʻo togafiti o fale, o nisi e seleseleina le fulufulu mamoe ma le kāpuni mumu. Ae o isi ituaiga o kapisi o se faleteuoloa moni o mea aoga. E le gata i lea, latou te maualuga tele. O ituaiga laupepa lauiloa ma ata ma faʻamatalaga e fiafia i le tele o tagata nonofo i le taumafanafana, talu ai o lenei oloa taua tele o se vaega taua oa tatou meaʻai.

Vaaia o Kapisi

O le faaupuga "kāpeti" tagata e masani ona malamalama i le ituaiga o laau o le Cabbage aiga, lea e taua foi o Cruciferous. E aofia ai fualaau aina e pei o le sinapi, rutabaga, lapisi, ma, o le mea moni, ituaiga ituaiga kāpisi. I aso nei, e tusa ma le 50 ituaiga o laau kapisi. O le toʻatele oi latou e ola i le vaipanoa o Metitirani, i Europa Tutotonu ma Asia. I Amerika, naʻo na ituaiga o kāpeti na aumai mai Europa ma Asia e faʻaleleia.

O lenei ituaiga e aofia ai le tasi-lua, lua-ma le laʻau. O laulaʻau vavalalata poʻo le fevaevaeaʻi ese o uiga ia. Na aʻoaʻoina e tagata le auala e atiaʻe ai le tafele afe afe tausaga talu ai. O lenei fualaau faisua e mauʻoa i fiber, carotene, glucose, vitamini, elemene elemene. E mafai ona 'aina faʻatalaʻau, kuka, kuka, falai. O nisi o ituaiga o kapisi e lelei ona puipuia seia oo ina toe totoina.


Toeitiiti lava o kāpeti uma e sili atu le lelei o eleele lelei, malamalama lelei ma le susu. E mafai ona latou ola e ala i fualaau totō pe totōina ile eleele.

O ituaiga sili ona lauiloa o kapisi e mafai ona tupu i le atunuu:

  • ulu papaʻe;
  • mumu-ulu;
  • Brussels
  • lanu;
  • broccoli
  • kohlrabi;
  • Savoy
  • Peki
  • Saina
  • Kale kabeeji.

Faʻalagolago i totoga o le laau o loʻo faʻaaogaina i meaai, o ituaiga o kapisi nei e iloga:

  • laʻau (Beijing, Saina, Kale), o laʻau e alu mo meaai;
  • ulu (paʻepaʻe, mūmū, Savoy), o se gaosiga faʻatoʻa tele;
  • lanu lanu ma le broccoli, o ona ulu e sili ona totogia fugalaau fugalaau;
  • Brussels, lea e faʻaaogaina mo le kukaina o kuka, ola aʻe i totonu o laʻau;
  • kohlrabi, lea e mafai ona taumafa ai se uʻu mafiafia.

O ituaiga aupito sili ona lelei o kāpeti e maua ai le maualuga o fua, e tusa ma tulafono o le faʻaaogaina o faʻatauga o lenei fua. O ituaiga eseese o kāpeti ma ata e ola lelei i totonu o le atunuu o loʻo tuʻuina atu i lalo.

Paʻu paʻepaʻe (togalaau) kapisi

O le kāpeti sili ona lauiloa i totonu o la tatou latitudes o le kāpeti togalaau, lea e masani ona taʻua o le kapisi paʻepaʻe. Ua atinaʻeina i lo tatou atunuu mo le tele o tausaga. E mauʻoa i vitamini (C, B), minerale (calcium, sulfur, potassium, phosphorus, iron, magnesium, zinc), protein. E mafai ona faʻaaoga i soo se ituaiga. E oo lava i se aso malolo o le taumafanafana e mafai ona tupu le kapisi paepae. O le tele o taimi e tupu ai e ala i fualaau.

O ituaiga sili ona lauiloa o le vave taofiga: Faaliliuina F1, Cossack, Samur F1, Iuni, Stakhanovka 1513, Express F1, Arctic Circle, Golden Hectare, Ditmar vave. O ituaiga sili ona lelei o le tuai o kāpeti: Moscow i le taʻi 9, Amager, Winter mushroom 13, Moscow 15 tausaga, Morozka, Arctic F1, Guarantor F1.

Pupu mai Brussels

O lenei ituaiga kapisi e talisapaia mo ona ulu ulu kuka, ma le lautele o le 4-5 cm, ma maua ai le tofo lelei. E talafeagai mo le kukaina o soupē, taʻavale, faʻasaoina. O lenei mea taumafa o loʻo faʻaalia i le i ai o le tele o mea e aoga i tagata. O le kapisi ulu o lenei kapisi ei ai se manogi manaia.

Ina ua lūlūina ia Aperila, ua tupu ripoti a Brussels i Oketopa.

Upe lanu mumu

O lenei ituaiga kāpisi e masani ona faʻaaogaina mo le kukaina o salati fou ma le veleina, ona o le faʻamalosia o le vevela o togafitiga e suia ai lona lanu matagofie. O ona laʻau e sili atu le malosi nai lo lau o le kapisi papaʻe. E i ai la latou lanu mumu-violet. O lona lelei o se sili atu o le polotini, vitamini C, minerale, pantheic acid, cyanine, iodine.

Tuai, vaeluaga ma le tuai o ituaiga kāpuni lanu mumu ua iloga. Ua i ai ia Iuni, e mafai ona e tipiina ma le faaeteete lapoa tetele i se salati e aunoa ma le faatalitali mo le ulu o le matua.

Palufela

I lenei ituaiga o kapisi, o le toʻatele o tagata nonofo i le mafanafana e le faʻaituau, aua e masani ona faʻaaogaina mo le taʻavale, salati, fulu i le batter ma le pi. Ae ui i lea, o le tele o ona ituaiga e le o faamoemoe e teuina mo se taimi umi. O le kalapulaʻau e tele atu vitamini ma proteins nai lo le kapisi paʻepaʻe, lea e sili atu i le taua o meaʻai. E eseese ituaiga paʻepaʻe, mumu, samasama ma le paʻepaʻe. O le ulu o le faisualaʻau e iai sona 'oa ma lona tino.

E ufiufi ulu o kapeti kiona, o loʻo ufiufi i laʻau mai le la.

Broccoli

O lenei ituaiga o kapisi e foliga mai e pei o se falelola, ae o loo i ai ni pogisa lanumeamata lanumeamata. Talu ai nei, o ituaiga ma lanu viole ua aliali mai. O le tofo o le broccoli inflorescences e foliga mai o le fulufulu mamoe, ae sili atu ona agavaivai ma piquant. O lenei fualaʻau maualalo-kalori o se meaʻai fua. I le faaopoopo atu i vitamini, protein, minerale, e aofia ai le gaʻo pepa, methionine ma antioxidants. O loʻo kuka, uila.

O lenei ituaiga o kapisi e le lelei. Broccoli o loʻo taofiofi le malulu ile -7 ° С. O lenei kapisi e le manaʻomia le ufiufi ulu. E masani lava ona tuputupu ae i le toetoe lava o soo se eleele Broccoli i le taimi o le tuputupu ae o le ulu e manaomia ai le tele o le suāvai E tatau ona tipi i lalo taimi o le inflorescences ina ia aua le fuga.

Kohlrabi

O le mea e leaga ai, o lenei ituaiga kāpeti e le faʻaaogaina e le au mafanafana. O lenei fualaau faisua e le 'ai i lau laʻau po o meaʻai, ae o se vavao vao (stembled). E 'aina le' ai, galo, kuka, falai, uʻu ma tao. E tofoina e pei o se tipi ma se mea manaia. O Kohlrabi e lauiloa mo lona tuufaatasiga o vailaʻau. E sili atu le vaitamini C nai lo fualaau suamalie. O lenei fualaau faisua ua fautuaina mo le maʻisuka.

O lenei kapisi e lauiloa mo lona le mautonu. E mafai ona toto tuusaʻo i luga o le eleele. Ma le isi, e tupu pe a mavae le 2-2.5 masina. Kohlrabi e tatau ona faʻamamāina i le taimi nei ina ia leai ni laʻau faʻamalosi i totonu o le stemplod. O lenei fualaau faisua i tulaga lelei e mafai ona teuina mo se taimi umi.

Savoy kapisi

O lenei ituaiga kāpisi e iloga i laʻau lau. E tele meaʻai e sili atu nai lo le kapisi paepae. O ona laumei e sili atu le malie ma sili atu le malosi. E lelei tele mo le oti. E faʻaaogaina e fai ai salakeke ma vela.

O le kapisi savoy e tupu i le auala e tasi e pei o le kapisi paʻepaʻe. E teteʻe i le vevela, le lava o le susu ma le faaleagaina o manu.

Pepa o Beijing

O le tipi sipeti o loʻo i le taimi lava lea e tutusa ma letusisi lapisi ma kapisi. O ona mata matala, mafolafola uila o kapisi e iloga i laʻau maaleale ma lauusiusi. E vave vave ona tupu (2-2.5 masina). Faaaoga e fai ai salama ma kim-chi.

Lafoaʻi saʻo fatu laau pusa i totonu o le eleele avanoa, aua e le taliaina le gafa. Tuiina ia Aperila-Me. O lenei kapisi e tatau ona puipuia ma le faʻaeteete mai faʻamaʻi pipisi e pei o slugs, aua e mafai ona latou faʻaumatia atoa uma togalaau a Beijing.

Chinese cabbage

Sa amata ona faʻaleleia le kapeteni Saina i le atunuu talu ai nei. O lenei kale e leai se ulu o kapisi. I lona tuufaatasiga, e latalata lava i le kapisi paʻepaʻe.

Cabbage kale

O lenei ituaiga o kapisi o se amataga i totonu o tatou fale mafanafana. Ua totoina, e pei o se fualaau aina suamalie, ma o se mea teuteu. O lenei kapisi e aofia ai le tele o mea aoga ma o loʻo i ai se foliga matagofie. E matagofie ona laʻau "vaneina".

Faʻaputuga o tekinolosi faʻapisinisi

Kapisi i se tasi nofoaga e le mafai ona tupu mo le silia ma le lua tausaga. A maeʻa, ona totoina lea o poloka i kukama, beets, pateta. O fatu o laʻau uma e ola ile 2-3 ° C. O laau talavou e masani lava ona faʻafeiloaʻi gutu e oʻo i le 5-7 ° C. E sili atu le lelei o le gaosiga ile 13-18 ° C. I le maualuga o le vevela, o nei laau e mafai ona vave oʻo i luga e fai ai se uumi umi. O fualaau faisua uma o lenei ituaiga alofa lelei eleele.

O le umi o le tuputupu ae o vaitau eseese o kāpese e eseese:

  • kapisi - 100-170 aso (fuafua i le vasega);
  • lanu ma le broccoli - 80-180 aso (fuafua i le vasega);
  • Brussels - 150-160 aso;
  • Kohlrabi - 70-80 aso.

O le kukalalaʻau ma le broccoli e le o se mea e faʻafefeteina i le eleele e pei o isi ituaiga o lenei fualaʻau. E mafai ona ola i luga o le eleele ma eleele palapala. Eseese o kāpeti ua filifilia e fuafua i le tau. I latitudes i matu, o ituaiga muamua ma vaeluaina e masani lava ona totoina, ma i le itu i saute - tuai.

O faʻamaʻi faʻamaʻi nei e mafai ona faʻaleagaina le gaosiga tipu:

  • Caterpillars
  • Aphids;
  • Slug.

Mo le puipuia o meaola faalafua, o iniseti faapitoa e faaaoga. Faatasi ai ma togafiti a tagata, o le faamamaina o laau ma se vaifofo o le efuefu o le laupapa po o se teuteuga o paʻu o le sipisi e sili ona lauiloa. O ituaiga eseese o kapisi e mafai ai e oe ona tupu se seleselega lelei o fualaau aina suamalie ma maloloina i totonu o le atunuu.