Fugalaau

Poplars, poplars ...

Tagata faigaluega fiafia tele. O le a ia tuputupu ae, faafailele laau ola mama mai se tamai, e le o se mea e iloagofie, fatuina ma le faaeteete i se eleele lelei ma tausia lelei mo le tele o tausaga. E le o toe mamao, o le a avea lafumanu ma ni laʻau malolosi, o laʻau laʻau, tamai paina, laʻau manogi po o ni palu.

I le va o le faifaatoaga, o se faifaatoaga, e foliga mai na ia totoina lona fanua, ma vaavaai atu i le totoina o fatu laau mo le aso, ma o le taimi nei e le o faamautuina le taumafanafana, ae o loo savali o ia i luga o galu auro o saito, ma fuaina fua o fatu i luga o lona alo.

A maeʻa le lima, i le sili atu ma le sefulu tausaga, o le tagata muamua o le togalaau e ave muamua le seleselega o fualaau aina po o vine.

Black poplar poʻo Black poplar

Ae oi latou e ola i vaomatua, o le taunuuga e lei faaleagaina lava. E na o le matua lava na tuuina atu ia i latou e savavali ai i lalo o le togavao o le vaomatua na latou faapelepele i ai, ma o le seleseleina o le vaomatua o le pisinisi a atalii ma fanau a fanau foi. O le mea lea, mai aso anamua, o le vaomatua foi na nanaina le miti faapelepele: e le tupu se tasi, ae o le tele o augatupulaga o vaomatua i lo latou olaga, e le na o le tasi, ae o le tele o taimi e olioli ai i fua o laau na ola ae i latou.

Na foliga mai o se miti le aoga. Ae na maeʻa le masina o Oketopa, ma o le mea na manatu muamua e le mafaamatalaina na amata ona faia i luma oo matou mata. O le tamaoaiga o le atunuu na tuuina atu ai ni tupe tetele i le vaomatua, ua saunia i mea e sili ona lata mai ma sili atu, ma e tele lava ina le mafai ona tapulaa vaega, e faamalosia ai le au fai miti e faia le galuega moni o le tuputupu aʻe vave o vaomatua. O lenei mea e sili ona taua mo le umi ua ola ma matagofie i le taimi ua tuanai o Europa o lo tatou atunuu.

O loʻo tuputupu ae vaomatua, e pei ona i ai i seneturi ua mavae, ma o le faʻaaogaina oa latou tamaoaiga e ala i alamanuia ma le fausiaina, ua faatupulaia le selau ma ua faaauau pea ona tuputupu ae ma le mausali. E faʻapefea ona O nisi na ofoina atu e ave se ala agai i le au faamaumau o le tuputupu ae vave - laau eucalyptus, o isi o loo saili mo se fofo i le faafitauli i le tekinolosi o meaola o togavao, i mea e faatupuina ai le tuputupu ae, i le fugalaau. O le vevela o le vaomatua o loʻo maua mai ei latou na liliu atu o latou faʻamoemoe i le ituaiga tagata poplar ua manatu e le taua i le taimi ua tuanaʻi.

White poplar, poʻo le poplar poplar (White Poplar)

E aliali mai o laau e iai ni mea e le masani ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o ituaiga meaola e pei o le oak, uʻamea, uila, mapu ua leva ona iloa aloaia. E togafitia i latou i togavao faʻapitoa, latou te faʻaleleia ma le alofa i vaomatua vaomatua poʻo aganuu vaomatua, e pei ona taʻua e vaomatua laʻau o vaomatua. Ma o poplars e masani lava ona tupu na oi latou lava. O le mea moni, ua leva ona iloa e tagata le tulaga masani o le tuputupu aʻe o palala, o latou lapopoa, o foliga vaaia matagofie, o vaituloto ma le auala na latou maua, e faaaoga mo taulaga e teu ai fanua, e le gata ona o le vave ona tuputupu aʻe, ae ona o le le lelei o poplar ma malosi e faʻaleleia faʻapitoa e ala i le vaʻaia. Na totō se 30-senitimita lela i le tautotogo, ma o le autumn ua uma ona lua, pe oʻo lava i le tolu-mita-maualuga le laau, i tausaga mulimuli ane o le a le faagesegese ai le alualu i luma, e tele ni tausaga o le a pasi, ma o le ae vaaia ai se laau tele.

I le amataga o le taumafanafana, pe a amata ona felelei le poplar, e tele faʻamatalaga e faʻamaonia e tatala i tua i le tuatusi poplar. Ae o le otegia e le tatau ona avea ma laau, ae oi latou na totōina tamaʻitaʻi i luga o auala. O le Poplar o se laau eletise. Fualaau faʻataʻitaʻi male ma le fafine i le taimi e tasi, i le amataga o le tautotogo, aʻo leʻi fuga lau. Paʻu anufe mumu o tane poplars, faʻasala ese pollen, pauu ma e le afaina ai tagata. O lanu samasama-lanu meamata o fafine pe a uma ona fai le palota e fai ai ni atigipusa fualaau lanumeamata, mai i totonu o le masina ma le afa po o le lua masina, e faitau piliona o fatu laiti e felelei mai i luga o pusa paʻu. O le malosi o poplar e faʻasalalau ai lana fanau ma le malosi o le mafuaʻaga lea o faitioga a tagata i aai ma nuʻu. Sa iloa e tagata Eleni i aso anamua lenei fanua o poplar ma totoina sikuea o potopotoga lautele ma auala tutotonu ma ni faataitaiga o se ituaiga alii. I le auala, mai le gagana Eleni anamua, na nono mai e le au fai togalaau le upu "populus", o lona uiga, mo le igoa o le poplar.

Black poplar poʻo Black poplar

Ae toe foi i popolega o vaomatua. O poplars, o loʻo taua iinei ma le upu lelei ma le le alofa, na faʻamaonia mo se taimi umi e na o tagata poto faapitoa i le faʻaleleia o fanua, ae o le vaomatua na latou togafitia i latou i le leai o se popolega. Ma o le a le tagata e faʻaaloalogia e ia lava e mafai ona tupu vao vao i le taimi ua tuanaʻi? Ma le mea uma, mai le taimi o le poplar na mafaufauina o se vaomatua vao. O le a le faʻaaogaina o laʻau eleelea ma le maualalo o nei laau toto? O fea oi ai, fai mai, ituaiga e pei o le oak, lelanati, talofa?

Ae ui i lea, ua suia taimi, ma ua suia le uiga faaalia i le aiga poplar. Faatasi ai ma le atinaʻeina o kemisi maualuluga, ua maua ai le malosi o le gaosiga o le gaosiga o galuega, ma le faʻaaogaina o metotia o suiga ofoofogia. Na latou aʻoaʻoina pe faʻafefea ona faʻafeiloaʻi ma le faʻatauvaʻa le fafieina o laupapa poplar leaga, pei o oak poʻo laupapa, matagofie, e pei o le mamalu mamalu ma le birch, lea e matua puipuia foi i le pala ma e oʻo lava i le afi.

I le taimi nei, ua maua e le poplar lona tulaga saʻo i le va o tagata tauva talu ai ma ua tosina atu le gaioiga autu a le vaomatua, aemaise lava i nofoaga e le lelei i vaomatua. I le taimi nei, e le mafai ona e maua se tagata vaʻaia o se tasi o vaʻa i Kuban, Iukureini, ma e oʻo lava i le ogatotonu o Rusia o le a le tupu aʻe le poplar ma le tausiga atoa.

White poplar, poʻo le poplar poplar (White Poplar)

Na faia e le au faifaatoʻaga a le Soviet se sao tele i le saienisi ma le faʻatinoga o le faʻaleleia o lenei laau. I totonu o le fagafao o le fomai atamai A.S. Yablokov o loo i ai ni laau paina lapopoa na suaina e ia, o se paionia, Michurinets, Rusia ma e le itiiti ifo ia i latou i le tuputupu ae, ae o laupega muamua, Moscow, Ivanteyevsky, Soviet Pyramidal ma faaigoa i le tusitala Rusia maoae Maxim Gorky.

O le faʻaalia o le totoina o paranisa na maua mai e le AA Albensky, o le sui auai o le All-Union Academy of Agricultural Sciences named after V.I. Lenin. Ae maise lava o le fatuga na filifilia i le talatuu o le Faʻalapotopotoga Peretania, Polofesa O. Henry, o ia na tuʻuina atu i le Soviet Union. O lenei tagata popoto e vave ona tuputupu ae ua taʻua o le mumu-loto i lo tatou atunuu. E le gata i lea, e naʻo tama e faʻataʻitaʻiina, e talafeagai mo le faʻaogaina o fanua i nofoaga e tele.

E sili atu foi le fiafia o le fatuga o le fausiaina o le sui o le Academy of Sciences of Ukrainian SSR F. L. Schepotiev, mo se faataitaiga poplar fun-sidenkovsky, polofesa P. L. Bogdanov, Leningrad poplar ma isi.

Black poplar poʻo Black poplar

E afe ma afe o koluse na tatau ona faia, e faitau afe afe o laau totogo na ola ae na teena ae leʻi filifilia ni pepa taua. O le tele o tausaga o galuega fatufatuaʻi na faʻaaluina i nei ituaiga o ituaiga fou e tatou saienitisi. Ae o le a se lumanaʻi o le ai ai! O ituaiga fou o tagata poplar latou te le iloa se vaomatua tele.

Le nofo aitalafu i saienitisi ma le natura. Na ia faʻavaivaia le fatuina, faʻaaogaina le faigofie o le felafolafoaʻi o paranesi, ituaiga fou uma. E oo mai i le taimi nei, ua suʻesuʻeina e le au fai togalaau le sili atu ma le 110 ituaiga o poplar i le eleele vaʻaia o le kelope, ma e le faigofie le amanaʻiaina o ituaiga ma ituaiga o ituaiga: o le tele oi latou e maua i toetoe o vaomatua uma. O le taimi nei o loʻo televave faʻateleina ma faʻaauau pea le faʻaleleia o meaola masani i tausaga taʻitasi. O le toatele oi latou ua uma ona fafagaina i itu eseese o le Soviet Union, aemaise lava i vaomatua, i le itu i saute o le atunuu.

Mo se faʻataʻitaʻiga, tagata popoto Kanata. O le tupuga lenei o le poplar na siitia mai ia i matou mai Kanata. O le sopoia o le tele o taimi ma o tatou poplars, ua liua i se faʻalavelave faʻalavelave masani. E pei lava o mea sili ona lelei na faia e saienisi, i le tausaga muamua o le totoina o vaomatua, e mafai ona ia puipuia le fanua mai matagi malulu ma matagi. I le 7-8 tausaga le matua, ua mafai e le poplar Kanata ona gaosia muamua le fausaga teuteu, ma i le 15 o ona tausaga, o ana togalaau sili ona totoina e pei o le tele o laau e pei o le vao po o le vao vao na o le selau tausaga le matutua. O le mea lea o loʻo i ai nofoaga faasao o le fausiaina o fafie. O le taimi tonu lena na maua ai le avanoa e faafetaiaʻia le faaselau taimi e faateleina ai le manaoga mo mea taua ma mea uma i le taimi lava e tasi e faataunuu ai le miti faapelepele o vaomatua. E le o ni fualaau aina i le olaga atoa, ae o tausaga taʻitasi ua seleseleina i le lima malamalama o le saienitisi Kharkov F. A. Pavlenko. O lana fuafuaga faʻaaogaina o le faʻaaogaina o tagata poplar taʻitasi mo le gaosiga o pepa o se itulau fou i le sailiga faʻanatura mo vaomatua ma i le mea na tupu i poplar.

White poplar, poʻo le poplar poplar (White Poplar)

© Jakub Hałun

Afai o le vaomatua eucalyptus e pisapisao io tatou fanua i le lumanaʻi, fai mai tagata e ona le vaomatua, o lona uiga o le taimi nei i totonu o vaomatua ma e le o vaomatua o le atunuu e aofia uma lava i palala. I luga o le selau ma selau o afe o hectares, ua totoina vaomatua o palama olaola i lo tatou atunuu i tausaga uma.

Faatasi ai ma i latou, o le vaavaai mamalu o loʻo faia foi i luga o faʻailoga poplar. I le amataga o le tautotogo o le 1924, i luga o le auvai pito i luga o le Vaitafe o Oka, i le nuu o Konstantinov, na totoina ai e le Sergei Yesenin se tamai poplar i tafatafa ane o le aiga matua. O le tele o laau i luga o se tamaʻitaʻi tauaogaina na maliu mai le malulu o le Ryazanshchina poo le na o le matutua o latou tausaga, ma o le poplar ua matua, na siitia lona pale pale i luga i le lagi, mausali mausali lona aʻa i le eleele. O se maafaamanatu ola i le tusisolo, o loo tu i le fale, ua liua nei i se falemataaga.

O le totoina o poplars na filifili e faamanatu le aso fanau o le V.I. Lenine, o tagata faigaluega o Moscow-Sortirovochnaya nofoaga. I se tautotogo lelei o le tautotogo, Aperila 22, 1960, na latou o mai i la latou kalapu ma totoina laau e 90. Na vave lava ona tonu i tausaga taʻitasi i lenei aso taua, e tatau ona totoina le isi poplar. O se aga masani lelei ua faaaloalogia seia oo i le 100 tausaga faamanatu. O tausaga uma lava, o le sili ona lelei o tagata faigaluega sili ona lelei o le atinaʻe aupito sili ona maua le aia tatau e totoina ai se laau.

Black poplar poʻo Black poplar

Lisi i meafaitino:

  • S. I. Ivchenko - Tusi e uiga i laau