Laʻau

Le tatau ona totō ma tausia le fugalaau o le hellebore

O se tasi o togalaau sili ona matagofie o togalaau aina o le hellebore. E amata ona fuga mai pe a le o taoto le kiona ma gutu e le toe toso. I le taimi lava e tasi, o le tausiga ia i latou e le tele se taimi e le manaʻomia ma e le manaʻomia ai tau totogi faapitoa. Ma o le totōina ma le totoina i le lauʻeleʻele avanoa e le tele se taimi.

O le sipuni e manaia ma matautia.

Fuga o vao (lat. Helleborus / Geleborus) - vaʻaiga faʻalelei matagofie laau totō, sui o le aiga Lyutikov. E maua i le natura i Europa i saute, i atunuu Metitirani, i le pito i lalo o le Caucasus. Ua taua o le "Rose Kerisimasi" ma le "fugalaau a Keriso," o tala matagofie e masani ai ma foliga o nei igoa.

Gelleborus o se laau laʻau faʻamaina ma laʻau lauolaola ma fugalaau mananaia i luga o uumi uumi. Laua ma laʻau e tasi le faavae. Fugalaau tuʻufua pe faʻaputuina i ni mea laiti laiti.

E fuga i le taumalulu (i le Metitirani ma Asia i Sisifo) poʻo le amataga o le tautotogo (i le Caucasus ma Central Rusia). O ponuncles latou te ui atu i le ufiufi o le kiona, o fugalaau e le fefefe i gutu o le 5-tikeri. O se mea ofoofogia le fuga i le kiona lea na maua ai le laau i se igoa.

E tele ituaiga o laau ua ola i aganuu. I le taumalulu, e mafai ona faʻafetaia le malulu o le -15.

Gelleborus e malulu, e sili atu le malamalama i le taumalulu, ma nofoaga malulu i le taumafanafana.

White hellebore fugalaau

O mea leaga o se faʻalautele laufanua

O vailaau e faʻamaʻa, e pei o isi pata.

O le tele o fualaau faasaina po o le aina o vaega o se laau mo meaai e mafai ona mafua ai le oona. O ona uiga autu:

  • afu, vulu
  • vaivaiga, manava manava, tiga o le tino;
  • afaina o le laulaufaiva, lima ma vae, mu i le gutu;
  • tigā, faʻalavelave lemu o le fatu;
  • i tulaga ogaoga - le iloa o le mafaufau, faʻasalaga, faʻasalaga.

O isi faʻamaoniga e ono aliali mai. I le tulaga o le 'ona oona, e tatau ona faia ni faʻamalosi vave:

  • valaau loa i se falemaʻi vave
  • mulumulu le manava i le tele o vai,
  • ave 15-20 pusa o le gaʻo ua gaoioi.
O le faʻaaogaina o le ava i le taimi o togafitiga faʻatasi ai ma sauniuniga o le hellebore e le solia, ae e le manaʻomia, ina ia aloese mai le mamafa o le uta i luga o le fatu.
Hellebore ma fugalaau lanumumu

E mafai ona tupu se fugalaau i luga o se togalaau aina i luga o le eleele?

O le i ai o meatotino matautia e le o lona uiga e tatau ona e lafoaia lenei fugalaau manaia, e tatau ona e mulimuli i le lapataiga talafeagai.

I le faaopoopo atu i mea oona, o fugalaau ua maua i le manava o meatotino. I le tau faasaga i faʻamaʻi, o aʻa o le laau e faʻaaogaina. O loʻo eliina i le pito iʻu o le fuga, fufulu, mamago, teuina i totonu o pusa tioata poʻo taga lili. Faaaoga:

  • ma le gastritis ma le maʻi o le peptic;
  • mo le togafitiga o le maualuga o le maualuga ma le faaletonu o le fatu;
  • ma le osteochondrosis ma le maʻi pipili;
  • mo le togafitiga o le fulafula o le bronchial, pyelonephritis, pathologies o le faʻailoga ma le tele o isi faʻamaʻi.
Tuputupu ae hellebore i totonu o se togalaau ma fugalaau piniki

Sauniuniga e faʻavae i luga o aʻafiaga:

  • faʻamamā le toto, faʻamaonia le faʻavaeina o le toto;
  • faaosofia le galuega o le gastrointestinal tract, cardiovascular system;
  • faatonutonu le faagaoioia o le faiga o le hormonal;
  • faʻamaonia le faʻasaina;
  • faateleina le malosi o le tino.

Tulafono mo le totoina ma le tausia o se Kerisimasi na toe tu

E totoina pe totoina Delenki pe a uma ona fuga, ia Aperila. E faʻatagaina le faʻaleleia ia Setema, ao le i oʻo i le taumalulu.

O le nofoaga sili e totō ai o loʻo i lalo o vao maualuluga ma laau taʻitaʻia. O iinei i le taumafanafana e i ai lava sina ata, ma i le taumalulu e lava le malamalama. O le lapisi o le laʻau e masani ona mulimulitaʻi ile palapala ma avea o se punavai o meaʻai. Mai fatu, o le totoina e mafai ona faia i totonu o ipu, pe a uma ona totoina fatu laau i le eleele.

Gelleborus e matua leaga lava e uiga i le gafa. O le mea lea, e tatau ona toto vave i se nofoaga tumau lea o le a tupu ai mo le silia ma le 10 tausaga.

Ua totōina i se faaputuga lapoa o le eleele, tuu i vaega, ma tuu ai le 30-40 cm i le va o vao. Mo le totoina, ua saunia muamua ia pu, e faalua pe sili atu e pei o le ele. O lua o le afa e tumu i se mea e gaogao lelei.

Ua lafo ifo le laau i totonu o le lua, 2-3 cm le loloto nai lo le tulaga muamua o le totoina, ufiufi le palapala ile avanoa avanoa. O le eleele ua faʻasaina ma faʻamafola totoʻa. Faʻasalalau pea i le isi 18-20 aso.

Totoina o vao o le hellebore

Faʻavaeina tulafono

O ituaiga taatele o le hellebore - sasaʻe ma le uliuli - faʻavae lelei e ala i le vaevaeina o vao matutua, lea e faia i le tautotogo pe a uma ona tupu.

O le isi mea lauiloa - ulali hellebore - e le taliaina le fevaevaeaʻiga, ae faʻaleleia lelei e le totoina o le tagata lava ia.

O le faʻaleleia o fatu o le hellebore i le taimi o le tautoulu, o fatu mamago e ave mai fatulaʻau matagofie ma totō vave i le eleele lafulemu. E le fautuaina le teuina o fatu, latou te le tausia lelei le aʻafia.

E ono tulaʻi mai i le tautotogo e sosoo ai. Pe a 2-3 lau laau ola, o le a totogo le laau, filifili se nofoaga paolo ma eleele palapala.

I le mavae ai o le 2 tausaga, ua totoina laau totō i se nofoaga tumau.

O le tausia o se tagata matua hellebore e faigofie:

  • fugalaau faʻafefe faʻafefe, tausia o le eleele palapala;
  • i le tautotogo, gaʻo o le ponaivi ma mea maʻaleʻale faʻasailala-fugalaʻau fuālaʻau faʻaopoopoina; laʻei pito i luga e faaluaina i le tautotogo-tautotogo; Gelleborus e matua tali lelei lava i luga o laei, tali mai ma le tele o fugalaau.
Hellebore fugalaau sa sosolo i le kiona

O ituaiga sili ona lauiloa o fugalaau

I totonu o togalaau Rusia, o le tele o ituaiga ituaiga o hellebore e sili ona taatele.

O le vaaiga i sasaʻe. Faʻailoa i le le mautonu. O laʻau o loʻo pipiiina pama. O fugalaau lanu-mumu e faapaleina i le maualuga mita mita mita.

O fugalaau o le hybride hellebore e tele ituaiga lanu.

E le fiafia le manogi o le hellebore i le manogi, ae fiafia i fuga lanumeamata ma se lanu mumu ma laʻau matagofie.

Black hellebore e le lelei. Fafaga meaʻai ma le mumu, paepae, fugalaau piniki. Corollas e tele, o loʻo i luga, e oo i le 0.6 mita, peduncles.

Gelleborus e le manaʻomia se gauai faʻapitoa i le fai togalaau. Ae na te faamemelo i fugalaau manaia, o le muamua e lipoti mai le tautotogo lata ane.