Laʻau

O le a le faʻaaogaina o pi ua tupu aʻe i la latou togalaau

E tusa ai ma le paleobotanists ma le au tusitala, o peas e mafai ona taʻua saʻo o le aganuu aupito leva na faʻaaogaina e tagata mo meaai. O le suamalieina o peasini o loʻo maua i luga ole laupepa e aofia ai le tausaga ole Maea. Ma faʻafetai i lona faʻalelei tele, faʻafeiloaʻiga agalelei ma mea e 'ai meaʻai, e vave ona salalau atu pusi mai Sasaʻe Tutotonu ma le Metitirani i isi itulagi o le lalolagi.

I Rusia, ua leva ona atiina ae pusi mo le umi, ma o lo tatou atunuu ua sili ona fiafia i ai ituaiga eseese, ae o le suka e masani ona masani ai i itu i saute o Europa. I le taimi lava e tasi, o laʻau e mauoa i meaʻai ma mea faʻalaiolosi, ma i nisi tulaga e mafai foi ona faʻaaogaina e avea o se vailaʻau faʻasaina ma le faʻamalolo. O a aoga aoga o peas, ma pe faapefea ona sili ona faʻaaogaina?

O le tuufaatasiga ma le kalori o meaʻai o le pi

Muamua lava, o pusi o se faleteuoloa moni o protein, fiber ma sugars.

E sili atu le aganuʻu pipi nai lo le lafumanu i le aofaʻi o le porotini ma ona uiga lelei, ae sili atu le faigofie ona eli ma e tasi ma le afa taimi sili atu ona lelei nai lo lenei ituaiga o aano o manufasi.

O le oloa aupito sili ona taua o mea taumafa o fualaau suamalie ma pi. O le a le faʻaaogaina o lanu lanumeamata i paluga, ma o le a le eseesega i le va o lona fatuga ma fatugogo mama? E pe tusa ma le 300 kcal mo le 100 kalama o pi, o le 20.5 kalama o porotini ia, 49.5 kalama o ni meaʻai gaʻo, ma na o le 2 kalama o gaʻo.

O le a le faʻaaogaina o pi e 'aina i le ituaiga o sou, cereals, meaai ma salati?

  • O vitamini o loʻo iai i talo e faʻatusa mai i peta-carotene, vitamini A, E, H, B1 ma le B2, B5, B6 ma le B9, PP ma le choline.
  • O le tuufaatasiga o minerale o le fualaau aina e aofia ai le calcium, le uʻamea ma le zinc, copper ma le iodine, sodium ma magnesium, phosphorus ma le sulfur, manganese, seleni ma chromium.
  • O pulu fou e aofia ai foi chlorophyll ma amino acids, lea e aoga i tagata.

Peʻa lanumeamata, o ona penefiti mo le tino e sili atu ona mamafa, taʻitaʻia le numera o suga e oʻo i le matua, ua liua i le malo.

Ma o vitamini i pati malogo e itiiti ifo nai lo le ola maloloina i totonu o pipi.

Faʻaaogaina o mea totino o pi

O le aofia ai o pamu i le taumafataga, o mea aoga o ia mea e mafai ona afaina ai le faatinoga o le tele o polokalama ma totoga i totonu, ua avea ma se fesoasoani tele i le tuuina atu o le tino i le malosi ma le tau faasaga i faamaʻi eseese. E tusa lava pe itiiti se pene i luga o le lisi o mea e afaina ai le galuega o le fatu ma le vascular system, e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le toto i luga o maʻi gasegase ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu fatu.

Lisi ma le faʻaopoopoga o laumei ei ai se mea faʻapitoa faʻatau.

E leai se isi laau e mafai ona faʻatusatusaina i talo i le malosi e taulima lelei ai ma le cholesterol e afaina ai toto toto. E naʻo le 100 kalama o peʻa lanumeamata i pusa, ma le aofaʻi ole fua ole vitamin PP, o le puipuia o osofaiga o le maʻisuka ma le faʻateleina o le atherosclerosis e manino. I le faʻaopoopoga, o le vailaʻau o le nicotinic o se tagata e puipuia le tino mai le kanesa.

I le faʻaopoopoga, o fuālaʻau lanu meamata e sili ona lelei e lagolagoina ai le gaioiga o le ate, fesoasoani e foia ai le anemia ma nisi o faafitauli fatu. O aoga aoga o peʻa lanumeamata o loʻo faʻaaogaina i vailaau faʻasoifua maloloina mo le maʻisuka ma le gasegase, faʻamaʻi o le atuatuvale ma le puipuiga o le tino, faapea foi ma le lamatiaga o le mea oona. Mo togafitiga ma togafitiga, e le gata o fualaʻau lanumeamata ma le paʻu e faʻaaogaina, ae o laʻau fofo, faʻapea foʻi ma aʻafiaga laiti.

Pea greens fai ni paluga kulimi ma salati.

O se teuteuga o tipu ma popo o se vailaʻau aoga e faʻaaogaina i faiga faʻapitoa ma urolithiasis.

O faʻamanuiaga o pī mo le tino e manino pe afai ei ai se faʻafitauli a le tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le puree mama, lea e le afaina ai le mucosa gastric ma faʻaitiitia lelei ai le malosi o le eletise, o le a sili ona aoga mo i latou o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi. Ma o le fiber, o loʻo i totonu o pulu o lanu lanumeamata, e aoga pe afai e tatau ona faʻamama le iniseti mai toxins. O le mea lea, o ipu mama e mafai ona saogalemu i totonu o le lisi mo i latou o loʻo moomoo e aveesea le mamafa ma faʻaleleia le tino.

E leai se aoga o le falaoamata, pe a faʻaaoga uma le sipuni, mo se aso e mafai ona e faʻagaloina e uiga i constipation ma le faʻaogaina o fuamalie.

Faʻatasi ai ma aoga aoga o peʻa lanumeamata o le gafatia e faʻavave vave le malosi o le faiʻai ma tuʻuina atu tino uma i le malosi, lea e matua taua tele mo tamaiti, talavou ma tagata matutua. E le gata i lea, o ipu ma popo fou e faʻamalosia ai faiga faʻasolosolo, faʻaosoina le tuputupu ae ma faatumauina le leo o musika. O nei mea uma o le taua o fuamini, o se vaega o le vitamini o le paʻu.

I le tino o tagata matutua o le faatoagaina o aganuu agaalofa, o le thiamine o le a faagesegeseina le faagasologa o le matua o le natura ma avea ai ma se puipuiga masani o suauu mai tulaga leaga o le siosiomaga.

O le a le faʻaaogaina o lanu lanumeamata i totonu o pipi? O le mea lea o se mea mamana lenei e faʻamoemoe e taofi le atinaʻega o faigamalo ma faʻamaʻi.

E iai le gaʻo e mafai ona faʻamalolo ai le toothache, ma vitamini ma elemene o loʻo faʻaaogaina le suavai mai pi ma mama e fesoasoani e faʻamalosia ai le tino ma faʻamalolo le mumu. Ae faatasi ai ma aoga uma o popo fou, o le afaina mai le aina o pi i lenei fatuga e mafai ona fai pe afai e te le amanaiaina ia mea o loo i ai nei e le mautonu ma uiga o lou lava tino.

Mo le ulu o le ulu, o le falaoamata o le a aoga, lea e ave aʻo leʻi 'ai i le lua sipuni. O le mea lava lea e tasi e mafai ona faʻaaogaina i togafitiga e faʻatatau i le faʻaitiitia o le suka. O le taumafaina o falaoamata i aso uma e faʻaleleia ai le toto i le faiʻai ma le metabolism. Ae ui i lea, o faʻamanuiaga o peʻa mo le tino e le faatapulaaina i le aafiaga i le faagaoioia o totoga i totonu. O lenei punavai masani o minerale ma vitamini e mafai ma e tatau ona faʻaaoga i fafo, mo se faʻataʻitaʻiga, i le fofoina o faʻalelei ma le paʻu o le paʻu.

Faʻaaogaina o mea totino o peas i le cosmetology

I totonu o lenei eria, o le lelei o pusi lanumeamata i palu ma ua maeʻa fatugogo mamago ua sili ona manino. Lotoa faʻatasi ma le falaoamata o le falaoamata ua leva ona latou faʻavaeina o se vailaau lelei mo le eczema, ulia ma le faʻaogaina o gaioiga i luga o le paʻu.

Pea falaoamata falaoamata, fefiloi i vaega tutusa ma susu, o se masikulu lea e faafouina, e faʻaitiitia ai le gaioiga sili atu o vaʻavaʻa. Afai o le suauu olive ma le fuamoa o le falaoamata e faaopoopo i le falaoamata, o lenei tuufaatasiga o le a faamalulu ma fafagaina ai le paʻu i le tau o le tautoulu-taumalulu. Faʻaaogaina o meaʻai o peʻa lanumeamata, faʻafefiloi, faʻalagolago i le ituaiga o paʻu, ma le kulimi suamalie poʻo le kulimi, fesoasoani e toe faʻafoʻi foliga foliga ma faʻamaeʻa lemu.

E mafai e tamaʻitaʻi matutua ona faʻaogaina matapulepule e faʻafefe ai le faʻafefe ma toe faʻafoʻiina se taʻaloga talavou. Ma o peasiti talavou o le a fesoasoani i lanu lanumeamata e taulimaina ai siama.

Contraindications

I le i ai o se vaega tele o mea aoga, o loʻo iai avanoa mo le faʻaaogaina o pipi ma ipu mai ai. O le tele oi latou e fesoʻotai ma le malosi e mafua ai le vavaeeseina o le kesi. E faʻamaluluina, ma i nisi tulaga e faʻamaʻaese uma ai se aafiaga le lelei, e mafai ona e sosolo le peʻa mo ni nai itula i le vai masani ao le i kuka. O lenei mea e le aʻafia ai uiga taua o le oloa gaosi ma le tofo o le mea ua maeʻa, ae o le a aveesea ai le le lelei o taunuuga o lona faʻaaogaina.

Faʻaopopo le dill poʻo le fennel i le vai o loʻo kuka ai pi, fatu ma greens o le a tuʻuina atu i le ipu se manogi manogi, faʻaleleia le lelei o peas, ma o le a faʻalavelaveina.

Ae ui i lea, oi latou o loʻo mafatia mai faʻamaʻi pipisi o le pusa o meaʻai ma le gaʻoina, faʻapea foi ma le legumes, e mafai ona mafua ai le vevela, cholecystitis ma le thrombophlebitis, lea o le a faʻaitiitia ai le aofaʻi o peas i le taumafataga poʻo le faʻaaogaina atoa o lenei oloa.