Laʻau

Zamia

O sea lauulu e le tele tele, e pei zamiya (Zamia) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga o Zamiaceae. O loʻo i ai se ogalaau e pei o le paʻu, ma le laʻau matagofie o le cirrus. O lenei mea totino e masani i le vevela faapea foi vaega ole aria o Amerika.

Afai e te faaliliuina le igoa o lenei fugalaau mai le gagana Latina, o le a suia - leiloa, leiloa. Sa taʻua e Zamiya o leona o conifers. Ma o lenei laau, o okeni e gaosia ai (strobils) e talitutusa lava ma coniferous cones.

O lenei fugalaau e le o le sola-maualuga ua i ai se lamolemole lamolemole, maualalo, lea e masani ona lalolalalo, elofola, pulu. O paʻu, paʻuʻe, laʻau o le cirrus e lelei. O latou pito e faʻamalosi pe mausali, i le mea e vaevaeina ai i latou i se pea o lobes (vaapiapi ma lautele). E masani lava i luga o laʻau e tutusa lelei veins e manino lava le iloa, e maua mai i lalo, lea na muai valiina i se lanu lanumeamata, ona avea ai lea ma olive. I luga o se lamolemole lamolemole, o nisi taimi e tele ai vao tuitui.

O lenei laau e leaga. O se tagata matutua matua ua oʻo i le matua ua i ai ni laupepa fafine o loʻo i ai ni megastrobils, e aofia ai sporophylls o loʻo i ai se faʻasalaga, ma i luga o la latou pito i lalo o le scute o loʻo i ai le 2 pipi faatautau. I luga o lau o le ituaiga tane o microstrobiles. O lenei laʻau faʻavavevave i le fale e fesuisuiai.

Aiga Tausi

Malamalama

E alofa o ia i le malamalama susulu ma e faigofie lava ona faʻafefiloi le susulu o le la, ae e tatau ona manatua i le vevela vevela i le aoauli e tatau ona ufiufi le laau. Ina ia fausia se lalelei, lanu, laʻau laʻau, e tatau ona liliu le laʻau i nai aso uma i le faasolosolo malie i itu eseese agai i le malamalama.

Tulaga o le vevela

Toto tele laau toto, lea e manaʻomia i le taimi mafanafana ia maua ai le maualuga o le vevela (mai le 25 i le 28 tikeri). Fautuaina le manaia lelei (14-17 tikeri) i le taumalulu. O le potu o loʻo i ai le siapa e tatau ona faʻagasolo lelei, ae ui i lea, i le taimi lava lea e tasi, ia puipuia mai le afaina o vaalele malulu.

Totogi

E leai ni manaʻoga faʻapitoa mo le malulu o le ea. E toetoe lava o le tuputupu ae lelei ma tuputupu ae i le maualalo ma le maualalo o le maualuga. Mo faamoemoega tau le tumama, e manaʻomia ai le fufuluina masani o laulaau ma se laumei susu.

E faʻafefea vai

I le taimi mafanafana, e tatau ona e suʻe vai. Ae ui i lea, i le va o vaivai o le pito i luga o le meaʻai e tatau ona leleigo. Faʻaaogā vai faʻamamafana ma faʻamalieina mo lenei mea. I le amataga o le taimi o le tautoulu, o le susu e amata ona itiiti ifo, ma i le taumalulu - e tatau ona i ai le faasusu. Ia mautinoa o le eleele e le pala, ae o le palapala eleʻele e le tatau ona faʻamago atoa.

Laʻei pito sili

O luga o laei e faia i le mafanafana 1 le taimi i le 3 po o le 4 vaiaso. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga fugalaau faʻapitoa mo fale teuteu ma le faʻamaina o fale. I le tau malulu, aua le fafaga.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O fanua lelei e tatau ona fai i se mea e masani ai ma e aofia ai le tele o meaʻai. Mo le sauniuniga o mea faʻapipiʻi eleele,

e tatau ona tuʻu faʻatasi ni laupepa ma eleele suamalie, peʻa, humus ma le oneone, faʻaaoga i tutusa tutusa. E tatau foi ona e sasaa atu mea mama masi.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

Talu ai o lenei mea o se televave le totoina o laau toto, e tatau ona toe totoina i se taimi le tumau, e fai ma tulafono, tasi taimi uma i le 3 po o le 4 tausaga, ma e sili atu ona lelei le faia i le taimi o le tautotogo ae lei oo i le vaitaimi o le alualu i luma. Aua neʻi galo e uiga i alavai lelei.

Faʻatauga auala

E mafai ona faʻalauteleina e fatuga po o le tipi. O le luluina o fatu o loʻo faia i totonu o se faʻafefiloi o le eleele, aʻo tatau ona tanumia i le 1/2 vaega (o le lautele). E tatau ona ufiufi i se ata tifaga poʻo se tioata ma faʻavevela. O totogo na aliali mai o loʻo tofu taʻitoʻatasi i ni atigipusa laiti.

E tatau ona muamua tuʻuina i totonu o le vai. A oʻo mai aʻa, ua totoina i le palapala.

Pests ma faʻamaʻi

E mafai ona faʻasaʻo le talipupuni. Afai e mafai, ave faʻamaʻi manu ma fufuluina laʻau ma le fasimoli ma le vai. Afai e malosi le siama, ona togafitia lea o togafitiga ma fualaau faapitoa.

E le tatau ona faatagaina le vai i le eleele, aua e mafai ona faʻaalia ai foliga o le pala.

O aʻafiaga ono tutupu

  1. O le pama na magumagu ma tafe le faavae o le mea - Fafaga tele i le taumalulu.
  2. Brownish, malogo i luga o le laʻau - le lava o minerale pe tele foi le fafagaina.
  3. Vavave le totogo o laau - na sasaaina i le vai malulu poʻo le tele o vai inu.

O ituaiga autu

Zamia pseudoparasitic (Zamia pseudoparasitica)

O lenei mea totino e lanu ma e mafai ona ausia le maualuga o le 300 senitimita. O aga masani a tagata matutua e oʻo atu i le 200 centimita le umi, ma faʻataʻapeʻape solo tuitui io latou gaʻo. Lisi laulaau laina i le umi e oʻo mai le 30 i le 40 centimita, ma le lautele - mai le 2.5 i le 3.5 senitimita. O le nifo i luga o le vaega pito i lalo ua fai mai veins longitudinal.

Powdered Zamia (Zamia furfuracea)

O se faʻalavelave faʻamalosi. O lona ogalaau, e toetoe lava a natia uma i lalo o le eleele, ei ai le foliga o se tipi ma luga o ia o se lauulu lanu-lanu enaena, e umi mai le 50 i le 150 senetimita. E tupu mai i luga o luga o le palapala le ogalaau o se fale tuai. O le paʻu, pepa lapopoa lapopoa o loʻo i ai se numera faapitoa o vevela tutusa, o loʻo i le itu sese. I luga o le fogaeleele o loʻo i ai se paʻu palapala e aofia ai lanu paʻepaʻe malamalama, faʻatasi ai ma tamaʻi laititi talavou e iai se faʻavae i luga o itu e lua, ma tagata matutua i le itu sese.

Faʻavasegaina zamia (Zamia sifolia)

O lenei laʻau o le pama, o loʻo i ai le ogaumu o le kalapu, lea e mafai ona natia uma i luga o le eleele pe tulaʻi i luga ae o lona laufanua. Mai lona pito i luga, e 2 i le 4 leaflets ua faia, lea e mafai ona 50-100 inisi le umi. O leaflet oval-lautele e iai le lautele o le 5 inisi le umi ma o le umi e 15 i le 20 senitimita.

Zamia pygmy (Zamia pygmaea)

O lenei mea totino e faʻatapulaʻa ma e tumau, e iai se ogalaau laʻititi, e natia lalo, o lona uumi e 25 simita ma le lautele o le 2 pe 3 senitimita. Ole pepa e le o toe umi (mai le 10 i le 50 senitimita), e puupuu (2 senitimita) taʻavale. O lima o tamaʻitaʻi e oʻo i le 5 inisi le umi. E i ai foi ni fatu laiti (5 i le 7 millimita).