O le togalaau

Common fennel

Faigalotu masani (faʻaauau le faʻamatalaga) - Aiga Celery (Apiaceae)

Vaʻaiga faʻamaina, ma le aganuu - taʻitasi pe lua tausaga. Fusiform root, mafiafia. O le au e 1 m pe sili atu le uumi, faʻasaina, puʻu, lapotopoto, faila, puʻupuʻu pito i luga. O lau e tolu-ma le fa-afa-vavave i totonu o loma filiform, o le pito i lalo e gao, ma o le pito i luga e leai se aoga. O pupu taʻitasi e muta i se palafusi faʻalavelave, e aofia ai le 11-27 faʻamalama faigofie, e maua mai le 10 i le 25 fugalaau. O fugalaau e laʻititi, lanu samasama, ma le pa'ū e lima-o loʻo faʻapotopotoina le corolla. O le fua o se fatu e lua-fatu fatu, e le lavalava, lanumoana-enaena, 6-10 mm le umi, 2.3-3.5 mm laugatasi, faatasi ai ma ni liu umi se umi; a oʻo ina matua, e vaeluaina i totonu o ni apa se lua.

Fennel

O le laufanua o lenei laau o le Mediterranean ma Sisifo Asia. I totonu o le vao, e maua i atunuu o Europa i Saute, Aferika i Saute, Iran, Initia, Saina, faapea foi i le Caucasus, Crimea, Central Central Asia. E totogo i le matutu, faʻalauga mea, i luga o papa papaʻe, latalata i auala ma fale.

O le aganuu a le fafaga e loloto ona aʻafiaga talafaasolopito, e oo lava i tagata Aikupito, Eleni, Roma, Initia, Saina anamua e pei o se mea manogi ma togafitiga. I le Middle Ages, o le fennel na sau mai Asia Minor ma Initia i Europa i Sisifo, lea na totoina i soo se mea. Na aumai o ia i Rusia mai atunuu Balkan. I le ogatotonu o le XIX senituri. Na faia taumafaiga e atiaʻe i Poltava, ma i le 1907-1908. - i le itumalo o Voronezh.

E lua vaega o ituaiga eseese o fennel vulgaris ua lauiloa. O nisi ua ola e fua mai fua ma fualaau suamalie, o isi, e fausia i le pito i lalo o petioles "ulu" le tele o le apu e pei o fualaau faisua. 8 ituaiga fale o fennel fualaau aina ua faamauina.

Mea aoga.

O loʻo i ai i totonu o le fagalalalala le acid ascorbic, carotene, vitamini B, E ma K. O le laau e pei o le anise i le tofo ma le manogi. E oʻo atu i le 0.67 ° o le suauu taua e faʻaputuina i vaega eletise ma aʻa o le fennel, ma e oʻo atu i le 6.5% o le suauʻu taua ma le 17-21% o le suauu gaʻo i fua.

E faʻaleleia le ulu o le Fennel e fua mai ai fua e maua ai le suauu taua, faapea foʻi ma le laʻau faʻafefe. O le suauu taua e maua mai fua ma laau totō uma e tipiina i le fua o le fualaau aina e masani ona faʻaaogaina i totonu o le alalafaga taumafa, mea manogi, vailaʻau ma aso uma.

Fennel

E i ai le maualuga o le suauu taua o le laau. I fua o le fennel masani o lenei suauʻu e aofia ai le 6.5%. ma i laulaau - e oo atu i le 0.5%. O le suāuʻu taua o le suauʻu e iai lona manogi ma le manogi suamalie. O le tuufaatasiga o le suauu e aofia ai: anethole, fenhon, methylhavikol, α-pinene, α-fellandren, cineole, limonene, terpinolen, citral, acetate tinyl, camphor ma isi mea. O fua e oʻo atu i le 12-18% o le suauʻu gaʻo, e aofia ai le petrozelinic (60%), oleic (22), linoleic (14) ma palmitic (4%).
I le mutia o le laau, i se faaopoopoga, o loo i ai le tele o flavonoids, glycosides, acid ascorbic, carotene, B vitamins ma minerale eseese.

I le avea ai ma vailaau, ua masani ai fennel talu mai aso anamua. O fualaau faisua ua aofia i totonu o le fale talavai o atunuu e 22 o le lalolagi, e aofia ai lo tatou atunuu. O latou o se vaega o le maaleale, choleretic, diuretic, laxative, carminative, fausiaina o susu. Mai fua o le fennel maua le sauniuniga "Anetin", lea ei ai lona aafiaga antispasmodic, faapea foi ma le "vai o vai", na faaaoga mo le afaina ma le paʻu i tamaiti laiti. O nai mataua o le fennel o lo o taua ai le suauu i luga o le fasi suka e faamama ai le tiga i le mea oona. O lenei suāuʻu o se vaega o le elixir laisene (o le fofo remedy), ma faʻaleleia ai foi le tofo o le vailaʻau.

O fuālaʻau 'aina ma le suauu taua e faʻaaogaina e' ai ai mea lelei, lauti, mea inu, ma vaʻavaʻa. Laʻau fou, pulupulu ma tumutumu o le vao e faʻaaogaina e 'ai ai marinades, pe a faʻasaoina fualaʻau ma le tilatila. Laʻau fou e faʻapipiʻi i salakeke, itu o ipu, siva mo soupisi, aano o manufasi ma fualaʻau, ma le faʻafefe o fualaau faisua. E aʻafia le aʻa, ma le pasesa, parsnip, e mafai ona tuʻuina i totonu o salakeke, soupasi, sauga, faʻaopoopo e avea ma se faʻafeu e suʻe ai iʻa, puaa. E mafai ona faʻamaunuina i totonu o salakeke ma le falaoa o le itu.

Fennel

O le suavaia ma se paluga fefiloi ma le aofia ai o laʻau ma laulaau o le fennel masani, ma ia faʻaogaina foi i fafo atu o nei mea poʻo isi mea faʻapenaina - o le faʻaogaina o laʻau fennel masani, o le fusi o fualaau, ma isi. natura) faʻamaʻi o le paʻu, paʻu, furunculosis. Ona o le anoanoai o le suauu taua i le vaega eletise, o se paluga fefiloi ma pu ma laulaau o fennel o le a avea ma puna o se manogi manaia i totonu o le potu vevela.

O le "ulu" o le fennel fualaau aina o se meaʻai lelei tele ma fua suamalie. "Goofies" ua faʻaaogaina e pei o se meaʻai fou pe ua tunu, i salalaʻau eseese pe o se mea tutoʻatasi, ua saunia i le auala lava lea e tasi e pei o le falesaʻi poo le asparagus.

Agrotechnics.

Ina ia faʻamalosi fennel, e tatau ona faʻalavelave avanoa e tatala ai mea lelei, faʻamafanafana i le lime, eleele loloto e totoina. Omea mamafa, aau, lauʻeleʻele laufusi ma le maualuga eleʻele e le talafeagai mo fennel. E faʻaleleia le fennel i le tautotogo e ala i le lūlūina o fatu i totonu o le eleele ma le loloto o le 2.5-3 cm. A oʻo ina faʻaleleia le fennel fualaau, e toe faʻaleleia ai laau e gaosia ai le "gutu". E seleseleina fua pe a fua mai laʻau enaena i le tumutumu ogatotonu, ma o le faamalu e avea ma fulufulu-efuefu. Muamua, e na o paleʻau pito i vavae ese, ma a maeʻa le lanu, ona fufulu maeʻa lea i le pito i lalo. I le avea ai ma mea manogi, o le fennel e seleseleina mai le taimi o le faʻateleina. E mafai ona faʻaumatia lau laititi i le vaitau tuputupu aʻe. Mo le faʻaaogaina i le saluina o fualaau faisua, e seleseleina fennel i le taimi o le fugaina ma le fatuina o fatu.

Fennel

Decorativeness.

O le tele o laau fennel e iai laʻau matagofie e tipiina i vaega ninii filiform ma le tele o meaʻai-o faamalu faʻatasi ai ma fuga samasama e mafai ona avea o le ogatotonu o se mea teuteu o laau.