Laʻau

Koleria

O Koleria e aofia ai laau laʻau faʻamaina mai le aiga Gesneriaceae. E ui i le faigofie o le tuputupu ae ma le umi o le vaitau o le fugalaau, o lenei fugalaau totonu e le oi totonu o tagata e sili ona fiafia i ai le faatoʻaga. O le fugalaau e mafua lona igoa i le faiaoga Michael Kohler. O isi igoa o le kolone e lauiloa - teidea ma isoloma. I le natura, e maua i Colombia, Amerika tropical, i le motu o Trinidad.

O Koleria ua taʻua o se fale tele. O lona uiga masani o laufanua lanu meamata, o laulaʻau lanu meamata ma laʻau faʻamau. O fugalaau o le Koleriya e foliga tutusa ma logo. O le tele lava o taimi, o se kolone e iai fugalaau lanu mumu e mumu. Ae o loʻo i ai laau e maua ai piniki, mumu ma fugalaau moli. O le vaitau vavalalata e amata mai ia Iuni ia Oketopa, ae o le tausiga lelei, e mafai ona ola le laau toetoe o le tausaga atoa.

Mo koleriy o le taimi e malolo ai o se uiga. I le avea ai o se tulafono, e tupu ia Oketopa-Mati, pe a le toe fuga le laau. I nisi tulaga, o le vaega eleele ua mate. Afai o le laau ua fatuina tulaga sili ona lelei, o le a le oo mai se taimi e moe ai.

Aiga Tausi

Lulu

E fetaui lelei le laau mo le vevela o le potu. I le vaitau o le tuputupu ae, o le vevela aupito sili ona lelei o le a 20-25 tikeri. I le taumalulu, faatasi ai ma le amataga o le taimi o totoe, ua faʻaititia le vevela i le 15-17 tikeri. O le potu o loʻo i ai le fugalaau e faʻaleleia lelei. O le aoina e le taliaina toleniga.

Malamalama

O Koleria e faasino i laau o le photophilous, o le mea lea, e sili ai le fiafia i nofoaga. O le malamalama malamalama e talafeagai mo ia. Mai le susulu o le la, e tatau ona puipuia le fugalaau. O le ata lanu o le a sili atu ona faigofie i le itu i sasaʻe poʻo sisifo. Afai e leai se taimi moe, e leʻi faʻapalaina e le laau le lau, e tatau ona e tausia le malamalama matagofie o le tamaitai lalelei.

Faʻasa

E manaʻomia e Koleria le faʻafefeteina masani i le vaitau o le tuputupu ae malosi ma le tele o fugalaau. Suavai mo le faʻavaivai e tatau ona faʻamaluluina, tausia lelei, mafanafana. O le suavai o le eleele e mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻaleaga. E tuʻuina atu i ai le faʻaitiitia o vai inu, talu ai e le tatau ona paʻu le vai i lau. Ona o le faʻagogoina o se paʻu o le eleele, atonu o le a mate le fale. I le taumalulu, faʻaititia le suavai. Afai i le taumalulu ua mate le lanu o le lanu, o le eleele e faʻafefeteina ile taimi e aloese ai mai le faʻamagoina o le rhizome.

Faʻamamaga o le ea

Koleria e fiafia i se masini mimiti laitiiti, ae e fetaui lelei i le malulu i totonu o le potu. E le mafai ona e pipiʻi le laau. O vai vai e mafai ona afaina ai laʻau teuteu. Ina ia fatuina le maualuga o le faʻamamafana, faʻaleleia le ea e faʻataʻamilosaga lelei. E fautuaina le tuʻuina o le atigipusa i le meaʻai i totonu o se fata ma le susu poʻo le gaʻau lautele.

Tofiga

E tele auala e toe gaosia ai le koleriy. O fanau fou e mafai ona maua e ala i le fatu fatu, vaevaega o le rhizome ma le aʻafiaga o faʻasolosolo apical. O auala sili ona faigofie o le totoina o laau o le aʻafia lea o le vavaeina ma le vaevaeina o le rhizome. E mafai ona faʻaleleia se fugalaau potu i soo se taimi o le tausaga. Ae o le taimi sili ona lelei o le tautotogo.

O aʻafiaga apical e lelei ona aʻafia i le vai. A maeʻa ona totoina, e totoina i totonu o fagu papaʻu, tuʻu i totonu o le eleele i le loloto o le 2 cm. Ina ia alo ese mai le palapala, e tatau ona susu.

Suiga

O Koleria o se fugalaau e vave ona ola i totonu o le fale e manaʻomia ai se faʻaopoopoga faaletausaga. O fale tetele, papaʻu e talafeagai lelei mo le laau. O le eleele e tatau ona fou. E tatau ona aofia ai le eleele ma le oneone i se fua faatatau o le 2: 1. I le pito i lalo o le tane e tatau ona avea ma alavai lelei ma se pu mo le faʻafefe vai.

Laʻei pito sili

E manaʻomia e Koleria le faʻaleleia faifaipea ma faʻamaʻi faʻamalosi mo fualaau totō. E faʻamaʻi tasi i le vaiaso i le taimi o le tuputupu ae tele, mai ia Aperila ia Aokuso. I le taimi o le taotoga, e le faia le laei pito i luga.

Maʻi ma meaʻai

Pests koleriya e seasea ona aʻafia. Afai o laulaʻau ma pupugo e matutu ma le lelei, ona latou taufaʻatau mai lea i se apogaleveleve mite ma aphids, lea e toso ese ai le sua mai vine ma lau. Mai le tele o le faʻasusu, o le laau e mafai ona aʻa ona pala pe paʻu palapala. O foliga vaaia o se lanu enaena i luga o laupepa e taʻu mai ai se maʻi afaina.

E ui lava i le mea moni o le lanu e le lelei, o se laau faʻapitoa tele. Ina ia puipuia stains mai le aliali mai i laulaau, e le tatau ona paʻi pe suʻeina. A leai, o le lanu o le a lafoai le laʻau ma leai se uiga matagofie. Lanu samasama e aliali mai mai le la susulu.

Tausia le kolone - Vitio