Fualaau aina

Fertilizer mo pateta pe a totoina

O le patato o se fualaʻau fualaau aina e faʻamalosi ma faʻamalosi uma ai meaʻai mai le eleele. E mafua ona o le vaivai o le atinaʻeina o le aʻa o le laau ma lona fatu volumous tubers. E le gata i lea, a maeʻa le seleselega, e faʻapala le palapala ma e le o toe manaʻomia le tele o meaʻai. E tatau ona latou toe foi i le eleele ma se totoga fou, a leai, o le a atili ai ona leaga le isi fualaau aina. O se auala lelei e faʻaleleia ai le gaosiga o oloa, o le faʻaaogaina lea o faʻamaʻi. Ae o le mea sese a le tele o fai togalaau e tatau ona faʻamafanafanaina i le taimi o le totoina o pateta poʻo a latou togavao, e ui lava i lea vaitau o le a le aʻafia e le laau. E sili atu le taua le filifilia o le saʻo lelei mo le pateta pe a totoina i totonu o le lua, talu ai o le fua ma lona uiga e faʻatatau saʻo i lenei mea. O ituaiga o le pati Cardinal, Desnitsa, Bezhitsky, Lira, Zhukovsky ua lauiloa o le sili ona aoga ma aoga i Rusia. O le taimi nei e faigofie ona e faʻatau ituaiga eseese o faʻamaʻi i totonu o mea e gaosi ai masini, ae mafaufau nisi o fai togalaau i le fafaga, lea ua saunia i le fale, ina ia le fua tele ma taugofie.

O le a le mea e manaʻomia e le pateta pe a totoina

O le tele o mea faʻaaogaina e faʻaaoga i vaieli

O le patato o se aganuu e fiafia tele i le fafagaina. Latou te masani ona tuʻuina atu nitroammophoskos ma azofoska, o lona uiga, o meaʻai uma lava. E ese foʻi, e mafai foi ona faʻaaoga le superphosphate. I mea faapitoa, mo se faʻataʻitaʻiga, i lalo o le igoa Kemira Potato, o elemene uma e manaʻomia e sili ona faʻaopoopoina. Ae o lenei tuufaatasiga e maualuga lona tau.

O le lelei sili atu mo le pateta o le totoga. E aofia uma ai meaʻai e manaʻomia e lenei fale. O nei mea e aofia ai elemene o loʻo i le foliga o cobalt, manganese, molybdenum, boron. Ma i totonu o fugalaʻau faʻasaina o loʻo iai calcium, potassium, magnesium, phosphorus, sulfur, nitrogen. O nei mea e faigofie lava ona aʻafia e aʻa o pateta. O se taunuuga, o le eleele e faʻapupulaina malie le humus ma maua ai meaʻai e tatau mo laau totō.

E mafai e faʻalapotopotoga ona faʻavaivaia le aʻafiaga o suauʻu oona i luga o le atinaʻeina o pateta, e oʻo lava i luga o eleele malulu. Pe a faʻavaivaia, o loʻo maua le carbon dioxide i le ea, lea e aʻafia ai le tuputupu ae ma le soifua maloloina o fatu. O laʻei faʻalenuʻu masani e paʻu, humus, composts, otaota o fale, o loʻo paʻu manu.

O le vave faʻapitoa i le atinaʻeina o pateta e maua mai i laʻau moa, o loʻo faʻamanuiaina. Ae fou, e le fautuaina e faʻaaogaina, aua o le a mafua ai ona susunuina laau.

E tatau ona fafagaina paʻu moa i le vai i se vaega e 1:15. E le gata i lea, e tatau ona tausia le fausiaina ia le itiiti ifo i le 2 aso mafanafana. Ina ia suaina le vaomatua, pe tusa ma le 1 lita o le afu e manaʻomia.

Mo tubers, o le potassium e manaʻomia e avea o se faʻaopoopoga o le mineral. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaogaina le fafie fafie. E taua faapitoa mo pateta, aua o loʻo i ai le tele o elemene taua, calcium, potassium ma le phosphorus. O nei elemene elemene e manaʻomia mo le atinaʻeina atoatoa o fatu.

E faʻatatau i le faʻaleleia o le palapala, o le fua faatatau o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina i le taimi o le totoina o loʻo faʻatulagaina foi. E taua le aua nei faʻaopopoina tele le faʻamalosi, aua o le tele o mea e mafua ai le faʻaitiitia o fua, gasegase i le tofo o pateta ma lona mativa mativa. E le gata i lea, o le a tuʻuina atu lenei mea faatasi ai ma le tulaʻi mai o ni malosiaga malolosi.

O fuālaʻau e sili ona fiafia i le potassium, ae e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete, talu ai o lenei mea e maua i le tele o mea i le palapala. Faʻatauga i le tautotogo e tatau ona faʻatinoina i le fautuaga a le au gaosiga. E naʻo le tulaga lenei, o le a lelei le pipiʻi ma le moli.

O fomaʻi sili ona lelei ma faʻapefea ona faʻaaogaina

O laei sili e masani lava ona tuʻuina i totonu o le lua, talu ai o aʻa o pateta e masani lava ona atiaʻe i luga o le palapala o le eleele. E ui lava i le vaega laitiiti o meaʻai laau toto, ae vave ona alu le faʻamaʻi i le mea e tatau ai.

Organic

Aua nei faʻaaogaina le manoa solofanua i ni aofaiga tetele mo pateta

E le mafai ona faʻatumu le laʻau i totonu o pu, aua o le a mafua ai le vave faʻavaveina o laau. E naʻo le ituaiga o humus e faʻaaogaina, ae o loʻo i ai foi se tulaga lamatia matautia o se maʻi pateta - paʻu. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le tele o meaola e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaalia o vavao i totonu o aʻa. O lona uiga o fua o le pateta o le a tupu televave atu nai lo maso totonu.

E tatau ona lafo i totonu o vaieli i le taimi o le totoina. I le taimi lava lea e tasi, e taua tele le faʻaopoopo saʻo mea faʻalaʻau, faʻamautinoa lelei le fua ma le metotia. Aʻo lei totoina, e faatagaina kilokalama taitasi e faʻaaoga le kilokalama o le urea ma le ammonium nitrate. A o lei oʻo i le tautotogo, aʻo lei saunia ni pu mo le 1,00 vaega, 5 kilokalama nitrophoska ma le 3 kilokalama nitroammophoska e faaopoopo.

Minerale

Afai o le pH o le eleele e mai le 6.0 pe sili atu foi, e le fautuaina e faʻaaoga le falaoamata o le dolomite

E tatau ona faapaleni le gaosiga o minerale mo pateta ma mafai ona fetaui ma manaoga uma o le laau. O le faʻaofiina o minerale i totonu o le eleele e le faʻateleina o le a le mafai ai ona faʻamautuina meaʻai talafeagai. O le mea lea, e tatau ona faʻaopoʻopoina faʻamaʻi faʻamalosi i meaʻai.

E faʻapipiʻi faʻamaʻi faʻamalaʻau i le vaieli pe a totoina, o le auala aupito sili lea ona lelei ma faʻaoga lelei. I eleele oneone, ao le i totoina pateta, e tatau ona faʻasese le magnesium sulfate poʻo le falaoamata o le dolomite i le teritori atoa. E le mafai ona e tuʻuina meaai faʻatasi i le pito i luga, talu ai ona o le pata o le potato potato o le ai luga o le eleele ma liliu lauusiusi. E mafua lenei mea i le mea moni o aʻa e sili ona vavalalata i le laei sili e fafaga ai i latou. Faʻasuava ma le leaga le eleele, e masani lava ona tupu faafitauli faʻapitoa.

I le taimi nei, i le tekinolosi mea taufaatoaga, e masani ona faʻaaogaina tagata totō faʻatasi ai ma se faʻafefiloi. Latou vave ma fetaui lelei le faʻafefeina o le palapala, faʻapea foʻi ma le loloto o loʻo manaʻomia.

Faʻataʻitaʻiga faʻalavelave mo pateta

O fualaau faʻapitoa mo pateta e le talafeagai i mataupu uma

O le auala pito sili ona faigofie e fafagaina ai le pateta o le faʻaaogaina lea o se mea faʻafefiloi faʻapitoa. I le faaopoopo atu i le fafagaina faapitoa, o faʻalapotopotoga lautele o loʻo faʻaaogaina, lea e faʻatau atu faʻatasi ai ma faatonuga mo le faʻaaoga.

O le Fasco ituaiga o fomaʻi ua mamanuina faapitoa mo pateta. O loʻo avanoa i le mausali poʻo le vai. O ia fomaʻi e aofia ai elemene taua, mo se faʻataʻitaʻiga, paluka, fuamosa ma le vailaʻau. E le gata i lea, latou te iai se vaega faʻavae. Aʻo leʻi faʻaaogaina, ua faʻafefeteina le vailaʻau i le vai ma faʻaaogaina i le taimi atoa o le tuputupu aʻe o le aganuu.

O se tagata lauiloa iloga o fugalaʻau milila mo pateta o Fertica. O lenei fuālaʻau e faʻaaogaina ai pusa maʻalaʻau o loʻo faʻasalaina i le vai. O vaifofo sauniuni e faʻamamaina i laau. I lenei meafaigaluega, ua na o se vaega o le minerale. O se faʻalavelave o elemene taua: potassium, phosphorus ma le oona. O laʻei pito sili e mafai foi ona faʻaaogaina i se foliga vevela. I lenei tulaga, o loʻo faʻafefiloi fualaʻau ma eleele.

KompleMetKartofel e aʻafia i le gaosiga o faʻamaʻi vai. E aofia ai se tuufaatasiga e aofia ai elemene, fuamoa ma le potassium. O le mafuaʻaga autu o lenei faluga o le faʻamalosia lea o togafitiga o fatu. E faʻamoemoe foi mo laei pito i luga luga o pateta.

Faʻafetai i le faʻaaogaina o fomaʻi, e mafai ona faʻaitiitia le le atoatoa o microelements ma faʻagasolo le alualu i luma o le alualu i luma. I le faʻaopoopoga, e faʻaleleia ai le tui, faʻalauteleina o le stolon, faʻalauteleina le malosi o le gaosiga o ata ma le gaosiga o le gaosiga.

Nitrogen

O le talosaga e faia e tusa ai ma fautuaga i luga o le afifiina o le faʻamalaʻau

Nitrogen fertilizers, e pei ole urea, o le a fesoasoani e maua ai se seleselega lelei i le lumanaʻi. Faatasi ai ma a latou faʻataʻitaʻiga sao, e mafai ona e maua ai le manava malosi ma fatu tetele.

O le kulimi o le Ammonium e masani ona faʻaaogaina e avea o se faʻaopoopoga o le eletise i laau. O le fatu o fulukalama i le pateta e maua mai i le faʻaaogaina o le superphosphate faʻalua pe faʻamaonia. O le fafagaina o paluga ma le potassium, masima masima poo le potassium chloride e faʻaaoga.

Nisrogen fertilizers e masani lava ona manaʻomia i taimi o laau totō. Faatasi ai ma se faʻaopoopoga i le fua o le faʻamalositino, meaʻai e ulu atu i laulaʻau, ae le aʻa aʻa. O se taunuuga, i le tautoulu o le a mafai ona e maua ai mana malosi o pateta, ae o se seleselega leaga.

O le fafaga lelei o pateta i le taimi o le totoina e mafai ai ona e mauaina se seleselega lelei. I lenei tulaga, o le pateta o le a sili ona lelei ma mafai ona maua se ola umi.