Laʻau

Nepentes i le fale E faʻapefea ona tausia le faʻapipiʻi o le laau o le Nepenta

Nepentes tausi aiga tausia ma totoina

Nepentes - Predator Plant

Nepenthes (Nepenthes) - phyto-predator monotypic family Nepentovye. O le tele lava oi latou o laau lianoid (oʻo i le umi o le tele o mita), o laʻau vao e le taatele. E tele lava ina taʻitaʻia se olaga olaola. Nepent creepers ua afifi faataamilo i ogalaau, aʻei le fia sefulu mita le maualuga e aumai ai o latou aʻafiaga latalata i le susulu o le la.

O Nepukan sili ona malosi e tupu i vaomatua mafanafana, susu o vaomatua o le Indian and Pacific Ocean, i le vaomatua o Ausetalia. E mafai ona maua i atumauga i le maualuga o le 2000 m luga aʻe o le sami, i tafatafa o vaomatua ma i le sone o le sami.

Nepentes pitchers: o se auupega mataga o se togavao

O le laau e lua ituaiga laulaau: o nisi e le taua, e ono fai mai e uiga i se foliga masani, e lata ane i le mea e sosoo ai, latou te faia le faagasologa o le photosynthesis, o isi - o fagu ua i ai ni faavaa, e faaaoga mo le pueina ma le taina o manu. O nei mea mulimuli e faʻapipiʻiina i se vevela umi, e mafai ona latou afifiina ai lala o laau. O le tapuni e fesoasoani e ufiufi ai le vaʻai mai le tele o le suavai, faapea foi ma se "nofoaga e tulaʻi ai" mo iniseti.

I le pito i totonu o le fagu o sela lea e faʻamaonia ai le suamalie suamalie - e tosina ai iniseti, ma o le laufanua e matua pahekeʻe lea e le mafai e le tagata manua ona taofia e ni pulou, nilani, poʻo ni ipu inu. O le ala o le toe foi mai e sopoʻia ai le paʻu o le tino.

I le taimi lava e puʻeina ai, o le iniseti e faʻaumatia - e goto ifo i le pito i lalo o le vai ma malelemo. I totonu o le vai o loʻo i ai se enzyme digestive (nepentesin): o le gaosiga o loʻo gaosia mo le 5-8 itula. O loʻo i ai ni mea fou e tutupu i nofoaga malulu i tafatafa o fagavai, o loʻo salalau laʻau i luga o le eleele, ma o loʻo taofi i luga o le vao vao. I le faaopoopo atu i iniseti, o nisi taimi i le taumafa o lea ituaiga o Nepentes e mafai ona avea ma nifo, toʻi, manu felelei.

I le averesi, o le umi o le vaʻai e 15-20 cm, e maua ai le afa-mita faʻataʻitaʻiga. Faʻalagolago i le kulupu, o foliga ma lanu o lapisi e eseese: lanu mumu, lanu mumu-lanu moana, lailakili, lanu samasama, lanu paʻepaʻe ma se mamanu mama. O le aofaiga o le aofaʻi o le vai e oʻo i le 2 lita.

Pe a tupu Nepukan

E faʻafefea ona fulafulaina ata photo

O Nepentes o loo fuga mo le tusa ma le 6 masina. O le tupuaga o le racemose e aofia ai fugalaau laiti e aunoa ma ni pamu i sepal. Aua neʻi i ai se lalelei faapitoa, ae ia tuʻuina atu le vao e le masani ai.

O Nepentes o laau toto (o fafine ma fugalaau tane o loʻo i luga o laau eseese, ma foliga vaaia e toetoe a le mafai ona iloa).

O nisi taimi e le o toe taʻua o ni tulimanu tulimanu: i totonu o le ipu i luga o le vai manino (o se ulugalii pe sili atu foi). I le pito i lalo, o le mea moni, o toega o iniseti e faaseʻe, ae o le galue ma le faaeteete, e le mafai ona latou ausia.

O togavao faʻatoʻaina e sili ona lelei i totonu o se lauʻeleʻele. E mafai ona totoina ni laumei laiti i se tioata tioata, o lapopoʻa e foliga matagofie i totonu o se ipu faʻapipiʻi (ia tuu mamao ese mai le afi, e tatau ona i ai pea se vaʻa i le vai e faʻamama ai le faʻamama).

Isi igoa o le laau: manuki manunu, fagu.
Atonu o le fatu ma le vegetative (cuttings, laying) toe gaosia o nepentes.

Tuputupu ae o Nepentes mai Fatu i le taimi e toto ai

Fatuga o Nepentes ata

E tatau ona saunia mo le totoina o fatuga mai fatu ina ia lelei mea uma.

Muamua lava, e tatau ona maua fatu. E te le mauaina i totonu o se fale fugalaau masani-e tatau ona faʻatonu i le initaneti. Ia onosaʻi: o aʻafiaga o fatu e faʻatatau i latou tausaga, ma e tutupu umi lava (mai le 2 vaiaso i le 3 masina). Amata ona toto i le taimi lava e maua ai fatu.

Nepentes mai fatu fatu laau

O le a e manaʻomia se atigipusa i puvai faʻavaivai ma se pulou sphagnum. Faʻamama lelei le pufuga mai palapala ma tuu i totonu o se microwave poʻo le ogaumu o le ogaumu mo le 2-3 minute, ona tuu lea i se fagu.

  • Faʻalautele fatu ile luga ma faʻamalulu, ufiufi ma ufiufi ata.
  • E taua le faatumauina o le malulu o le ea pe a ma le 90% ma le vevela ile 20 ° C.
  • Ina ia fuaina fua, e fautuaina le faʻaaogaina o se hygrometer feaveaʻi. Faʻasala i aso uma.
  • O laau toto e tatau ona faʻamalamalamaina i se puluvala mo le 12-14 itula i le aso.
  • Mo le faʻamamaina ma le faʻasusu, faaaoga naʻo vai faʻafefe.

Nepentes mai fatu fatu laau toto

  • Pe a 2-3 aliali mai, faʻavave le totogo, pe a tatau ai.
  • E mafai ona totō laau totō i ni atigi pusa eseese, e faʻaaoga ai se vavae poʻo se isi mea faʻapipiʻi, e tuʻuina atu ai le laau i vao, e aunoa ma le solia o lo latou faamaoni.

O isi tausiga e talitutusa lava: matou te faatumauina le malulu o le ea e 90% ma le vevela pe a ma le 90 ° C.

Faʻapenaina o Nepentes e ala i le vevela ma le taoto

E faʻapefea ona tipiina ni namu

O le taimi aupito sili ona lelei mo le faʻauʻuina o vavaega o le tautotogo po o le taumalulu. Otioti afifi e tusa ma le 7 cm le umi. Fai se tipi laitiiti i lalo ole laupepa e tuʻu ai se foliga o se vae. E tatau ona i ai i le 'au e tusa ma le 3 internodes, o le umi ole lau e faapuupuuina e le 1/3.

  • Saunia se paluga palapala e aofia ai le palapala eleele, malala ma le sphagnum moss, e maua i le tutusa tutusa, e mafai ona e faʻaaogaina le sphagnum (e sili atu le faʻaleleiina o le aʻa i se fasi uaea).
  • Togafitiga ma se tuputupu ae faʻaleleia, totoina le aʻa, faʻalauteleina ile eleele i le 0.5 cm.
  • Ina ia aloese mai le foliga mai o le pala, moli i se vaifofo o le baseazole.
  • Mo le faia o se faʻaaogaina o le greenhouse, ia ufiufi i se fagu poʻo se kosi tioata filo mai luga.
  • O le susuluina o le malamalama ma le faatumauina o le vevela o le ea i le va o le 25-30 ° C o le a manaʻomia.
  • Faʻasalaga, a maeʻa le 10-15 aso, faʻamalolo se vaifofo o le zircon (200 ml o vai faʻafefeteina ma ni nai mataua o fualaau faasaina).
  • O le faagasologa e tumau pe a ma le 1.5 masina. Suia le laau talavou i se isi ipu.

Taunuuga o Nepete ata

E mafai ona faʻalauteleina i luga o le ea i luga o le ea. I tafatafa o le fale autu, tuʻu se atigi pusa ma se faʻafefiloi palapala o le faʻalapotopotoga o loʻo faamatalaina i luga. Faasolo le vine i le palapala ma toe faaleleia, a maeʻa ni nai vaiaso o le a aliaʻe aʻa - vavae ese le gaioiga ma totoina i totonu o se koneteina.

Nepgins faʻatupulaia tulaga

Filifiliga nofoa

O Nepentes o se laau e le masani ai, o laau toto; o tulaga faapitoa e manaʻomia mo lona alualu i luma ma lona alualu i luma.

E taua le vave filifilia o se nofoaga talafeagai (e le fautuaina e suia le nofoaga o Nepentes e masani lava, ao faasolosolo malie le faʻaitiitia o fua o fualaau, i le lua masina).

Malamalama

O le aofaʻi o le malamalama e manaʻomia, o le susulu o le la e tumu i mumu. O le nofoaga aupito sili o le ai sasaʻe poʻo sisifo. Aʻo iai i luga o le windowsill south, o le aofaʻi o laʻau e pei o le paʻu o le a sili atu, ae o le puipuiga mai le susulu o ave o le la (o le tulle poʻo le gaʻo ua lava) o le a manaʻomia. O itula o le ao e tatau ona 14-16 itula i le aso i le gasologa o le tausaga. Afai e le lava le malamalama faalenatura, faaaoga le moli susulu.

Laititi ma le ea

Aloese mai tusi ma suiga faafuasei i le vevela. O le maualuga o le tau vevela i le taimi o le mafanafana o le va o le 22-25 ° C, i le taumalulu - 16-20 ° C. Faʻamalie mo le faʻaaogaina o le vevela i aso taʻitasi.

Faʻamamafana ma fafaga

O le mafuaʻaga o le vevela o le laau e manaʻomia ai le tausia o le maualuga o le 'ea (60-90%).

O le totoina o Nepentes e le fautuaina, aua e mafai ona i luga o laulaau, ma afai e alu le vai i totonu o le vai, o le a le lava le gaioiga o le suamalie o meaʻai mo le gaogao o iniseti. O le auala pito sili ona faigofie e faatumauina ai le maualuga o le maualuga o le faʻamamafana o le tuʻuina lea i luga o se paʻu ma moss susu, pebbles, faʻalautele lau. Faia lenei mea i lea taimi ma lea taimi.

I le taimi o le mafanafana, o le a manaʻomia pea le suāsusu - e tatau ona fai sina sua susu. I le amataina o le malulu o le tau, faʻaitiitia le faʻamaʻi, ae aua nei faatagaina le faʻamagoina o se coma. Mo le faʻaleleia o le vai, e sili atu le faʻaaogaina o vai faʻafefe.

Laʻei pito sili

O laau matutua i le vaitaimi o le tuputupu aʻe ola e fafagaina i fugalaʻau faʻapitoa. E tatau ona faʻaititia le vaega o le eletise; faaaoga le fofo i aso uma e 15 faatasi ai ma le fafaga. E mafai ona e faʻaogaina le laei pito i luga. Faʻaaogā sauniuniga mo fomaʻi (o le faʻamasinoga e tatau ona faʻatolu i lalo ifo o le fautuaga i le pusa). Faʻasaina na o laulaau laulaʻau lautele; o le taimi tutusa e talitutusa.

E manaʻomia foʻi meaʻai paleni. E lava le fafagaina o afa o fua i le masina. I le avea ai o se tagata manua, iniseti (namu, lago, vaʻavave) poʻo o latou meaʻai e talafeagai.

Manatua o le sua oona ma fualaau oona e faia i le taimi o le fausiaina o le vaʻai. Afai ua faʻamaligiina le vai, faʻaopopo vai faʻafefe e faʻalautele le ola o le fagu (peitaʻi, o le a magumago muamua atu nai lo isi), ae le tatau ona fafagaina se ipu.

Toto ma tafu

O le mea lea e le faʻaosoosoina ai le laau ma tausia ai se foliga manaia, faʻasolosolo pine, pupu, tipi ese le uumi umi. O lenei mea e fesoasoani i le tulaʻi mai o ni vaʻa fou.

  • E manaʻomia le lagolago i le faʻapipiʻiina o tui.
  • A maeʻa ona totoina, e tatau ona seleseleina pine tele i se fatu e lelei ona atiaʻe.
  • Faʻasolo i luga o le lau 5-6 laʻau.

E faʻafefea ona faʻaaogaina ata vitio e leai ni Pentes ma faʻamatalaga:

O le laau e totoina pe a tupu (pe a amata aʻa ona aʻa mai le afāina o vaitafe). Ole taimi e 2-3 tausaga. Galue ma le faaeteete e puipuia le aʻa mai le faaleagaina, faaaoga le auala o le faʻafefeteina o se coma. Na tupu lelei Nepentes i totonu o fagu.

O le tuufaatasiga o le paluga eleele e ono eseese:

  • Lua vaega o fanua o peat, o le tasi vaega o le sphagnum moss, 0.5 vaega o le oneone
  • Tolu vaega o le niu niu ma se tasi o vaega o moa fogo
  • Fua tutusa o le perlite ma le sphagnum moss
  • I tutusa tutusa, moss-sphagnum, perlite, quartz sand;
  • Le fua tutusa o le paʻu, filo o le niu, paʻu paʻu.
  • I vaega tutusa, o se faʻafefiloi o solofanua solofanua, paʻu taʻavale, filo niu.
  • Substrate mo vaovao, laau epiphytic.

E mafai ona e faʻaopopo nisi malala i soʻo se faʻafefiloi. Muamua meaʻai uma i totonu o le ogaumu.

E faʻapefea ona tausia vaʻavaʻai e leai ni Pentes:

Faamai, meaola faalafua ma isi faafitauli i le tausiga

I le faʻatuatua lelei o le usitaia o fautuaga mo le tausiga, e leʻo faʻaalia le laau i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Mafaufau i faigata faigata.

  • Pe a tupu aʻe i le mama mama po o le galu, e mafai ona tupu le chlorosis. Toe sui le mea e manaʻomia. Aveese laupepa afaina.
  • I nisi o meaola faalafua, aphids, mealybugs e mafai ona faalavelave. E tupu lenei mea ona o le malulu. Afai e maua ni meaola faalafua, togafiti ma se iniseti.
  • Faʻavave le tuputupu aʻe, faʻalauteleina o le laau, tamai laulaau laulaau, o se tamai numera o le paʻu e alu pe ua le o toe iai - le lava le malamalama faʻatasi ma le maualalo
  • O le faʻamalosia tele e mafai ona tupu i le fesuiaʻi o aʻa: o lapisi laʻau e faʻafefeteina, paʻu, o le a liua uliuli. E manaʻomia se faʻalavelave faʻafuaseʻi. Oti afaina nofoaga, togafitia ma le fungicide.
  • O laupepa laupepa e ufiufi i lanu mumu, lanu enaena - o le toilalo o se maʻi afaina ona o le suavai o le eleele. Aveese nofoaga ua afaina, togafitia ma le fungicide, fetuunai le suavai.
  • Faatasi ai ma le le lava o meaai paleni, o le laau ua liua samasama. E tatau ona fafaga.
  • O loʻo maua i luga o laulaʻau ni meaʻai ma matala.

Ituaiga o Nepentes ma faʻamatalaga ata ma igoa

O ituaiga o Nepet e vaeluaina (o la latou laʻau e sili atu ona lanu, pe a latou tuputupu ae e sili atu le mafanafana ma susulu malamalama) ma le mauga (e manaomia le ufiufi, maualalo le ea o le ea).

Nepentes winged Nepenthes alata

Nepentes winged Nepenthes alata photo

O se semi-epiphytic evergreen matamatua tagataola ia Phillipin. O lau laʻau o loʻo i ai se lanu lanumeamata lanumeamata ma lanu mumu. O le maualuga o le laau e 1.5-2.5 m.

Nepentes Madagascar Nepenthes madagascariensis

Nepentes Madagascar Nepenthes madagascariensis ata

O le maualuga o le laau o le 0.6-0.9 cm. O vine e oʻo i le maualuga o le 25 cm, o le lanu o le fusi.

Nepentes Raflesi Nepenthes rafflesiana

Nepenthes Raffles Nepenthes photo rafflesiana

O lapisi lauolaola e le tusa ma le 30 cm le umi, 10 cm le lautele. O le lago e oʻo i le 20 cm le maualuga ma le 7-10 cm le lautele. O le lanu o le lanumeamata lanumeamata ma laina ma mea lanu mumu ma o loʻo i totonu le lanu moana.

Nepentes Truncated Nepenthes truncata

Nepentes Truncated Nepenthes photo trincata

Mountain view (maua i luga o le motu Filipino o Mindao i le maualuga e 600 mita i luga aʻe o le sami). E lauiloa mo le afa mita mita o le paolo paʻu.

Nepentes Bottle Nepenthes ampullaria

Nepentes Bottle Nepenthes ampullaria ata

Fagu vaitusi i le samasama po o le uliuli.

Nepentes Hairy Nepenthes villosa

Nepentes Hairy Nepenthes villosa photo

I le maualuga o le 20 cm, o le lautele o le fagu e tusa ma le 20 cm.

Nepentes lua kulu Nepenthes bicalcarata

Nepentes lua kene Nepenthes bicalcarata photo

Muamua mai mauga o Borneo. O le ipu e tusa ma le 15 cm le maualuga.

Na faʻafefiloi e Nepentes Nepenthes x mixta

Neplend faʻafefiloi Nepenthes x mixta photo

Pitchers o foliga foliga, fulafula, oʻo atu i le 30 cm. O le lanu e samasama-lanumeamata, i totonu o le sioti ua ufiufi i lanu mumu.

Nepentes aristolochiform Nepenthes aristolochioides

Nepentes Aristolochida Nepenthes aristolochioides photo

O Pitchers e foliga tutusa i fugalaau aristolochia.

Nepenthes papaʻe Nepenthes albomarginata

Nepentes White-edged Nepenthes albomarginata photo

O le maualuga o le popoto ma le paʻepaʻe e tusa ma le 15 cm.

I totonu o le fale ma faʻamaumauga, e masani lava ona tupu aʻe ai winged, truncated ma rafflesi nepentes.