O le togalaau

E faʻapefea ona totoina se apu e aunoa ma le faia o ni mea sese

E saili e tagata taʻitasi togalaau e ola lelei, suavai, apu suamalie i luga o lana togalaau. O le tekonolosi mo le totoina o nei laau e faigofie tele ma mafai mo tagata uma. O le faʻaolaina ma le atinaʻeina o le totoina o laau e faalagolago i le mulimulitai i nai tulafono laiti ma fautuaga.

Manaoga mo le 'upega tafaʻilagi mo le totoina o aʻau

Ae e te leʻi amata faʻapupulaina lau 'upega tafaʻilagi ma laau talavou, e tatau ona e mautinoa e fetaui lelei ma mea nei.

  • O moli susulu e fesoasoani i le fuaina o fua. O le ufiufiina o laau laiti i tafatafa o laau tetele o loʻo lata ane e taʻitaʻia ai i se vaeluaga o le atinaʻe, se faʻaitiitia o le tele ma le lelei o fua.
  • O se nofoaga lelei e manatu e puipuia mai matagi malolosi ma i le taimi e tasi e lelei le faʻaleleia.
  • O le eleele e tatau ona faʻaleleia, faʻamalosia i mea aoga.

Afai e te fuafua e toto ni fualaʻau, ona tatau lea ona e faia lenei mea i se tasi nofoaga, ae le o le suia o isi laau. O lenei mea e mafua ai le lelei o le palotaina ma le tele o fua. O le tau faasaga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻapitoa e sili atu ona faigofie ona faʻatinoina i se nofoaga faʻapipiʻi laau.

Le taimi e totō ai aʻau

O le fetuutuunaiga aupito sili i tulaga fou e matauina i le taimi o le faamutaina o le suavai ma le fesuiaiga o le laau e moe ai. Laʻau e ulu atu i lenei setete pe a maeʻa le vaitau o le tuputupu ae (Setema - Oketopa) ma o loʻo i totonu seia oʻo ina faʻaleleia pulapula. O le mea lea, o le totoina o laau e sili ona lelei ona faia i le tautotogo ma le autumn.

I le taumalulu, o laau e masani ona i ai i se setete o malologa atoatoa. Ae ui i lea, e le mafai ona totōina i lenei vaitau, talu ai o aʻa talavou e mate pe a latou oʻo i le eleele malulu. O le tekonolosi o le taumalulu e faʻaaogaina na o nisi taimi i nisi o eria ma e na o laau tetele ma matutua.

Afai e sili ona lelei le totoina o se apu i le tautotogo po o le autumn, o le fesili e le mautonu ma i le tele o tulaga e faalagolago i uiga o se vaega faapitoa o le fesuiaiga. I totonu o laufanua o loʻo taʻalo i le vevela i le faaiuga o Oketopa, e sili ona lelei le faʻatinoga o lenei faiga i le tautotogo (Aperila - Me). O lenei mea o le a taofia ai le lamatia o le aʻa. I nofoaga vevela, e fautuaina le totoina o laau toto i le ogatotonu o le autumn.

Sauniuniga o fanua mo le totoina o se apu

Muamua, e tatau ona saunia le eleele mo le laau talavou. O le eleele mai se lua eli e tatau ona faaputuputu i se faaputuga se tasi, ma e le faataapeapeina i luga o le saite. O le lautele ma le loloto o le lua e tatau ona sili atu nai lo le aʻa o le apu. O le pito i lalo ma puipui o le pu e tatau ona fai si laʻititi.

I eria o loʻo i ai se laumei manifinifi o le eleele uliuli, e tatau ona vaevaeina le eleele i ni vaega se lua, ma pe a eli fatu, mulimuli i le faasologa tutusa.

O le eleele na veleina ua fefiloi ma le humus ma le vao (700-800 g). Faatasi ai ma le faʻaleagaina o le palapala, e mafai ona e faʻaopopoina ni nai faʻalavelave faʻapitoa o minerale, e pei o le nitroammophoska. I le pito i lalo o le malologa, e fautuaina e tuu se ituaiga o mea uʻamea (faʻafesoʻotaʻi mea faʻapipiʻi, fausaga, auala, fao, ma isi). O lenei mea o le a maua ai mea totō faʻatasi ma le uʻamea tatau.

E faapefea ona toto se apu

A o lei totoina, ia togi pito o aʻa, o le pito i luga o le ogalaau ma lala o laau toto ma selesele. Faʻatino faiga faʻapitoa nei faʻatasi. O le tuʻuina o le laau i totonu o le lua i se tulaga saʻo, e tatau i se tagata e tasi ona uu i le ogalaau, ao le isi e tatau ona faʻatumu aʻa i le eleele ua saunia. E tāua tele le mataituina o le taʻitaʻiga o ona lālā - e tatau ona faʻatonuina i lalo pe i se tulaga tuʻu. A le o lea, o le faʻateleina o le faʻavaeina o le aʻa e mafai ona tupu, lea o le a mafua ai ona leai ni meaʻai.

Faatumu le seedling i se auala e mafai ai e le aʻa o le laau ona 3-5 cm le maualuga i luga o le eleele. O le le tausisia o lenei tulafono o le a aafia ai le atinaʻe atili o le laau.

I le moe, e tatau ona e sasaa vai tele i totonu o le lua. A maeʻa le faʻaitiitia o le eleele, e tatau ona faʻaopopo i le maualuga o loʻo manaʻomia, ona toe sasaa lea. Suavai (e ala i le suction) faʻamalolo eleele palapala. O le tele o fai togalaau latou te manaʻo e tuʻimomomoina le palapala ma o latou vae, e le saʻo ma mafai ona faʻaleagaina ai aʻa. O le aso e uma ona totoina, o le a tulaʻi mai ai vaituloto i le taamilosaga atoa o le lua e manaʻomia ona tatalaina.

A fai le galuega i le tautotogo, o le taimi muamua o le totōina e tatau ona faʻafeinu uma i le lua i le tolu aso (faʻalagolago i tulaga tau). Afai o se lanu lanu i luga o laau pe a uma le totoina o le tautotogo, ona tatau lea ona vavae ese ina ia mafai ai e laau ona ola malolosi.

O le totōina o aʻau i le autumn e le manaʻomia ai le faʻafefe, pe a tafe le sua i le taimi lea, ma o le tele o le susu e na o le afaina ai (aemaise lava i le faʻamoemoe o le latalata atu i le paʻu).

Pe a faʻapipiʻi se fatuga, e manaʻomia le matauina ma le faʻataʻitaʻitūina le faʻasologa o le faʻafanua o lona ogalaau e faʻatatau i soʻo se pou (i saute ma matu).

O le totoina o se apu i le taumafanafana e seasea ona tupu. O le tele o taimi, o se fua talafeagai lea e ave ai se laau mai le tasi nofoaga i le isi. E oʻo lava i le sauniuni ma le faʻaeteete ile eleele ma le tele o tausiga, o le saoasaoa o fua o laau i le taimi o togavao galue e maualalo tele. O le totoina o se apu i le taumafanafana e mafai ona na o se pakiaka puipui.

I le puipuia o fualaau mai aafiaga o matagi malolosi, lata ane ia i latou (i se va o le 20-30 cm) e mafai ona e faataamilo se tamai tootoo ma nonoa se pusa i ai.

Le mamao i le va o apu a o totoina

I le tuliloaina o se fua maualuga, o le tele o faifaatoaga latou te saili e totō le tele o fualaau aina i luga o la latou fuafuaga. Ae ui i lea, o le faʻapipiʻiina o mea, e pei o se tulafono, e taʻitaʻia ai taunuuga nei:

  • Faʻaitiitia o le aofaʻi o fua
  • Taunuʻuga i le fua o fua
  • Alofa i laulaʻau ma pamu i maʻi faʻaleaga
  • Pest population stimulation

Pe a faia se togalaau, e taua tele le tausisia lelei o se togalaau e totoina, lea e faalagolago i uiga o se ituaiga faapitoa. O le maualuga maualuga (lautele ma le maualuga) e mafai ona aʻafia e laau matutua e tatau ona amanaia. O le togafitiga sili ona lelei mo ituaiga eseese i luga o le rootwar rootstock e 2.5x4 m. E fautuaina le totoina o laau o le apple i luga o se vao vao e tusa ai ma le 3.5x5 m fuafuaga. O le mamao i le va o laau uumi e tatau ona le itiiti ifo ma le 4.5 m.

E matuā ese lava le totoina o mamanu e faʻatatau i ituaiga fou o nei laau. O apu laau e pei o le poplar, cypress, ma isi mea e pei o le poplar, cypress, ma isi mea) e mafai ona totoina le mafiafia nai lo le masani ai, ituaiga eseese. E leai se mea e manaʻomia ai le tele o vaomatua.

O le faʻapipiʻiina o fatu i totonu o se siaki siaki o le a mafai ai ona faʻaititia le numera i luga o le saite. Ae peitai, o sea fuafuaga o le a sili ona faigata ai le tausiga (aemaise lava pe a faʻaaogaina masini afi).

I le noatia ma le fai fuafua i nei fautuaga, o le a vave ona masani le vaomatua i tulaga fou ma faʻaauauina le faʻaleleia masani ma le faʻavaeina o le pale. Ma i se taimi vave lava, o le a mafai ai e tamaʻi laiti ona faʻafefeia o latou tagata e anaina le 'aʻai suamalie ma le mama.