Laʻau

Auala e ola ai i le fale: o tulafono o le galueaiina

I le tele o atunuu, o laau eseese e faʻaaoga mo togafitiga faafomaʻi. Mo le tele o seneturi, o togafitiga faʻapitoa na faʻamanuiaina fesoasoani i fomai ma fomaʻi. Ae ui i lea, o nisi vailaʻau togafitiga e mafai ona ola manuia i le fale.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le togafiti o se vailaʻau faʻamaʻi togafitiga lea o ona aʻa e lelei ona fesoasoani e taulimaina ai le maʻi ma isi faʻamaʻi. Ae, e le gata i lea, e mafai ona avea ma se teuteuga matagofie o lou fale. Ma faʻapefea ona tuputupu aʻe le totō, ma o le a se mea e tatau ona e iloa e ola ai i le fale?

O le a le mea e totino ai

Ina ia malamalama pe faʻapefea ona tupu, e tatau ona e iloa le mea e tupu ai le faʻatoʻaga. O lenei laau e masani lava i Asia. O iinei, i se mafanafana ma le malulu o le tau, e tupu ai le totomatua i le vao.

O lenei mea moni e tatau ona amanaia pe a tupu. E aʻafia le aʻafia o aʻa lala i foliga o "nifo", o lenei fomu na tuuina atu le igoa i le laau.

Rhizomes o se elemene taua, e mai ia i latou, ma sili atu ona saʻo, mai i pulupulu o loo i luga o aa e tutupu aʻe ai laau fou. O lau o le laau e tele. O le laʻau lava ia, lea e mafai ona tupu i le fale e oʻo atu i le mita e tasi, e foliga tutusa lava ma vao.

Ae o le sili ona taua, e pei ona taʻua muamua, o aʻa. Le lanu o la latou pulupulu, i lona talavou, e papaʻe. I le aluga o taimi, e suia le leo i le samasama. O aʻa ia e masani ona faʻaogaina mo togafitiga faafomaʻi.

Totoina o se laau

Ginger e mafai ona toe gaosia uma fatu ma rhizomes. Ae o le auala lona lua lea e sili ona taatele. O le faʻatoaga o le totoina lava ia e mafai ona vaevaeina i vaega nei:

  1. Muamua lava, e tatau ona e filifilia le saogalēmalie saʻo. A e faʻatau, e tatau ona e gauai atu i foliga vaaia. O le aʻa e tatau ona i ai se lamolemole lamolemole, o se fausaga lapoʻa (lea o le a faʻaalia ai o le rhizome ua i ai ni nai tausaga, ma o le a tupu mai vave mai le vave) ma le tele o mata.
  2. I le faaopoopo atu i ai, e le tatau ona i ai ni pogisa po o ni faailoga i luga o le mea toto.
  3. Faʻailogaina o foliga o le totogo. E tatau ona tuu i totonu o le vai mafanafana mo le tele o itula. Afai e fou le aʻa, ona le manaʻomia ai lea o lenei faiga.
  4. Saunia o mea mo le tulaueleele. E mafai ona seleseleina le ghiliki i le totoina o le tele o laau toto. Ae e tatau ona e faia lenei mea i luga o laina vavalalata. I le taimi lava e tasi, ia mautinoa o luga o fasi pepa taitasi ei ai ni fatugaʻo.
  5. A maeʻa lenei, e mafai ona teu le aʻa mo ni nai itula i se vaivaiga vaivai o le paluga faʻasolosolo pe faʻafefeteina i le gaʻo meaʻai i luga o le tipi.
  6. O loo tatou sauniuni le eleele. Ginger e fiafia tele i le eleele. E mafai ona e faʻatauina se paluga ua saunia mo mea totino (faʻatasi ma le faʻaituau poʻo le vaivai). Afai e te filifili e fai mea uma oe, ona e ave lea i le tutusa o eleele eleele, humus ma le oneone.
  7. Faʻamasinoga O le aʻa e faʻalolotoina i le eleele e le silia ma le lua senitimita. I lenei tulaga, e tatau ona e mautinoa e tepa aʻe fatugaʻo. Aua nei faatagaina le rhizome e faʻafesoʻotaʻi ma puipui o le fagu ina ia le faia ai le pala.

A uma ona totō, e manaʻomia ona e tausia pea le palapala i le susu susu, E le gata i lea, e tatau ona i totonu o se potu vevela. I lenei tulaga, o le a tupu mai le totogo i le 2-8 vaiaso. E tupu fua le pala. O le uluaʻi tupu muamua atonu ua i ai laʻau pe a aliali mai le isi.

Tausiga o le Ginger i le Fale

E tatau loa ona e filifili pe o le a le mea o le a e ola ai i le mea e teu ai - e maua ai rhizomes poʻo, o se mea teuteu. O le filifiliga lenei o le auala e faʻaaoga togafitiga togafitiga e faʻalagolago.

O le laufanua o le togafiti e mamao ese mai Asia, o lea afai e te manaʻo e maua se fale maloloina ma ola maloloina, e tatau ona sili atu lou faʻaeteete.

O le a lelei le tuputupu aʻe pe a fai e ausia mea nei:

  • faiga faʻavaʻaiga faapitoa;
  • faalapotopotoga o le malamalama talafeagai;
  • tausisia le faiga o le vevela;
  • tausia le tulaga manaomia o le susu;
  • taimi talafeagai ma sili ona maualuga le laei.
Ituaiga o fugalaau totō ma aʻa


O le tamaʻi ginger e tupu i luga o taumalulu papaʻe, o le mea lea masani ona taua tele le suavai. I lenei tulaga, e talafeagai le faʻaaogaina o le vai malulu ma le vevela o le potu (e sili atu ona faʻamauina mo le itiiti ifo i le lua aso).

Ia mautinoa o le palapala e masani ona susu, aemaise lava mo le vaitau o le vavalalata ma le saoasaoa vave. Peitai e le tatau ona faatagaina le maelega o le vai, o le fea tulaga e amata ona pala ai aʻa.

Faʻatutu ni atigipusa ma laau i sisifo poʻo sasaʻe. Ginger alofa i le malamalama, ae le gafatia le susulu o le la. I le taumalulu ma i le timu, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o moli uila.

Faatasi ai ma le vevela e tatau foi ona e faaeteete. O le tulaga sili ona lelei mo le tuputupu ae o le a vevela i le itulagi mai +28 i le +32 tikeri. E aoga lenei mea i le vaitau o le taumafanafana, i le taumalulu o le tele o le a faalagolago i ou manaoga.

I le taumalulu, e mafai ona tuʻuina atu ile taimi e "malolo ai" ile taimi e tatau ai, ole laʻasaga ile mahana 10-15 tikeri ile zero (o le malolo "malolo" e saofaga i le vave o foliga o fugalaau).

Afai e te filifili e tupu le laau i le tausaga atoa, ona tatau lea ona maualuga le vevela. Ae o le mea autu o le puipuia suiga vave, aemaise lava tusi i le taumalulu.

O le togafiti e sau mai vaomatua vao, o lea e tatau ai ona lava le susu i le ea. Aso uma felafolafoaʻi lau.

Ae o lenei faiga e naʻo le vaitaimi o le tuputupu ae e faia. Afai i le taumalulu e amataina se vaitau o le "malolo" ona tatau lea ona taofi le pulumu. I lenei tulaga, aua e te fefe i le mimiti, ma e oʻo lava i lau paʻu.

O lenei laau e fiafia tele i le palapala. E tatau ona e totogi i aso uma e sefulu faapitoa faʻalavelave faʻavae. Afai e te le maua se tasi, ona fai lea o se vaivaiga vaivai o mullein. I le latalata atu i le tautoulu, e tatau ona e suiina ia ofu pito i luga faatasi ma le faʻaofiina o fugalaʻau.

Ginger o se fale matagofie ma maloloina mo le soifua maloloina o tagata. O lona lauʻeleʻele o vaomatua vao o Asia ma o lenei mea e faʻapitoa ai le tausiga. O le faʻainuina masani o vaiinu, faʻavasegaina o humidification, faʻaleleia o mea, laei ma le vevela, o mea autu ia e manaʻomia mo le tuputupu aʻe lelei.

I le tepa muamua, o ia tulaga manaomia e foliga mai o le taimi e alu ai, ae o le mea moni, o le tuua o le ae le tele se taimi ma se taumafaiga. E na o le 10-15 minute i le aso ma se togavao manaia ma se fugalaau pupula o le a liu lanumeamata i lau windowsill, lea, afai e talafeagai ai, o le a fesoasoani ia te oe taulimaina le tele o faamai.