Laʻau

O faʻamanuiaga ma faʻalavelave o le sua o le suka

O mea faʻamalolo o beets ma e mamao ese mai aʻa o le togalaau o le muamua lea e maitauina e tagata faʻamalolo o Saina Anamua. Faʻamatalaga o aʻafiaga o le faʻamalolo o le paluga o loʻo i totonu o tusitusiga a Hippocrates ma isi saienitisi o mea ua mavae.

Faʻafetai i suʻesuʻega auiliili o le vailaʻau o aʻafiaga o le aʻa ma le suamalie, o le tele o saienitisi na faʻamautuina ai taunuʻuga o vailaau faʻale-aganuʻu ma ua faʻalauteleina ai le lautele o nei mea ola maloloina. O a mea aoga o le sua, pe i ai ea ni faʻamaoniga i lona faʻaaogaina? Ma o ā faʻamaʻi e maua e le vai e sili ona aoga i le soifua maloloina o tagata?

Le tuufaatasiga ma le aoga o meaʻai o le suka

O faʻamanuiaga e aumai e le suavai e faalagolago atoa lava i le i ai o le tele o ituaiga o meaola o le biologically active in beets. E le gata i lea, i le 100 kalama o le sua suamalie e 42 kcal, o le tau o le taumafa ua fuafuaina:

  • 83.4% le susu;
  • 1% protein;
  • 9.9% carbohydrates, o le tele o ia mea e tasi-ma le le malie;
  • 1% fiber
  • faʻapea foʻi ma sina laʻititi o le palapala ma mea faʻapitoa.

O le lelei ma le faʻaleagaina o le suamalie o le meaʻai e faʻamoemoeina e meaola uma o meaola oona.

Talu ai o aʻa aʻa e leʻi faʻavelaina e faʻaaogaina i le gaosia o le sua, toetoe o vitamini uma, macro-ma microelements, faʻapea foi ma meaola oona, pectini ma anthocyanini, ua tuʻuina atu i se vailaʻau vailaʻau.

O fualaau suamalie fou e aofia ai le tele o vitamini, e aofia ai:

  • lagolagoina le faagaoioia o le popole ma fualaau oona vitamin B1;
  • puleaina o le tuputupu ae o se tagata ma lona malosi gaosia malosi vitamini B2;
  • e tatau ai i le galuega o le toto totoina ma le puipuia o le tino, vitamini B9;
  • auai i le tuufaatasiga o se numera o hormones, vitamin PP;
  • taulimaina faʻamaʻi pipisi, tuʻuina atu o le tino ma le malosi ma le lagolagoina o malosiaga puipui o le acid ascorbic;
  • tali atu i le galalauina ma le mafai ona gafatia o capillaries ma puipui lapisi o vitamin P.

O le pata o le Beetroot o loʻo i ai le tele o palatini faʻatoʻaga ma amino acids. O le oloa ua fautuaina e fomai mo le togafitiga o se ituaiga o faʻamaʻi pipisi e aofia ai le tele o vailaau oona.

Ma afai e te inu saʻo le paluga o le palu, o le a sili ona maualuga le aoga o sea faiga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, iodine, o le vaega lea o le sua pia, o se elemene taua tele mo le faagaioia o le endocrine polokalama. O Manganese, zinc ma fluorine e i ai se aafiaga tuusao i metabolic processes, gaioiga toe faʻaleleia ma le faʻavae toto. O le potassium, lea e tumu i le suamalie fou, o se mea autu i le puipuia o toto toto ma le fatu pe ai ai se tulaga lamatia o le atherosclerosis, o le fatu ma le sasa.

O se vaega taua i le galuega o le cardiovascular system o loʻo faia e fomaʻi athocyanins i se ituaiga lanu paʻu.

O nei vailaʻau e mafai ona faʻasaina le toto maualuga, taofiofi ai masini vase, tetee i le faʻavaeina o le kanesa ma puipui le tino mai isi aʻafiaga leaga. E i ai foʻi aʻafiaga a le Pectin, e puipuia ai masini mamafa, faʻasalalaʻau ma mea leaga faʻaleagaina mai le faʻaleagaina o tagata.

Ae ui i lea, o meatotino aoga o le vai o le suka e le gata i lenei. O se vaiinu i totonu o le uʻamea e mafai ona faʻamanuiaina ai le faʻamalosia o meaola i le okesene. I le faaopoopo atu i le uʻamea, o le maualuga o le toto e aafia i le sodium, magnesium ma le potassium o loʻo i ai i le sua.

Faʻaaogaina o meaʻai o le paluga ma inu vailaʻau

O le tele talu mai le laʻititi, o le sua o le paluga e lauiloa o se fofo faʻaleaganuʻu mo le malulu masani, ae o le lautele o le fofo e le gata i lenei.

O le iai o se faʻamalo-alo ma le faʻamaʻi pipisi, o le sua e mafai ona faʻaaogaina mo le tonsillitis ma isi faʻamaʻi faʻatasi ma faʻamalositino.

Afai mo le malulu, e faʻaaogaina le sua o le suavai ma faʻapala i totonu o le isu, ona faʻaaogaina ai lea o gaogao ma suavai e togafitia ai manua, abrasions ma manua le mautonu, e aofia ai focus pustular ma abscesses. I lenei tulaga, o le sua o le suavai e faʻaalia ai e le gata o le anti-inflammatory, ae o se faʻamalologa faʻamaʻi.

O vitamini i totonu o le vai e faigofie lava ona eli, o lona uiga o le inu o le paluga meaʻai e aoga i le vai o le vitamini, i le taimi o le faʻavaivaia o le tino ma le mafaufau, pe a mavae le maʻi, pe a manaʻomia e le tino vave le lagolago. Afai e te inu lelei le vai pipi, o le tumau o se tagata e matua faateleina, moe masani, o le lagona o le atuatuvale ma le vaivai e mou atu.

O le sua pia e fesoasoani i le faʻatupulaia o le lelei, faʻaleleia le mafaufau ma avea o se puipuiga lelei o le atherosclerosis.

O le inu o le Beetroot e fesoasoani i:

  • toto ma le sili ona lelei;
  • faamamaina o vaʻa toto mai le teu o le calcium, lea e taʻitaʻia ai i nisi taimi i osofaʻiga o fatu ma le sasa, afaina o veins ma faʻateleina veins veinose.

O le inuina o le piago le suamalie e aoga foi i mataupu o le ania, toto maualuga, maʻi o le ate ma le pancreas, faafitauli o gastrointestinal ma faamaʻi oncoco.

O le maualalo o le kalori, o loʻo mauoa i vitamini ma isi mea e manaʻomia mo le tino o le mea inu vai e aoga tele mo le mamafa, o le manaʻoga e aveese toxins ma toxins, faʻalavelave o le thyroid gland ma le tele o isi mea leaga. Faʻatasi ai ma mea faʻaleagaina, o le sua e fesoasoani e faʻamālōlōina ai gaioiga o le manava.

O tamaitai o le fananau ma le matutua ua latou iloa le malosi o le vaiinu e fafaga ai spasma ma faaleleia le soifua maloloina i le taimi o le taoto ma le moa.

O le mea moni, pe a inuina le inu i totonu, e taua le mafaufau e le gata i mea aoga o le vai o le suka, ae faʻamaʻi foi.

E moni lava lenei mea pe a fai e fafine maʻitaga le sua. I le tasi itu, o le vaitamini ma le minerale o le inu e mafai ona avea ma se fesoasoani ogaoga mo se fafine o loʻo aveina se tamaititi. I le isi itu, a oʻo i le maʻitaga, o le sua o le paluga o se mea e ono aʻafia ai ona o gasegase mafai ona tupu ma le faʻaleagaina o le mucosa o le intestinal.

O le a le taimi e le fautuaina ai le sua o le paluga?

O le maʻitaga e le na o le pau lea o le tulaga pe a tatau ona ave le suavai ma le matuia ma le lapataiga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le oxalic acid o loʻo aofia i totonu o le vaiinu, o le ulufale atu i le tino e mafai ona gaosia ai ni saluka e le mafai ona faʻaaogaina. O le iʻuga, o le oneone poʻo maʻa mai ia mea na mafua ai le tiga moni i tagata, pe a faʻatusatusa atu i faʻamanuiaga, o le afaina o le sua o le paluga e sili atu ona taua.

O a ni suʻesuʻega o le inuina o le palu fualaʻau e le lelei, ae leaga? I le faʻaopopo atu i le urolithiasis ma isi faʻamaʻi pipisi o fatugaʻo ma gaʻo, o le faʻasaina o le tagofia o meaʻai e maua ai meaʻai e mafaufauina:

  • toto maualalo maualalo;
  • faateleina le eletise;
  • maʻi maʻisuka ma faʻamuamua i lenei faʻamaʻi;
  • gout ma i latou e fesootaʻi tutusa o sooga;
  • naunau i le manava.

Ona o le gaioiga o le inu, e le tuuina atu le sua susu i tamaiti, pe a oʻo i le tolu tausaga.

I le fesoʻotaʻi atu i le sua o le paluga, o nisi tagata e le lava le faʻalepale, faʻaalia i mea e afaina ai le tino, faʻaogaina o le tino, vomiting ma isi mea le lelei. Ina ia aloese mai na taunuuga le lelei o le togafitiga, e tatau lava i se tagata soifua maloloina ona manaomia le iloa pe faapefea ona saunia lelei le paluga o meaʻai ma inu i lenei vai maloloina.

E faʻafefea ona kuka le suka?

O le suavai e maua mai i le malosi o le lanuina o aʻa fou ua maua ai le sili ona aoga.

A o leʻi tuiina le beets, latou te fufuluina ma le faʻamamaʻa solo rhizomes ma le vaega faʻapitoa. Pe a sauni le sua, e tuʻuina i le malulu mo ni nai itula, mulimuli ane ona aveese lea o le puafusi na faia ile luga.

A e leʻi inu mea inu pulu, e le tu i totonu o le pusaaisa, o le tofo muamua o le inu e mafai ona mafua ai le le mautonu. E mafai e le oloa ona taofia ana meatotino aoga mo le 48 itula, ae afai o le sua o le suamalie, e faateleina le ola, ae o le aoga o le ava e faʻaititia.

E faʻafefea ona inu pia falala?

O le sua mama mama i lona tino mama, aemaise lava i se tagata e le masani ai ma lona tofo, e mafai ona mafua ai le tele o lagona le fiafia mai le vevela i le manava o le manava.

O le mea lea, e sili atu le amataina o le inu o le paluga faʻamaʻi faʻamaʻalo masani, paluka poʻo isi sua. O le tele lava o taimi, e fautuaina e ave ni vaega se tolu pe fa o se mea e sili atu ona suamalie ma sili atu ona masani ai mo le tasi vaega o le sua o le pusi, ma faasolosolo malie le faateleina o le fua o le vai pusi.

O se pusa pia e lua faalua i le aso i totonu o se ipu malamalama, ma o le sua mama mama e le aoga le inu e aunoa ma se malologa mo le silia ma le lua vaiaso. A maeʻa lea ituaiga, latou te malolo mo le isi 14 aso, ona oʻo lea, afai e leai ni aʻafiaga le lelei, e toe faia le sua.

I le avea ai ma se fesoasoani i beets, kāloti, keke uumi, vailaʻau ma apu, e masani ona faʻaaogaina i se falemaʻi. O faʻamanatuga o faʻamaʻi suamalie e maua ai sina vaega o le faʻamaʻi, moli moli ma le inu o meainu suamalie. Fans of cocktails ma fualaʻau e mafai ona faʻafefiloi ai le suamalie mai tamato ma kukama, laʻau seleni po o laulaʻau.

Vitio e uiga i penefiti ma mea leaga o le suka

//www.youtube.com/watch?v=IXeQrxWUzFM