Laʻau

Matou te ola lili o le vanu i tulaga o potu

O le paʻu ma le lalelei, faʻafefeteina ma se manogi tulaga ese, o lili o le vanu e manatu e matua faigofie lava ona totoina togalaau totō e ola moni i latou lava. I totonu o se potu, o le lili o le vanu e toaitiiti. E mafai ona tulieseina mo aso malolo pe faʻaaogaina e pei o teuteuga o potu i le tulaga tutusa ma isi corms. O le fausiaina o le vanu e manaʻomia ai se taimi faapitoa o le malolo ma le faʻaeteete ma le faaeteete. Lulu, tu i fafo atu o le talaaga o so o se fale, ma matagofie ma lili vaomatua o le vanu e avea pea ma se faaopoopoga faaopoopo i totonu.

O le fausiaina o le vanu i totonu o se potu e le o se lauiloa tele.

Lily garden gardens i totonu o le vanu galuega

O le susuluina o le vanu ma o latou paʻu loto, matagofie ma manogi ua leva ona avea ma laau talafatu. E faigata ona mafaufau i le amataina o se vaitau mafanafana fou e aunoa ma ni tamai fala o lenei tagata matagofie o corms. E faaopoopo atu i fugalaau matagofie, o lili o le vanu e mitamita foi i le matagofie o le matagofie, ma le gafatia e faia ni lalelei matagofie ma vaomatua o lau lanu susulu ua umi ona talisapaia i le togalaau togalaau.

E pei o se togalaau totō e tupu i nofoaga faʻatafunaina ma fatuina le fiafia tele e faʻapea, o laumei o le vanu e masani ona lauiloa. Ae, e pei lava o laau toto uma, latou te ofoina atu le tele o filifiliga eseese mo le galueaiina o faatoaga. Ma e le o latou uma na o mai i lalo e ola i le eleele lanu. O lili faʻatoʻaga o le vanu e mafai ona faʻamalosia i le tulaga tutusa ma isi sui o corms.

E tusa lava pe o atu i totonu o koneteina, latou te le maumau le gafatia e teu ai teuteu ma fiafia i fugalaau mo le tele o tausaga, ma a uma ona ulu i totonu o le potu e mafai ona latou ola i le togalaau ma toe foi i totonu o ipu pe a uma sina malologa.

I le va o le aganuu, na o le tasi le ituaiga lili o le vanu ua tupu - o le mea taua Mayila lili o le vanu (Convallaria majalis). O loʻo totoina, o lili togalaau o le vanu e faʻaaogaina e fai ma totonu o togalaau mo le faʻatoʻaga. Ole vaomatua e le fetaui mo le ave i totonu o se fagu. E mafai ona e faatauina lili o le vanu e masani ona totoina ma ola ae i se aofaiga faatapulaaina o le palapala, pe mafai foi ona e faʻaaoga lili o le vanu o loʻo tupu i le togalaau, filifilia o mea malolosi ma maualuga.

Faamatalaga faʻapitoa o lili o le vanu

Faaliliu mai le Latina, o le lily name lily o le vanu o lona uiga "lili o le vanu." E ui lava i le mea moni o lili o le vanu e tele lava ina tusia i le lisi o Liliaceae, o nei laau totino o loʻo i ai i le aiga o laau eseese eseese - Asparagaceae. O nei laʻau taatele i le itu i matu o le lalolagi, lea e maua i Europa, ma Asia, ma Amerika i Matu.

O le faʻaleleia o le vanu e faigofie ona faʻafetaiina i le faʻapitoa o le tuputupu aʻe ma le auiliiliga o auivi o le fausaga. E tele le lautele o le elliptic, faʻatasi ai ma se manoa lima, umi vavalalata, e le mafaamatalaina i se lanu lanumeamata lanumoana, o laulaau uma o lili o le vanu e foliga mai e fusifusia pito sili ona lelei.

O lenei mea taua i totonu o le fagu e leai se taimi e faʻaalia ai lona uiga, faʻapitoa ma le gafatia e fatu ai vao, ae tumau pea lona uiga lelei.

O le fuga o lili o le vanu ua na o le faamemelo. E faʻafetai i faʻalavelave faʻapitoa na maua ai e lili o le vanu le igoa o le matagofie o fugalaau tautotogo, o se teuteuga faʻapitoa ma taimi tulaga ese. Faʻavae faʻapitoa, faʻatasi ai ma fugalaau vavalalata, o palasi e le maua ai foliga e pei o le siliva.

O le ausia o se umi o le 15 i le 25 cm, o loʻo faʻasolo i le pito i luga, ma faʻamalosi le tatalaina o fugalaau, o gafa ma le pa'ū o pedicels e faamamafaina ai le matagofie o fugalaau taʻitasi. Liligiina o le vanu na aoina mai i le 6 i le 12 fugalaau i se tasi tulaga. O logo paʻu o le faʻalelei atoatoa o foliga ma se lauulu vavalalata e maofa i le lelei atoatoa o laina ma o latou uiga ese, tamaoaiga, ma manogi.

Lisi totonu o le vanu e na o le tasi le lanu - filifili paʻepaʻe. Ae o le faafetai ia te ia o logo o loo tautau i le pulumu e matua taua lava i penina. Lily fruiting o le vanu i potu e masani lava ona le faatagaina. Ae afai e te faia ni faʻafeusuaiga le lelei, e mafai ona e faamemelo i fualaau aina suamalie matagofie, lea e faasolosolo malie ona toe teuteu i le lanumumu lanumumu o vine.

O le vaitau fuga o lili o le vanu e matua pupuu lava, e ui lava o latou laʻau e tumau pea i le malosi o le taumafanafana. Ina ia faamemelo i mea e le mafaamatalaina pe a e manao i ai, ia taumafai e tupu laula o le vanu i totonu o se fagu. A maeʻa, ao faʻamalosia, e mafai ona faʻafetaui le taimi o le fuga i lau faitalia. Afai e te tausisi i le taamilosaga faʻale-aganuʻu faʻapitoa ma se taimi malolo i le taumalulu, ona faʻamalieina lea o lili o le vanu i le tautotogo, ia Me. Ae, o le suia o le taimi poʻo le faʻatagaina muamua o lili o le vanu e vevela, e mafai ona e fetuʻunaʻi le taimi fuafuaina o le fuga.

O aso nei i lili o le togalaau o le vanu e le gata o meaola laau, ae faapea foi i mea manaia - terry, tele-flowered, ma lanu lanu. O lili vine o le vanu e sili ona lelei mo le ola i totonu o le fagu.

Mei lily o le vanu (Convallaria majalis).

Tuutuuga mo le ola i totonu o lili totonu o le vanu

E faigata mo lilies o le vanu e iloa ai se tulaga masani ma le manino o le anotusi. O nei laau toto ua siitia atu i ni tulaga fou e tusa ai ma le taamilosaga tau atinae po o le tulaga o le faʻasaina, o lea o le vevela ma le susulu o lili o le vanu e tatau lava ona suia i taimi uma.

Liligiina o le vanu ao ola aʻe totonu laau mo le tasi vaitau. A uma ona fuga, e mafai ona lafoina i le eleele, i le togalaau, tuʻuina atu i le lua i le tolu tausaga mo le toe faʻaleleia (seia mafai ona toe faʻaaogaina i le potu o le aganuu), poʻo le lafoai, sui ia vaitau taʻitasi ma ni togalaau fou.

Malamalama ma le tuʻuina atu

I le atinaʻeina o lili o le vanu, lua vaitau e mafai ona faʻaalia manino - pouliuli ma faʻamalama masani.

Teuina o mea totō, faʻamaʻalo aʻo le i totoina, tausia i le vevela e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe e tatau ona faia i le paolo. E mafai ona faʻapipiʻiina o le vanu i pulou faapitoa e ufiufi ai i latou mai le malamalama, ufiufi puipui, pe na o le tuʻuina i se nofoaga malulu i se potu poʻo totonu o se potu pogisa ma ni tulaga talafeagai.

Mai le taimi e amata mai ai (tumutumu fugalaau), o lili o le vanu e alu atu i le felafolafoaʻi, vaivai, ae susulu malamalama. Afai e tulia laau mo aso malolo taumalulu, ona sili atu lea ona faʻaaoga le malamalama atili (e oʻo atu i le 6 itula i le aso i le taeao ma le afiafi), lea e mafai ai ona faʻalautele le umi o le ao ile 12 itula. O le alu ese o le vanu e tulia i le tautotogo e le manaʻomia ona faʻaalia.

Laititi ma le ea

O fua talafeagai mo le lili o le vanu ua fuafuaina i le tulaga o le atinaʻe lea o loʻo i ai le fale. Mai le malulu malulu taimi i le vevela, lea e faaosofia ai le foliga mai o pupuʻu ma le maualuga o le vevela i le va o le fugalaau, o lili o le vanu e manaʻomia pea le mataʻituina o faʻamaumauga o mea.

O le totoina o meafaitino na aoina pe faʻatauina mo le faʻasaina i totonu o se potu e tatau ona teuina ile vevela ile 2 i le 5 tikeri Celsi i le malulu. Aʻo leʻi amataina le faʻagasologa o faʻasalaga mo lili uma o le vanu, e taua le faʻavevelaina - tausia mo se taimi pupuu i le malamalama o le vevela.

O le mea aupito sili i le tulaga o le faʻamaʻiina o ni faailoga o le -5 ° C. E mafai ona ave i fafo o le vanu le lalagaina o le vanu, siitia atu i se nofoaga e le o faʻasolosolo i le faapaologa, pe faʻaaoga le fogafale. O le taimi faʻaalia i le malulu o le malulu e mai le 7 i le 10 aso.

A maeʻa le faʻamaʻaina ma togafitiga o le toto, e tuʻuina atu lili o le vanu i le vevela. I le laasaga mai le totoina i foliga vaaia o le afu, e tatau ona tausia laau i le vevela i luga atu o le 25 tikeri Celsius. I totonu o potu mafanafana e faigata tele ona faʻavevela le vevela i ia faailoilo, o le mea lea e lelei ai le tuʻuina o lili o le vanu faʻatasi ai ma le faʻamafanafana poʻo le faʻavevelaina o masini. A oʻo mai le faʻasalaga mai Ianuari, e mafai ona e lafoaia le faʻamafanafanaga maualalo ma faʻaitiitia le vevela i +23 i le +25 tikeri.

Liligiina o le vanu, lea e fusifusia ai puaa ma fuga mai amata, alofa i le malulu. E mafai ona latou faʻaogaina le vevela o le potu, ae o le lalo ifo o faitauga, o le umi o le a faʻaauau pea le fugalaau. O le maualuga o le vevela o le vevela ua manatu e mai le +16 i le +21 tikeri.

Liesi totonu o le vanu e fiafia i le ea fou, ae tatau ona puipuia ma le faʻaeteete mai pusa i le taimi o le faʻaleleia o potu.

Lisi totonu o le vanu, e pei o togalaau, e matua fuga tele, ae le mo le umi.

Lily o le vanu tausi ile fale

O le fausiaina o le vanu e le o ni mea sili ona faigofie e mafai ona fetuunaʻi i tulaga o potu. Latou te manaʻomia se suiga o tuutuuga e tusa ai ma le laasaga o le atinaʻe, i se faʻaopoopoga, i nisi vaega o la latou atinaʻe, latou te fiafia i le susu. Mo lenei mafuaʻaga, latou te sili atu ona talafeagai mo le aufaatoaga poto masani, oe mafai ona vave silafia ni faafitauli i le atinaʻeina o laau totō.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

O le fausiaina o le vanu e manaʻomia ona faʻainuina i le taimi o le faʻasalaga ma le fuga. A maeʻa ona totōina ile eleele mo laau totō, e seasea lava, faʻapipiʻi lelei le faʻaleleia o vai, e lagolagoina ai le suauu sili ona māmā. A maeʻa ona liliuina le lili o le vanu mai le vevela i tulaga masani o le potu, e amata ona faʻafefeina laau ina ia naʻo le pito i luga o le meaʻai e faʻaumatia. O le susulu o le vanu e le mafai ona faʻafefe uma le magoina o le eleele i le tulaga o vao. I le taimi o le malolo ao le i totoina, e vavaeeseina atoa le vai mai le polokalame tausiga.

O le fufuluina o lili o le vanu e taua tele i le potu teu oloa aʻo lei totoina ma ao faagasolo le faʻasalaga o ia lava. Afai na e eliina le rhizomes oe lava pe faʻatauina mai mo le faʻasalaga, ona oʻo lea i le taimi atoa o le malulu, sei vagana ai le malulu, e tatau ona liliuina lili o le vailaau i lea taimi ma lea taimi.

A maeʻa ona totōina, faʻapipiʻi le tele o laau i le aso, ma tausia le maualuga o le vevela pe a vevela. E mafai ona e teuina lili o le vanu i totonu o se lauʻeleʻele poʻo lalo ifo o se pulou e faʻaleleia ai le manogi e aunoa ma le faʻaauau ona faʻaleleia, pe faʻapipiʻi soʻo se tagata e faʻamaualalo. A maeʻa ona faʻamalo le tumutumu, ona taofi lea o le pulumu, ae i le vevela ma le ea vevela e lelei tele le faʻaauau pea ona faʻaleleia le maualuga o le vevela e ala i isi auala, mo se faʻataʻitaʻiga, e ala i le tuʻuina o fata i masini susu.

Fertilizing ma le faʻafefiloi

O liligi totonu o le vanu e le manaʻomia ona fafagaina, ae faʻafetai i le faʻaaogaina o le faʻamalolo, e mafai ona ausia fua tele. E lava le fafagaina ile 2-3 vaiaso. E amata ona latou faʻatinoina nei faʻavae pe a uma ona tuʻuina atu lili o le vanu i totonu o le vevela mo le faʻasaina. Mo lili o le vanu latou te faʻaogaina ai fomaʻi masani lautele.

Lulu o le vanu teuteuina

Mo liligi i totonu o le vanu, ua faʻaitiitia le faʻapipiʻiina o laʻau e aveese ai laʻau ua faʻatuina, tatipi fatu laau. Afai o le mea e faʻaleagaina ai ua gaosia i totonu o falaoamata, o le tipi e faia pe a uma ona fuga e le sili atu nai lo le tolu o fugalaau i totonu o le fua.

Lili o le filifilia o le vanu, tulaueleele, toe totoina ma le mea e sui

O le faʻatauina o kiliva o le vanu i totonu o ipu e manatu o se auala pito sili ona faigofie. Ae e mafai ona e ola i totonu o lili totonu o le vanu, faʻaaogaina togalaau faʻatoʻaga - e ala i le faʻatauina o mea totō totō pe eliina oe lava. Mo tulaga uma e lua, o le filifilia o le lili o le mea e totoina ai le vailaau e tatau ona faia i le tautoulu (i lau togalaau - pe a uma fulu muamua).

Afai e faʻafefe togalaau i totonu o ipu, o loʻo eliina ma le faʻaeteete, vavaeese ma faʻavasegaina, vavaeina le fugalaau tutotonu mai lala o le vao. O taimi faigata, na o le malolosi, o le a tele ai le afaina, lelei ona atiaʻe, mafiafia, luga, mea e maua ai le mutaʻaga - "mea gaʻo" e fetaui mo le faʻasaina. Laititi laiti pe leai se fugalaau, o laau o totoe o loʻo faʻaaogaina mo na o le totoina ile eleele.

Pe a faʻatau mea totō mo lili o le vanu mo aganuu, o le filifiliga e faia e tusa ai ma mataupu faavae lava e tasi, suʻesuʻeina o fugalaau. Afai e leai se avanoa poʻo se manaʻoga e amata faʻamaʻi vave muamua ma totō vave i totonu o fagu, ona eliina lea o laulava i le peat poʻo le oneone i pusa po o pusa ma teuina i totonu o se potu malulu poʻo totonu o le paʻu o le togalaau seia oʻo i le malulu. Mo lili o le vanu, e taua le totoina o laau totoa, nai lo le faaputuina i totonu o pusa. A o le totoina, e manaomia ona susu susu i lea taimi ma lea taimi, ma puipuia ai aʻa mai le mago.

O le taimi e totō ai lili o le vanu i totonu o ipu e faalagolago i le taimi latou te mananaʻo ai e ausia o latou fua. Ina ia maua lili fugalaau o le vanu mo aso malolo o le Kerisimasi, o le totoina e faia mai ia Novema poʻo Tesema. Mo le mauaina o fuālaʻau fugalaau o le vanu i ni upu e sili ona lelei, e tatau ona manatuaina, i le averesi, o le faʻamalosia o le faagasologa e amata mai i le 25 i le 40 aso.

O le susulu o le vanu e le tupu i luga i le taimi. Laʻau tuʻuina i totonu o pusa i totonu o se vaega tele po o se fusi. Mo lenei anufe, e sili le aoina mai le 5 i le 35 laau i le tasi vaega, e fuafua i le tele o le ulo. O le faʻatoʻaga o le sauniuniga o lili o le vanu e faʻapipiʻiina i lalo i le tele o auala:

  1. A o lei totoina, e tatau ona faapuupuuina aʻa o lili o le vailaau i le tolu po o le 2-5 cm, ma tuu ai ni malosi malolosi, pupuu e tusa ma le 10-12 cm le umi.
  2. Sogi i le vai mafanafana (vevela mai le 30 i le 35 tikeri) mo le 10-15 itula. O lenei faiga e na o lili lava o le vanu, o loʻo totoina mo le faʻaleleia mai Novema e oo i le ogatotonu o Ianuari. Afai o le lili o le vanu e totoina mai le tolu sefulu tausaga o Ianuari, o le galo ona mafai ona mafua ai le tuputupu ae o le lauusiusi i le afaina o le fuga.

Lilia laufanua o le vanu e saʻo. E tatau ona tuʻuina i totonu o le pusa ia alavai, ma tuʻuina i luga o se aluga mai le eleele, ma ia mautinoa o le pito i luga o tumutumu e tumau pea pe a uma ona eli i luga o le eleele (i le averesi, o le lili o le vanu e tupu mai ile 5-10 mm). O loʻo faʻatapulaʻaina le faʻaogaina o le vanu, peitaʻi e le faʻafesoʻotaʻi le laau e le tasi i le isi - i se vaitaimi o le 1-3 cm. E fautuaina e ufiufi le palapala i luga o laau faʻatasi ma le puʻu. A uma ona totōina, ia faʻateleina le faʻainu ile vai mafanafana.

Aua o lili totonu o le vanu e le faʻaaogaina pusa e loloto loloto. Ae o le tele o koneteina e mafai ona avea ma se mea. I totonu o koneteina e i ai le diamita 10 cm, e mafai ona e tuʻuina atu i luga o le 6 vili o le vanu, i le tele o pusa poʻo pusa e mafai ona e tuu ni nai laau.

Liesi totonu o le vanu e mafai ona tupu naʻo naʻo totonu o le meaʻai, lafoaʻi, maualuga ma lelei le palapala. Mo nei togalaau, o se paluga faapitoa o le eleele ua manatu lelei e lelei mo pufuga poʻo se faʻafefiloi o peat, oneone ma eleele eleʻele e tutoatasi i vaega tutusa. Faʻaopopo le gaʻo agavaʻa e manaʻomia e tusa lava pe faʻatatau i mea na faʻatauina.

Lisi totonu o le vanu e mafai ona faʻatupulaia e faʻaaoga togalaau faʻatoʻaga.

O faʻamaʻi, faʻamaʻi ma faʻalavelave tuputupu aʻe

O le susulu o le vanu e mataʻutia le puipuia. Pau lava le mea e lamatia ai nei laau i le aganuu o le lauulu e pala, lea e ono aliali mai pe a faʻaaoga uma mea toto e totoina ma pe a faʻapala le eleele. O nisi taimi o lili o le vanu e mafatia mai le dendronema. E lua uma faafitauli e mafai ona togafitia i fomaʻi, ae sili atu ona faigofie le vave aveeseina ma faʻaumatia laau faaleagaina.

O le susuluina o le vanu e malamalama i aʻafiaga o aʻafiaga; pe a faʻaaogaina eleele mama, atonu e le totogo ona o aʻafiaga. Ae o le tele o mea uma e ita ai i latou i se apogaleveleve e mitei i le leai o ni fua e faʻaleleia ai le malulu o le ea.

Toe gaosia o lili totonu o le vanu

Na o le pau le auala e gaosia ai mo lili totonu o le vanu o le tuueseeseina lea o le rhizome. O le totoina o laau totō fou, e toe faʻaleleia pe a uma le faʻasaina, o lili o le vanu e fuga i totonu o potu e totoina mo le tele o tausaga i eleele matala, mulimuli ane ua vavaeina ia laau vaivai ma faʻaaogaina.

Afai o se tasi o le matou au faitau ua leva ona tupu lili o le vanu i le aganuu, faamolemole faasoa mai lou poto masani i faamatalaga i le tusiga.