Laʻau

Ehmeya fugalaau fale tausi ma toe gaosia e ala i gaioiga

Ehmeya o se ituaiga o le aiga o Bromeliad, lea e aofia ai le silia ma le 150 ituaiga. I le vaomatua, e tupu aʻe i nofoaga mafanafana o Amerika.

O laulaau o le fugalaau e aoina i se rosette, o lanu tutusa ma fesuiaiga, o le pito o laupepa e puipuia e vao tuitui. O laau fugalaau e tupu naʻo le tasi, ae, e ui i lea, o lenei fugalaau totonu e masani ona tupu. E matuai leaga lava Ehmeya, o lea ia tuu ai i fafo atu o le mafai ona maua e tamaiti.

Ituaiga o mimita

Ehmea paʻu poʻo fasciata - i se mea sese e mafai ona e mauaina le igoa bilbergia. O lau e umi, sili atu i le afa mita, lanumeamata ma paʻu papaʻe. O le faʻaogaina e tele, lanumoana i le lanu, scaly.

Lafo moli - e itiiti ifo i le 50 cm lau o loʻo i ai ni pito faʻamau. O fugalaau fugalaau e tele naua. O se ituaiga lauiloa o le Blue Rain.

Ehmea matte mumu - i lenei ituaiga, o laulaau e umi foi, ae le lautele e pei o isi, o le pito i lalo ole pepa e valiina i se lanu violē. O le tulaga e foliga mai o le a tulaʻi mai, o le moa e mumu, ma o fugalaau lava latou e lanu moana. E fuga mai mo se taimi umi.

Echmea Foster e umi ona lanu meamata ma se lanu mumu. Fugalaau, e aoina i se uumi umi, mumu, o le pito i luga e valiina le lanumoana.

Ehmeya tausiga fale

E ui lava e fiafia le umeya i le malamalama, e sili atu le nanaina mai ave saʻo i itula o le la mai ave saʻo. I le taumafanafana o le a lagona e ia le fiafia i le ea fou, ae manaʻomia ona tuʻuina ina ia le mu ai lau.

E fautuaina le sosolo moli e ola i nofoaga paolo, aua e sili atu ona vaivai i le la. Ae e mafai e Ehmeya ona faʻafeiloaʻi ona tu i le la susulu.

O le vevela mo le totoina o le fale e ese mai i le va o le 25ºC i le taumafanafana ma le 17ºC i le taumalulu. Ina ia lelei le fugalaau, o le ea i totonu o le potu e le tatau ona le mautonu, e manaʻomia pea le faʻaleleia o le ea, ae, e ui i lea, e le mafai e le umey ona sosolo.

Mo echmea, e mafai ona faʻaitiitia le ea i luga o le ea, ma i le taumalulu e manaʻomia ona tausia i se vevela maualuga atu nai lo isi ituaiga.

E tatau ona sua le umeya i se vai mafanafana, faʻafefe, o le vevela o le a lua tikeri maualuga atu nai lo le vevela o le potu. E te manaʻomia foʻi le vai e le gata i le palapala, ae sasaa foʻi vai i totonu o le pusa. I le tautoulu, faʻaitiitia vai inu, ma taofi le sasaʻaina o le vai i totonu.

I le taimi o loʻo moe ai, e tatau ona pa'ū le vai i luga o le laau i se mea itiiti, e tutusa lava le taimi e tupu ai le vaitau.

O le maualalo o le suamalie e le afaina i le ogatotonu, ae mo le lelei o le atinaʻeina o le laau, e fautuaina e faʻalauteleina le susu. E mafai ona e tuʻu le fagu i totonu o se atigipusa i totonu o se atigipusa e iai ni laumei lanu pe faʻapala i le vai mafanafana.

Mo le fafagaina o le faʻaaogaina o faʻamaʻi vai. I le vaitau o le tautotogo ma le taumafanafana, o le fuālaʻau e faia i le tasi vaiaso i vaiaso uma, i le autumn - e le silia ma le tasi i le masina, ma i le taumalulu - tasi taimi i vaiaso uma.

Ina ia faateleina ai avanoa o le fuga, e mafai ona e taumafai i le auala tuai.

O se atigipusa e iai se fugalaau e tuu i totonu o se pusa paʻu ma se paila apu, ona nonoa lea o sina mea itiiti, ae ia maua ai le ea. I lenei setete, e tatau ona e uuina le fugalaau mo le lua vaiaso. E tatau ona oʻo mai i totonu o le fa masina fugalaau. A maeʻa ona toto, e tatau ona vavae le laupepa.

Mo le suia o le tuna, e faʻaaogaina se fagu faigofie e tuʻu ai le alavai. O le eleele e mafai ona faia tutoatasi mai le faʻafefiloi o eleele laʻau (lua lobes) ma le oneone ma le peʻa (tasi le tasi). E manaʻomia lou faʻatulagaina i tausaga uma i le tautotogo, i le faaiuga o le fuga.

Faʻaleleia o le Echmea e ala i laʻau

I le tautotogo, e faigofie ona faʻalauiloa le echmea e le faʻaopoopoga. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e tipiina se tasi o ia mea ma gaoioi ma le nofoaga o le tipi i luga o le laau ma le koala. I le isi itu, o le fatu ua totoina i totonu o se ulo i totonu o le palapala lea na taʻua i luga.

O le toe gaosia o le umei e fatu e mafai, ae e faigata tele ona faia lenei mea, aemaise lava pe a faʻaaogaina lenei metotia e leiloloa le tala.

Maʻi ma meaʻai

  • Ehmei e liua lau lanu enaena pe afai o le vevela i totonu o le potu ma le laau e maualalo tele. E tupu foi lenei mea pe a faia le pala.
  • O le mafuaʻaga e le fuga ai le echmea e masani lava o le le lava o le malamalama, lea e faaopoopo i ai le mafuaʻaga o laʻau.