Fugalaau

Delphinium po o fugalaau o se tala

E fesoʻotaʻi le igoa ma le fuga o le fugalaau. O le Eleni, aemaise lava Dioscorides, (i le seneturi lona 1 o lana galuega autu "On Medicines" na faamatalaina ai togafitiga uma o vailaau, meaola ma meaola mai fafo) e faatusatusa i ai ma tumutumu o dolphins (delphinos). I Rusia na taʻua ai o ia o "spur", i Siamani - o "tiotie spurs", i Egelani - "vaʻai malie," ma i Farani - "vavaevaega".

Fai mai le tala Eleni e faapea, i se taimi na nofo ai se alii talavou taualoa i Ancient Hellas, o le na manatua le pele o lana pele oti ma manava le ola i totonu o le faatagata. Ona o lea uiga faamaualuga, na liliu ai o ia e le atua ma se gata. O le taimi lava na sau ai se teineitiiti ola i le matafaga ma vaaia i luga o galu se iʻa, lea na oso atu i le matafaga ma faataatia se fugalaau manaia i vae o lana pele, ma aveese le malamalama mama. O se fugalaau tusi.


© KENPEI

O le tala

Sa faapotopotoina e tagata faimalaga femalagaaʻi laau toto i le salafa o le lalolagi ma aumai i latou i lo latou atunuu.. I le taimi muamua, na faʻafeiloaia ai masini faaletausaga i le aganuu, ae maise lava, o le aufaasese ma sasaʻe. O se fatu e taʻua o le Ajax delphinium na sau mai le sopoia o nei ituaiga meaola. E i ai ona foliga matagofie i lanu eseese o fugalaau: paʻepaʻe, piniki, lilac, lavender, blue, purple. Ae talu mai le senituri lona 17, na amata ona tosina mai e le aufaifaatoʻaga ma le aufaifaatoʻaga ituaiga o manu, ma muamua lava, o meaola e maualuga, labyrinth, tele-flowered.

Faʻamatalaga

Larkspur, delphinium, spur (lat. Delphínium)

O le ituaiga e tuufaatasia pe tusa ma le 400 ituaiga o laau taʻutaʻua ma taʻutaʻua i le eleele i le itu i matu o le Northern Hemisphere, o ituaiga o meaola e sau mai mauga maualuga o Aferika.

O laau totő e 50-200 cm le maualuga, e pupuʻu pine, pama pipiʻi pe tele pine palm, lau lauulu lauulu ua faatulagaina i le faasologa lenei. O nisi o ituaiga o meaola e paʻuina e hummingbirds, aua o isi malo faʻafeiloaʻi e eseese a latou uila. E mafua ona o le faʻapitoa o le fugalaau. O se fugalaau faigofie, e le faʻaluaina le tipisi o le fugalaau e lima, o le pito i luga o loʻo i ai se pulu. I le ogatotonu o le fugalaau e lua ituaiga o manuʻu ma ni peti laiti se lua, e taʻua o ni meaʻai. E ese lanu lanu eseese nai lo sepals, ma ua taʻua i latou o se mata po o se pipi. O le mafuaʻaga autu o staminoids o le tosina mai ai lea o pulupulu paʻu. O le fua o se tasi po o le tele laulaau. O fatu e laiti, taofi le germination mo le 3-4 tausaga. I le 1 g 600-700 vaega. Mo nisi auiliiliga e uiga i le talafaasolopito o le galueaina o meaola ma meaola ...

I totonu o togalaau ma paka, e le gata na ola aʻe ai dolphini, ae o nisi foi ituaiga o meaola. E sili ona lauiloa o laau toto, faapea foi ma delphinium ma fugalaau lanu mumu ma samasama. O nisi ituaiga o meaola e masani ona ola ae o tausaga taʻitasi e fuafuaina mo le tipiina.


© Martin Baran

Faʻamasinoga

I le totoina o se meaʻai, o le lua 40x40x40 cm le tele e saunia mo laau taʻitasi. O le mamao i le va o laau e tatau ona itiiti ifo ma le 50 cm. O le galue i le vaevaega ma le toe gaosia o meaʻai e toe faʻaleleia ai le togavao e sili ona faia i le tautotogo, i le faaiuga o Aperila. Pe a vaeluaina le vao, e le sili atu i le 2-3 tausaga ua totoe o laʻau ua teuteuina, e pei o ni pua fou po o ni taameni laiti. O laau vao malolosi e fai i le tautotogo, ma totoe 2-4 peduncles, o le toea ua totoe ua malepelepe, talu ai ona o le tele o laulaau i le delphinium, fugalaau e laiti, laititi lanu, ma le faaluaina o fugalaau e lua-faalua. Lisi e leai ni totoa 10-15 cm le umi e faʻaaogaina i luga o vavaega mo le faʻaleleia o laau.

I se tasi nofoaga, e mafai ona ola le taʻi 10 tausaga, o le mea lea, e tatau ona lelei le faʻaleleia o le lua e faʻaleleia ai otaota ma le faapalaga, humus, lefulefu, mea maʻalaʻau maʻalaʻau ma mea faʻapitoa. Mo le lelei atili, e tausia le palapala ile susu.

Fertilizer application. O le faʻaleleia o laʻau o le delphinium e faʻamautinoa e ala i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina ma faʻasaina faʻaselau faatolu i le vaitau: i le tautotogo, aʻo lei fuga, ma pe a uma.

A uma ona tupu, e pupuʻu puʻu ma ufiufi i le omea e puipui ai i latou mai le vai, a leai o aʻa e ono pala. O le teuteuina o meaʻai e faaosofia ai le fausiaina o ni vaovao fou, lea e fuga mai i nisi o taimi. I totonu o le ogatotonu o Rusia, e sili atu le le faatagaina o faila fai soo, mo lenei mafuaʻaga e vavae ese ai le taʻavale.


© KENPEI

Tausiga

I le faaiuga o Aperila, e mafai ona fafagaina le delphinium i le faʻamaʻi vai (Mullein solution i le ratio 1:10 i le volume) poʻo le mineral. I le taimi nei, o le faʻamalolo o le vailaʻau e taua tele, o lo latou faʻaaogaina o le a taʻitaʻi atu ai i le atinaʻeina o laʻau malosi, tetele tetele ma fugalaau. O le fafaga faalua i le amataga o Iuni. E tatau ona faʻaitiitia le faʻasalaga o le faʻamalosi o le vai, ae tatau ona faʻateleina le faʻasili o le fagu ma le fuluuʻu, o le a mautinoa ai le manuia o le fugalaau. O le pito pito i luga pito i luga e faia i le faaiuga o le fugalaau, faia na o le paluga ma fulufulu fulu (50 g / sq.m), lea o le a mautinoa ai le lelei o le fatu ma le faʻaleleia o pulupulu faʻafouina.

E manaʻomia le faʻamalosia ma le naʻo taimi faigata. E sili atu le faʻamaligi ile taimi e sili atu ona lelei nai lo le suavai i sina taimi e masani ai. A faʻamalūina meaʻai, aloese mai le maua o vai i luga o laulaau, aua e mafai ona taʻitaʻia ai le paʻu i le tau malulu.

O le taimi lava e oʻo atu ai le pupuʻu i le umi o le 20-25 cm, faʻasaʻo le vaivai ma le manifinifi, ma 3-5 e sili ona malolosi e tatau ona tuʻu. O lenei mea o le a faʻatagaina ai oe e maua ai ni faʻafitauli matuia. Laupapa 2-3 cm mafiafia e aoga tele.

Ma, a maeʻa le 1-2 vaiaso, faʻapipiʻi le lagolago. E tele ni siteki uumi e faatulagaina i se liʻo faataamilo i le togavao, e aunoa ma le faatamaia pe a faʻapipiʻi le meaʻai. Ua nonoa faʻamaʻi i latou i se lipine vaivai pe faʻapipiʻi se liʻo uʻamea.

A maeʻa ona totogo, o le a toesea e pupu le teuteu, ma faasolo ina mate. Afai e te le manaʻo e aoina ni fatu, ona mafai lea ona tipi le 'au. A mavae sina taimi, ona amata ai lea o le maualuga lona lua o pulapula ma amataina ai se isi fugalaau lona lua. I le autumn, a maeʻa lau laʻau, e le tatau ona vavaeina pupuvaʻa, talu ai o latou ogaoga e mumu ma ua i totonu ia i latou le vai, lea e ono mafua ai le pala o le rhizome. O nei aʻa e faigofie ona aveeseina i le tautotogo. Ae e tusa lava pe e te manao e aoina fatu, o le ae maua le taimi e faaluaina ai, aua a maeʻa le faaputuga muamua o fatu ma teuteu o le mamago, o le a maua e le laau le taimi e fuga ma fai ai se fatu lona lua. E tusa lava pe e tatau ona e fuaina fualaau fualaau suamalie, e vevela i totonu o se potu vevela ma mafanafana.

E leai se mea e manaʻomia mo togafitiga mo le taumalulu, seʻi vagana ua afaina atoa le malulu ma leai se kiona.


© KENPEI

Tofiga

O le delphinium o loʻo faʻalauteleina e fatu, vaevaega o vao ma lanu meamata. O le auala sili ona taugofie o le fatu. O le taimi nei e mafai ona e maua i luga o le faatauina atu o fatu o vailaʻau eseese ma ituaiga eseese o lanu, e le gata o le palanili lanumoana lanumoana (Summer Sky, King Arthur, Black Knight), ae faapea foi ma fugalaau paʻepaʻe mama (Galahad, Arctic) ma le piniki (Astalat). I le taimi o le faʻalauteleina o fatu, e le o faʻatagaina uma lava faʻamaumauga o le varietal, ona o le totoga o le ituaiga (eseese) (10-30%) i le luluina o le a le afaina ai oe: o laau e vavae ese mai le ituaiga eseese e mafai ona i ai se lanu matagofie pe fugalaau ma e le itiiti e matagofie.

Faʻafitauli i fatuga o fatu o isi. O fua e manaʻomia ai le faʻamalosi (taimi faʻamafanafana) ao le i luluina. A lūlūina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu i le lauʻeleʻele avanoa, i luga o se moega poʻo totonu o pusa na eliina, o le a latou totogo i le tautotogo ma se pulumu lanumeamata lanumeamata. O le suamalie e minoi ma faʻafefete i le vaega o le 2 - 3 lau. Ae e le o taimi uma e mafai ai ona totoina le taumalulu. I le avea ai o se tulafono, e gaosia i le tautotogo i le eleele avanoa poʻo le pusa pusa mo tipu. O le leai o se mea e tupu mai i fafo o loʻo faʻalavelave ai le faʻamalosia o fualaau fatu. Faʻasalaga e uiga i fatu e le fesoʻotaʻi o le delphinium e tatau ona faʻalogo soo. O le mea e leaga ai, e le o taimi uma i luga o le afifi ma fatu o loʻo i ai faʻamatalaga e uiga i le manaʻomia mo le faʻamalosia.

I le faaopoopo atu i le vaitaimi manava e manaʻomia, ao le i totoina, o fatu o le delphinium e iai isi mea. Latou te taofiofia le luluina o uiga lelei mo sina taimi puupuu - 1-2 tausaga. O le pa'ū o le fatuina o fatu e le o le faifai malie, e pei o le tele o meaʻai, ae sili atu le maoaʻe. I le taimi o le mauaina o fatu, latou te maua ai le lelei. Ae o le luluina e mafai ona faaitiitia ai. Matou te fautuaina le teuina o fatu na faatauina i totonu o se pusaaisa i le vevela o + 4-6 tikeri. O le tele o kamupani o loʻo faʻapipiʻi le fatu o le delphinium i ni tamai ampoules, o loʻo tuʻuina lelei i totonu o le pusaaisa. O lenei mea o le a faʻalauteleina ai le ola o fatu e totoina uiga lelei ma tuʻuina atu ai le faʻamalosia talafeagai.

O le toe gaosia e ala i le vaevaeina o le vao e le o taimi uma e manuia ai. E le mafai e le Delphinium ona toleniina le suia i soo se matua: o laau talavou uma ma laau tuai. A vaeluaina le vaomatua, e tatau ona e faʻamalosi pe a mafai. Afai e te tipiina se vaega o le rhizome ma se suo ma faʻafeiloaʻi i se mea o le eleele i se isi nofoaga, ona lua oti ai lea o vaega uma o le laau. E leʻo taimi uma lava, ae i totonu o le 1-3 masina. E matua tiga lava le faʻaogaina o ni lanu lanu eseese (paʻepaʻe ma piniki). Ina ia vaevaeina le vao tuai, ua fautuaina e eli luga le rhizome i le amataga o le tautotogo po o le amataga o le tautoulu, vaevae ma le faaeteete i ou lima pe tipi i se naifi, e aunoa ma le faatamaʻia o pamu o le faafouga. O nofoaga e tipi ma malologa e tatau ona togafitia i le pefu laupapa po o se fofo o le fualaau faasaina "Maxim".

O le faʻapenaina i le lanu meamata e sili ona galue ma e mafai ona fautuaina mo se mea e le masani ai ma taua tele-faʻapupulaina ituaiga ina ia mafai ai ona tausia uiga lelei. Mo otaota, o le tautotogo tautotogo e oʻo atu ile 10 cm le umi e faʻaaoga. A o lei totoina, o togafitiga e togafitia i se vaifofo o le heteroauxin poo sauniuniga e faavae i luga (Kornevin, Roots). Laʻau e totōina i totonu o koneteina ma oneone susu, e ufiufi i se ata tifaga, faʻafeinu ma faʻafefete. O le koneteina o loʻo tuʻuina i totonu o le paolo. Aloese mai le faamamaina ma le suavai, faʻafefe, ma suiga faafuasei i le vevela. Afai e talafeagai, aumai le fagu i totonu o le potu i le po. O le laʻei pito i luga e faia mai le vaiaso lona lua talu ona totoina togalaau i aso uma 7-10, e sili ona lelei e ala i le fafagaina ma le pulupuluina ma le faʻaaogaina o le suauu ("vave effect" mo fualaau ma fugalaau i totonu). Aua le tuua ni mea e le o faʻamoemoeina: naʻo le tausiga faifaipea e faʻamaonia manuia. O laau toto ua totoina ua totoina ma le totoa i le eleele i se nofoaga tumau i le faaiuga o le taumafanafana.

Talu ai e le fiafia le 'aupisi i le gaʻo, taumafai e vave filifilia se nofoaga talafeagai mai le matagi, sili atu i le paolo malulu malamalama (fugalaau e mumu i le susulu o le la), ma le lafulemu ae lē susu. Vaitafe o Dolphinium, totoina mai aai ma puipui o fale, i luga o vao vao, i vaega i luga o laʻau, foliga lelei. Faʻatasi ai ma le tulaʻi mai, o le a tupu ai le taʻi 8-10 tausaga, e aunoa ma le manaʻomia o le gauai faapitoa ma le tausiga.


© KENPEI

Eseesega

O ituaiga muamua o le sili ona lauiloa i le taimi nei i totonu o le au fai togalaau, o Delphinium hybridum (Delphinium hybridum) na faʻaalia i aganuu i le XIX senituri. I tausaga talu ai nei, faʻafetai i tomai faʻapitoa faʻapitoa ma metotia faʻaonaponei, ua maua e le au faifaatoʻaga eseese ituaiga eseese:

Princess Caroline ("Princess Caroline") O se tasi o ituaiga sili ona matagofie. O se pulou mamana e oʻo atu i le 180 cm le maualuga, lea e 60-70 cm le pa'ū i luga o le maualuga. Fugalaau faʻalua faʻatasi ma le lapoa 6-8 cm i le mama, paʻu piniki mumu.

Caroline Mumu ("Caroline Mumu") O le ituaiga na maua mai le Princess Caroline, ae o tamai fugalaau e susulu, mumu (e seasea lava ona maua mai le delphinium) ma se vaovao vaivai.

Faiva O le ituaiga o loʻo i ai le maualuga o le vao e na o le 60-70 cm (faʻafeiloaʻiga e oʻo i le 20 cm le umi), e faʻafesoʻotaʻi lua fugalaau laiti ma se lanu lanumeamata i le ogatotonu o petals, faʻapotopotoina i se mea e le masani ai.

Puluvao uliuli O le ituaiga e umi, e tele fugalaau fugalaau, o le totoa e leai se laʻau e iai fugalaau lalelei e foliga mai e uliuli mai mamao, latalata - paauli paauli ma le lautele lanu uliuli i pito o petals.

Snow lace O se ituaiga matagofie tele ma fugalaau papaʻe paʻepaʻe papaʻe ei ai le 'eleʻele lanu enaena "moli" i luga o le pito o petals.

Bellamosum Totoga o le maualuga 100 cm. Inflorescences ua lanu uliuli, susulu. Faʻapenaina e fatu ma vaevaega o vao. E fuga mai ia Iulai ma Aokuso.

Pink butterfly O le ituaiga e tele-faʻafetaui, tosina mai le gauai ma le maualuga o le 40 cm le maualuga. Fugalaau, pei o le butterfly, e vaivai, ea, piniki i lanu. E fuga mai ia Iulai ma Aokuso.

White butterfly O le ituaiga o mea e tutusa ma le "Pink Butterfly", ae na o le papaʻe paʻepaʻe papaʻe.

Pasefika Nato Dutch, 180 cm le maualuga E faʻaaogaina mo faʻalapotopotoga taʻitasi ma vaega ma mo le tipi. O fatu e totoina ia Mati mo fualaau. Lafoaia i nofoaga tatala i Me. E fuga mai ia Iulai ma toe foi ia Setema.

Marfinsky hybrids Delphiniums of Russian selection, lea e aofia ai lanu viole Blue, Lilac sosoʻo, Morpheus, sun goto, Venus, Lavender obelisk, Afafine o le taumalulu. Matagofie mafiafia ma e mafai ona tupu e aunoa ma le toe suia mo le tele o tausaga e aunoa ma le leiloa o latou mea teuteu. O le lanu o fugalaau e fesuisuiai lautele mai le lanumoana lanu uliuli ma le paauli.

O ituaiga eseese e ese mai ai ma fuga lanu papaʻe lanu papae, lanu piniki, lanumoana lanumoana ma isi lanu, mo se faataitaiga, Laurin, Skies Summer, Summer Skies, Black Night, Blue Shadow, e taua foi. "(Blue Shadow)," Airlie Gray "(Early Gray). Latou te gafatia lelei o tatou tau, o le malulu ma le malulu tele.


© Danny Steaven

Maʻi ma meaʻai

Powdery Mildew

O se maʻi faʻamaʻi lea e tupu vave lava i le malulu, tau malulu o le afa lona lua o le taumafanafana. O se paʻu lanu paʻepaʻe e foliga mai i luga o laulaau ma fatuga, ona liua lea o le enaena. Lafoaʻi ma faʻapipiʻi oti ona o se taunuuga. O lenei faʻamaʻi e mafai ona puipuia: faʻavaveina vao toto, aveese pupu tetele, ma faʻaleleia atili le faʻaleleia, ma faʻatautaia ai le faʻaleleia. Afai e iloa le faʻamaʻi, e tatau ona faʻamalolo faalua faalua i se vaifofo o le baseazole poʻo le fualaau faasaina "Topa"

Ramularis leaf.

O le tele o lanu e oo i le 10 mm le lautele e aliali i luga o laupega i itu uma e lua. O lanu e paʻuuli enaena, ona paʻu lea i le ogatotonu i le lanu enaena ma se pogisa pouliuli, faasolosolo malie malie. Faatasi ai ma le malosi o le salalau o le afu, o lau e mago vave ma pau. Talu ai o loʻo faʻaauau pea le faʻamaʻi i luga o otaota, e tatau ona aoina ma faʻaumatia le mea mulimuli. I faʻamuamua o le faʻamaʻi, e tatau ona sosolo laau i vailaau faʻasaina.

Maʻi faʻamaʻi

Black spot spot.

O lanu uliuli o lanu eseese ma foliga e foliga mai i laulaau, muamua i luga o laʻau pito i lalo, e salalau malie agai i luga seia oʻo ina mate uma lau lau. O aʻa foi e aʻafia, liliu lauulu, malolo ma malogo. I le amataga o le faamai, e mafai ona faasaoina laulaau e ala i le suʻi faalua i se vaifofo o le tetracycline (1 le laulau mo le 1 lita o le vai). Ia mautinoa ia aveese itulau ua afaina mai le upega tafailagi, aʻo faʻaauau pea le faʻamaʻi.

Maʻi faʻamaʻi

Faʻailoga o mama.

E tele pine mama o foliga lanu samasama e aliali i luga o lau. Faatasi ai ma se toʻilalo tele, o laulaau ua ufiufi uma i lanu lanu samasama. O laau mamaʻi e tatau ona lafoai ma faʻaumatia.Talu ai o loʻo aʻafia e le pipi le faʻamaʻi, e tatau ona faʻataʻitaʻia le mea mulimuli e ala i le faʻaleleia o togavao o karbofos, actelik, actar, intavir, spark, etc.

Pests

O meaola faalavela, o le mea e sili ona leaga o le delphinium lele, lea e tuu ai fua i tumutumu; 'aiʻese o meaʻai e fafaga i vaega o le fugalaau, faʻamaʻi faʻamaʻi ma pistils. Fugalaau e le tuʻuina fatu ma vave faʻapala.

Lafoaʻi mea e faaleagaina ai slugs, eseese anufe. O se faʻalavelave faʻapitoa e faia e slugs i fualaau laiti, faʻamaʻi tele lau laʻau, ma o nisi taimi e faʻaumatia atoa.

E mafai ona e feagai ma nei faʻalavelave uma e ala i le tuiina i vailaʻau iniseti. Ma o slugs ua aoina i mailei ua faatulaga mai laulaau o kapisi po o se faleoloa, ua ufitia i se laupapa. E le gata i lea, na maitauina e le fiafia le slugs i le manogi o le pisuka, ina ia latou fefefe e ala i le tuʻuina o fagu o le pisia i le totoina o le dolini.


© Valérie75

O le delphinium e tosina atu ai le togalaau e le gata mo ona foliga matagofie, ae mo le faigofie foi o le tausiga ma vave le tuputupu aʻe. O lenei laau e le lelei, e le manaʻomia ai se fale mo le taumalulu. Ae o loʻo i ai lona lava faʻatupulaia uiga.