Laʻau

Orchid Macodes Petola

O se laau e pei o Macodes Petola o se itutino taua tele (Jevel Orchids). E maua i latou i ni numera itiiti i le teritori mai Amerika i Saute i Asia. O ia laau toto e taua mo a latou laʻau matagofie. Faʻapitoa faʻapitoa i laau taua o ituaiga eseese o le tele o aiga o orchids mai le pito i lalo o le Goodyear (Goodyerinae). O lea la, o Macodes (Macodes), Ludisia (Lusiisia), Dossinia (Dossinia), Anectochilus (Anoectochilus), Goodyear (Goodyera), Zeuxin (Zeuxcine) ma isi.

O laʻau o ia ituaiga o orchids e ofoofogia le lalelei. O lea la, i luga o se mea e mafai ona e vaʻaia e mafai ona e vaʻaia ai veins e sili ona lelei, lea e mafai ona valiina i lanu eseese. E pei o loʻo tuʻuina atu mai nai tamai maamaa e susulu i le malamalama. O le sili atu ona manaia o le laulaau, o le sili ona lelei o lona mamanu, talu ai i lenei tulaga e susulu malamalama ma feololo e mafai ona maitauina e tusa lava pe itiiti le gaioiga.

O nei ituaiga o laʻau e iloga i le lanu o veins, le mamanu, o le malosi o lo latou nofoaga, faapea foi ma le lanu o le lau laulau lava (e fai ma faataitaiga: lanu lanu meamata, toetoe o le uliuli, siliva, uila ma isi). E masani lava o le ataina o laulaʻau e faʻalagolago i tulaga o loʻo i ai le fale, faʻapea foʻi ma ona tausaga. O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai fugalaau laʻitiiti, e masani ona i ai se lanu paʻepaʻe. E i ai ituaiga meaola e sili ona manaia a latou fugalaau. I tulaga masani, e faigofie lava ma faigofie le vavalalata o le tasi i le isi, e fesoʻotaʻi ma le fuafuaina o ituaiga meaola, o nisi taimi ei ai ni faigata.

Mea faʻaoga

O gaioiga petola o loʻo faʻatusalia e le epiphytic faʻapea ai ma le terrestrial mea totō e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga tele orchid. O le natura o lo latou tuputupu ae o le alofa. O lenei laau e aofia ai le vaega o "mechids faapelepele" ("Jevel Orchids") ma e talisapaiaina ona o ona laʻau mataʻina. O le igoa igoa e sau mai le gagana Eleni, o lona uiga o le "macos" o lona uiga o le "faʻaopoopoga, umi", lea e fesootaʻi ma le laugutu ma se foliga tutusa.

O se ituaiga e pei o maketi e tuufaatasia ai le tusa ma le 7 ituaiga e mafai ona maua i togavao susu o Oceania, faapea foi Asia i Saute. O ituaiga sili ona lauiloa o Macodez petola. O se ituaiga o orchid taua e matagofie lava laulaau. Atonu e foliga mai o le mamanu i luga o laulaau o loʻo teuteuina i filo auro, ma latou susulu ma susulu i le susulu o le la. Faafetai i nei laulaua ma le aoga tele, o lenei togalaau ua manatu o se ituaiga o mea taugata.

I lalo o tulaga masani, o se "orchid faapelepele" e tupu i motu o Java, mai Filipaina i Sumatra, Niu Kini, Malaysia. E sili le fiafia e tupu i vaomatua (i togavao vao vao), pe a iai le maualuga o le vevela. Macodez o le petola e ola i luga o ogalaau, ma luga foi o maa e ufiufi i le humus ma le galu.

O se ituaiga o orchid ua i ai fugalaau fetolofi, lea e malosi tele ma e oo atu i se maualuga e na o le 7 i le 8 senitimita. E mafai ona vali paʻu pepa lanu eseese mai lauulu lanumeamata i le emerald. O latou luga o auro, o loʻo taoto i totonu o vela vevela. O fugalaau o le laau e manino ma matua. A maeʻa ona fuga, ona mate ai lea o le rosette, ma i le taimi lava e tasi e faia ai tamaiti (auala i luga). O nei laau totō ua tupu aʻe i le aoina, faʻapea foʻi i togavao taumalulu.

Tausia o le toso Makodez petola i le fale

Malamalama ma le filifilia o nofoaga

O lenei laau i vivo e fiafia e ola i nofoaga pogisa ma le maualuga o le timuga. A oʻo ina tupu aʻe i totonu, e tatau ona tuʻuina atu tulaga tutusa ma mea masani. O lea la, e le manaomia e le Petole le malamalama tele, maualuga maualuga, lea e tatau ona i le maualuga o le 80-90 pasene, vevela ma le meaʻai, i le taimi atoa i se tulaga susu. Mo lona totoina, ua fautuaina e faʻaaoga se falemalama faapitoa poʻo le florarium.

E faʻafefea vai

E le tatau i le vai ona paʻu i totonu o le meaʻai poo le apa, aua e mafai ona taʻitaʻia ai le pala i luga o le aʻa, faʻapea foʻi ma le pito i lalo ole fana. O le faʻasalaga e tatau ona faʻatinoina. E faʻamaeʻaina pe a mu le palapala. O vai faʻafefe poʻo vai vaivai e talafeagai mo lenei mea.

Tulaga o le vevela

I le tau mafanafana, e totogo le laau ma ola lelei i le vevela o le 18 i le 30 tikeri, i le taumalulu - e tatau ona mautinoa e le itiiti ifo ma le 18 tikeri. O le eseesega o le vevela i aso taitasi e fautuaina, aʻo le eseesega i le va o le ao ma le po e tatau ona tusa ma le 4 tikeri. I le taimi mafanafana, ua fautuaina e faʻafeiloaʻi lenei orchid i le auala (i le faapaologa, i le togalaau). I lenei tulaga, e tatau ona puipuia le laau mai le susulu o le la, susulu mai ma le matagi.

Faʻafefiloi o le lalolagi

E tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le paʻu paʻu o le coniferous trees, lau laʻau laʻau, oneone lapoʻa, polystyrene, sphagnum, malala, faʻalautele lau, faʻapea foʻi ma paʻu paʻu. Aua nei galo le faia o se vaega eleele mama i le pito i lalo o le tane. A uma ona toto le laau pe a uma ona totōina, e tatau ona e tuʻuina atu se paluga e le o se mea e matua mafiafia. E fautuaina e le au atinaʻe le faʻatulagaga o le gafa i le masina o Mati-Aperila. O sea ituaiga orchid e manaomia se ipu vavalalata, o lona lautele e le sili atu i le 6 simita.

Fertilizer

Fafagaina lelei, e mafai ona susunuina aʻa. Mai le tautotogo i le autumn, latou te fafagaina le 1 taimi i le 3 vaiaso, ma a maeʻa - 1 taimi i le 5 vaiaso. Ina ia saunia se vaifofo faigofie, o le 3 po o le 4 mataua o le suauu e sasaaina i le 2 lita o le vai. O se maualuga maualuga o le fofo o loo i ai se aafiaga leaga i luga o le aʻa. Mo le laei pito i luga, ua fautuaina e faʻaaoga se fomaʻi faʻapitoa mo vavao, e pei o mea faʻamaʻiina mo isi inisiua totonu o loʻo iai ni meaʻai eseese.

Auala faʻapena

Pe a tupu aʻe i totonu, e mafai ona faʻalauteleina lenei laau e ala i le vavaeina poʻo le vaeluaina o se mea faataitai. Pe a vaevaeina, e tatau ona e mautinoa i luga o tufatufaga taitasi o loʻo i ai e le itiiti ifo i le 3 siama. O lenei mea totino ei ai le lala, fuga o loʻo fetolofi. I le tulaga pe a oʻo mai aʻa i tafatafa o pepa laʻau matutua, o le a mafai ona faia le faʻataʻitaʻiga. O se vaega o le pipi ua teuteuina i le 'au, ae e tatau ona i ai le 2 po o le 3 uʻamea ma aʻa i luga. O nofoaga e tipi e tatau ona togafitia i le malala muʻa poʻo le gaʻo ua faʻaaogaina. Ona faʻamagoina lea ma totoina le aʻa i totonu o se faʻafefiloi o le palapala. E le gata i lea, o se ipu vai e masani ona faʻaaoga mo le aʻafia, lea e tatau ona faaopoopo ai le malala. E leai foʻi se mea e faʻaaogaina mo le faʻalauteleina. E tatau ona tuu faʻasaga i luga o le susu sphagnum, ae le tatau ona faʻalolotoina le vavae.

Suiga