O le togalaau

Meaola pisapisao ma togafitiga faʻaoga

  • Vaega 1. Faʻaleagaina ma faʻamaʻi vailaʻau o apu
  • Vaega 2. Puipuia o le apu mai se siama siama
  • Vaega 3. Meaola faʻamaʻi pepe - togafitiga faʻaoga

O le galue i le puipuia o laau mai i meaola faalafua e mafai ona vaevaeina i totonu:

  • autumn-taumalulu
  • tautotogo-taumafanafana.
Apple laau

Autumn-galuega taumalulu e puipuia ai laau apu mai meaola faalafua

Tele faʻalavelave faʻavevela i le eleele. O nisi o loʻo natia i laʻau pau ma vao. O le mea lea, o le palapala i lalo o le apu o le a faʻasaʻolotoina mai vao ma lau paʻu, o fualaau mummified. Latou te faia fugalaʻau-potassium fugalaʻau ma eli i latou i le 10-20 cm, ina ia le faaleagaina le aʻa o laau.

I le taumalulu, o meaola faalafua sili ona taatele o mice, o mata ma le la susulu.

  • Ina ia faʻaoʻoina ni ogalaau mai ogaumu i aso o le tau malulu (aemaise o apu laʻitiiti), o loʻo faʻamaeʻaina i latou i se vaifofo o le lime toe faʻafefeteina i le omea. Copper supate ma kelu ua faaopoopo i le paluga mo le sili atu ona lelei. E mafai ona e faʻaopopoina soʻo se sauniuniga ole iniseti ma faʻasolosolo mo meaola faalafua ma faʻamaʻi.
  • I luga o luga o laau tuai, o loʻo faʻaaogaina fusipaʻu i le maualuga o le 30-40 cm, ma tuʻuina i latou i le ogalaau ma se keluʻu faapitoa anufe, lea e le malogo i le taimi. Latou te lūlūina le 30-40 cm o le ogaumu ma lala skeletal ia Mati-Aperila. Fafagu manu faʻamaʻi pipisi i le kulupu ma maliu, e aofia ai pipi.
  • Mai i eseesega i le taumalulu ma le vevela o le tautotogo lea e mafua ai le tosoina o le paʻu talavou, latou te tapunia i saute, ma i le ogatotonu ma le itu i mātū, o laʻau o apu laʻitiiti e faʻaputuina i le gaserose, meaola ma isi mea. I fualaau laiti, o le pupuni e ufiufi ai le lala ma lala skeletal (o nisi taimi i le ape).
  • I le taumalulu, e gaoioi mice a latou mea faʻamaʻi. Latou te faʻaleagaina le aʻa, faʻavalea le paʻu talavou. O manuʻa e aʻafia, e maʻi le laau ma faasolosolo malie lava ona mate. Mai le autumn, e tatau ona inuina fuamoa. O se paʻu oona e saunia mai se faʻafefiloi o soʻo se fatu ma le fatu o le sunflower. Faʻaopopo i le faʻafefiloi 50-70 g o le suauu suauʻu (faʻaleleia le faʻafeiloaʻi), 70-100 g o le oona oona po o isi vailaau oona, faʻafefiloi lelei ma taatia i le mink poʻo le nofoaga pe a uma 3-4 mita. O fualaʻau faʻamaina e tatau ona ufiufi i paʻu mamafa e le manaʻomia, laupapa oti (ina ia aua nei agi e le matagi) ia puipuia mai manufelelei.
  • I le taumalulu, a maeʻa le tafia o le kiona, e tatau ona e soli le kiona i autafa o poloka. O lenei gaioiga o le a faʻaititia ai le maua o niumu i togalaau faʻatoʻaga.
  • I tausaga talu ai nei, ua gase ai le vao, lea i le taumalulu e mafua ai le faaleagaina tele, aemaise lava i laau talavou. Latou te faigofie ona faatoilaloina le mafanafana ma afifi ai le paʻu talavou. Puipuiga mai faʻataʻitaʻese - Faʻasalaga o le Rabitsa, faʻaofuina ma se ufiufi i le pito i luga o le faʻasaʻo pe a ma le 1 mita le maualuga. Mai le pito i lalo, e tatau ona eli i le eleele.
Laʻau laʻitiiti e 'ai e ala. © Karl Foord

E tatau i togalaau taʻitasi ona fafagaina manu, falesa manu, toso mai manulele. Latou te saunia fesoasoani sili i le faʻamafunaina o meaola faalafua i le tautotogo ma le taumafanafana.

O le tautotogo-taumafanafana e puipuia ai laau apu mai meaola faalafua

I le tautotogo, o le togalaau e tele le tele o galuega. Mo se taimi pupuu, e tatau ona faia le tele o galuega i le togalaau ma saunia togalaau mo togalaau.

Tulaga lautele ma puipuiga

  • Toe vaʻai i apu. Matou te aveeseina ia ni manulele faʻamaʻi ma faʻamaʻi, matou te faʻamamaina lala laau o le paʻu paʻu, tapuni avanoa ma paʻu i le paʻu, tipi le paʻepaʻe pe valiina i le vali.
  • Faatasi ai ma le amataga o le mafanafana o le tau, tatou te aveesea le faʻamaʻu, togafitia mea faʻaaoga ma sauniuni e faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi, ma tuʻu i totonu o le potu seia oʻo i le tautoulu.
  • Matou te aveeseina fusifaiva ma mu. O le puipuia o ogalaau o laau vao, lala o le skeletal ma fatuga o laau o le apu mai le susulu o le la, tatou te toe faamamaina le faamamaina e ala i le faaopoopoina o vailaau manogi manogi dichlorvos, BI-58 ma isi, lea e osofia ai mea vevela. Nai lo le lime, e sili atu le faʻaaogaina o le penisina, o se faʻafefe vai poʻo isi mea e le mafua ai le mumu i le paʻu talavou e faʻamaʻeina ai apu opu. I le paluga mo le faʻamamaina, e mafai ona e faʻaopopo le nitrofen i le fua o le 200 g i le pakete vai. O le fualaau faasaina e aoga e faasaga i fuamū o le taumalulu o faʻamaʻi. O le tali lava lea e tasi e mafai ona faʻaaogaina e togafitia ai le pale o apu i luma o le pala.
  • A maeʻa le faʻamamaina, matou te faʻaaogaina se kelu faapitoa e faʻapipiʻi ai ma faʻafaigofie ai fou fusi tulimanu, togafitia i latou i vailaau faʻasaina. Aneti ma isi meaola faalafua o le a feoti i le sailia o paʻu ma i luga o le ala pisi. I le tautotogo, tatou te toe suia ai le fusi ole gaʻo ile 10-12 aso. Na faʻaaogaina le mu.
  • Faatasi ai ma le amataina o le vevela, faasalalauina le ata i lalo o palealii o laau laʻau, luluina lala o laau ma se pou umi. I le vevela o + 6- + 9ºС, o le vevela numb mai le malulu ma o le a fufuluina ai fofo i luga o le otaota. E tumau pea e aoina ma faʻaumatia mea faʻavevela. O le galuega o le a fesoasoani e faʻaitiitia le tele o faʻamaʻi pipisi i le togalaau.
Paʻu totogo tautotogo o laau apu. © NPS

Ituaiga o meaola faalafua i laau opu

Pests e tusa ai ma le metotia o le afaina o laau toto ua vaevaeina i ni vaega se lua: suʻe ma suʻe.

I suʻe pepe e aofia ai i latou e nonofo i luga o laau totō ma suʻe suavai i luga o vaʻavae, faʻalavelave i aganuu o meaʻai masani (aphids, ticks, inches insects, leaf leaf, cicadas, pennies).

Faʻasalaga manufeʻai fafaga i lau, ovaries, pulupulu, fugalaau, vine ma aʻa. O le taumafa o le vegetative vegetative ma totoga o gafa, latou te mafua ai le afainaina o laau toto. O lenei vaega e aofia ai anufe o pata, pata, anufe, barbel, May beetles, etc.

Sufuluina o meaola (aphids, laʻau lau, tinnitsa), toe gaosia ma le gaioiga, faia vave i le amataga o le tautotogo ni nuʻu tetele, o loʻo i ai epiphytoties e ufiufi ai tama laiti, o laʻau lanumeamata ma fuga lauolaola i le tele o laufanua. O se taunuuga o le galuega taua a le kolotilo, o le "meli o le meli" ua vavae ese. O le suavai suamalie o le meaai e sili ona fiafia i ai anufe ma se nofoaga lelei e faʻaleleia mo saprophytes. Aneti, fafaga i luga o le manava o le meli, e le o se mea e tupu mai ai le tele o faʻamaʻi pipisi.

Mailei mo meaola faalafua. © Amy Grant

Aʻo leʻi oʻo i le taimi o le fugalaau, o aphid pipi e faʻapipiʻi i aphids ma flears, ma a maeʻa le tele o fuʻa o apu, o 'auʻau o le palapeti ma le seevae e foliga mai i fuamoa na gaosia. Latou te feosofi i tafatafa o le mama o le palealii ma fafaga i sua o laau. O se taunuuga, e mafai ona mate laau laiti, ma i le matutua o fua o fualaau aina, o lala taʻitasi e faʻamago.

Metotia mo le puleaina o meaʻai faʻasusu i laau o le apu

Metotia o le puleaina o meaola faʻamaʻi pepe ua vaevaeina i le gaosiga o meaola (faʻatalanoaina i le mataupu o loʻo i luga), vailaʻau ma tagata. Ole suʻeina o meaola faalafua mo tagata taʻitasi e le taugata ma leai se faʻalavelave. O sauniuniga faʻamalositino o gaioiga masani e sili ona talafeagai mo i latou. Faʻatasi i totonu o fatuga o le aganuu, latou, faatasi ai ma le oona oona o laau totino, ulu i totonu o le iniseti o meaola faalafua ma mafua ai le oti.

Faiga mo le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina mai meaola faalafua

O vailaʻau faʻasaina e manaʻomia ai le puipuiga lelei. O le faʻaaogāina o vailaʻau mo togafitiga faʻapitoa e talafeagai e tusa ai ma fautuaga ma faatonuga. E taua tele le faatumauina o le taimi o le gaosiga, pe a maeʻa ona mafai ona faʻaaoga fualaau aina i mea taumafa. Ia mautinoa e te galue i laʻei puipui, i le toʻafilemu o le tau, sili atu i totonu o le mask mask. A maeʻa le galuega, sui laʻei ma faʻafeu.

  • A o lei fuga, matou te palu le ogalaau ma le pale o apu ma le nitrophene. Matou te saunia le fofo e faaaoga ai le 200 g o le vailaʻau i le pakete vai. Nitrofen e faʻaumatia fuamoa o manu fasi o loʻo faʻapipiʻi i totoga o laau toto mai le autumn.
  • E lelei foi aʻo leʻi totoina fatugaʻo e ala i le pulupuluina ma se vaifofo o DNOC ma le faʻamalieina o le 100 g mo le 10 l vai.
  • I le laasaga o le fuga o fatugao, ao leʻi amataina, pe a uma ona fuga, e fautuaina e fufulu i se paluga masini o HOM ma Fufanon, e tusa ai ma le fautuaga faaopoopo.
  • O fualaau faasaina e faaleagaina ai le gastrointestinal tract of pests pests, e sili atu ona aoga i ituaiga uma o aphids, laʻau laʻau, fusi mata, siaki sesega, rovikurt, karbofos, benzophosphate.
Faʻafefiloi paluga e puipuia ai laau mai meaola faalafua

O fualaau fou ua faʻasaʻolotoina e gaoioi faʻatasi ma le vaega atoa o mea faʻamaʻi pepe:

  • Sunmight ua fautuaina mo le faʻaaoga e faasaga i ticks ma whiteflies i vaega uma o le atinaʻe o le apu;
  • Nisaran, Borneo e le gata o loʻo faʻaumatiaina, ae o fua o manu. A mafai e laau fai togafiti ona suia le nitrofen;
  • sitaili e faia faapitoa e faasaga i se apogaleveleve mite;
  • faʻatautaia, faʻamaoni lelei faʻaumatia aphids;
  • Mospilan ma le mamalu o fualaau faasaina o le tino ma le faʻafesoʻotaʻi ma faʻaumatia fuamoa, larvae ma faʻamaʻi pepe.

Faaaogaina o meaola mai meaola mai meaola faalafua

I le fale, e sili atu le faʻaaogaina o sauniuniga olaola (bioinsecticides) e puipuia ai laau o le apu mai meaola faalafua. Latou te le afaina i tagata o le aiga, fagafao ma iniseti aoga (bees). E mafai ona faʻaaoga toetoe lava oʻo i le iʻuga o le vaitau tuputupu aʻe, e aofia ai le seleselega.

O le faavae mo bioincticides o loʻo ola agavaʻa o microflora aoga, lea i le faagasologa o le olaga e faʻaleagaina ai faʻamaʻi, faʻaputu i totonu oo latou tino.

O le bioinsecticides mo le togafitia o laau, boverin, phytoverm, actofit, bitobicillin, lepidocide, ma bicol ua lauiloa o le sili ona aoga. O vailaʻau ma togafitiga e faʻaalia mo fualaau taʻitasi i fautuaga ma faʻasoaga. E tatau ona maitauina e faigofie ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma isi meaola o meaola, e faʻaitiitia ai le avega i luga o le laau i le taimi o togafitiga.

  • E faʻamalieina lelei e aphids ma whiteflies le vailaʻau.
  • O le Bitoxibacillin ma le bicol e vave galue i aphids ma spider mites.

Bioinsecticides ei ai se faʻaoga lelei ma faʻafesoʻotaʻi. Latou te mafua ai le oti o meaola faalafua ma i le taimi lava e tasi, o loʻo i ai meatotino o le neurotoxin, mafua ai le paʻu ma le oti o tagata matutua. Bioinsecticides ei ai se taimi puupuu e faʻaalia ai meaola faalafua ma e manaʻomia ai le faʻaaoga soo o fualaau. Ae peitai, o le soifua maloloina e sili atu le taugata!

Faʻasagaina o laau o le apu ma sauniuniga faʻapitoa. © mayertree

Faʻasalaga manufeʻai i luga o le apu

E le pei o faʻamaʻi faʻamaʻi pepe, faʻafefea e faʻaleagaina faʻaleagaga i aʻau, e faʻaaoga ai laau o le vegetative ma gafa mo meaai. O lenei vaega e aofia ai vao, fatuga o fatugao, fugalaau fuga, anufe lau, sovils, nutcrackers, barbel. E faʻapitoa moli mothu i mea e faaleagaina ai fua, ma o le tele o lafu butterfly o le autu o le gaosi o anufe e mafai ona faʻaumatia le fua i se taimi puupuu. O le tele o meaola faalafua e paʻu ai i le gaogao o laau totō (fualaau suamalie, laʻau paʻu, vaega o lala mai le veleina, paʻu, etc.) i foliga o tagata matutua poʻo fua lafoaʻi, e mafua mai i meaʻai, anufe faʻapipiʻi i totoga o laau toto pe a uma le tautotogo ma le vevela .

Metotia o puipuiga mai le faʻamaʻi faʻamaʻi

Vailaau Mataʻutia

O le puipuia mai le faʻamaʻiina o meaola faalafua, o vailaʻau lava ia e tasi e faʻaaogaina mo sui o susu - kalbofos, benzophosphate, gaosiga, decis, fastch.

Trichloromethaphos e fautuaina faapitoa e faasaga i lafu ma moa. Faatasi ai ma le tele o fualaau faasaina faasaga i le codling moth, e lelei tele Rovikurt ma Zolon.

Meaola o meaola

Mai meaola o meaola, o le taʻitaʻia o le biotogenecticide phytoverm. E tusa ai ma le filifiliga filifiliga i faʻamaʻi, actophyte, aversectin-C, avertin-N o loʻo faʻaaoga lelei e faasaga i nematodes, caterpillars i le amataga o le atinaʻe, togi.

Faʻalogo!

  • O vailaau faʻamaʻi uma e maualuga lona tulaga lamatia i le soifua maloloina o le tagata.
  • O fualaau fou e mafai ona faʻaaoga i totonu o masini vailaʻau (e manaʻomia se suʻesuʻega faʻatasi).
  • O le tele o meaola o meaola e mafai ona faʻaaogaina pe a uma togafitiga ma iniseti vailaʻau.
  • O le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina e faʻamapulaʻa i le taimi. O le togafitiga mulimuli e tatau ona faia e le sili atu nai lo le amataga o fualaau aina po o se masina aʻo leʻi seleseleina.
Faʻapipiʻi meaola-toto i luga o laau apu

I le faaiuga, e tatau ona maitauina i le tele o mataupu, o meaola ninii e tasi, o vailaʻau ma mea olaola, e faʻaaogaina e pulea ai le susu ma faʻamaʻi faʻamaʻi. E seasea lava, o laau o le apu e afaina i le tasi ituaiga ituaiga o manu, o le mea lea, o le faaaogaina o fualaau faasaina e faasaga i le tasi tagata, e te puipuia moni ai ia laau o le apu. O le tulaga autu mo puipuiga lelei o le faʻatinoga tonu lea o faʻatonuga ma fautuaga mo lo latou faʻaaogaina.

  • Vaega 1. Faʻaleagaina ma faʻamaʻi vailaʻau o apu
  • Vaega 2. Puipuia o le apu mai se siama siama
  • Vaega 3. Meaola faʻamaʻi pepe - togafitiga faʻaoga