Laʻau

Acacia - Terry Beauty

Acacia - evergreen ma deciduous laau ma vao o le aiga legume. O mea nei e maua mai i le vaomatua ma laau toto. O le tele o ituaiga o laau toto, e tusa ai ma punaoa eseese, e aofia ai le silia ma le 600 ituaiga o laau e ola i le vao i Ausetalia, Aferika, Mekisiko ma Asia.

Acacia, igoa Latina Acacia.

Acacia e taua foi o robinia - "laʻau paʻepaʻepaʻe" ma karagana - "samasama lacacia", e ui lava o ni tagata eseese o le aiga legume.

I tautalaga i aso taʻitasi, o le siliva acacia (Acacia trabata) e masani ona taʻua o Mimosa. E taatele i luga o le talafatai o le Black Sea o le Caucasus, ma o le silver acacia lea o se meaalofa faaleaganuu mo le International Women's Day.

Acacia o le siliva, po o Mimosa i totonu o se fagu. © vanmeuwen

Faamatalaga o le Botanical

Laʻau po o vao, o nisi taimi ma vao tuitui. O faletua e faalua ona faʻasalalau, e aofia ai le tele o laumei laʻitiiti po o pepa laʻau, e masani lava ona faʻapipiʻiina i laufanua. O fugalaau e laiti, e tele, i le faʻafefe o le faʻaloloa poʻo lima paʻu, faʻavae pe paʻu, samasama pe lanu samasama. O le fua o le pi.

Acacia o se tasi o ituaiga o meaola e vave ona tupu; i le tausaga muamua o le ola e oʻo i le maualuga o le 1 m; i le lona lua - 2 m, ile tolu - luga e oo i le 4-5 m; i le 12-15 tausaga - 15-18 m. Faʻaitiitia le tuputupu aʻe vave i le 25-30 tausaga; 30 tausaga le matua ua matutua.

Tausiga Tausi

Lulu: Faʻamalosolo, i le taumalulu e manaʻomia se potu malulu ma susulu ma se vevela e le o lalo ifo o le 10 ° C. O le potu e tatau ona vaʻaia, ae e le mafai ona faʻamaonia ni tioata malulu.

Malamalama: O le laau e faʻapitoa, e le manaʻomia le faʻaoga.

Faʻasa: Faateleina mai le tautotogo i le autumn, e matua malu lava i le taumalulu, aemaise lava pe afai e teu le laau i totonu o se potu malulu i le taumalulu.

Fertilizers: O tausaga taʻitasi i le tautotogo ma le mafanafana o le faʻamafanafanaina o loʻo faʻaaogaina ma faʻamalosi vai mo gaioiga i totonu.

Faʻamamaga o le ea: E le manaʻomia le pulupulu.

Suiga: Faʻatulagaina le faʻaleleia pe'ā uma ona totoina i le 2 tausaga. O le palapala o le eletise malamalama (2 vaega), paʻu (1 vaega) ma le oneone (1 vaega). O aʻa acacia o loʻo i ai se manogi siliva e lagona i le taimi o le gafa.

O le tele o acacia e i ai uiga lelei - ua faaitiitia o latou laulaau, ma o petioles e laugatasi ma lautele, faatasi ai ma le gafatia o le photosynthesis, o mea nei e taʻua o phyllodes.

Faatasi ai ma le au faifaatoaga amateur, e le lautele le acacia, e masani ona faaaoga e fai ai ni meaʻai.

Acacia e toso (Acacia verticillata)

I le taumafanafana, a maeʻa le faʻamalosiina (e ala i le malosi o le ea o fale), o lacacia e faʻaputu i luga o balconies, terraces poʻo totonu o le togalaau latou te eli i le eleele. E sili ona lelei le totoina o le acacia mo le taumafanafana i totonu o le eleele e aunoa ma se ulo, i totonu o se malutaga mai le matagi, ae i se nofoaga susulu.

Tuputupu ae

Acacia e fetaui lelei mo le faʻaogaina o laufanua mafiafia, greenhouses poʻo conservatories. O sui uma lava o le ituaiga o Acacia o ni fualaau faʻatautaia e mafai ona toleniina se aofaiga o avega tuusao. I le taumafanafana, latou te fiafia i se vevela i le lautele o le 20-25 ° C, e fautuaina e ave le laau i luga o le auala poʻo le faletalimalo. E tatau ona tuʻuina atu se malulu malulu ma timuga i le vevela e leai se maualuga e sili atu nai lo le 8-10 ° C.

I le tau mafanafana, o le acacia e fafagaina tele, i le taumalulu e faʻafefeina ai, o le va o le fulufulu pito i luga o le paʻu o le masini e faʻamaligi. Acacia e faʻaaogaina le maualuga poʻo le maualalo o le suavai. Acacia e tatau ona fafaga mai le tautotogo e oo i le faaiuga o le taumafanafana. I le vaitau e le o ola, o le fafagaina o le acacia e le fautuaina.

O sui o le ituaiga o Acacia e vave ona tupu, ma i lalo o tulaga lelei mo le vaitau o le tautotogo-taumafanafana e maua ai se faateleina tele. Ina ia mafai e le laau ona maua se pale sili atu ona matagofie, pe a uma ona vavaeina, vaivai ma mafiafia le lala.

Pacaxal acacia (Acacia paradoxa). © Greg

O toto laau e totoina pe a maeʻa; talu ai ona o le laau o loʻo faʻaalia e ala i le tuputupu ae malosi, e tatau ona filifili se avanoa loloto ma loloto. O laau laiti e totoina i tausaga taʻitasi, e mafai ona gafa tagata matutua i le lua i le tolu tausaga.

Mo laau totō, o se faʻafefiloi o laʻau-sotau poʻo le eleele humus-peat and sand (2: 1: 1) e talafeagai.

Lapataiga acacia

Tapena fatu acacia ma tipi.

Fatu lūlūina i le masina o Ianuari, e tatau ona faʻanofo muamua aʻo lei lulu i le vai mo le 24 itula ma le vevela o le 60 ° C pe 48 itula ile vevela ile 40 ° C. Ona lūlūina lea i latou i se mea malamalama (oneone + peat poo isi). O fualaau toto e vave ona tupu, o loʻo aʻafia i totonu o se mea e aofia ai turf, eleele laʻau ma oneone (1: 1: 0.25).

Tuʻu faʻasolosolo faʻaleleia i le tautotogo po o le tuai o le taumafanafana, faʻapea foʻi ma le paʻu na totoe ina ua maeʻa. Ina ia mafai ona sili atu le vave ma le vave ona tipi, e tuu i totonu o se mea mama (oneone, peat, perlite), ma tausia se vevela o le 20-25 ° C.

Meaola

Acacia siliva (Acacia talimalo), ua lauiloa mimosamuamua mai Ausetalia. O lenei laʻau o loʻo salalau e oʻo atu i le 10 mita (o faʻamatalaga eseese e mafai ona oʻo i le 15-25 mita, ma i le fale - e oo atu i le 30-45 mita). Faʻatasi ma le paʻu lamolemole e aunoa ma vao tuitui O lala e manifinifi, pala, e ufiufi i le fugalaau fugalaau, faʻapea foʻi ma laʻau bipinnate. Mo le malulu o ona laʻau, sa taua o le "siliva." Tuputupu ae vave.

Fugalaau ma se manogi manogi o ni ulu ulu 4-8 mm le lautele, e aoina mai i faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa i pito i tua o tausaga ua mavae. O fugalaau acacia e laiti, i fugalaau taʻitasi e tele laʻau e iai lanu samasama ma lanu samasama samasama. O le tele o sima auro i totonu o fugalaau e mafua ai ona matua vaivai ma vaivai. Fugalaau e tupu i le ogatotonu o le taumalulu - amataga o le tautotogo.

Acacia siliva (Acacia karusa). © Alwyn Ladell

O mea masani e taatele i aganuu i totonu o le Lacaca parodaxal (Acacia paradoxa). Synonym: Acacia faaauupegaina (Acacia armata). O le tele o nei laʻau o loʻo faʻapipiʻiina i le 1-3 mita le maualuga ma lala laʻau moli lanu meamata. O le totogo o loʻo faʻapipiʻiina i laulaau lanumeamata lanumeamata (leaf leaf-shaped leaf petioles) o le sili atu i le 2.5 cm le tele. "(Armata). O laulaau o le ovate, e le o se mea e le tutusa ma se manulele po o se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, pouliuli poʻo siliva-lanumeamata. O fuga lanu samasama lanu samasama e aoina i le tasi le puʻupuʻu o faʻalosolo. E tupu lau vaomatua ia Mati-Aperila. Ona o le lavea o moli, o le acacia ua faaauupegaina e mafai ona faʻaaogaina e avea o se laau ampel, o lona uiga laau teuteu ma le tautau po o le fetolofi o gaʻo.

Acacia e toso (Acacia verticillata). Synonym: Mimosa na faʻapipiʻi (Mimosa verticillata). Se tamai laau ma lala mumu. O phallodias lanu meamata e pei o nila e pei o nila e pei o nila ua iai (e pei o le vaega). O fugalaau e samasama lanu samasama i lalo o le 1.5-2.5 cm. Fugalaau e tupu ia Mati-Aperila.

O aʻafiaga ono tutupu

Bud pa'ū

O le mafuaʻaga e ono avea ma mea e sili atu i luga o le tino.

Fading leaves

O le mafuaʻaga e mafai ona faʻaalu pe faʻafefeteina ai se foma. Fetuunai le fafaga. O le isi mafuaaga e ono avea ma mea mamafa tele. Sui le masini ma se mea sili ona talafeagai.

O laʻau ua le toe lanu, o laulaau ua paʻu

O le mafuaʻaga e ono leai se malamalama. Fetuunai le malamalama. Afai o le laau e umi se taimi i le ufiufi, ona tatau ai lea ona masani masani ile malamalama atili. I le taumalulu, o le susulu i le susulu o moli e manaomia.

Fatuina o le tama Acacia (Acacia maidenii). © plantasmagorical

Laʻau lanu enaena lanu enaena

O le mafuaʻaga e mafai ona vevela tele i totonu o le potu poʻo le leai foi o se vaiinu.

Pogisa lanu i luga o laulaau

O le mafuaʻaga atonu o le maalili poʻo faʻataʻitaʻiga. O le isi mafuaaga atonu o se faamaʻi.

I le maualalo o le timuga e mafai ona faʻamaʻiina e se apogaleveleve mite.