Fugalaau

Faʻatau, po o Solomona Sefa

Na maua i le Europa uma o Rusia, i Western and Eastern Siberia, Iukureini ma Belarus na faatauina (Polygonatum), e masani lava e mafua ona o le faʻamaloloina o meatotino o se tasi o ona ituaiga - suauu manogi (bath baths)Polygonatum odoratum) (o isi igoa - faʻatau se fale talavai, faʻatau se vailaʻau). I vailaau, o loʻo faʻaaogaina o se hemostatic, antipyretic, analgesic ma le anti-inflammatory drug.

Faʻatau mai le multifunited (Polygonatum multiflorum). © Fotoprzyroda

Sa faatauina, po o Solomona faamaufaailogaina (Polygonatum) - o se genus o laau o le aiga Asparagus (Asparagaae) Suafa lauiloa: fuamoa vine, vao vao, vine wolf, vine, suauu, umbilical cord, core, bloodsucker, bloodsucker. O le ituaiga e aofia ai le silia ma le 70 ituaiga.

I meaola teuteu teuteuina, e masani ona tupu aʻe: Fuʻu-toʻotoʻo tele (Polygonatum multiflorum), Lua kupou kupenu (lautele)Polygonatum biflorum) ma Fragrant Kupen (vailaʻau)Polygonatum odoratum) E ese foi le manaia Na maua le lanu piniki (Polygonatum roseum) ma fugalaau piniki.

Faʻamatalaga faʻatau mai mea manogi (vailaʻau)

Kupena o se vao vavalalata mai le aiga asparagus. O le rhizome e mafiafia, faʻapipiʻiina, manino lelei, faʻasaʻo. O le 'au, o loʻo i luga o le pito i lalo, e faʻapipii i se maualuga o le 35-60 cm i le pito i luga. O laulaau e fesuisuiaʻi, e tele, elliptical poʻo le ogatotonu-ovateva faʻatasi ma veins arched, green above, bluish-green, bare, facing one side of the stem.

O fugalaau e paʻepaʻe, e pulapula lauʻeleʻele, paʻu, 1-2 i luga o le uʻamea, o loʻo i ai i totonu o laʻau. Pericarp e ono-toothed, sima 6, tasi pistil. O le fua o se pulu lanumoana ma le lanumoana. E fuga mai ia Me ma Iuni. Na fua mai fua i Iulai-Aokuso. O le igoa faasaienitisi o le ituaiga "polygonatum" e sau mai le upu Eleni "poly" - tele ma le "drive" - ​​o se faapona po o le tulivae ma o loo faailoa mai ai se togafitiga e tele-knotted pe multi-knee rhizome ua faatauina mai.

Ua faatauina mai se mea manogi, poo se faʻatauga faʻatau, poʻo se faʻatauga faʻatau (Polygonatum odoratum). © Phillip Merritt

O le laau e taʻua foi o le solomonals seal. O le amataga o lenei igoa e toe foʻi i le taimi. E tusa ai ma le tala, na faailogaina e le Tupu o Solomona lana faamaufaailogaina o le laau e pei o se laau aoga, ma o loo i ai pea faailoga o le faamaufaailoga i luga o lana tama. O vailaau faafomai o loo ola i le vaega Europa o le atunuu, i Urals, i Sisifo ma Sasae Sisifo. Alkaloids, glycosides, faapea foi saponins, kulupu, resin, sugar (glucose, fructose, arabinose), o loo i totonu o le lili o le vanu, na maua i totonu o le laau. O laulaau e aofia ai le acoróbic acid.

Tausia o se Faʻatauga

Na maua se mea e sili ona mataʻutia i aganuu. E sili ona aoga i nofoaga paolo. E ui lava ina latou atiae e masani lava i nofoaga e faamalamalamaina, ae o aʻa e oo atu i nai laititi laiti. E le fetaui lelei le palapala, ae sili atu le lelei i luga o le lotomaualalo, faʻamaʻaina i le vao, vai susu. E le mafai e le laau ona faapaleniina le vaipuna, i le tau vevela e tatau ona faasūsūina, ma puipuia foi mai galu ma anufe.

Lua kuputu (broadleaf) (Polygonatum biflorum). © Colin Gould

E faapitoa le mafanafana mo laau toto i nofoaga malulu. O le lalelei o foliga o laʻau ma laʻau lapopoa, umi ma fugalaau o lanu lanu, o loʻo tu i tua atu o le lanu lanumeamata lanumoana, ma mulimuli ane lanu lanumoana po o le lanu mūmū e maua ai vaega o nei laau totō foliga matagofie. E fautuaina e te faʻatauina ni faʻatoʻaga i totonu o le paolo ma le vaeluaga o le paʻu e fai ai se mea teuteu ma le faʻamalosi.

O meaʻai mai le faʻatau mo se taimi uumi, e mafai ona nofo i le va o le 12-15 tausaga e aunoa ma le toe totoina, i lalo ole latou fale, o le tuputupu ae o vao leaga e faigata, ma latou te le manaʻomia le faʻaleleia ma fafaga. Latou te tuʻuina atu mea sili ona lelei e seleseleina mo tafaoga ma musika. O le sikuea na faʻatau mai e fetaui lelei mo se togalaau papaʻe, e foliga lelei i le tuʻufaʻatasia ma le tiara, dicenter, hellebore, woodruff.

Totoina ma toe gaosia sa faatauina

Faʻapenaina e vaega o rhizomes ma le faafouga o fatugao. O le taimi pito sili ona lelei e tulaʻi ai o le iʻuga o le taumafanafana.

E faigata le toe gaosia o fatu. O fatu o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le pusa ma e le taofia le pipisi mo le umi. E fautuaina le vavalalata o le phased: 3-4 masina i le 2-5 tikeri, 3 masina i le 18-20 tikeri ma toe 3-4 masina i le 2-5 tikeri. O fatu e ola i le taimi o le pasia o le 3 lona laasaga, pe a maeʻa ona latou siitia atu i se potu pupula ma le vevela o le 20-22 tikeri. O fualaʻau e le faʻafefeteina, ae faʻatupulaia lemu. Fuga e tupu i le 3-5 tausaga. O le luluina o le taumalulu i le lauʻeleʻele avanoa e sili.

Talosaga na faatauina i vailaau

Pe a faʻafegasolo le taele, e manaʻomia le lapataiga, talu ai o vaega uma o le taele e aofia ai mea vevela ma iai aʻafiaga. Aʻo leʻi faʻaogaina, e manaʻomia ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

Mo togafitiga faafomaʻi, rhizomes o loʻo eliina i le tautoulu, ma le mutia fou e masani ona faʻaaogaina. O fualaau oona e maua ai le aʻafia ma le faʻaaogaina o aʻafiaga.

Faatau mai le tele-flowered. © Anne Vorstenbosch

E faʻaaogaina le Kupena i vailaau faʻasoifua maloloina mo le rūmatism, faʻaitiitia le tiga, palanala, afaina, malulu, maʻi pa'ū, jaundice, maʻi o le maʻisuka, e pei o se antipyretic, faʻamaʻi, anti-inflammatory, hemostatic, faʻamoemoe, faʻamamaina o toto, vomiting, mimilo ma le vevela. O nisi taimi laʻau faʻatau faʻatau mai manuʻa, mai le susu e fai ai ni meaola i manua.

Laʻau ma le ava malosi o rhizomes e faʻaaogaina mo le bronchitis ma le niumonia, mo le maʻi o le peptic, o le ulu, maʻi o le fatu, osteochondrosis, gout, arthritis, ma le mumū o le pito i luga o le manava. Fuga o le rhizome juice faʻatau faʻatau e aveese nofoaga ma pine i luga o foliga. (I le taimi lava e tasi, e tatau ona manatua e le tasi e ono mafai ona mu!) I vailaau Tibet, o le taele na faʻaaogaina mo le afaina ai, polyarthritis, gastrointestinal ma isi faʻamaʻi, ma na talitonu foi e umi le ola.

Faatau mai mea manogi po o vailaau. © Faʻatoʻa Ata

Kupena, e pei o le lily o le vanu, e tasi le ituaiga o laau ma, e faaopoopo atu i ana togafitiga faafomai, ua totoina vao i togalaau mo lona lalelei, e paʻu lava i le manogi o le a ave oe i le taumafanafana i luga o se ao malulu o ona fugalaau.