Fualaau aina

Actinidia mo le Moscow Region: mimita ma isi ituaiga, ata

O le Actinidia e mafai ona faʻamatalaina o se laau fetolofi faʻatasi ai ma se mea malosi e pei o le laau e ufiufi i lau lapopoa. Sa i ai se taimi na faʻaaogaina ai lenei laau mo mea teuteu.

Ae ui i lea, mulimuli ane i nisi ituaiga na mafai ona maua ni fua e maua ai le manaia lelei. O se taunuuga, na amata ona faʻaaogaina le omeinidia vao e avea o se faavae mo le galueaina o fualaau aina suamalie. O se tasi oi latou ua sili ona lauiloa ma lauiloa e oo lava i lo matou atunuu. O le kiwi lauiloa lenei.

E mafai ona tupu naʻo totonu o se vateatea. O le mea lea, e tele mea e tutusa ma le kiwi, e foliga mai o se mea e ese le eseesega. I aso nei, e mafai ona tupu lenei ituaiga e tusa lava pe i ai tulaga o le tau Rusia, ma o vine e foliga mai e lelei ma sili ona lelei o fualaau lauiloa.

Faamatalaga ma foliga o actinidia

O taumafaiga a le au faifaatoʻaga e le o se mea leaga - e tele ituaiga ituaiga o actinidia e mafai ona totoina i totonu o ia itu leaga e pei o Siberia, Urals, le Moscow Region, ma isi.

Afai o le a faʻaauau le galue o le fai togalaau i actinidia i le itumalo o Moscou poʻo isi nofoaga faigata, e fautuaina e faʻaoga le eseesega o le Kolisi.

O lenei ituaiga o actinidia e le gata o le a le taufaasese i tulaga tuputupu ae, ae faapena foi e ese mai i le maualuga o le vevela. O le mea lea, o le tausiga o le a faigofie.

  • I le vaitau o le tuputupu ae, e maua ai e le laau ia foliga o se fusi, lea e fausia ai ni lala lalaga, e teuteuina i laulaʻau lanu o foliga o le fatu. O latou umi e le sili atu i le 15 cm.
  • Ae o le lanu, e le tumau, o laulaau a actinidia i vaitau uma e tilotilo i se auala fou. O le natura teuteu o le actinidia e sili ona lauiloa i le tautoulu: o le taimi lea o laulaau ma fualaau aina e faia ai le eseesega lanu lanu.
  • O le vavao vaega o actinidia e umi lava le umi. O fugalaau muamua na tatala i le faaiuga o Me, o loʻo totoe i lenei setete mo le 3 vaiaso. O le matagofie o le actinidia ua saunia e le tele i le lanu muamua e pei o le foliga le masani ai o fugalaau.
  • I le taimi o le fugalaau, e lafoina e le laau se manogi manogi e faamanatu mai ai lili o le vanu, jasmine ma le lilac. I le taimi o le fualaau taumafa, o laau e ulufale i vaitau eseese, ae ui i lea, e masani lava ona tupu i le va o Aokuso ma Oketopa.

Actinidia eseese

O le lauiloa i lo tatou atunuu o ituaiga nei:

  1. Pineapple Michurina.
  2. Tele-fua.
  3. Clara Zetkin.
  4. Apricot
  5. Sweet Marmalade.
  6. Onion.

Faatasi ai ma ituaiga o actinidia o loʻo i ai nei, o ituaiga o mea taua faapitoa i le au faifaatoaga Argut, Colomict, Polygamum. O le mea lea, e tele lava a latou igoa tutusa.

O nei ituaiga o actinidia e le gata ina matagofie, ae e matua aoga foi, e aumaia i soo se vaitau le tele o vine o loo i ai le lelei lelei ma e mauoa i vitamini C.

Ituaiga ituaiga o actinidia ma ituaiga mo le laufanua


Actinidia Colomictus. I totonu o ituaiga eseese, o le tasi lenei e sili ona lelei mo le galueaina i tulaga o le Moscow Region ma itu i matu. E le fefe o ia i gutu e oʻo i -10 tikeri.

E matua faigofie tele le tausia o lenei laau, o lea e mafai ai foi e se tagata taoto ona taitaia lenei galuega. I le tautotogo, fualaau aina suamalie, e oo atu i le umi o le 2.5 cm.

O le mamafa o le fualaau aina e le sili atu ma le 5 g. E i ai le suamalie suamalie ma le manaia. E tasi le vao e mafai ona maua i le taʻi lima i le 5 kilokalama o fua. O le togalaau e tele i vaega, faatasi ai ma le tuai i le aoina, o loʻo faʻamaligi.

Actinidia Argut. E ui lava o lenei ituaiga e masani lava ona faʻamatalaina o se vaega o fualaau malulu, ae peitai, e mafai ona faʻafefe ia gutu e le itiiti ifo ma le 40 tikeri.

I le taimi lava lea e tasi, e ese mai i le talaaga o Kolomikta, o lenei ituaiga e iloga i fua tetele, o le mamafa o le 10 g. E mafai e se tasi o laau actinidia ona maua mai i le 10 kilokalama o vine i le vaitau. O fua na oʻo atu i le tulaga o le matua faʻapitoa e tumau i luga o lala seia oʻo lava i le malulu.

Actinidia Polygamy. O lenei ituaiga e sili atu ona malulu-mautu, talu ai e mafai ona faapalepale le vevela e le maualalo ifo i le -35 tikeri. O le tele lava ina tupu aʻe e eseese pei o Apricot, Perchik, Start, Beauty.

O se tasi o foliga o le le gagau o vine pe a maeʻa. E i ai se tofo lelei, i le taimi o le matua e suia ai lona lanu lanumeamata masani i le moli.

Filifilia se nofoaga e ola ai actinidia

I le filifili ai e tuputupu aʻe actinidia i lana fuafuaga, e tatau i le tagata fai togalaau ona filifili muamua se nofoaga mo le totoina. E fautuaina e tuʻuina atu se lagolago mo le laau, lea e mafai ona faʻaaoga e avea o se fao, pa poʻo se laupapa.

I le faagasologa o le tuputupu aʻe, o actinidia o se aʻa malosi, lea e mafai ona aʻafia ai aʻafiaga tuaoi. Ona o lenei mea, ua fautuaina ai actinidia nofoaga i le mamao e mafai ai mai fualaau aina ma laau afu.

E tatau ona tupu e latalata i le tolu mita e tusa ai ma laufanua tuaoi. I le avea ai o se puipuiga puipui, e mafai ona e faʻaaogaina le laisa po o le tin, lea e eli i le eleele faataamilo i le nofoaga o laau.

E fautuaina e toto le actinidia i le tautotogo. I le ogatotonu o lo tatou atunuu, o se taimi lelei mo lenei faʻavae ia Aperila. E sili atu ona tupu le Liana i luga o mama fuālaʻau faʻapitoa.

Ae ui i lea, aua le faalagolago i le tele o fualaʻau ma fualaau aina pe a toto i luga o le eleele ma susu palapala. O le afaina o le susu e afaina ai le atinaʻeina o le laau, lea e tau atu i le vaivai ma le oti o le rhizome.

I ia itu e tatau ona faʻaleleia alavai. Fautuaina ia tunu lua pusa talu mai le pau. E manaʻomia ona tuʻuina vaovao i le 1.5 mita mai le tasi i le isi. Mo le 5-7 tamaitai o laau, e tatau ona itiiti ifo ma le tasi le tane.

Actinidia: totoina ma tausia

A o lei totoina, e tatau ona saunia se lua, o lona lautele ma lona loloto e tatau ona le itiiti ifo ma le 60 cm. Muamua, e tatau ona faatumuina le pito i lalo i le alavai, ma o le iliili, o le faalauteleina o le oneone, maa paʻu po o le oneone.

E faataatia i se fola o le 15 cm. A uma lena, i totonu o se lua salalau le paluga eleele, sauniuni mai le afa o pakete o le humus, fanua omea, se vaega itiiti o le palapala.

O le tekinolosi mea taufaatoaga o le tuputupu ae o actinidia e pei lava o vine. O le laau e tali lelei i le faʻafeinu faifai pea, ae ui i lea, e le tatau ona matauina le le mautonu o le susu.

O se mea matagofie e maua e ala i le totoina o lau, lea e tatau ona faia i taeao po o afiafi. E sili atu le ola o Actinidia i lalo o se togavao tatala vave le eleele.

Ae ui i lea, e tatau i se tasi ona matua faʻaeteete iinei, talu ai ona o le aʻa o loʻo latalata i luga. O le taimi muamua lava e matala ai le lalolagi pe'ā uma ona faʻavaivaia le ufimata o le kiona i le amataga o le tautotogo. I lalo o le faʻatinoga uma o taga e tausi ai actinidia, e mafai ona e maua le fua muamua ile lima tausaga.

Faʻamaʻaina ma le fusi o vaʻa

I le avea ai o se tulafono, o le teuteuina o togalaau ua fuafuaina i le tautoulu. O se fofo talitutusa faapena e saʻo ona o le mea moni e faapea i lenei tulaga e mafai ona e aloese mai le laʻau o le vine, ma, o se taunuuga, o le oti o le mama.

E le mafai ona tupu i le tautotogo i na o mataupu e iai se manaʻoga faanatinati. Ma e sili le faia o lenei mea ao lei faia le sua. E masani lava o lenei taʻaloga e fuafuaina mo le faʻaiuga o Fepuari poʻo le amataga o Mati.

E tele ni sini e faʻaaogaina ai le actinidia i le tautotogo:

  • le faavaeina o fuga;
  • aveeseina o paʻu le lelei, mo se faataitaiga, ma faailoga o maʻi;
  • lamolemole laufanua mafiafia.

E talafeagai le aveese o le paʻu 2 cm i luga aʻe o le fatugaʻo, faʻaaoga e naʻo meafaigaluega mama ma maoaʻe. O le tipi e tatau ona lamolemole e aunoa ma ni faaletonu, e pei o salu, vaeluaga ma pini.

Pe a faʻavaeina se laau, e mafai ona e avea ma faavae o se mamanu lua vine. Ma, mo le itiiti ifo ma le 10 tausaga, o le a aumaia ai se maualuga maualuga e aunoa ma le manaomia mo le toe teuteuina pea mo se taimi umi.

Afai ei ai se foliga o le laau, o le a tupu i le 3-4 tausaga tauaveina le faafouga o togavao. I lenei tulaga, o le teuteuga muamua e faia i le tausaga lona lua o le olaga o le laau.

Faʻafefea ona faʻalauiloa le actinidia

E tele auala e faʻapipiʻi ai le actinidia: tosoina, tuʻuina ma fatu. O le metotia mulimuli e masani ona faʻaaogaina. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le afa o mataupu e totoina mai laau toto mai fatu.

E le gata i lea, e le mafai ona vavalo muamua pe o le a le mea e fai. E naʻo fua ile 5-7 tausaga e ulu atu i le fua o le fualaau. O le mea lea, afai e te le iloa pe o le tane o le tane, ona mafai lea ona e i ai i se tulaga le fiafia.

Faʻapenaina e ala i le taoto. Ina ia aloese mai faigata i le faagasologa o le faʻaleleia, e fautuaina e faʻaaoga le faʻatalanoaga. O le laasaga muamua o le filifilia lea o se vine maloloina, lelei ona atinaʻe, lea e tatau ona tanumia ia Me poʻo le amataga o Iuni.

I le tautotogo, e liua ile fatuga lelei ma le malosi. Ae peitai tagata faufautua fautuaina tuu ia i latou seia oʻo i le amataga o le tautotogo, ina ia mafai i le taimi nei ona totoina vine e aunoa ma le afaina o manuʻa i le laau.

Faʻapenaina i tafatafa ma fautuaga a le au fai togalaau

Mo le faʻalauteleina o le actinidia e ala i laʻau, e fautuaina e filifili lala lanu meamata. Latou te maualuga le saoasaoa o le ola, e 90%. O le faʻafitauli ma le faʻamaoniaina o mea, o aʻafiaga e le silia ma le 60% o mataupu, e sili atu ona leaga.

O seleselega na filifilia mo le totoina e tatau ona umi le sili atu ma le 15 cm. E seleseleina i le faaiuga o Iuni, a maeʻa ona totoina lea i se nofoaga ua saunia faapitoa: o le nofoaga e tatau ona i totonu o le paolo ma faʻainuina pea.

A o le totoina, lea e faia i le loloto o le 50 cm, e tatau ona faatumuina le lua i le paluga o oneone ma le paʻu, ma faia i le fua faatatau 2: 1. E masani lava, o le atoaga o le aʻafiaga o le aʻa e le sili atu ile masina. O le iʻuga, i le taimi o le tautoulu e mafai ai ona e maua uluai lālā talavou.

Mo le au faifaatoaga masani, e foliga mai e le o iloa le laau actinidia, e ui lava o le mea moni e le moni lenei mea. E i ai se ituaiga mea e toetoe lava oi tatou uma na faʻalogo i ai. E uiga i kiwi, o lona uiga fuaina o le actinidia.

E masani lava, e mafai ona tupu naʻo tulaga faʻapitoa. Ae ui i lea, mo le tau o lo tatou atunuu, o loʻo i ai ituaiga tutusa o actinidia e lagona le lelei e tusa lava pe i ai i ia itu leaga pei o le Moscow Region ma Siberia.

Taumatau ituaiga filifilia ma faiga faʻatoʻaga o le gaosiga o le actinidia e mafai ai ona tatou faʻamoemoeina, ma le tausiga lelei, o le actinidia o le a le gata ina avea ma se teuteuga matagofie o se fale mafanafana, ae mafai foi ona faʻafiafiaina le fai togalaau i fualaau suamalie.