Laʻau

O le mamalu o Tsikas, poʻo Cycas

O foliga vaaia o le aulelei ma le tulaga masani o se laumei ma le gaosiga o totonu o laau o le cicas e matua taua lava o pama. Ae e ui lava i le lapisi o le lapisi ma e tusa lava pe foliga o le ogalaau, o lenei laau e fai ma sui o se aiga ese. Cycas poo Cycas o se tasi o laau tuai i luga o le paneta. O se tagata lauiloa, tele soloist, i taimi uma ma i soo se mea lava e avea ma fetu autu o totonu, e tusa lava pe maua mai ai ni manaoga talafeagai i luga o tuutuuga, o se laau faifaipea ma malosi. Faʻasolo i lalo o le malosi o tagata uma e amataina ma i latou e ola tuputupu aʻe. O lenei centenarian o se tasi o fale aupito sili ona loto faafetai i totonu ole fale, e faʻaalia ai a latou mea teuteu e tusa lava pe itiiti le tausiga.

Cycas revoluta, po o Tsikas paʻu, pe liliu ese (Cycas revoluta). © anolba

Pseudopalm ma pale paleni o laulaau

Cicasmatou te iloa foi ufi po o le uila (Cycas) fafo ma sili ona pei foliga o le pama. O lenei sui o le aiga o Sagovnikov e lei suia lona foliga mai mo le fia miliona o tausaga, i le mea moni lava o se laau e pei o ferns. I le va o le aganuu, o le kilipa e matua faʻatusatusa, e le foliga tutusa ma tagata tino. Ae o lo latou matagofie e le afaina lava mai lenei mea. I totonu o lenei fale, o laulaau e tumau pea le manaia mo se taimi umi lava. Ma o le ola vavalalata a le laau lava ia e le faatapulaaina i le tele o tausaga: Cycas i lalo o tulaga lelei e mafai ona tupu i le natura mo le silia ma le 5000 tausaga.

O laau totō e faʻalauteleina, mo le tele o tausaga latou te faasolosolo malie lava ina ola le mautonu. I le tasi le tausaga, e na o le tasi le laina o laulaau, e leai se sili atu i le 3 cm le maualuga. E iai le maualuga o le pale, o le salalau o laulaau e sili atu nai lo le maualuga. O lenei laau e tatau ona faʻaalia e pei o se leo se tasi pe tuu i ni vaega ina ia le malolo laulaau i puipui poʻo isi laau totō, o lau o loʻo tu saoloto ma o le pale e atiaeina lava. O le tagata mitamita valea lea e faigofie ona faʻaaogaina isi laau. I le natura, o se fausaga tusiata, lalelei, ma le malosi o le cicas o loʻo avea ma faʻaaliga faʻapitoa fale, o se elemene taua tele. O le ogalaau o le laau e pei o se pineapple tree. I le Cycas, o laumei e masani ona taʻua o "cones": i le potu o aganuu latou te seasea lava o kolin, o nisi taimi e foliga tutusa ma pulu, ona lapotopoto ai lea o vili po o pineapa, mafiafia, matagofie. O laumei e ufiufi i le "fua" o laulaau ua mate ma faapaleina i se faaputuga o lapisi cirrus-dissected, laʻau matagofie.

Cycas revoluta. © mrgarris0n

O laulaau e lautele, malosi, e aoina i luga o se aulelei matagofie. O loʻo iai i latou, e pei o se tulafono, foliga lelei ma tutusa lava, e faia ai se ituaiga pale. Paʻu laʻau Paʻu e umi mai le 50 cm i le toeitiiti 2 m. O le pito i luga o le paʻu, faʻatasi ai ma se paluga o le vevela lea e puipuia mai le vevela tele o le susu. Le lanu o lanu e pouliuli, lanumumu lanumeamata. I luga o laupepa taʻitasi o laʻau, ua faʻaalia ai se veto tutotonu se tasi. O se fiafiaga le matamata i le tatalaina o le Wii fou fou. O le moli ma le lanu mūmū na feliuliuaʻi agai i "gutu" faasolosolo faasolosolo lava, oʻo atu i le tele o lapopoa ma faasolo malosi.

Ituaiga o Cycas

Tsikas e faigofie ona iloa i se tilotilo. Ae i totonu o le aganuu, o lenei laau e le o se mea e tasi o le mono-ituaiga. Tsikas e le o se tasi, ae o le 5 ituaiga autu, o isi ituaiga masani e seasea mauaina. Ma o laau uma lava, e tusa lava pe tutusa, ae e iai foi tulaga tulaga ese.

O le mea sili ona lauiloa o le cicasis o loʻo mafaufauina cicada pa'ū, po o liliu ese (Cycas revoluta) O lenei mea o se malosiaga malosi, i le natura o loʻo i ai ni ogalaau matilatila e oʻo i le 2.5 mita le maualuga, e faapaleina i se pale matagofie o le pale o le lapisi, faʻamanatuina o ferns ma pama. I totonu o agaifanua i totonu, o le maualuga o le ogalaau e tapulaa i le maualuga o le 30-50 cm. O lanu lanu, pouliuli, ma lauulu o lenei laau o nisi ia o mea sili ona matagofie i fua o laau tetele. I totonu o se potu, o lenei ituaiga o fugalaau e seasea ona tupu, ae o nisi taimi i greenhouses e maua mai ai ni moli moli mumu i luga aʻe o le au, ona sosoo ai lea ma fualaau pine.

Cycas circinalis poʻo Cycas e faʻapipiʻi foliga pe faʻafefe (Cycas circinalis). © Forest & Kim Starr

Faʻailoga e pei o le faʻailoga po o le faʻasalaina (Cycas circinalis) - o se laau matagofie ma lautele, lautele, e oʻo i le 2 mita le umi o lau lau lapisi, lea e amata i luga i le amataga, ona toeitiiti latalata ane lea. O laʻau taʻitasi e vaevaeina i le 100-120 fualaʻau lauiti vavalalata-lobes ma se vete totonugalemu. O le Wii lava e pei o se kopi lautele o se lupe lupe. I le pito i lalo, o lobes e sili atu le malamalama nai lo pito, lea e mafua ai se suiga matagofie lanu i luga o laulaau atoa. O laʻau e umi atu nai lo o se paʻu paʻu. O se vaega o le ituaiga o le gafatia e gaosia ai le tele o gaioiga.

Tsikas Rumfa (Cycas rumphii) faʻasalaga i se malulu, lanu meamata lanumeamata. O le afa o laulaau e le o faʻatulagaina, e peiseai o loʻo pipii atu i itu o le tasi.

O le lanu uliuli-lanu o laulaau lauusiusi, e oo atu i le 1 mita le umi, faatasi ai ma lobes e oʻo atu i le 10 cm le umi, o le uiga foi o Siamese cicasus (Cycas siamensis) Ae itiiti ifo le taatele ala tele (Cycas media) e ese mai i isi ituaiga o meaʻai i se lanu sili ona susulu o laʻau uliuli, o se pulu matagofie, faʻafefe.

Cycas, po o Cycas, po o Sago pama (Cycas). © Carlos Massieu

Aiga Tausi

Tsikasy, e ui lava i ona matagofie uma, e le faigata ona totoina i totonu o fale. O nei matagofie matagofie anamua e le mafai ona avea o ni mea e sili ona mataga, aua latou te le manaomia le toe fausia o soo se tulaga faigata e le masani ai mo potu nonofo. Tsikasam o le a le manaʻomia se tausiga patino ma le mataʻutia. O le mea sili ona faigata e tupu ai lenei agaifanua i totonu, o le tuʻuina atu lea o mea e sili ona lelei mo le faʻamalamalamaina, avanoa i le ea fou ma tausia faʻamaoniga o le manogi lelei mo le gasegase. O faʻafitauli i le atinaʻeina o lenei pamu-namu e seasea. O le laau e faigata ma o le a le afaina ai e tusa lava pe amataina. I le atinaʻeina o cicas, o suiga o vaitau eseese ma vaega e toetoe lava a le mafai ona vaaia, mo i latou e leai se manaʻoga e suia tulaga i le taimi o le malologa poʻo le atinaʻe malosi.

Malamalama mo cicas

E ui lava i lona tulaga o se laau o anamua, e masani lava ona le tutusa le gasegase ma isi mea "antiquities" i totonu o mea e fiafia ai mo le moli. O lenei laau e faigofie tele i se nofoaga matagofie, sili atu ma le faʻamalamalamaina o moli. O lenei laau pama laau o le a fefe i le susulu o le la i le aoauli, ma e oʻo lava i le taumafanafana e lelei atoatoa le faʻaleleia ma soʻo se nofoaga i le la, pe a mafai ona maua le ea fou. O le matua o le perosi, o le itiiti ifo foi o le malamalama i le susulu o le la. O laau laiti e tatau ona masani e faʻasalalau le malamalama i le taumafanafana.

O le malosi o le faʻamalamalamaina i le Cicas o le mea aupito sili lea ona taua i le atinaʻe malosi. Faatasi ai ma le le lava o le malamalama, ua toetoe lava a le toto le laau, e le toe faasaoina ni laulaau fou. O le mea lea, mo cicas, e sili atu le tuʻuina atu o se nofoaga susulu malamalama.

Cycas e sili atu le malamalama i le tausaga atoa, e oʻo lava i le taumalulu. I le tau mafanafana, o le susulu o le malamalama e mafai ona le malamalama, ae o le mausali ma le mautu i le gasologa o le tausaga e mafai ai ona e maua lauʻau sili ona teuteu. Ae peitai, afai e te le maua le avanoa e toe fetuunai ai le meaʻai i se mea mama i le faaiuga o le autumn (ona o le lapoa tele po o se vaega faapitoa i totonu), o le leai o se taui mo le faaitiitia o le taimi i le malamalama o le a le afaina ai foliga o le au.

Ae o le mea e sili ona taua mo lenei pamu lima o le laugatasia o le malamalama mo le pale atoa. Faatasi ai ma se tufatufaina o le malamalama maualuga, o se mea e masani ona faia se paleni matagofie, matagofie ma matagofie. Afai o le malamalama e pau i luga o le laau, e na o le tasi itu o le palealii, o le cicada o le a sili atu le faʻamalo saʻoina o laulaʻau i le isi itu, o le tele o laulaau o le a le aoga ma o le a atiina ae le laau i se tasi auala i le lumanaʻi. Afai e le mafai ona faʻamautinoa le faʻamalamalamaina o le malamalama, e tatau ona faʻasolosolo pea ia laau i le tasi itu, ia maua ai taui mo lenei gaioiga.

Cygnus angular (Cycas angulata). © GREGORIUZ

Faʻamafanafana mafanafana

Afai e faʻamalosia e le uila ni faʻatonuga mamafa i le faiga o le moli, ona sili atu lea ona faigofie le maua o fua o le tau. O lenei mea toto e vevela, e le taliaina ni tulaga malulu, ae e le fefe i le vevela vevela po o le taimi e le o faamoemoeina le mafanafana. O le mea taua lava, o le vevela e le pa'ū tele mo se vaitaimi uumi. E le gata i lea, e oʻo lava i fesuiaiga masani o le vevela o le a le faʻaleagaina ai le cicadas, e le manaʻomia e le fale ni tulaga mausali.

O faailoilo e tatau ona e taulai i ai o le vevela i luga atu o le 20 tikeri i le taimi mafanafana ma luga atu o le 15 tikeri i le taumalulu. O le pa'ū ifo i lalo o nei '' '' elemene mo le sili atu ma le 2 aso e le tatau ona tuʻuina atu. Ae o le maualuga o le tau mo le cicasa o le a lelei i soo se taimi o le tausaga.

O lena faamaoni i le vevela o le a oʻo lava i lalo. O nisi o meaola ma ituaiga o Cycas, lea e teu i totonu o nofoaga maualuluga ma fale tausimai mai se talavou, sa tausia i le taumalulu taumalulu (e faatelevave le tuputupu aʻe i le taimi galue) e tatau ona malulu i taimi uma o le taumalulu i le vevela o le potu. O le mea lea, e sili ona fiafia le cicada i le taumalulu i tulaga malulu, mai le 10 i le 12 tikeri. E tatau ona e faʻamalamalamaina auiliiliga o le taumaluluina o se laau faapitoa pe a faʻatau. Afai e taʻu atu e le faufautua ia oe, i le taumalulu, e manaʻomia le teuina o le laau i le vevela mai i le 12 i le 16 tikeri, a oʻo ina tupu aʻe i tulaga vevela, o le a vave ona le toe faʻaaogaina le cicada. Afai e le mafai ona e tuʻuina atu ni tulaga talafeagai, ona tatau lea ona e suʻeina se isi ituaiga o vailaʻau poʻo se faʻataʻitaʻi, masani i le potu vevela masani.

Cygnus rumpha, poʻo Cycas rumpha (Cycas rumphii). © Harry P. Leu Gardens

Tsikasy - tagata fiafia tele i le ea fou. O nei laau toto e fiafia lava i taimi uma e maua ai le ea fou, e te le fefe i faʻataʻitaʻiga (sei vagana ua tatou talanoa e uiga i se matagi matagi) ma tali lelei i potu vaʻavaʻai e oʻo lava ile taimi malulu. Faʻasalaga i luga o le ea, togavao i totonu o potu e le mafai ona faʻaalia, o le cicada o le a leiloloa le matagofie o lau ma suia le malosi o le lanu, faʻavaivaia ma mamae. O le fiafia i le ea fou o loʻo faʻaalia foi i le mea moni o le fiafia o Cicasas i le taitai i fafo i le taimi o le taumafanafana. O le taimi lava e vevela ai, o le vevela e maualuga atu i luga aʻe o le 15 tikeri, e mafai ona tuʻuina atu Cycas i luga o balcony, terraces ma e oʻo lava i le togalaau. I le masani ai, o cicasas e faʻaalia mai ia Iuni ia Setema. E le gata i lea, i lalo o le lagi avanoa latou te le fefe foi i le susulu o le la po o le malamalama. E mafai ona latou faʻaaogaina ma le saogalemu i le teuteuga o nofoaga e faʻafiafia ai nofoaga faafiafia, ae e sili atu le aloese mai le tele o vaituloto. O le mea taua o le faʻamalama e tumau le lanu, ma o le saite e mafanafana. E tatau ona toe faʻafoʻi laau toto i le muamua malulu, pe a amata ona paʻu le vevela i le 10-12 tikeri. O le faaaogaina i fafo e mafai ai ona e faʻaleleia atili lenei laau, faʻamalosia le tuputupu aʻe ola ma ausia le tuputupu ae o le tele o laʻau i le tasi tausaga.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Faʻaauau le faʻaleleia o le mafanafana, poʻo le faʻamautuina lelei mo cicasas uma, o le taimi pito sili lea ona faigata i le latou faʻatoʻaga. O le mea o le mea lea e mafai ona e faʻaaogaina na o le matua vaivai, e le o iai ni mea leaga o le mamafa o masima i le vai. Mo lenei mea totino, e le lava le filifili na o le tu i le vai mo le faʻavaivai, e tatau ona faʻaaoga le timu poʻo le liusua (pe foliga tutusa).

E mafai ona manatu Cycas o se fale e matua lelei lava le mama i totonu. O le vai e le tatau ona paʻu i luga o pale i le va o taualumaga, e le tatau ona faʻaleleia le eleele, faʻaitiitia le faʻaitiitia o le suavai, faʻamalolo ona o le faʻamaʻaloga o le vai. Ae i mea uma e maua, e tatau ona aloese mai le lamala atoa (e oʻo lava i le vaitau o le mafutaga tumau i le taumalulu, e le mafai e toleni ona toleni le faamamaina atoatoa o le palapala i totonu o ipu). I le tau mafanafana, e tatau ona tele naua le suāvai, ma na o le pito i luga e faʻamago ai. I le taumalulu, e manaʻomia le lua faaluaina o meaʻai. E mafai ona faʻamago le eleele i le pito i luga ma se vaega i le ogatotonu, o le suavai e sili atu ona seasea, ae latou te le taofia le faia o faiga masani ma tumau pea le susu susu.

Cycas Medium, poʻo Cycas Medium (Cycas media). © Vivyan Lisewski

Ae o maʻi e toetoe lava a le afaina i le susu. Latou te tali lelei i tulaga masani o potu ma fua faatatau o le 50-70%. Ma e ui lava latou te le teenaina le maualuga o le humidity, ae le mafai ona taʻua lenei taua o le tausiga taua (ioe, o le foliga o le laau e sili atu, o le maualuga o le maualuga). Ole faʻatagaina o fuataga e faʻataunuʻuina i le taimi o le vaitau o le taumafanafana ma le taimi o le faʻaogaina o le faʻavelaina o masini, faʻaopoopoga i le faʻavae ma le faʻaaloalo faifai pea. Ae i le taimi lava e tasi, e tatau ona puipuia uma le laʻau ma le pito i lalo o laulaau mai le susu. E le manaʻomia e le cicada ona faʻapipiʻi masini faʻapalapala, ae afai e faigofie mo oe ona faʻaaogaina nai lo le suʻeina, e mafai ona avea ma se isi mea.

Fafaga mo cicas

Tsikas ei ai ni tulaga le masani ai mo le laei pito i luga ma a latou fatuga. O nei laau anamua ua faateleina le lagona lelei i masima o mea e lua - calcium ma magnesium, ae i le taimi lava e tasi, ua faateleina le manaomia mo nisi elemene. Mo le atinaʻe masani, e tatau ona tausisia se tulaga mautu o meaʻai paleni.

Mo cicas, o fomaʻi faʻapitoa o loʻo i ai uma mea e faʻafefiloi ai minerale ma mea faʻalaʻau e sili ona lelei. Mo lenei laau toto, e sili atu ona lelei le filifilia o tapenapenaga ua fuafuaina faapitoa mo ni pama, pe sili atu foi mo le teuteuina ma le totoina o laau totō.

Laei pito i luga luga mo le cycad e faia i le taimi atoa mafanafana, mai ia Aperila ia Oketopa. I lenei tulaga, o laei pito i luga e tatau ona masani. O le fua faatatau masani o le faʻamalositino e faʻaaogaina i le 2 vaiaso poʻo le faia o faʻataʻitaʻiga i vaiaso taʻitasi, ae latou te vaʻaia le fualaau o fualaau o fualaau oona. Mai ia Novema e oʻo i Mati, o le fafagaina o cicas e lelei le taofi. Pau lava tuusaunoaga ua le amanaia laau toto ma cicasas e lei totoina mo se taimi umi lava. Mo ia faʻataʻitaʻiga, o loʻo faʻaauau pea le faʻamafanafanaina i le taumalulu, e faʻaaoga ai le afa afa o le faʻamalositino faatasi ai ma le taimi e tasi i le 4 vaiaso i le 4 vaiaso.

Cycas, po o Cycas. © Clement Rivier

Suiga, atigipusa ma meaʻai

Mo faʻamalosi, soʻo se mea e lelei tele, lamolemole, malamalama e talafeagai. O nei laau toto e sili atu le mafanafana i ni paluga faʻapitoa o pama, faʻatasi ai ma se maualuga maualuga o mea faʻalaʻau faʻasaina ma se mea e sili ona faigata. Mo le faʻaleleia atili o le vai, e fautuaina e faaopoopo le perlite poʻo isi faʻamaʻi faʻaopopo i le palapala mo cicas.

O Cycas e masani lava ona gaoioi ae na o se talavou lava. Laʻau i lalo ifo o le matua o le 5-6 tausaga e tatau ona toe utaina i se koneteina fou i tausaga taʻitasi. E sili atu i le 1 le taimi o loʻo faʻafeiloaʻi ai uluga matutua i le 5 tausaga, ae mai le tausaga lona tolu e amata ona latou fafaga i le taumalulu.

Na pau lava le filifiliga talafeagai mo le totoina o cicas o le amataga o le tautotogo po o le faaiuga o Fepuari, pe a leai se laulaau o le laau.O nei laau totō e matua nofouta lava i soʻo se faʻalavelave faʻaleaga, faʻafesoʻotaʻi ma aʻa, tali le tali atu i le faʻaumatia o le eleele ma le tufatufa o rhizomes. I le taimi o le gaioiga, e le mafai ona faʻalavelaveina le aʻa o le aʻa, e tatau ona toe totoina laau i le vave e mafai ai ma le faʻasaoina o le eleele atoa (o le palapala mai aʻa e le tatau ona luluina pe fufulu ese). Mo le tsikasa i le pito i lalo o le tanoa e tatau ona e tuʻuina atu se mana malosi, mafiafia o le alavai, ufiufi i le oneone poʻo oneone. I le faagasologa o le faʻatinoga, e manaʻomia lou faʻatinoina vave, taumafai e faʻaititia auupega o gaʻo, e aunoa ma le taina pe faʻafefeina, ma vave ona toe foʻi atu i tulaga masani ma toe faʻaleleia tausiga masani. Aʻo leʻi toe totoina, o le tasi vaetolu o laʻau tuai ona mafai ona aveesea mai le laau mo le faafouga.

Pe a filifilia se atigipusa, e tatau ona manatua i le mafaufau e le tatau ona faateleina le ipu i le sili atu i le 2-5 cm. O koneteina e tutusa le maualuga ma le maualuga poʻo ni koneteina ma se maualuga e na o sina mea e sili atu nai lo le lautele e lelei mo cycas. O le mea aupito sili ona lelei, o nei alofilima o loʻo ola aʻe i ipu e faia i mea masani, e aofia ai le terracotta ma ipu. I le palasitisi, e sili atu le leaga o cicas ona o le le lelei o le ea.

Cycas revoluta, po o Tsikas paʻu, pe liliu ese (Cycas revoluta). © Rare Seeds and Plants

Maʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi, ma faʻafitauli masani

O Cycas o ni togalaau talafeagai. Ae faʻatasi ai ma le malulu o le ea e faʻatasi ai ma le maualuga o le vevela, o meaola faalava mai vanu vavalalata e faigofie lava ona siitia atu ia i latou. O Tsikasa e masani ona mafatia mai i le apogaleveleve, mealybugs, fua o iniseti ma thrips. O le pulea o pest e mafai ona faia i le tulaga o mea faigata e fesoʻotaʻi ai le gaosia o masini (aveeseina ma le fufuluina o iniseti) faʻatasi ai ma le pulupuluina ma iniseti faapitoa.

Faatasi ai ma le masani ai o le susu i palu ma le malosi tele o le suasusu, o le tele o le pala e vave lava ona salalau i luga o aʻa o le laau, lea e matua faigata lava ona taulimaina. O se faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻapitoa mo cicas e mafai ona sili atu le matautia nai lo le suavai. Mo le laau toto, e tatau ona suia tele le tausiga o le tausiga, faʻatagaina le masini e toetutu toetoe lava atoa, ona toe faʻafefe lea o le vai, ia mautinoa e le o toe faʻafouina le pala. O se faʻagata faʻapipiʻi i le tipiina o aʻa ua faaleagaina e tatau ona toe faʻaaogaina i na o mataupu ogaoga.

O foliga vaaia o laulaau i luga o laulaau i le leai o se laei pito i luga po o fesuisuiaʻi faifai pea i le vevela o le uiga lea o cicassa. Ae o le magoina o laulaau laititi aʻo leʻi fuga mai, e masani lava ona fesoʻotai ma se faiga e le talafeagai ai le faʻavaivai ma le leai o se ea.

Cycas, po o Cycas. © Blondinrikard Froberg

Faʻaolaina o Cycass

O le tau maualalo o Cycas o loʻo faʻamatalaina e le gata i le mea moni o laau toto e tutupu lemu, ae ia maua le maualuga o le teuteuina o latou toto i lalo o tulaga tau alamanuia mo se taimi umi lava. Tsikas e matua faigata lava ona fausiaina. I le fale, o le mauaina o se tupulaga fou o laau toto ua manatu o se manuia tele. O Cycas e maua mai i fatu na o lalo o tulaga tau pisinisi, pe a maeʻa le gaosiga ma le faʻamaʻi. I le fale, na o le pau lava le auala e faʻaleleia ai le vavaeʻese o tamaʻitaʻi.

Mai lea taimi i lea taimi, i se siosiomaga sili ona manaia, e mafai ona gaosia e tamaʻi tamaititi se mea e fai ai le tuberoid ma se laʻau tauagavale o lau. Afai e te tipi ese mai le tina, fai ni mea faaopoopo mai le pito i lalo, togafiti i se maliega ma le tuputupu ae o le pikiapu ma aʻa i le oneone poo le perlite mo ni nai masina, e mafai ona e maua se fale tutoʻatasi. I totonu o lapisi lapoa, o le "masini" ua faatofuina e le 75%, o laau laiti - e oʻo lava i le loloto. A maeʻa ona totōina, e tele taimi e faʻafeinu ai laau i le 2-3 taimi ma le vaeluaga o le 1-2 aso, ona faʻamautuina lea o le susu ma le tele o vai. Ae talu ai o le aʻafiaga e umi se taimi (e oʻo atu i le 8-12 masina), o loʻo i ai se tulaga sili ona maualuga o le paʻu ese mai na vaevaega ma ia ausia le manuia, e tatau lava ona muamua faʻatau i le onosaʻi.