Laʻau

Papaya

Papaya (Carica papaya) o se laau laʻau faʻavaomalo o Amerika i Saute, o ona fua e pei o le faʻafefiloi o meaʻai e lua - strawberries ma melons. O le au o le papaya e talitutusa lava ma le bamboo, ma o laulaau e foliga tutusa lava ma le lapisi, ae sili atu le lautele. E tupu lelei, e le gata i tulaga masani, ae i le fale foi, i totonu o se fale mautotogi poʻo totonu o se lau. I lalo o tulaga masani, o le maualuga o le laau i le tausaga e ono faateleina i le 3-5 mita. I le fale, ioe, e le mafai ona fai e aunoa ma le teuteuina masani, o le mea lea e amata ai ona tuʻuina atu e le papaya se fuainumera tele o itu laau.

O nisi tagata fai togalaau e fautuaina le totoina o papasi i totonu o se tamai fugalaau fugalaau e faatapulaa ai lona vave tuputupu ae. O lenei metotia e maua ai ona taunuuga - o le maualuga o le laau e le sili atu i le lua mita le mita, ae o le tele o gaosi o le a matua faʻaitiitia. I tulaga o potu, pe a fatuina ni tulaga lelei, e mafai ona ola papaya mai le 10 i le 20 tausaga, ma o nisi taimi e sili atu. Pe a faʻavasegaina mo le vaitau o le taumafanafana mai le fugalaau i se togalaau, o le a faateleina le tuputupu ae i se fua masani masani i tulaga masani.

Tausia Papaya i le Fale

Nofoaga ma moli

O le nofoaga o le pusa fugalaau papasi e tatau ona i totonu o se potu mafanafana pe malulu e aunoa ma ni ata malulu poʻo ni tafega malulu faafuasei. E ui o le laau e fiafia tele i le ea fou ma masani ai i le ea, ae i le taumalulu e tatau ona e faʻaeteete ma faʻaeteete e aua nei afaina. Talu ai ona o nisi o sui o le puaa e mafai ona mafua ai le la, e mafai ona tupu i le papaya i le taumalulu mai le ata malulu. O ni nai minute o sea malulu malulu e lava mo laulaau uma e teu i luga o le laau.

Lulu

O le papalu tropical i aso nei e taatele i vaega eseese o la tatou paneta ma ua mafai ona fetuunai i tulaga eseese o le vevela ma le tau. Ae o se tasi o tulaga taua ma manaoga e tumau pea le tausisia ma le ola ae i se vevela e tatau ona sili atu le mamafa o le faailoga i luga ole vevela. Afai e na o le malulu o le ea e pau i le tikeri 1 tikeri, ona le mafai lea ona lavea le laau. Ma ua maeʻa maeʻa uma vaega o le ea ma aʻa.

O le vevela lelei mo le tuputupu aʻe o le papaya i totonu o se falemautotogi poʻo se faleoloa, lea o le a faʻamautinoaina ai le tuputupu aʻe ma le atinaʻe, e mai i le 25 i le 28 tikeri, ae leai se sili atu nai lo le 30. I le taumalulu, o le vevela sili ona lelei o le 14-16 vevela.

I lenei tulaga, e tuputupu ae ma atiina ae ma le matagofie, ma o le mea sili ona taua e aumaia ai fua tele (e tusa ma le 40 cm le umi). E le mafai ona faia se mafanafana masani i le fale, o lea o le tele ma le lelei o le fua o le a sili atu ona tauagafau - o nei fua na o ni nai fualaau e amata mai i le 20 i le 25 cm.

Faʻasa

O le aʻa o le papaya o loo i tafatafa o le palapala, o lea la e le tatau ona sili atu i luga o le palapala ia Mati ia Oketopa. O aʻa e manaʻomia ai le faʻamaualalo masani, e aunoa ma le sili atu o vai faʻavaivai. Ina ia aloese mai le aʻa, o le tele ma taimi ole fafaga i le taumalulu i le maualalo o le vevela e fautuaina ina ia faʻaititia i se mea maualalo. I le taimi nei, o le aʻa e le galue i le malosi atoatoa, ma o le masani masani o le susu e mafai ona afaina ai le laau.

I le taimi o le taotoga, e le manaʻomia e le papaya ona faʻafeinu, aua o loʻo mafai ona gaosia e le suāsusu le susu ma tumau ai le faʻamamaina o le eleele mo sina taimi. O le faʻafefeina o le laʻau i le vaitau malulu e masani foʻi mo papaya ma e le tatau ona faʻalavelave ai i lona pule.

Fertilizers ma faʻamaʻi

O le televave o papaya i le taimi o le tautotogo ma masina o le mafanafana o le a manaʻomia ai le tele o le malosi ma le lelei o mea taumafa i le ituaiga o fugalaau. Faʻamalo masini masini pe faʻafefeteina (aua nei faʻalaleina le faʻaleleia o meaʻai ma laʻau) e fautuaina e faʻaaoga i le eleele e faalua 2 masina i le masina seia oʻo i le amataga o le tautoulu. I le taumalulu-taumalulu, e leai se manaʻoga e fafaga le laau.

Fuaina o fua

Ina ia mafai e le papaya ona amata ona fua mai ni fua, e tatau ai ona i ai se ituaiga o le tagata lava ia po o ni laau se lua i le taimi e tasi - o le tane ma le fafine, lea, ao fuga, e mafai ona eleelea i tulaga o potu. O ituaiga meaola papasi e fua mai i fua e le masani ai.

O le paʻu e tupu i le taufaʻaiuiuga o le taumafanafana - vave ona pau. E taua tele le aua nei faanatinatiina le seleselega ina ia atoatoa le fua o le papaya ma o lona sua suamalie, lea o le oona i le papasi lanumeamata, e avea ma suavai ma ua leiloloa ona mea matautia.

Faʻaaogaina Papaya

Fanauina o fatu

E fautuaina e lulu fatu i totonu o se atigipusa ua tumu i le galu po o soʻo se eleele vaʻavaʻai ma se paipa lelei o le vai ma le ea i se loloto loloto (pe a ma le 5 mm). O se pusa faʻatoaga ma fatu e tatau ona tuʻu i totonu o se potu mafanafana ma se mafanafana tumau e 25 i le 28 tikeri Celsius. O fua muamua e tatau ona foliga mai pe a ma le vaiaso ma le afa. I le tau maualalo, o le fatuina o fatu o le a faʻagesegese.

O fatu Papaya e maualuga le malosi o le germination, lea e tumau mo le tele o tausaga pe a teuina lelei (mo se faataitaiga, i tioata puipui i se potu malulu).

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

O le tipiina o auala e toe gaosia ai e faʻaaogaina e itiiti ifo nai lo le fatu. E seleseleina selesele mai le fale autu i le maualuga o le 45 tikeri. O le umi o le diamita e sili atu i le 1.5 cm le umi, o le umi e 10-12 cm. E tatau ona vavae ese le vaega o le laʻau toetoe atoa, sei vagana ai ni nai laupepa i luga o le au. O le nofoaga o le tipi i le vaega pito i lalo e tatau ona maeʻa maeʻa mo le 5-7 aso, ona fufuluina lea i le malala ma tuʻu i se vaifofo o se biostimulator, lea o le a fesoasoani i le faʻavaeina o aʻa.

O tulaga lelei mo le aʻafiaina o le maualuga o le ea (pe tusa ma le 28 tikeri Celsius), faʻamalamalama pupula, susulu maualuga, maualuga maualuga (e fai ma faʻataʻitaʻiga, peʻa, oneone poʻo lo latou faʻafefiloi i tutusa tutusa). O le totōina o le seleselega e faia i le loloto o le 2-3 cm i le palapala susu, mulimuli ane ua tele le suavai. E mafai ona fatuina tulaga o le Hothouse e faʻaaoga ai se fagu palasitika ma se pito i luga, se ipu fagu poʻo se pepa palasitika masani. O le gafatia mo le 'au e manaʻomia se laʻititi. O le totoina o laau e faia i se pusa e tusa ma le 2-3 cm le lautele nai lo le muamua.

Maʻi ma meaʻai

O le mea autu ma sili ona taatele le papaya pest - o le apogaleveleve - e aliali i luga o le laau i totonu o fale pe afai o le maualuga o le vevela i totonu o le potu o le pito sili ona maualalo pe o le ea foi. Faʻamatalaga faʻavavevave - o vai masani masani i le vai e pei o le faʻaogaina o le pale, lea e faia i le tele o taimi i le aso. E tatau ona malulu pe malulu le vai. Afai o nei mea na tutupu e le maua ai le manuia, o le a fesoasoani fesoasoani sauniuniga faʻapitoa e faʻafefe ai iniseti leaga. E mafai ona faʻatau i faleoloa faʻapitoa i foliga o le paʻu, vai po o le sulu ma faʻaoga e tusa ai ma faatonuga i luga o le afifi.

O se tasi o faʻamaʻi masani o le pala. O le faʻaalia o lenei maʻi faʻaleagaina e fesootaʻi ma le solia o tulafono mo le tausia o papaya i le tau malulu. O mea o loʻo i totonu o se potu malulu ma le vevela i lalo ifo o le 15 tikeri ma le faʻaaogaina o vai malulu malulu e oʻo atu ai i le faaleagaina o le aʻa ma le maliu faifaipea o le laau atoa.

Faaaogaina o le papaya i le kuka

O fualaau Papaya e taua i le lautele ma e talafeagai mo meaai, e le gata i foliga masani. Afai latou te le matua seleseleina, ona sili atu lea ona faʻaaogaina fualaau faisua ma kuka ai le kuka poʻo le tao i totonu o ogaumu ma isi fualaau faisua. Mai fua lelei atoatoa, e mafai ona e faia se paʻu suamalie lelei pe faʻapipii i se laʻau lamolemole po o se mea manogi. O le pia Papaya e le gata o se mea manaia, ae o se tasi foi o mea manaia - e faamaluluina ai meaai sili ona faigata. O le mafuaʻaga lea e iloa ai e le au atamamai o fualaau aina a Amerika le sua papaya o se mea taua tele i le sami.