Fugalaau

E faʻapefea ona tupu le gloxinia mai fatu i le fale

Gloxinia o se fugalaau matagofie tele lea e tupu tele ai tagata. E i ai lona lanu eseese ma foliga o le fugalaau. Gloxinia o se igoa lauiloa, saienitisi e foliga mai o Sinningia. O se laau mai le aiga Gesneriev, lea e tusa ma le 60 ituaiga. Mafaufau i le auala e ola ai mai fatu i le fale.

Tele le masani masani

O le tele na salalau e na o le tasi le ituaiga - Sinningia matagofie. O le ituaiga o tuaa mo le fatuina o le tele o hybrids faʻaonaponei, lea e tele fugalaau fugalaau.

E mafai ona faʻatau sau fugalaau i le toetoe o soʻo se fale fugalaau poʻo se nofoaga autu o togalaau. Ae peitai, e le taugofie. Ae o loʻo i ai se isi mea. E mafai tupu lenei fugalaau matagofie mai fatu, aemaise lava talu ai o le gloxinia hybrids i le nofoaga autu o le togalaau e sili atu le tele nai lo le matutua o laau matutua.

O le variu Gloxinia le Saʻo lea na fausia ai le faavae o le tele o vaega o lenei fugalaau

E le gata i lea, i totonu o le tasi afifi o le ai ai ni fatu mai le 3 i le 5, e fuafua i le kamupanī. O le mea lea, e mafai e tagata uma ona filifili le gloxinia i lo latou fiafia. Ma afai e te fiafia e faʻaalu se taimi i fugalaau, ona tuputupu aʻe ai gloxinia toetoe lava atoatoa.

Faʻaleleia fua o Gloxinia

Faʻafouina o se fugalaau e faʻaogaina ai lenei metotia e sili ona faigofie, faʻapea foʻi ma faigofie mo le faʻaaogaina o le fale. I le taimi o le vevela vegetative, e iai se vaega o le laau e ave ma, e fuafua i le metotia, e mafai ona faʻaleleia e ala i laulaau lau, siaki, lala ma le puʻu.

O lenei metotia o le toe gaosia e aoga tele, talu mai le vaitau o loʻo sau e mafai ona e vaʻaia le fuga. E mafua lenei mea i le mea moni ua uma ona iai i totonu o le vaega o le laau 'ai le meaʻaifaʻapea foʻi ma macro ma micronutrients.

A oʻo mai se vaega toʻafilemu o le fugalaau, ona vave amata lea ona fai se aʻa ma ola. O le mea lea, o le metotia e talafeagai mo le toetoe lava o tagata uma, ma e oʻo lava i le amataina o fai togalaau ma naʻo amateurs.

Lagi petiole

Mo lenei auala, e tatau ona ave laulaau pito i lalo, latou sili atu ona lelei nai lo le talavou. O le mamafa o le petiole, o le saoasaoa ma sili atu o le a mauaa. Talu ai o loʻo i ai le tele o meaʻai. E le gata i lea, o le faʻavaeina o le tele o le pulumu o le a faʻalagolago i le mafiafia o le petiole.

E lua ala e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le petiole.

I le vai

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona faatofu le petiole i le vai, ae le sili atu i le 1-2 inisi le umi, ona o le le lava o le okesene i totonu o le vai, o le petiole e ono amata ona pala. O le mea lea e tatau ona tu ai le petiole seia oʻo ina avea ma se aʻa, ona manaʻomia lea ona totō ile eleele elemene i le loloto e le sili atu ile 2-3 senitimita.

Faamolemole ia matau o le faatofu tele i le vai o le a taitai atu ai i le pala o le vavae.

E tatau ona mataʻituina ma le faaeteete le susu i le palapala, e pei o laau talavou i le lumanaʻi, e le lelei ona maua aʻa, ma e mafai ona latou malogo. I lenei tulaga, e sili atu le ufiufi o le ulo i le petiole ma se taga manino po o se fagu.

O lenei mea o le a matua faafaigofie ai le tausiga i le taimi muamua ma fatu ai le microclimate sili ona lelei mo le laau.

I le palapala

I le auala lona lua, o le petiole e mafai ona aʻafia i se ituaiga o aʻa e faʻaleleia (aʻa, heteroauxin, ma isi) poʻo se malala i le paʻu o le paʻu ma toto i le palapala. Mai luga e mafai foi ufiufi i se ato poʻo se fagu.

Ina ia mafai ona maua le aʻafia ma le faʻapipiʻiina o mea e tutupu i se tulaga sili ona lelei, e tatau ona matauina le puleaina o le vevela. O le vevela e tatau ona mai le 22 tikeri Celsius. I le noatia ma le fai fuafua i lenei tulafono, o le petiole e mafai ona aʻafia i le lua muamua i le tolu vaiaso, ona mafai loa lea ona aveese le siaki.

O le ufiufiina o le fugalaau ma le afifi na mafua ai le tumau lelei o le vevela
Afai e te manaʻo e sau mai le petiole e le tasi, ae lua laau, ona tatau ai lea vaelua le uumi i le lua. Ae i le taimi lava e tasi, o le a maualalo le nodules, e ui lava ina maeʻa se taimi patino o le a latou maua le tele o le mea e tatau ai, o le faʻatuatua tele.

E faʻapefea ona tupu mai se vavae

E mafai e kulupu Gloxinia ona faia ni laʻau faʻaputu. Pe a tulaʻi mai na ituaiga o pine, o le a sili atu le malosi ma o ese mai fafo. O le aʻafiaga o lenei fatu o se laau e ese mai, ae leai se aʻa.

O le taina o loʻo faia i le auala lava lea e tasi e pei o le laʻau. Faʻato'ā mafai ona maua togafitiga i le tausaga lenei ma le lelei ma le tausiga lelei.

Paʻu mata

E mafai ona faia i auala nei:

  • Oti ese tasi o lau lapopoa i le suiga i le petiole. Liliuina o le lau laulaau, e tatau ona e faia ni faʻavae i vela lapoa. O sea laulaau e tatau ona tuʻu i le palapala malulu ma fatuina le mafanafana lelei (+ 25) ma le maualuga maualuga (e le itiiti ifo ma le 70%).

I nofoaga e tipi ai, aʻa laiti, ma nodules, faʻapipiʻi le taimi.

  • Otioti le tele pepa ma vaevaeina i ni vaega se lua pe tolu. E sili atu ona faigofie le vavaeeseina o lau o le lau i luga o vela. Ona totoina lea o vaega o le laʻau i le palapala poʻo le faʻafefiloi eleele ma ufiufi i pusa e faʻamausali le maualuga o le maualuga ma le vevela.

Mo aʻafiaga e mafai ona i totonu o le eleele faʻaopopo peat, niu, vermiculite poʻo le perlite. Ua faʻaopoopoina ina ia mafai ai e le palapala ona manava, fatuina pores o le tele o le manaʻo. O latou o le eleele mama, ma eseese microorganisms e mafai ona ola i le eleele, lea e mafua ai le pala o le lau lau i le palapala.

Fugalaau fugalaau

Faatasi ai ma lenei metotia o le faʻaleleia, e faʻaaogaina ai se limeti, lea ua uma ona mou atu. E tatau ona tipi le puipui i le pito i lalo ma tuu i totonu o se fagu vai. O le loloto e le tatau ona sili atu i le 1-1.5 centimita. O le fugalaau e le tatau ona paʻi i puipui o le fagu.

A uma ona faʻamauina i totonu o le vai, ona totoina lea o le ponuncle i le eleele e tusa ai ma tulaga uma

I lalo o nei tuutuuga, e mafai ona maua mai ai aʻa, e tatau ona e faia i le auala lava e tasi e pei o le laʻau. Tuu i totonu o le palapala ma faia uma tulaga talafeagai.

E tatau ona maitauina e mamao ese mai ituaiga eseese ma hybrids o gloxinia e maua le toe gaosia i lenei auala. O le mea lea, faʻalauteleina e se peduncle manaʻomia le poto masani ma le matauina.

Tuber

Afai e lava le tele o le fugalaau, ona mafai lea ona vaevaeina i ni vaega, ae sili atu i le lua. O se mea muamua e tatau ona i ai o le i ai o popo faʻamalosi i luga o le fatu. E le itiiti ifo ma le 1 le sola ese e tatau ona i ai i le vaega vaevaeina.

Lavea sauniuniga

Nofoaga o le valavalaE tatau ona fufuluina le pefu ma faʻaali seia maeʻa. I lenei faiga o le a alu pe a ma le 3-5 aso
TeuinaI se nofoaga pogisa i le vevela o le potu
Faʻamalaga ma tausiA maeʻa lena mea, e totoina le pu i le pipi i le eleele mama. Faʻaauau le tausiga o se tagata matua.

Faʻaleleia faʻatele - fatuina o fatu

O lenei auala e faʻalauteleina ai le aʻafia mai fatu. Ua faia i le faasologa lenei:

Fatuina sauniuniga

Mo le lelei atili o le germination, o fatu e mafai ona faʻafefiloi i le vai, lea e mafai ona e faʻaopopoina ai se tasi o lauiloa mea e faʻaleleia ai laau.

E mafai ona e sosolo i le vai mafanafana ma le vevela e oʻo atu i le 40 tikeri Celsius. O lea ituaiga taotoga o le a faamaluluina ai le atigi fatu o le fatu ma saofaga ai i le faaosofiaina o le faagasologa o le olaga. O fatu e le tatau ona matua faatofuina i le vai. I le leai o se okesene, e mafai ona latou gaosia ma pala. O le mea lea, e mafai ona e faʻaaogā ni paʻu uʻamea poʻo se gau.

Lauina

Afai ei ai sau laʻau, lea ua fuafua faapitoa mo le faʻamalamalamaina o laau totō, ona mafai lea ona faʻamaina i le amataga o Ianuari poʻo le amataga o Fepuari. I se isi tulaga o lenei taotoga e faia ia Mati.

E totoina fatu ma le lima. Talu ai ona e laʻititi lava, e manaʻomia ona totoina i luga o le palapala. Fatu e ola i le malamalama. O le fua mo le luluina e tatau ona i ai i se tulaga malulu, ma ina ia faʻaleleia atili le faʻafesoʻotaʻi o fatu ma le palapala, e tatau ona latou togi sina mea itiiti. Ona ufiufi lea i se taga manino po o se ata.

I lenei tulaga, e mafai foi ona ufiufi le ulo i le cellophane e faatumauina ai le vevela manaomia.

E tuu fatu i se nofoaga susulu ma mafanafana. O le vevela e tatau ona i le va o le 24 ma le 25 tikeri. I lalo o ia tulaga, o le totoina o fatu e amata ile 1.5 i le 2 vaiaso. Afai o le vevela e maualalo ifo nai lo le mea e tatau ai, ona aʻafia ai lea e mafai ona sau na o le masina mulimuli ane ma sili atu.

Filifili

O le uluaʻi vailaau o le gloxinia e faia i le tusa o le masina pe a mavae le faʻaalia o laulaʻau (cotyledons). O le fuafuaga lelei mo le totoina o laau toto e 2 i le 2 senetimita. O le eleele mo lenei mea e tatau ona malamalama ma palu.

O le filifiliga lona lua e faia se masina talu mai le muamuape a aliali mai ni laupepa moni. Afai o le a totogo laau, ona tatau lea ona vave totoina ia laau toto i ni ipu laiti. Pusa talafeagai mo le cacti.

O se filifiliga sili mo se lua o suavai - tamai fagu malamalama

O le vevela e le tatau ona maualalo ifo i le 20 tikeri. A maeʻa ona faʻaalia ni paipa o laupepa moni, e mafai ona e vaeluaina i se nofoaga tumau.

Ina ia le mafai ona fai se meaʻai i le vaega ole cotyledon, e manaʻomia e fatu lulu i se mamao e 4 simita ese mai le tasi ma le isi. Pe a aliali mai ni paila o laʻau moni, e mafai loa ona totoina le gloxinia i totonu o se ipu tele i se nofoaga tumau.

Tuutuuga pe a uma ona lulu

O le tausiga mulimuli mo le gloxinia e aofia ai le matauina o le puleaina o le vevela, ae e tatau ona mataʻituina le tulaga o le palapala, e tatau ona susu. Aua le faatagaina le palapala e faʻagogo i le taimi o se vaitaimi o le atinaʻeina o faʻatoʻaga, atonu o le a mafai ona mate le toto. E matua nofouta lava.

I le le mafai ona totogo laau totō, e tatau ona i ai i totonu o se nofoaga matagofie. O le vanimonimo o gloxinia i le uluaʻi taimi o le tuputupu aʻe e ono le faʻaalia ai le tuputupu ae malosi, talu mai toto faʻatasi ma ia, E tatau foi ona mafaufau lenei mea pe a tupu.

O le faʻavaivai o le a mafua ai ona maʻi le fugalaau ma le pala po o le fusarium

O laulaau e le tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma le palapala, ma e tatau ona tilotilo i fafo le pusa. Lafoa i lalo o aʻa, aloese mai le pa'ū i luga o lau. E le tatau ona faʻamamaina le palapala ma aloese mai le susulu o le la i luga o laʻau gloxinia.

Gloxinia taimi malolo

O se tasi o mea taua i le tuputupu ae o le gloxinia o le taimi malolo o le fugalaau. Afai e le fetaui le tulaga autu, ona avatu lea e le laau se tali (na o le atonu e le fuga).

O le solo i le gloxinia e amata i le taʻele, pe a maeʻa. I le taimi nei, o le fugalaau e faʻagesegese ai lona tuputupu aʻe, o laulaʻau e lanu samasama ma mamago. E le o nonoa ia pupu.

Aua e te taumafai e tafe le popole pe afai o lau o le fugalaau ua pau - masalo o le a malolo le laau

Ina ia maua ai ni tulaga sili ona lelei, e tatau ai ona tipi lau, o le mea lea, o malosiaga uma o le fugalaau o le a faasino atu i le faaputuputuina o meaʻai i totonu o le pulumu, lea o le a fesoasoani i se taumalulu lelei.

O le taimi sili e faatino ai lenei taotoga o le ogatotonu o Oketopa ma amataga o Novema.

O nisi gloxinia oe ua oʻo i le sili atu ma le tasi le tausaga e le masani ona latou malolo. I lenei tulaga, e tatau ona e fesoasoani i le laau. E tatau ona faʻaitiitia le tele o le faʻamafa, faʻapipiʻi le laau i totonu o se mea e mālūlū ma faʻapouliuli.

A faʻalosolo lemu le laau, e mafai ona tuʻuina mo le teuina. Teu le laau i le 12-16 tikeri Celsius.

Faʻavevega Toto

Gloxinia e ono malolo mai le 1 i le 5 masina. A uma ona pasia lenei taimi, e amata ona ala mai fatu ma tatupu mai fatu. O le taimi masani mo le faʻalauteleina o gloxinia o Fepuari-Mati.

I luga o le fafaguina, o fugalaau e amata ona totogo ni totō fou

I le tulaga e le fafagu le gloxinia tubercu (mo se faʻataʻitaʻiga, seʻi oʻo ia Me), ona tatau ai lea ona fai lenei mea i se auala faʻaoga. O le pulumu o le fugalaau e tatau ona tuʻuina i totonu o se taga manino, liligiina ai oneone mama i totonu o se vai susu.

O le taga e tatau ona tuʻuina i luga o se nofoaga lelei lava, susulu saʻo le la e le tatau ona faatagaina.. I le isi 1-2 vaiaso e sosoo ai, o le a aliali mai ai pine talavou i luga o le fatu.

A maeʻa ona fufulu, e mafai ona fufuluina i se vaifofo o le palatini mo taimi uma mo le faʻapalapalaina, aveese aʻa tuai, ae e tatau ona e alu ese mai le mafiafia. Ona totō lea i le eleele i se nofoaga tumau.

E pei ona taʻua i le taimi muamua, e le mafai ona fufuluina atoatoa le pulumu i le palapala, na o le 1 cm. I le taimi muamua, o le suāvai e tatau ona faʻalelei, ina ia le pala le fatu.

Afai e aliali mai ni pine, e fautuaina e filifili le sili ona malosi, o le mea e totoe - aveese mo le aʻafia
Afai e le o se tasi e tasi le pulupulu, ae o ni laʻau, o le a sili atu ona lelei le tuua o le malosi. O le laau o le a sili atu ona faʻatusatusa, ma fugalaau e tele. O le vavaeina o totogo e mafai ona mauaa i se vavaelaʻau e tusa ai ma le auala ua faamatalaina i luga.

O tagata pele e tupu tele le gloxinia e maua ai laau totő ma fugalaau manaia ma faʻalauteleina le faʻaaogaina o le auala vegetative. Tomai polofesa pe a tupu se fugalaau mafai ona maua a latou fatu laauma o loʻo taʻitaʻia ai lona filifilia o gloxinia.

I le taimi lava e tasi, ua uma ona iloa e polofesa uma uiga ma mea faʻapitoa o le tuputupu ae ma le toe gaosia ma e mafai ona faigofie ona foia faafitauli i le alu. Mo laau toto, o na taimi laiti e mafai ona faia se vaega taua, aua o mea uma lava e manaʻomia ona faia i se taimi tatau, ma o nisi taimi e itiiti lava le mafaufau i mea tutupu.

O le tuputupu ae o le fatu e le mo le amataga, aua e manaʻomia ai le tele o malamalama ma tomai i le tausiga o fugalaau

O le tuputupu aʻe mai fatu o se faʻalavelave sili atu ona faʻapitoa ma faʻaalu le taimi nai lo le taimi e tupu aʻe ai le faʻaaogaina o vegetative. Afai ei ai se pu i taimi faaitiitia taimi mo le atinaʻeina o taamilosaga foufaʻapea foʻi ma le faʻaititia o togalaau.

Afai o vavalalata e latalata tele ia te oe, aoao e uiga i le tuputupu ae o isi fugalaau. Mo se faʻataʻitaʻiga, na matou talanoa e uiga ile auala e fai ai Dracaena i le fale. O le tuputupu ae o fatu o le gloxinia e manaomia ai le mautinoa ma tomai faapitoa. Ae afai o oe o se fai togalaau i le loto, ona e maua ai lea o se taimi fiafia tele.