O le togalaau

Paʻu i le taumafanafana uma

O ia ituaiga fualaau faisua e pei o pusi e mafai ona maua i le toetoe lava o togalaau uma. Ae o le a se mea tatou te iloa e uiga ia te ia? O le mea moni e aʻafia i le legumes, ei ai le malosi e faʻaputuina ai le nitrogen i luga o ona nodules, e fiafia e pipii i ona antennae i lagolago ... Ma, atonu o lena mea uma! Ae ui i lea, o lenei aganuu e le masani ona pei o le foliga muamua, ma o lea la e le gata ina tatau ona tupu ae, ae ia faataitai foi.

Paʻu i totonu o pusa. © Bill Ebbesen

O le a le mea?

Mafaufau i peʻa, e taua le iloa o lenei mea o se fualaʻau taʻitasi ma se mea faigofie poʻo se faʻalaʻau e mafai ona oʻo atu i le 250 cm le umi. O nisi o ona ituaiga o loʻo i ai le laʻau (po o le pulu), o isi e taoto i lalo. E i ai se eseesega i le foliga o le fua, lona tele, lanu. Ae o le mea aupito sili ona manaia mo i matou o fai togalaau o lena peas tatagi (e taua foi o le togalaau) semi-suka ma suka (po o le leguminous).

Sefulua ituaiga E vaʻaia le i totonu o le pi, le mea e taʻua o le parchment layer, lea e faʻamalosi ai pulu ma e le talafeagai mo meaai. Ae ui i lea, o talo o lenei ituaiga vavae lelei, faigofie ona faigofie, ia lelei le lalaga, e lelei ona teuina ma o lea ua tupu ai mo le taofiofi ma le malulu, po o le lanumeamata lanumeamata.

Peas. © Amy Stafford

At ituaiga suka e le o iai le palapala paʻu, i le tulaga faʻapitoa matua, o lanu lanumeamata e lanu, lanu, ma o le mea lea ua faʻaumatia atoa. E le gata i lea, o le tele o aano o manu, o le tele o sugary o peas. E sili atu le suamalie o ituaiga o suka e pei o le oona, faatasi ai ma nai laupepa laiti ma tamaʻi iti.

Half peas o loʻo i ai foi se paʻu palapala, ae e faʻagavaʻa faʻaalia ma faʻaalia i le tele o pi mama.

I le faaopoopo atu i ai, e lelei le iloa e vaeluaina pusi i foliga o fatu i totonu lapotopoto, faʻanoanoa (faiʻai) ma suiga. O le vaega lona tolu o loʻo faʻaalia i se foliga faʻapipiʻi o peʻa ma se mafiafia pe lamolemole luga. O pusi talo e sili ona maualuga le saofaʻi - e oʻo atu i le 9%, o le mea lea e maua mai ai meaʻai ma tioata o le maualuga aupito maualuga.

E i ai eseesega i le vave o le matua ma i le tetee atu i le maualalo o le vevela. Afai e te manao e vave selesele vave, e tatau ona e tilotilo totoa i ituaiga meaʻai e lamolemole lelei. Latou te matua puipuia i tulaga leaga e mafai ona luluina ia Fepuari. I le taimi lava e tasi, o laʻau e aliali mai i luga aʻe o le eleele ua i ai i le vevela o +4 - 7 ° C ma e mafai ona faʻafeteina le malulu ile - 6 ° i le taeao.

Afai ei ai se manaʻoga ia sili atu lau laʻau ma suamalie, e tatau ona filifili ituaiga ituaiga faiʻai. Latou te sau i vaitau eseese ma e mafai ona totoina ina ia mafai ai ona selesele i le taumafanafana. O le mea lautele, o pusi e vaevaeina i le vave, vave, ma ituaiga o mea autu ma le tuai o le seleselega.

Peas. © Amy Stafford

Pea tuputupu ae

A o leʻi talanoa e uiga i le auala e maua ai se fua o le vao mo le vaitau atoa o le tau vevela, e taua le manatuaina o lenei fualaau o loʻo i ai ona lava metotia e faʻaaogaina ai auala.

Sauniuniga mo le faʻaleleia

O le mea muamua o siaki pea fatu. Ona o le mea moni o lekolo e ono mafai ona osofaia e meaola faalafua ma e masani ona faʻatau le faʻatafunaina, e tatau ona suamalie ao le i luluina. O lenei metotia faigofie, e le gata ina mafai ona iloa ai pusi e le mafai ona talia, e taofia ai le toe gaosia o "tagata ese" i luga o lou moega, ae e faaosofia ai foi le totoina o fatu laau. I le taimi lava lea e tasi, e le tatau ona e faatali mo foliga vaaia o aʻa, toto i le eleele e te manaomia na o le saluina o fatu maloloina maloloina, e aunoa ma ni faailoga manino o le i ai o meaola faalafua i lalo o le paʻu.

Soak pi ao lei totoina. © Calli

Totoina o pamu i luga o le eleele

Lua. E ui i le mea moni o peʻa e le fefefe i le malulu o le tau, ma e totoina e le au fai togalaau ni ituaiga o meaola e pei lava o le eleele malulu, e fautuaina ia ituaiga o suka e totoina i le eleele mulimuli ane - faatasi ai ma le amataga o le mafanafana o le tau, e masani lava i le faaiuga o Aperila - amataga o Me (e faalagolago i le afa). Ae e le mafai ona e faʻatali mo le maualuga o le vevela, talu ai o pupu o lenei aganuu e le mafai ona faʻafefeina le vevela ma le fiafia i se tau talafeagai o le leiloa.

Tolu. E tatau ona filifili ni nofoaga lelei mo le totoina o pi. O le lūlūina e tatau ona faia i luga o le mataupu faavae o se laina lua laina, ma tuu ai se mamao i le va o laina pe a ma le 50 cm, ma le va o laina - e tusa ma le 40 cm mo ituaiga suka ma pe a ma le 20 cm mo le paʻu. I le taimi lava e tasi, e mafai ona faatulaga lelei fatu i le laina, i le mamao e 4 cm, talu ai o pusi o se tasi lea o nai laau e manuia mai le faʻamalosi, maua ai le malosi tele o le laau ma nisi o le paʻu o aʻa. O le loloto o le faapipiiina o fatu e 3 cm i luga o palapala mamafa ma e oʻo atu i le 5 cm i luga o le mama.

Lauina o pi. © Calli

Ina ia faʻalautele le taimi o le seleselega o peʻa, Muamua, o le luluina e tatau ona faia i le 10 aso (seia oʻo i le faaiuga o Me), lona lua, filifili ituaiga ma aso eseese, ma lona tolu, i le vevela aganuu e masani ai le fausua ma le maualuga o le lelei, ona o le maualuga o le vevela ua tuufaatasia ma le le lava o le susu e totoina ai laau toto, e faaitiitia ai le tele o palu ma le lelei o le fua.

Tausi tausiga

O loʻo i ai manaoga faʻavaʻa.. Peʻa e sili ona manaʻomia le susu i le vaitau o le vavave, o lea i lenei taimi e faʻafefeina a itiiti ifo ma le 2 taimi i le vaiaso, poʻo le sili atu foʻi ona masani, taulai i le tau. A o le fugaina, o le suāina atonu e le masani, ae tele - tasi i aso uma 7. A maeʻa le timu ma timuga mamafa, e tatau ona tatalaina laina o peʻa e faʻatamaoaiga ai le palapala i le okesene. Ma, ioe, aua nei galo e uiga i ofu pito i luga - iinei e mafai ona avea le mullein ma filifiliga sili ona lelei.

Tuputupuina o pi i luga o se solo. © Peter

O se matafaioi tāua i le faʻatupulaia o fua o le seleselega e faia i le mafaufauina o le lagolago o laau. Muamua, e mafai ona tuʻuina atu e ala i vaomatua, lona lua, faatasi ai ma le fesoasoani a aganuʻu vavalalata vavalalata, ma le lona tolu, e tuʻuina atu i le tulaga o ni lagolago faʻapitoa e faia i le togi, lala poʻo le laau. O lenei mea e maua ai pamu ma se fua masani o le tuputupuaʻe ma fesoasoani ia i latou ia lagona le mafanafana, lea e aʻafia ai fua o le seleselega.

Ma, ioe, tasi le isi pulega. Ina ia le mafai e lau peʻa ona faʻagesegese i le faʻavaeina o pata, e tatau ona ave le fua i le taimi. E mafai ona e faia lenei mea i seleulu, e mafai ona e tago lemu i pulu i ou fao, ae (!) E le o faʻamoemoe i le pamu ia matua atoa!

Lanu o pi. © Gardeningbren

Eseese o pī e ala i le matua

Super Peas (na totoina i le faaiuga o Fepuari - Mati):

  • Miti, Pioneer (ituaiga o suka);
  • Laiti Laiti, Feltham Muamua, Meteor, Kelvedon Wonder (ituaiga paʻu laʻau mama).

Popo muamua:

  • Ambrosia, Tamaititi, O le Vavega o Kelvedon, Oscar (ituaiga o suka);
  • Grasshopper, agai i luma, keke keke, Hurst Green Shaft, Vera, Early Gribovsky 11 (Hull cultivars).

Eseesega o fatu matua:

  • Zhegalova - 112, Sugar 2, Faʻamalosi 195, Oregon, Sugar Oregon (ituaiga o suka);
  • Alderman Senador, Mustachioed 5, Palania Hawsky, Delicacy delicacy, Winner G-33, Vaega (ituaiga o ituaiga).

Vaʻavaʻai ituaiga eseese (sei oʻo i le uluaʻi seleselega e tusa ma le 90 aso, e vave totoina):

  • Telefoni, Troika (faʻailoga eseese).

Peʻa laitiiti fatu:

  • Waverex (togi).