Laʻau

10 mea sili ona mataʻina i totonu o le fale mai le toafa

I totonu o fale o le fale, o uluai tagata o nofoaga o nofoaafi i luga o le paneta e fiafia i taimi uma i se alofa faapitoa. O le talaaga talafeagai o fetu vavalalata ua faamatalaina manino: e leai se isi laau e mafai ona mitamita i le faigofie o le tausiga ma le tumau. E ui lava e le o soʻo ma cacti uma e aofia ai aganuu o loʻo maua i le natura i semi-toafa ma toafa. E ui lava i lea, o le filifilia i le va o le toafa tuʻufua moni e lautele tele - mai fetu pupula matagofie i maʻa ola ola mama.

Tuputupu ae cacti i le fale

Le natura faapitoa o laau toto i le toafa

O tulaga masani o nofoaga o le toafa o la tatou paneta ua matua ogaoga ma e na o laau sili ona faigata na mafai ona fetuunai ia i latou. Ae e le o se mea itiiti lava: e faitau selau ituaiga o laau sili ona malolosi e olaola e tusa lava pe foliga mai e leai se ola o mea uma, tauva mo le taua ma le sui o le fauna e le itiiti ifo le talafeagai i le lamala.

O le vevela maualalo ma le le mafaitaulia ma se eseesega tele i le aofaʻi o vaitau i le va o vaitau, o le maualalo o le timuga, o le vevela, o le vevela tele o Aferika po o le sili atu foi o laufanua o Amerika i Matu na mafua ai le tulaga o le atinaʻeina o le laau,

  • le mafai ona faamalieina i le maualalo o le susu, o nisi taimi o le fiaselau taimi e itiiti ifo nai lo tagata e nonofo i se vaitau lelei;
  • fesuiaiga ole metabolism - o le gafatia e gaoioi carbon dioxide i le po ma tapuni le stomata e taofi ai le faʻasao o le susu;
  • se suiga matuia i vaitau o le alualu i luma tuputupu ae ma le malologa atoa - vaitau, faaupuga vegetative, sosoo ai ma se "moe" loloto;
  • toesea po o le numera itiiti o stomata; laʻau paʻu o loʻo puipuia e le suka poʻo le gaʻo.

Cacti ma soʻo se mea e masani ona fesoʻotai ma otaota o le vaomatua; mo le tele o laau mai nei vaega e foliga tutusa i le natura. Ae e mamao ese mai aganuu vavalalata e sau mai toafa ma e oʻo lava i le toafa. O le mea moni, o le toʻatele o tagata faʻataʻitaʻiga na malaga atu i potu mai mauga, o loʻo aʻafia ai le faʻafitauli o le leai o meaʻai, susu ma suiga faʻafuaseʻi i le vevela, e ui o loʻo matou talanoa e uiga i tulaga eseʻese o le tau.

O le tele o cacti masani ma toetoe lava o le afa o le suauu e ola i totonu o le eleele, i luga o mauga ma e oo lava i vaomatua. O le mea lea, e le o mea uma e sau mai le toafa, ae o le tele o togavao o loʻo i ai i le aofaʻi o le suavai. E mafai ona latou faʻasao vai faʻaagaga i le fufuluina poʻo le laulaau, maua ni masini e faʻafefe ai le vai ma paʻu ofiafia, tamai stomata. O le mea e sili ona manino, o nei auala uma o suiga e faʻaalia i le cacti.

O totonu o laau o togavao e leʻi faʻaumatia se vaega se tasi oo latou augatuaa, e tusa lava pe tatou te talanoa e uiga i le taimi ua leva filifilia o ituaiga teuteu ma ituaiga. E talitonuina o le fetuunaiga i tulaga ogaoga o vaomatua ma le fanua tuʻufua e le mafai ona faʻafitia. O ia laau toto, e oo lava i totonu, o loo tumau pea tagata masani i toafa, e masani ona mamao ese mai le masani masani, vevela ma moli.

O se tasi o vaega taua o laau togavao e matua vavalalata "faapitoa." O ia ituaiga aganuu ua fesuisuiai i se tulaga tele i ni tulaga faigata i toafa latou te le mafai ona toe fetuutuunai i soo se isi lava tulaga o le taofiofi, ua le toe mafai ai ona latou faanatinati. O lo latou gataifale atoa ua faatulagaina i se auala e ese le ese nai lo laau mai isi afa.

O i latou oe mananao e ola i togavao vao e tatau ona latou suʻesuʻeina lelei o latou natura: ina ia manuia ma faamemelo i fetu o le vevela mo le tele o tausaga, o le a latou toe faʻaleleia o latou tulaga masani. O le tausia lelei o ia togalaau e le talafeagai.

Cacti

Faʻafesoʻotaʻi uma mea totino o loʻo i totonu ia na oʻo mai ia i matou mai nofoaga tuʻufua, ma isi uiga:

  1. afaina o le lamala;
  2. susulu o le la i luga i le manaʻoga ina ia i ai i le susulu o le la, lagona tele i soʻo se ufiufi ma le le lava o le malamalama;
  3. faʻavave;
  4. alofa i le soona fai o le po ma le ao;
  5. le manaʻomia mo se vaitaimi umi ma le tumau mo le fugalaau mulimuli ane.

E tele mea e masani ai ile tausiga ole togavao. O nei togalaau e manaʻomia ai le faʻaleleia ma le masani ai le suāsusu; i le taimi o loʻo moe, e masani ona latou faia e aunoa ma latou. O le fugaina mo fetu o le toafa e seasea lava, ma o le mea e tatau ona faapitoa - malamalama, oneone po o le papa.

Sei o tatou iloa sili atu fetu sili ona susulu, lea e sili ona lauiloa i totonu o le taimi nei.

1. Star cactus astrophytum

Tauvaga (Astrophytum) - o se tasi o cacti faʻatoʻa sili ona mataʻutia. O nei laumei e telegese le totoina ma ni manogi lapoa, faafetai lea e le o totoina i totonu o le vaega e pei o se fetu. O lauulu malulu e aoina mai i ni nai paʻu laiti, lea e maua ai le cacti o se "tulaga" tulaga ese. O le cactus e fulafula i tulaga o potu, e maofa ai fuga lanu samasama lanu me se mumu mumu ma se pusa pala.

Astrophytum stellate (Astrophytum asterias).

Faletusi: Amerika ma Mekisiko.

O se cactus faigofie-to-grow e le fiafia i le gafa ma faʻalauteleina le ua. E iloga i le faʻaoʻoina o le eleele, faʻafefeteina o le lamala, faʻapitoa i le palapala.

2. O le prickly pear

Mafai ona fausia ni vao ma ni mea e le mafai ona faʻaaogaina, prickly pear(Opuntia) i totonu o le potu o aganuu e leiloa lo latou ita. O nei cacti o loʻo maua i tulaga eseese, ae le o le valea ua avea ma faatusa o le toafa Mekisiko. Flat, faʻamau faʻamau, e masani lava ona foliga mai foliga faʻalelei pe foliga mai, e maofa i laulaau ma pulumu vevela, lea e matua faigata lava ona toso ese mai le paʻu ona o le vevesi.

O le aʻafiaga o aʻafiaga ma le malosi malosi o le aʻa e faʻaogaina ai lenei cactus malosi. Ma o fugalaau pupula e tasi i totonu o le afa-fugalaau e faamanatu mai ai rosa.

Opuntia (Tatala).

Faletusi: Ausetalia, Central ma Amerika i Saute.

O le tupu aʻe o pears e le afaina ai ni faigata e oʻo lava i le au faifaatoʻaga amata. Cacti e vave ona tupu, e pei o le suavai i le tautotogo ma le taumafanafana, e matua le lava lava i le taumalulu. E le fefefe pears ona o suiga faafuasei i le vevela, e mafai ona faʻaalu le taumafanafana i le togalaau ma e sili ona faʻapitoa.

3. "Hedgehogs" echinocactus

O se tasi o cacti e sili ona telē e galo ai le foliga o le tino i na o se tausaga matua taua lava, o fulufulu ma le tele o iʻuʻai ma pine auro. Totonu echinocactus (Echinocactus) e le gata e le oʻo i lona tele (i le natura, o le echinocactus e sili atu i le mita ma le afa le maualuga), ae toetoe lava a le fuga.

Ae o le matagofie ma le foliga o le laau, teuteuina i ata e fetuunai - auro, mumu, moli po o enaena uliuli - laau talatala, e matua tulaga ese lava e foliga mai e le maofa tele le lauiloa o le "cage" hedgehog.

Echinocactus, poʻo Hedgehog Cactus (Echinocactus)

Faletusi: toafa o Mekisiko ma Amerika.

E faigofie tele le tupu o le echinocactus, ae e tatau ona e mautinoa o le mea o loʻo i ai le malamalama ma e le malie, o le susulu e sili ona susulu, ma o le taumalulu e malulu. E inu le Echinocactus i le taumalulu na o le 1 taimi i le vaiaso, ae o lenei cactus e le taliaina se suiga tele i le faʻamamafana ma e sili ai ona faʻaalu le taumafanafana i fafo.

4. Vaʻaia Fou o le Aloe Faʻasaʻo

I nai tausaga talu ai Aloe (Aloe) o loʻo feagai ma se vaitau o le faʻaaloaloina o le galala, ae o le taimi nei ua toe aofia ai i totonu o le lisi o mea sili ona taugofie. O meaʻai ma le leai o ni aloe o le aloe-o le talafaasolopito lenei. I aso nei, o tagata fugalaau fugalaau i le lalolagi atoa ua gauai atu i ituaiga eseese o aloe, ua saunia e tuʻuina atu faʻasesega e oʻo lava i fetu pito i totonu o le toafa.

E pei o se tagata fiafia e nofo i le sami loloto aloe marlot (Aloe marlothii), lanu teuteu e pei o fugalaau aloe motley (Aloe variegata), tulaga ese aloe leafy (Aloe polyphylla) ma ona laʻau ua faʻatulagaina i se faʻalavelave lavelave i laulau paʻu, ma isi - o mea fou e fiafia i ai. Ae o mea uma lava, e aunoa ma se faʻasesega, o le aloe e tumau pea i le meaʻai ma laʻau manu e aoina i totonu o le basal poʻo le apical rosette, faʻatasi ai ma se pito i lalo, o se pito i luga, ma ni manogi mafiafia i tafatafa o le lau ma lanu.

Aloe Marloth (aloe marlothii).

Aloe variegata

Aloe multifoliate (Aloe polyphylla).

Faletusi: Desert o Aferika ma Amerika.

O le aloe vera uma - e le gata i le matutua ma le fou - e matua le lelei lava. Latou te fiafia i le gaosiga o le tausaga, vaalele fou ma le malulu malulu. E pei o fetu uma o le toafa, o le aloe o le la-alofa, ae e sili atu ona faapalepale i le le malamalama. Latou te manaʻomia se taumafanafana mafanafana e faʻafefete ma e le fiafia i luga o laʻei.

5. Fan Gasteria

O gaʻo o nei mea suamalie, faʻapuupuu e faʻamaeʻa ai le faʻaaloalo, faʻatagaina oe e faʻaaloalo i le matagofie o lau. I nisi ituaiga Gasteria (Gasteria) o loʻo i ai i le tele o komiuniti, i isi - i laina lua-laina, foliga matagofie, e pei o le lima na faʻapipiʻiina i luga o le "stacks" poʻo ni tagata faʻaola, e masani lava ona i ai se pito i luga.

Ua oti laʻau tuai o Gasteria, ma o tamaiti laiti e toetoe a faʻasaina. Paʻu paʻepaʻe e tuʻuina atu laʻau malō pouliuli o se faʻaaogaina motusia. Ma o le tama teine ​​na amataina i le tele o fuainumera ina ia faafaigofie ai ona faalauiloa le laau pe ola ai i "malo."

Gasteria (Gasteria).

Faletusi: toafa o Aferika.

O Gasteria e aofia ai tagata faiva o loʻo vave faʻaolaina lea e tatau ona totoina i tausaga taʻitasi. Gasteria e sili atu le fiafia i le malulu. Ae o le vaega o totoe e le lelei, malu-faapalepale, faigofie ona faamagalo mea sese ma i le taumafanafana na matua malulu tele.

6. Se vavega fugalaau - lampranthus

Faatasi ai ma fugalaau fugalaau, o nei laau toto o loo sili atu ona lauiloa i le igoa tuai o le mea masani masani - Oscular Deltoid (Oscularia deltoides), ae o isi sui o le ituaiga o Lamprantus (Lampranthus), pe a fai o aofia ai le ocula, e tatau ona gauai. O nei mea e sili atu ona lelei i le gaosiga o laau toto ma o loʻo ola faʻatasi ma le matutua. Latou te faia ni laulaau moni, e ui lava e foliga mai e leai ni tulaga masani. Blue-gray, thickened, triangular, faatasi ai ma ogaoga faʻamau, o laʻau e faia ai nei mea suamalie o se tasi o mea sili ona taua.

Ae o le ata moni o le lampensus e amata amata pe a amata le tupu. O fugalaau lanu meamata o lanu piniki po o le lilac e fuga mai i le tele naua i lalo o latou taimi e le mafai ai ona faia le lanu faapitoa o le oscularia.

Lampranthus leiloloa (Lampranthus deltoides), poʻo Oscularia deltoid (Oscularia deltoides)

Faletusi: Desert o Aferika i Saute.

I le tuputupu aʻe o le lampranthus, o le mea e sili ona faigata o le filifili lea o le faʻamafa saʻo. E oo lava i le taumafanafana e le taumateina ma e matua le faaeteete, ma i le taumalulu na toetoe lava a taofi. O lenei solo e tatau ona faʻaalu se taimi malolo i le malulu, ae o le malamalama susulu o se fuataga talafeagai mo laau toto i le tausaga atoa. A aunoa ma se avanoa i le ea fou, e matua faigata lava ona tupu ni molioʻo.

7. O sosolo pito sili ona mama

O le mea pito sili ona tulaga ese o le au faipule otton (Thonna) - o se laau lea e le faigofie ai ona iloa e le tagata moni le toafa tusa lava pe maeʻa suʻesuʻega. O le taoto ma le paʻu i lalo o laʻau violē maaleale ua faʻapipiʻiina i lenei laau tulaga ese ma laʻau uumi ma le mafiafia (ma le umi e oo i le 7 cm le lautele, o le lau e oʻo ile 3 cm). O lalaga e faʻatulagaina i ni paga e seasea, vavalalata ma le alofa, manumalo i le matagofie o foliga faʻalanuga-faʻafeʻau (poʻo lobate).

O le vaega o le lau o le laulaulau e le o latou uiga e le masani ai. A uma mea uma, o le solo i luga o le laʻau e foliga mai e faapitoa. O lenei suamalie e fuga mai, tuu i totonu o ato fugalaau lanu samasama, lea e manino mai ai o le laau o le aiga Asteraceae.

Ottona Cape (Othonna capensis).

Faletusi: Desert o Aferika i Saute.

Mo lona matagofie uma mai fafo, o le otton o se tasi lea o fesoasoani sili ona faigofie e ola ai. E oʻo lava i le taumafanafana, faʻafefe mo se laau faʻataʻitaʻiina e tusa ma le 1 le taimi i le vaiaso, aloese mai le faʻafefe. E le na o se mea faʻapitoa, ae o le alofa o le la e fiafia i eleele mama, malulu malulu ma le ea fou.

8. Laulaina laʻau o Portulacaria

Faatusatusa portulacaria (Portulacaria) faʻatasi ai ma se isi togavao e pei o se laau - o se teine ​​gaʻo - o se mea sese tele. Ioe, o portulacaria o laau totō faapitoa. O laau iti, lea e tupu aʻe i totonu o le fale i le foliga o le lanu, matagofie ma matagofie, laau matagofie, foliga matagofie tele.

O laʻau Chubby e lanu ma se lanu paʻepaʻe e faʻafeagai ma le paʻu toto. E faigofie lava le fausia o se laau, fatugaina o ata e sili ona taua o se talo, ma o le i ai o ni lanu felanulanuaʻi e mafai ai e oe ona filifili laau i lou fiafia.

Portulacaria Aferika (Portulacaria afra).

Faletusi: toafa o Aferika.

O Portulacarias e fia faʻaalu le tau mafanafana i fafo ma e le fefefe e oʻo lava i le aoauli. E faigofie lava ona tupu i latou, aua e oʻo lava i le taumafanafana e sili le fiafia o le laau e faʻasusu, ma o le fafaga e seasea lava mo i latou.

9. Le Vavega o Kuatemalan - Guatemalan Chechtia

O se tasi o laau sili ona le masani ai, e le gata i le lisi o fetu o le toafa, ae faapena foi i totonu o laau i fafo. E le mafai ona vaaia se 'auʻau puupuu i lalo o se pusa matagofie e foliga mai o se mea faʻamalosi. I totonu o le "vao" mafiafia hechtium (Hechtia guatemalensis) faʻapipiʻi laulaʻau laititi ma lauitiiti vavalalata e mafai ona oʻo atu i le afa mita.

O se pito i luga, o se lanu enaena, o se mea lamolemole ma se mumu mumu i le malamalama susulu ua liua le Guatemalan hachtia i se fetu pupula. Ae o lenei manaia le manaia e taufaiofo foi i le fugalaau - o fuga o lanu paʻepaʻe e tolu-fugalaau.

Hybrid Guatemalan hechtia (Hechtia guatemalensis hybrids).

Faletusi: Desert o Central ma Amerika i Saute.

O le tuputupu ae o lenei aganuu muamua e faigofie. Mo le fugalaau, e manaʻomia ona ia maua se taumalulu mālūlū, e tatau ona mausali le pulega o le malamalama, ma faʻasusu - lelei tele. O le totoe o le hechtia o se mea masani lelei, ma le maofa i lona tumau

10. Paʻu maa o pachyphytum oviparous

O se tasi o laau e le masani ai ma "taua" i totonu o laau, pachyphytum (Pachyphytum oviferum) mea e ofo ai i foliga, foliga, ma le lanu. E le mafai ona vaaia vailaau pupuu i lalo o le vali, lapotopoto po o le oval i luga o le vaega, e manatua ai pebbles eseʻese pe teuteuina pebbles, ma laʻau e oʻo atu i le 5 cm i le 3 cm le lautele.

O laʻau tino e pei o se paʻu e pei o le pa'ū o loʻo valiina i se lanu sinasina, ae ona o le ata i lalo o le paolo e foliga mai o le siliva siliva, ma le paʻi o le auro piniki i le malamalama susulu. E peiseai ua osofaʻi pe salalau solo i luga o mauga i luga o le eleele, e foliga mai o mea teuteu teuteu o totonu. O le silver pachyphytum foi e fuga mai i le amataga, faʻasaʻo fugalaau lanumumu mumu i luga o le tele o pedicels.

Pachyphytum oviparous (Pachyphytum oviferum).

Faletusi: Desert o Amerika.

O le tuputupu ae o lenei vavega siliva e le sili atu ona faigata nai lo soo se mea masani. I le taumafanafana, o le pachyphytum o le a le fiu lona nofoaga i luga o le faapaologa, ae o iina e tumu i le suāsusu, e fiafia ma matagofie i le vevela i soo se vevela. E manaʻomia foi e ia se taumalulu malulu mo na o le fuga.