O le togalaau

Faʻatoʻa totoina ma tausi i le faʻasaina o le eleele e ala i le tipi

O Badan o se faʻatoʻaga tele o le aiga o Kamchatka. E taʻua foi Bergenia (Latin Bergenia). E tupu tele lava i vaomatua, i luga o vai malulu i vanu, ona e le lelei le faʻafeiloaʻi e le susulu o le la, faʻaitiitia lona tuputupu aʻe.

O se aʻa malosi, o lanu susulu ma fugalaau matagofie o lanu eseese o uiga ia. O le fugalaau e matauina i le vaitaimi o le tautotogo-taumafanafana. I le taimi nei, o le a fetogia ai le aū, e oʻo atu i le 0.4-0.5 m, faatasi ai ma se faaputuga tele o mea leaga, lea e tele fatu. E mafai ona tupu i le tasi nofoaga e oʻo atu i le sefulu tausaga ma e le manaʻomia ai faʻaopoopoga tumau i le tautotogo ma le autumn.

Meaola ma ituaiga

Badan e faʻaaogaina uma e fai ma vailaau vailaau ma faaopoopo i meaʻai (soup pe pei o se meaʻai mo aano o manufasi) e tipiina i ni vaega laiti, aʻagogogo. O se mea iloga o le tele o laulaau ma e foliga tutusa o le kāpeti, ma i le tautoulu latou te mumu. O inflorescences o loʻo i ai se uliuli uliuli.

Badan loto poʻo eroika (lat. Eroica) e mafai ona e maua ni mea e sili ona paʻepaʻe papaʻe, lanu piniki, lanu violē ma le lanu viole ma lau lapopoa i foliga o se fatu, lea e maua ai le fugalaau.

Badan Pacific fuga mai i le susulu, malamalama lanu mumu i se foliga e pei o logo.

Hybrid Badan o lenei ituaiga e maua mai i le sopoia o ituaiga eseese.

O nisi oi latou:

Badan Baby Doll pulupulu o le lanu piniki ma le lanu o le tino. Fuga i le tautotogo (Aperila, Me). Tetee i le taumalulu. E le o se mea e foliga mai, e mafai ona tutupu i totonu o palapala papa, e le fiafia tele i le tele o vai.

Badan Ballawley E le mumu le lanu mumu, e oo i le 0.35 mita le maualuga.

Berry Glockenturm manatu o se tasi o le tele o lenei vasega, ausia le 0.5 mita le maualuga. E i ai ni lau lapopoa ma fugalaau lanu piniki.

Badan Altai O le ituaiga sili lea ona lauiloa o mea manogi o mea manogi. I le avea ai o le meaola mo le faʻafefeteina o le faʻamalolo, e faʻaaogaina uma luga ma aʻa.

Fafaga fatu ma tausi ile eleele

E faigofie lava le tuputupu aʻe o Badan, o le mea autu o le faia lea o tulaga lelei mo le faʻaaoga, o lona uiga o le toe gaosia o le natura o le vaomatua. Mo lenei mea, faʻaaogaina le eleele, pe a manino, faʻafefe i le oneone poʻo le iliili. O le paleni aupito sili ona lelei e faia i le oneone, palapala ma le eleele eleʻele. O se tulaga matautia o le faaleagaina o le vai, aua nei galo e uiga i le alavai.

O le taimi sili e faʻaleleia ai le eleele o Me, Iuni ma Iulai. E totoina totō totō ile eleele ua uma ona saunia ma leai ni vao. O le lua e tatau ona faʻamalieina lautele, ina neʻi faʻaleaga le aʻa - e taua tele lenei.

Faʻasaina o se tama

Mo le faʻamaina, e lua ni filifiliga: pe faʻatumu le lua ae leʻi totoina, tuʻu se fatuga, faʻatali seʻi faʻamalieina ma fufulu le eleele i le peat with sawdust (o le vai e sosoo ai e leʻi muamua atu i le 5 aso mulimuli ane), poʻo le vai pe a uma ona toto, ona pe a tatau ai.

O le mea moni e faapea i lalo o tulaga masani, puipuiga mai le faʻamago ma le tele o vai e mafua ona o laulaau o le tausaga ua teʻa. Ma i tulaga teuteu, e faʻamamaina i tausaga taʻitasi, mo le matagofie o le matagofie. O le mea lea, o le faʻavaʻaina o le taimi e faʻatulagaina i luga o le tau. E tatau foi ona e faʻamautinoa le mulimulitaʻi i le vao, lea o le a fesoasoani i le faʻavasegaina o le susu.

Fuga mo mea manogi

O le laau o le a fiafia i mata, i aso uma, i le soifua maloloina, lanu meamata, lanu susulu ma lanu susulu, susulu, lush, pe afai e faʻamaʻaina. Aʻo leʻi tupu aʻe ma mulimuli ane, e fautuaina le faʻaaogaina o se mea e faʻaaogaina ai minerale.

Afai o le vaovao e faʻamaʻaina faʻapitoa i ni nai vaiaso pe a uma ona tupu, o le a fesoasoani i lona tuputupu aʻe ma suiga o lanu lanu i se paolo enaena.

O le fausiaina o mea manogi mai fatu

O Badan ei ai ni fatu uliuli e tusa ma le 1-2 mm. O le uluaʻi tausaga, o fugalaau e le o atinaʻe, o le umi e oʻo i le 25 mm le maualuga. Latou te manaʻomia le mataʻituina pea.

E latalata atu i le taumalulu, e taofi laau ma se mea o le eleele eleʻele, faapalaga ma le oneone, ma ufiufi i laʻau mamago, e le o vaeluaina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, ae vavae ese, ia faʻaeteete ia aua nei alu ese.

E totoina fatu i le amataga o le tautotogo i pusa faapitoa mo pusa ma e na o le tasi le tausaga e totoina i fugalaau.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

O vailaʻau ola maloloina o tausaga ogatotonu ua filifilia (fa ma le lima vaitau). O se fatu fatu ma se rosette e tatau ona i ai i luga o lenei paranesi, ma toetoe lava o laulaau uma e malolo.

E masani lava ona matauina le togafitiga pe a mavae ni nai aso, mulimuli ane e iai se mea e toe suia i le eleele i se mamao pe a ma le 40 cm, ona o le tuputupu ae e le alu i luga, ae i le lautele. O le tausia o ia ituaiga laau e talitutusa ma le totoina masani.

Faʻatonuina o le Frankincense division

O se auala talitutusa e le mafai muamua nai lo le 4 tausaga, faʻatali seia oʻo ina tupu. O aʻa fou e latalata i luga ma e le faigata tele ona vavae ese. Faʻafouina o loʻo faʻatinoina ia Me.

I luga o le aʻaʻesega aʻa e tatau ona iai aʻa ma 2-3 lau. Toto i pupu 10-15 cm loloto, i le mamao e tasi (40 cm). Ona tele lea o le vai.

Maʻi ma meaʻai

O le Badan e teteʻe i faʻamaʻi ma faʻamaʻi (e mafua mai i le vailaʻau faʻamalosi) pe afai e mulimulitaʻia tulafono uma o le tausia ma le fafagaina, a le o lea, o se tasi o maʻi o le leaga o laʻau. I lenei tulaga, e le fuga le vao.

Ina ia puipuia le faaleagaina o le laau atoa, ia vave ona vavae ese nofoaga na aafia ai ma le aufaasusi ma togafitia ai ma le au togafitiga.

O anufe (mamanu) e manatu o meaola faʻamaʻi matautia. O iinei, e oʻo lava i se mea e gaosia ai e le mafai ona laveaʻiina, talu ai o fua o le nematodes e mafai ona tumau i aʻa.

Fale faʻamalolo o le Badan ma faʻasalaga

Rhizome ma luga e aoga ma faʻamalolo ai meatotino. O le tuufaatasiga e aofia ai: carbohydrates, manganese, meli, uʻamea, tannins, arbutin, vitamini, resins, masini ma sili atu. O faletupe na vaʻaia e teuina mo le silia ma le 4 tausaga.

O loʻo i ai le anti-inflammatory, faʻamaʻi pipisi, faʻamalologa ma aʻafiaga. O le tele o faʻamatalaga mo le faʻaaogaina e matua lautele lava, ae e tatau ona amanaʻia faʻamaoniga: e le mafai ona faʻaaogaina ma se faʻaogaina e fai ai ni paʻu o le toto, faʻavaivai tumau ma faʻateleina faʻamaʻi toto.