Fugalaau

Aisea e le tupu ai Benjamin - uiga o le tuputupu ae

Faatasi ai ma le tele o laau i totonu, o le ficus e sili ona lauiloa, lea e mafai ona avea o se mea manaia lelei mo se togamalulu po o se potu malolo. O nisi tagata e toetoe lava a latou taʻuina atu mea taufaaleaga.

Ua oʻo mai faʻamatalaga io matou aso e mafai e lenei laau toto ona tausia le ea mama i totonu o le potu, faʻaitiitia lagona le lelei ma le malosi le malosi, ma faʻasaoina foi le le fiafia o le aiga i totonu o le fale.

O se ituaiga e sili ona manaia o le tala ia a Peniamina, lea e vaaia e le tele o tagata fugalaau e pei o se laau e mafai ona tosina atu ai le tamaoaiga ma le tamaoaiga i totonu o le fale. Ae o le tele o taimi e totoina ai lenei laau mo le teuteuga, aua e iloga i mea teuteu, ma faaopoopo atu, e toatele e talisapaia lona avanoa ma le le lelei i le tausiga.

Faamatalaga o Ficus Benjamin

I le natura, e masani ona e mauaina ni faʻataʻitaʻiga a le Benjamin, lea e oʻo atu i le 25 mita le maualuga. O se uiga taua o le laau paʻu enaena uliulilea o loʻo teuteuina i fasilaau lanu enaena.

Laititi petioles teuteu lau lau faatasi ai ma le pito i luga. I le i ai o se foliga lamolemole lamolemole, o laulaau o loʻo faʻapipiʻi i luga o le laau i le faasologa o le faasologa. E laiti tele, e oʻo atu i le 4-12 cm le umi, ma se lautele o le 3-6 cm.

O le totoga tutotonu e sili atu ona manino le vaaia i autafa o laulaau i se pito i tua o le 8-12 paila o veinslala e le vaivai. O le aʻa e iai afaina o le natura.

I eseesega eseese o Peniamina, o aʻa e mafai ona ola e le gata i le itu i luga, ae faapea foi agai i luga. O faʻalavelave i totonu e mafai ona fausia ai se aʻa faʻamautuina aʻa.

O le ituaiga o ficus Benjamin ua saunia tele ituaiga, e eseese mai le tasi ma le isi i le lapopoa, foliga, lanu o laulaau, faʻapea foi ma le natura o le fetuunaiga i le tuputupu ae i lalo o nisi tulaga. O nei faʻaaliga uma e tatau ona amanaʻia pe a filifilia le fusi o Peniamina.

Tausiga o togalaau

O lenei fale e totoina lelei pe afai o le a tulaga lelei na faia.

Faʻasa. Ficus Benjamin e le o se laau toto e mafai ona tupu ma atiina ae lelei pe afai e faasūsūina e tusa ai ma se taimi faigata. O le fuafuaina o lenei mea e tatau ona tatau ai i le amanaia o mea taua e pei o le matua o le tau, felafolafoaʻiina, faʻaleleia o le ea, vevela ma le vaitau.

I le faaopoopo atu i ai, e taua tele le faʻafeinu o le vai. O se faailoilo ua oʻo mai le taimi mo le isi vaiinu e sosoo ai o le faʻamagoina o le eleele i le loloto o le 2-3 cm.

E tatau ona tupu le toto o Peniamina i totonu o ipu faʻatasi ai ma le fagu pulea e mafai ai e le sili atu ona susu ona alu i totonu o le apa, mai le mea e mafai ona faʻafefe ai.

I le taumalulu, o le faʻamaʻaina o fusi o Peniamina e le tatau ona fai soo. I le taimi lenei o le tausaga, ona o lona maualalo o le gaioiga, e manaomia ai e le fale le tele o le susu.

I le taimi o le tausiga, e aoga tele le faʻafefiloi o le vai ma le faʻasusu, lea e mafai ona e faʻaopopoina vai i le vai ua saunia mo le faʻaleleia suavai suamalie.

O lenei laau e tali lelei i se mafanafana mafanafana, lea e tatau ona faia i le lua i le tolu vaiaso. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e fesiitai le fugalaau i le faletaele, ufiufi lona eleele palapala i se ata tifaga, ona sasaa lea lelei i se vaitafe.

Malamalama ma le vevela mo le laau

O le tausiga lelei o le tala a Peniamina o lona uiga o le tuʻuina atu o le faʻamalamalamaga aupito maualuga. A uma mea uma, ona o lona le lava, o suiga i le lanu o laulaau ma le tulaga lautele o mea e mafai ona mafai. E tusa ai ma le faʻamalamalama, e mafai ona iloga le tele o manaʻoga e ao ona matauina:

  • Le i ai o le malamalama lelei. E fautuaina e tupu le pito o Peniamina i nofoaga sili ona susulu ma sili ona malamalama.
  • Le malosi e puipuia ai le laau mai le susulu o le la.
  • I nisi tulaga, o le fugalaau e mafai ona ola e masani lava i lalo o le faʻasalalauina o le moli po o se vaega o le paolo, ae peitai, e na o ituaiga eseese o laʻau e lanu meamata.

E sili ona lelei ia Peniamina i le vevela o le 20-25 tikeri. I lenei tulaga, o faʻataʻitaʻiga, o le maalili mai faamalama, faamalama o faamalama ma matala matala mata ua faagesegese ai le alualu i luma.

I le taumalulu, o le faʻaititia o le vevela e faatagaina i le 16-18 tikeri, lea e le afaina ai le laau.

Faʻamamaga o le ea

E mafai ona tuʻuina atu le faʻamafanafanaga i le vaega o Peniamina i le fale pe a fatuina o ia i le maualuluga maualuga. Muamua, e tatau ona e tausia lenei mea i le taumafanafana.

Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona faia le tausiga masani sasaina o le pale laau toto. O le sili ona lelei e maua mai i le vai vai ua faʻamalieina i le vevela o le potu.

I le taumalulu, o le fugalaau e tatau ona teuina mamao ese mai masini o le afi. E aoga le tuʻuina o masini e latalata i le mea e fesoasoani e tausia ai le faʻamamafa talafeagai. E mafai foi ona suia i se vai masani masani.

O le mea aupito sili ona lelei, o le a tupu pe a fai o le malūlūlūlūlūlūlūlūlūlūlū e 70% e maua ai. E le gata i lea, o lenei faleplant e tali lelei i laei. E tatau ona faia i tautotogo uma ma le taumafanafana faatasi ai ma le tele o 2-3 vaiaso.

E le gata i lea, o le eleele e tatau ona faʻaogaina ma le minerale ma fugalaʻau. I le tautotogo, pe a ulu le laau i le vaega o le tuputupu aʻe ola, e fautuaina e faʻaaoga le faʻamalosi o le gaosiolosi i le palapala.

Ficus transplant

O le manaʻomia mo se faʻaaogaina o ficus Benjamin e masani ona tupu i mataupu nei:

  • leai se avanoa i totonu o le ulo mo se tagata matua;
  • o aʻa na ufitia uma ai le eleele;
  • o le laau e manaʻomia le faʻamalolo pe faʻaleleia alavai;
  • i le taimi o le totoina o laau.

Ina ia aloese mai faigata i le faʻatupulaia o fusi o Peniamina, e fautuaina e faʻapipiʻiina tasi i le tausaga. E sili le fuafua i le tautotogo.

Suʻega o faʻamatalaga e 4 tausaga ma luga atu e mafai ona faʻatino i le lua i le tolu tausaga. I le taumafanafana, e tatau mai lea taimi i lea taimi ona faʻafouina le pito i totonu o le ulo.

Pe a suia le totoina o laau laiti, e fautuaina e faatumu le fagu fou i le palapala lanu poo eleele lautele, lea e ofoina atu i faleoloa faapitoa. O le tele o faʻataʻitaʻiga mo tagata matutua e manaʻomia ai fanua lelei.

Tanki ma tapenapenaga eleele, tulafono o le totoina

E taua tele mo se mea e faʻaaogaina e filifili ai le ipu saʻo, lea e tatau ona lapisi fetaui ma le laau ae le o le pala. Ina ia faia lenei mea, ia amata mai le mea moni e tatau i le tane fou ona 2-3 cm le lautele nai lo le muamua.

Aʻo leʻi faʻatumu le palapala i le pito i lalo o le fagu faatulaga se alavai lelei. E tatau foi ona e gauai atu i le mea moni e faapea o le eleele sauniuni e tatau ona i ai se tali eleelea (ph = 5.5-6.5). O isi mea uma o le a afaina ai le laau, o le mea lea fautuaina e aloese faaaoga mo le totoina o ficus oneone alkaline ma le maualuga maualuga.

I le taimi o le totoina o laau, o mea uma lava e mafai ona faia e faamanualia ai aʻa i se mea itiiti e mafai. O le auala pito sili ona faigofie e ausia ai lenei mea pe afai faʻaoga auala faʻafefe.

Faʻatasi ai, e mafai ona e faʻafeiloaʻi le eletise tuai i totonu o se fagu fou, faʻasaoina lona amio saʻo i le tele e mafai ai. Ma a maeʻa ona toe totoina, o le fugalaau e vave ona aʻa ma vave ona tupu.

I le taimi o le gafa e le tatau ona fausiaina le laau, pe a maeʻa, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi le mode "faʻagogo" mo aso e lua, pe a maeʻa ona faʻaauau le vai. Afai o lenei mea e fai i le taumafanafana, pe a vevela ma vevela le potu, ona mafai lea ona e pamu le laau e faʻalauteleina ai le susu.

Afai o tatou talanoa e uiga i se fale na faʻatau talu ai nei, ua fautuaina e toe faʻapipiʻi pe a uma 3-4 vaiaso. I le taimi lea, o le a mafai ona ia fetuutuunai i le tele e mafai ai i le moli, o le vevela, vevela, o lona uiga e le avea le suʻeina o se suʻega ogaoga mo ia.

Faʻafouina o le au Benjamin

O le ola sili e ola ai o loʻo faʻaalia e laau ua faʻalauteleina e ala i le faʻaogaina. O vave lanu e vave maua ai aʻa, lea e mafai ona tuʻuina i totonu o le vai poʻo le palapala.

I le tulaga muamua, e tatau ona mautinoa o le vai e masani ona fou. Afai e faʻaaogaina le metotia o le faʻaleleia e ala i le totoina o togalaau i le palapala, e fautuaina e faʻapipiʻi se fagu i luga o le tane ina ia mafai ai ona faʻamalosia le faʻaaogaina o le greenhouse. Aʻo leʻi tuʻuina le tipi i totonu o le palapala, e fufulu le nofoaga o loʻo tipi i le vai mafanafana.

Ua fautuaina e tagata tomai faapitoa le toe gaosia o Peniamina i le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana. E mafai ona faʻamatalaina i le mea moni o le taimi lenei o le tausaga e ulu ai le laau i le vaega galue o le faʻavaeina o aʻa ma laʻau.

O fugalaau e sili ona malolosi, pe afai e faʻaaoga mo le toe gaosia taʻavale ma 2-3 knots ma lau. E le fautuaina le faʻaaogaina o se masini televave pe itiiti, aua o le a maualalo le avanoa e vave faʻafetaui ma maua aʻa.

E laitiiti se eseesega faʻalauteleina o laʻau lau. Ina ia faia lenei mea, muamua sauni se pepa i luga o le pito i lalo ifo o le ogalaau ma faʻafeiloaʻi i se fagu vai. O le acetylsalicylic acid poʻo le carbon gaoioi e tatau ona faʻaopopo i ai ina ia puipuia ai le pala.

I nisi o tulaga, ua faatagaina e tupu se laʻau i le eleele. Ae peitai, ina ia mafai ona mauaa aʻa, e taua le faatumauina o tulaga lelei i totonu o le tane pe a tupu aʻe - vevela, moli ma le vevela.

Palani teuteu, ficus teuteu

O le teuteuina o se auala lauiloa e mafai ai e oe ona tuʻuina atu ia Peniamina le fomu manaomia. O le tele o taimi, o ituaiga nei o palealii e faʻaaogaina mo nei laau toto:

  1. O le polo na faia le pale.
  2. Bushy.
  3. I le tulaga o se tasi poʻo le tele-tiered stem.
  4. I le ituaiga o bonsai.
  5. I foliga o ata eseese.

Ua fautuaina e le aufautua le fuafuaina o le teuteuina o fua i le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana, talu ai o le taimi lenei o le tausaga ua amata ai lona tuputupu aʻe vave.

Pe a fausia se pale e tatau ai ia mafaufau i le matua o le laau. Le auala pito sili ona faigofie e tuʻuina atu ai le foliga o le pale i tamaʻitaʻi talavou. O lenei mea o se faʻamaoniga e faapea o se taunuuga o le teuteuina, o le a maua e le laau le fomu talafeagai.

O le faʻamaualuga O le masani a Peniamina e masani lava ona mafaufauina e uiga i na laau totino o loʻo i ai se pale paleni, poʻo se faʻataʻitaʻiga, ona o latou lanu e le masani ai, ua leiloa lo latou fiafia muamua.

Ina ia aua nei feagai ma ni taunuuga le lelei pe a uma ona teuteuina le vaega o Peniamina, e tatau ona faia lenei taotoga e tusa ai ma tulafono nei:

  • taumafai e faamautinoa pe a uma le taotoga o le a le leiloa lona natura;
  • Ae e te lei aveeseina lala, taumafai e vaai faalemafaufau pe o le a foliga foliga e aunoa ma latou;
  • lala e tatau ona aveese faʻatasi ma se mea e le faʻamaonia;
  • e taua le taofi lelei o le paʻu;
  • i le taimi o le veleina o le ficus, e tatau ona faamautinoa o le a le maua ni laasaga;
  • Ficus lala e tatau ona ave i le pito i luga o le pito i luga.

E faʻafefea ona faʻamafaʻatasi ia pito

Faʻavaeina o le Crown e le na o le pau lea o le auala e mafai ai toe faafoi le laau i lona muai faatosina. O le isi auala o le lalagaina o laulau.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e filifili ni nai kopi laiti e iai le tutusa o le mafiafia ma le maualuga o laulau, lea e mulimuli ane suia i se ipu masani.

Talu ai ona o ogalaau o nei laau totō e avea ma faʻaleʻeleleʻele ma i le taimi lava e tasi e taofi ai lo latou gafatia, latou e faigofie ona lalaga. Afai o le a fesoʻotaʻi le itu o le itu, ia mautinoa e vavae ese laulaʻau uma.

Pe a fatuina se siosiolio ma pigtails, e tatau ona e tuua le tele o avanoa, e fuafua i le faasolosolo malie o le ogaoga o ogalaau. O se taimi lelei mo le amataga o ogalaau plexus e tupu pe a oʻo i le 13 cm le vaega pito i lalo o le fugalaau.

Ficus Benjamin o se tasi o sui pito sili ona mamalu o le aiga, lea na teu ai uiga lelei uma o lenei fale.

O le tuputupu ae i le fale e lava mea faigofieAe ui i lea, o loʻo i ai nisi o mea e uiga i le tuʻu ese.

Muamua lava, e tatau ona e gauai atu i le mea moni e talafeagai le laau faʻapipiʻi taimi i se tane fou. Afai e taua mo lē e ana le tausia o mea teuteu o le ficus Benjamin, ona tatau ai lea ona ia teuina e le aunoa ia lala.