Fugalaau

Tausia mo fugalaau i le ogatotonu o le taumafanafana

O le taumafanafana o se vaʻaiga lanu ma umi taimi e faʻatali ai. Ae mo faifaatoaga e tatau ona galulue malosi i le togalaau, ma mo laau totõ o le taimi sili lea ona faigata. O le vevela, lamala, o le galue malosi o vao ma le salalau o meaola faalafua ua avea ma punavai o luitau faifaipea. I le maualuga o le taumafanafana, o laau uma lava, e oo lava i le sili ona faigata o meaʻai, e manaʻomia se gauai faʻapitoa. Ae e lata lava ia i latou, o laʻau totō aupito sili ona lelei i fugalaau ma faʻaititia, ona o le tele o faafitauli e masani ona galo.

O le gauai ma le taimi i le taumafanafana e aveʻesea e le togalaau ma lau togalaau e sili ona e fiafia i ai. Ma i luga o foliga teuteu, aganuʻu fiafia e tupu aʻe, e masani lava e leai se taimi poʻo se malosi e totoe. Ae afai e te manaʻo i laulelei matagofie e fugalaau e faʻafiafia ai oe mo le tele o tausaga, fuga mo le umi e mafai ai, ia ola maloloina ma atiina ae masani, e le na o mea e le lelei ai, ae o la laʻau e foliga matagofie, e le tatau ona galo ia te oe se togalaau teuteu. I le uma, o le taumafanafana o le taimi lea e tusa lava pe o vaomatua ua manatu e toetoe lava a le mafai ona faʻaaogaina o le a manaʻomia lou gauai.

O le taumafanafana e tausi ai fugalaau matagofie

Fesoasoani i le tausiga muamua

I le ogatotonu o le taumafanafana, mai le faaiuga o Iuni, Iulai ma le amataga o Aokuso, e saunia e le tau le tele o suʻega mo mea totino uma. O le maualuga o le la i le tau vevela, vevela vevela, o sina mea itiiti, e ese mai i tausaga ua mavae, ua avea ma masani. Ma afai e leai se timu mo vaiaso, e oo lava i le sili ona lelei o mea lelei sili ona lelei e manaomia le itiiti ifo o le gauai.

Tusa lava pe o fea e tupu ai lau tama - i luga o fugalaau mo togalaau, i le rabatki, mixborders, mauga maumaututu, latalata i vaituloto, i vaiti fugalaau vaapiapi i luga o le pa poʻo vaega - ma e tusa lava po oa aiaiga (i le la, i se mea susulu, vaeluaga o ata po o ata lafoia) o le a manaomia uma fua o laau toto:

  1. Faʻasalaga i le umi o le lāmala - mo vaovao i le pito i luga o le fugalaau poʻo i le tulaga o le fugaina - i le tulaga o soʻo se faʻamago atoatoa o le palapala. O le suavai e faia i le maualuga o le taumafanafana e le o le eleele, ae loloto le galo o le eleele, e oo atu i le moega o aʻa autu. E le mafai ona tosoina le suavai i le 7-10 aso, ae o le a latou faatagaina pea laau e tatalia soo se vevela, lelei "laveai" le vai i laau (ma o le a le na o le oso i le leai o se avanoa i sekone).
  2. Tataloina o le palapala pe a uma timuga pe fafaga. I le tau mafanafana, o se palu i luga o le eleele e fai ma mea moni i se mataupu o minute, ma o ni nai itula e pasia - ma vaʻa loloto e aliali i totonu o le eleele, faʻateleina ai le tulaga. Tatalo le eleele e tatau ai, puipuia le faʻamalosia o le pito i luga ma le faʻavaeina o se paluga, tausia lelei masani le ea ma le vai. Ae e tatau ona e faia ma le faʻaeteete lenei, aemaise lava mo fetu vavalalata ma se aʻa aʻa.
  3. Faʻasalaga. E tusa lava pe leai sau sapalai maualuga maualuga, taumafai e fatu se papa puipui i totonu o le liʻo mo soʻo se mea lelei - a itiiti mai mai le mutia moa, peat, compost, ma isi. Mulch o le a laveaʻiina oe e le gata mai le veleina, ae mafai ai foʻi ona e faʻaalu tupe, faʻaleleia atili e seasea lava, o le a le mafai ai ona faʻamalosi le palapala, faʻafefeteina, aʻa maualuga.

E oo lava i na meaola ua maeʻa e manaʻomia nei mea e tolu e tausi ai: mo le fausiaina o fugalaau mo le tausaga e sosoo ai, o le vaitau pe a uma le fugalaau e taua tele.

O le isi mea taua mo le tausiga o laau totō o le veleina.. Latou te le manaʻomia mo mea uma, ae na o laau e le mafai ona fausia ni vaovao, maso ma ni popo. O le tuiina o le veleina i totonu o Iulai e manaʻomia ai laau i tuaoi ma fugalaau fugalaau, vaovao i fualaau totō, faatoa totoina laiti laiti.

Faʻasalaina o se togalaau fugalaau mai vao

Toto ma vele ese le togalaau pe a uma ona fafaga.

Lafoaia o le togalaau fugalaau mai laau toto.

Laʻei sili i le maualuga o le taumafanafana

Fugalaau totogo e fiafia laei pito i lugaE sili atu ona lelei le faia o sea faiga i le ogatotonu o le taumafanafana, ia Iulai. O le lalaga pito i luga o lau o le a le gata ina faateleina ai le numera o fugalaau, ae faapea foi ona "faafou" le totoina, aua i totonugalemu o le vevela, o le faateleina o le malulu o le ea o le ai ai se aoga aoga i le matagofie o lauusiusi. O le mea moni, e le tatau ona faʻatino lenei faiga i le maualuga o le aso poʻo le taeao foi: filifili taimi ma le maualalo o le vevela ma le afiafi o le afiafi.

Ae i le amataga o Aokuso mo faʻalaʻau uma ma faʻalaʻau, ua oʻo i le taimi e faʻaalu ai muaʻi fafagaina. O paluga ma fugalaau fugalaau, lea e sili ona lelei ai le faʻapipiʻiina o fugalaau ma faʻaleleia ai le taumalulu taumalulu, faʻaleleia atili le mama o vine ma faʻamalosia ai le suka, faʻafeiloai i le afa muamua o Aukuso.

Fertilizing mo laau laʻau o le fugalaau

Totoina i laau totō

Afai ei ai sau minute faʻaletonu, aua e te faʻavalevalea tipi pe teuteuina fugalaau fugalaau: Mo le tele o vaʻaia, o le amataga o le faagasologa o le fuaina ma le faʻamaina o fatu e taofi ai le galu ola. Ma afai e te aveeseina fugalaau fugalaau i le taimi, ona le gata lea o le matagofie o le laau o le a faateleina, ae o le taimi masani o le fugalaau o le a tumau foi.

O le a matagofie le totoina o vaovao ma isi teuteuga: ituaiga o meaʻai ua maeʻa o latou fugalaau e manaʻomia le aveeseina o ni paʻu. Afai o le a tupu aʻe i luga o le paʻu o le laʻau, o le a 'otiʻoti' autafa i lalo o le 'auʻau,' ae mo laau totō e maua ai lala ma faʻapipiʻi i luga o laʻau masani, naʻo le vaega ua maeʻa ua aveesea.

Fufulu fugalaau fugalaau

Tausia o tagata taitoatasi

Ia Iulai, aua nei galo e uiga i le vao vao ma le eleele. Afai ua uma ona mou atu i le la, ona amata loa lea i le amataga o le masina, poʻo le itiiti ifo seia oo i le ogatotonu, e tatau ona e faia se moa faʻatagaina ina ia faʻaauau pea le fiafia i lau vao ma lona matagofie.

E oʻo atu i le faaiuga o Iulai, e tatau ona faʻamaeʻaina galuega i vaomatua. O le matagofie o le lalelei o le lanu i totonu o le sefulu tausaga talu ai o Iulai e le gata o fefaʻasoaaʻi, ae faʻapipiʻi foi i nofoaga fou. Pe a vaevae ma totoina, e taua tele le aua nei galo le maualuga o le faʻalauteleina o ni paʻu paʻu: o le "ua" o le uʻamea o nei tamaʻitaʻi e tatau ona tumau i luga o le eleele, e le tatau ona loloto. O le loloto o le totoina e faapitoa lava le taua mo le talavou laiti o le delenki - o tauau o le tauau ma se laulaau o laulaau, lea o sootaga faaletausaga.

Ogatotonu o Aokuso - Vavaeese o Fetu o le Fugalaau Faʻatau. Peonies e sili ona fiafia, Phlox ma Co i le tulimataiga o le autumn e mafai ona gaosia i nofoaga fou ma vaeluaina i ni nai laau laiti. O le mea lea o loʻo i ai pea le taimi e totogo ai laau e faʻaleleia ai ma matutua i le taumalulu Mulimuli ane, o le valavala e le manaʻomia.

Totoina o fatu laau fugalaau

I le faaiuga o le taumafanafana, e amata mai i le lua tausaga o Aokuso, o le taimi sili ona lelei mo le totoina i luga o se nofoaga tumau e le na o le totoina o togafitiga, ae faapea foi i latou na ola mai fatu o le vao. O le taimi lenei ua oʻo i le taimi e faʻafeiloaʻi ai i fugalaau fugalaau poʻo le fatuina o ni mea fou mai primroses, asters, nivyaniks, phloxes, delphinium, yarrow, echinacea, pulou, faʻasalaga, logo, uila, filo, ma isi.

Tausia o moega fugalaau mai vao.

E le o se mea e tasi

Afai i le faaiuga o Aokuso, e mafai ona totōina meaola faatasi ai ma mea faʻapitoa, ona sosoo ai lea ma isi fetu - faʻalauiloaina taʻitasi taʻitasi - e tatau ona faʻapitoa ia Iuni ma Iulai. Afai o lau taumafanafana, lea e tatau ona fuga i gutu, ia manino le vaitau o le vavala, e sili ona vave faia nisi o taga - vavaeina i latou e faaosofia ai le atinaʻeina o fuālaau fou, vai tele ma fafaga faʻamalosi laau. A maeʻa sina taimi, o le a toe totogo le fuʻa.