Fugalaau

Liana scindapsus - teuteuga i totonu

I le vao, scindapsus o se semi-epiphytic liana e tulaʻi i luga o se ogalaau i se maualuga e sili atu ma le 10 mita. O le laau e lua ituaiga aʻa: vaʻaia ma fibrous lalo. I Sri Lanka, o loʻo tauina e tagata o le atunuʻu se vine malosi e tele naua le tele o le teritori. I le fale, ua tupu aʻe scinapsus i totonu o fagu fola, tuʻuina atu le laau i le mama, poʻo le tautau laau. O le mafaufau o le au fai togalaau e tosina mai i le moli po o lanu lanu meamata lanu, o le le mautonu i le tuua. I tulaga masani, e fuga mai le scidipsus i se tulaga itiiti, ae i totonu o tulaga i totonu e leai lava se avanoa e iloa ai le fuga.

Tausiga Tausi

I totonu o se potu e tupu ai le scindapsus i le taumafanafana, e le tatau ona sili atu le maualuga o le vevela i le +20 tikeri, ma i le tau malulu e le maua lalo ifo i le1212 tikeri. Vaaia lau lanu lanumeamata e lelei le pito i tua o le potu, aua latou te le manaomia se lanu susulu malamalama. O laau totō e manaʻomia le moli e sili atu ona susulu ina ia le maumau ai a latou mea teuteu.

I le le lava o le malamalama, o le scindapsus e tali atu i le paʻu tele o laulaau.

Pe a tausia se laau toto, e tatau ona mataituina le puleaina o vai. Faʻaleleia le palapala ile palapala pe a uma ona taʻe le sili atu ma le 1 cm le loloto, o le a maua ai le scindapsus root system ma tulaga lelei mo le atinaʻe. O le tele o le faʻasusu e masani ona faʻafefeteina, o le a mafua ai le pala o aʻa ma le oti o le fugalaau. E leai se lagona i le fatuina o tulaga faapitoa mo le tausia o le laau, faateleina le maualuga o le manogi i totonu o le potu. Ua lava le fufulu taimi o laulaau ma se laumei susulu pe fufulu foi mai se fagu sulu. I le taumafanafana, e mafai ona e faʻamafanafana, lea o le a aafia lelei ai le tulaga o le fugalaau.

I le taumalulu, e le tatau ona tuu le scindapsus i tafatafa o radiators.

O fualaau o le laau e ola vave. I le tasi le tausaga, o lala o le fugalaau o le a toetoe a 40 cm le umi. O le faʻavaeina o le pale e faapenei:

  1. Laʻau teuteu ma isi faʻaoga mo le toe gaosia.
  2. Tuuina atu o le tuputupu ae o pito i luga e faaosofia ai le faia o taamilosaga lapoʻa ma faateleina ai le sulu.
  3. Faʻatulagaina o se faitotoa faʻapipiʻi mo le faʻapipiʻiina o ni faʻamau umi poʻo se paipa faapitoa ma se sphagnum totonu. O Moss e faʻamamaina, lea e mafai ai ona maua le ea e maua ai le faʻaleleia atili o le susu.

Aʻo le tausia o scindapsus, 'aua le galo e faʻasusu le laau faʻamaʻi faʻamaʻi. A o faagasolo le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe, faʻafefe faalua i le masina e faʻatinoina ma le faʻaopoopoga o le faʻaaogaina i le vai. I le taumalulu, e lava le fafagaina o le laau i le masina.

Fesuiaiga ma tulafono o filifiliga filifilia

Faatasi i le tausaga i le faaiuga o Fepuari, toe faʻavasegaina mea laiti laiti. Fugalaau matutua e taumafai e faʻaitiitia le tau. Ua lava le suia o le ipu i le 2-3 tausaga. Afai e te ave se ipu e le loloto, ae lautele, e mafai ona e fatuina se lalelei matagofie o ituaiga eseese o scindapsus poʻo le faatulagaina o se vaomatua mai se laau tuai ma ni aʻa.

Mo le sauniuniga ile eleele tutoatasi e faʻaaoga i vaega tutusa:

  • laʻau oneone;
  • humus;
  • fanua o peat or sheet;
  • faalautele le gaʻo po o le perlite.

Scindapsus manaʻomia se alavai lelei.

Mo le faia o se vaomatua matagofie, e tatau ona muamua teuina le tipi ma ia aʻafia ai le tipi i totonu o le vai. O se laau tuai e tatau ona siakiina aʻa ma aveese aʻa ua faaleagaina.

Scindapsus toe gaosia

E te fiafia tele i lau laau ma maua se manao e vaai i nisi kopi lata ane. E mafai ona e faʻatau, ae mafai ona e faʻalauteleina se togavao ua uma ona tupu i totonu oe. O le teuteuina o se tagata matutua scindapsus ua mafai ai ona le na o le tuuina atu ia te ia se foliga manaia, ae ia maua ai foi le afaina. Faaaoga seleulu mama poʻo se naifi mo le tipi. Sisi e fai i lalo o le nonoa. Mo le alualu i luma manuia, e tatau ona tolu laulaau i luga o le tipi tipi. O le a e manaʻomia se fagu vai ma se nofoaga lelei.

E mafai ona vave totoina le aʻa i totonu o le eleele, pe a maeʻa ona togafitia i se taimi muamua le vavaeina ma se aʻa. Ina ia ausia le mea e manaʻo i ai, o le ipu ma le fagu e ufiufi i se taga manino po o se fagu palasitika. A maeʻa le maualuga o le 3 vaiaso, e mafai ona faʻavasegaina scindapsus aʻa i se nofoaga tumau o le nofo ai.

Afai e te taʻalo i luga o le eleele, o le a vave ona maua aʻa. A maeʻa sina taimi, o le a aliali muamua lau. O le laau talavou ua vavae ese ma le faaeteete mai le ava ava malosi ma ua totoina.

A uma ona vavae ese se fuʻa umi, ia vaeluaina ma le faaeteete i ni vaega. E tatau ona iai ni laulaau taʻitasi. O lenei auala e mafai ai ona e maua ni nai minute i le taimi e tasi.

Maʻi ma meaʻai

Le lelei le tausiga o scindapsus e mafai ona oo atu ai i ona faamai:

  1. Laʻau lanu samasama. O le mafuaʻaga e manaʻomia e le vailaʻau le faʻasaina.
  2. O le faʻaogaina o laulaau laulaʻau ua maeʻa. O le mafuaʻaga o le laau e tuʻu latalata i le mea faʻavevela, leai se faʻaleleia.
  3. Pau o laʻau. O le mafuaʻaga ua leai ai le mana ma le malamalama i le tagata fetolofi, atonu o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga.
  4. E fufulu fatu. O le mafuaaga o le maualalo o le vevela o le mea o loʻo iai ma le tele o le eleele.
  5. Suia le lanu o laulaau ma foliga vaaia o lanu paʻepaʻe. O le mafuaʻaga o le sili atu o le malamalama poʻo lona le lava.

O miti vavave, aphids, ma le tumutumu o le tele o taimi e faʻafefe ai scindapsuds ma faʻamaʻi. Ua naʻo le faia o le gaioiga a se faʻaipoipo e faʻatoʻilaloina ai i latou.

E uiga i tulafono mo le tausiga o scindapsus - vitio