Fugalaau

Davallia: ituaiga lauiloa, tausiga ma le fausiaina

Davallia o se fipiphytic fern, o se laau lauiloa o le aiga Davallia. O lona lauʻeleʻele o vasa o Asia ma Ausetalia, ae o nisi ituaiga o meaola e taatele i totonu o le Canary Islands. O loʻo i ai i le laau ni laʻau e lalelei ma laʻau e faʻafefeteina poʻo le siliva o le rhizomes eleele e ufiufi i sikula. I totonu o le tau vevela, o le maualuga o le vao e mafai ona sili atu i le 1 m, ae o aiga e seasea maualuga atu nai lo le 45 cm.

Ituaiga o davallia

E sili atu i le 50 ituaiga o ferns o le aiga Davallieva e lauiloa. Mo le totoina, na o nisi o nei mea e faʻaaogaina o se mea teuteu.

O ia ituaiga o davallia e lauiloa:

Davallia o Canary (D. canariensis).

O Davyllia o se mea eleelea (D. solida).

Bubble Davallia (D. bullata).

Dissected Davallia (D. Dissecta).

Davallia canary - Fugalaau i totonu, lea e talisapaiaina mo le laʻau o le pala o le paʻu enaena ma le pulus pinnate dissected vayi (tipi ma laʻau). O le foliga muamua o le fern root na mafua ai le tulai mai o igoa o tagata o lenei ituaiga o laau - "lapisi (squirrel) legs", "deer leg".

Davallia o se mea eleelea e enaena, ae malosi malosi. Latou te faʻavaivai foi, o le mea lea e masani ona faʻaogaina ai le fern o se mea teuteu. Ma le tausiga lelei, o lau lau tolu-cirrus e mafai ona oʻo i le 50 cm le maualuga ma 20 cm le lautele. I luga o lafo o le nifo o davallia oona, e mafai ona vaaia otaota lanu enaena. I lalo o le natura masani, o lenei ituaiga fern e tupu i Ausetalia, faʻapea foʻi Malaysia.

Bubble Davallia - o se laau e ese mai i isi tagata o le aiga e ala i aʻa tetele, valiina i le lanu enaena. O laulaau e mumu ma e "fulafula" le laʻau: o le umi e 21-24 cm ma o le lautele e 15 cm. O le lanu lanumeamata ma le enaena enaena i le fautuaga e maua ai ia i latou le ulutala. O le fanau mai o lenei ituaiga o atunuu e lua - Iapani ma Saina.


Faatasi ai ma fugalaau fugalaau e lauiloa ma mavallia faʻasalalau. O le vao laʻau e maualalo laʻau, o aʻa e fuga. O lenei meaola e tolu ona laʻau e 30 cm le umi. E le pei o isi ituaiga, ei ai la latou lalelei matagofie.

Vaʻai i ata o ituaiga eseese o fern: davallia foliga le masani ma matua matagofie:


Tausiga o le davallia: fafaga, fuga ma le totoina

Davallia o se laau telefoni, ae e manaʻomia le puipuiga mai le susulu o le la. I lalo o la latou faatosinaga, e mafai ona susunuina mumu i luga o laulaau. Faʻasalalauina e Fern le malamalama: o le nofoaga sili ona lelei o se fuga potu e lata i se faamalama e feagai ma matu poʻo sasaʻe.

E le talia e Fern le vaʻu malulu: pe afai e lalo ifo le 33% i le faʻamamaina, e fautuaina e faʻafefiloi le fagu i le laau i taimi uma i vai. E manaʻomia foʻi le faʻaleleia o taimi masani, ae tatau ona faʻaaogaina se sosoʻo lelei.


O le tausiga o le davallia i fafo i tulaga masani ile fale e maua ai le faʻaleleia o le laau. E tatau ona tausia lelei le susu o le eleele, aua e le tatau ona faʻagogo le rhizomes. Ae o le le mautonu o le vai i totonu o le palapala e le manaomia: o lenei mea e ono mafua ai le pala o vaega ole fern. O le fagu ma le laau e mafai ona tuʻu i luga o laʻau susu poʻo le faalauteleina o le ele, lea o le a tumau ai le faʻamamafana talafeagai mo le laau.

O se mea taua mo tulaga tau le siosiomaga o le maualuga o le ea o le ea, e tatau ona tusa ma le 18 ° C. O le laau e "alofa" vevela; i tulaga o le vevela, o loʻo faʻafeteina le vevela i le 35-40 ° C. I le taumalulu, e manaʻomia e levallia le manava, ae o le vevela e le mafai ona maualalo ifo i le 15 ° C.

E manaʻomia foi e le laau le meaʻai saʻo, laʻau ma le oneone (1: 1: 0.5: 1). O ia eleele e tatau ona tatala ina ia mafai e aʻa ona "manava". Mo le lavallia, latou te filifilia se fugalaau lelei: e tasi i aso uma e 15 aso e fafagaina ai i ni togi laiti o oloa faapitoa mo laau toto. O le fua faatatau mo le fafagaina o le afa lea e fautuaina e le kamupanī. Naʻo le faʻaaogaina o le suavai faʻaaogaina: e faʻafefe i le vai e aunoa ma le masima masima. E tatau ona mautinoa e le pa'ū i luga o le eletise o aʻa. Mai le tele o laʻei pito i luga ma le faʻafefeteina o le vai, atonu o le a mate le laau.


O le lua tausaga muamua o le davallia e manaʻomia ai le faʻatulagaina o tulafono, ona faʻataunuʻuina lea o le taualumaga e pei ona tatau ai. Mo le faia o lenei mea, filifili se lautele, ae maualalo le ipu, aua o le fern e aʻafia aʻa. Pe a suia, e le mafai ona ufiufi atoatoa le rhizome i le eleele ina ia mafai ona tautau i luga o le pito o le fagu. E sili atu le lelei o le totoina o le laau i le tautotogo: i le taimi nei o le vayi e amata ona tupu malosi, o lea e sili atu ona faigofie le fetuunai i tulaga fou. O le taulaiga faapitoa e totogi i le vevela o le vai lea e faʻafeinu ai le vali. Afai e mafanafana le potu, e le mafai ona e faʻaaogaina le vai malulu: e le talia e le laau le eseesega o le vevela.

O le pulea o meaola faalafua ma faamaʻi o ferns o se vaega o le tausiga o le davallia i tulaga masani o fale. Ae afai e tulai mai faʻamaʻi faʻamaʻi mai le tausiga le talafeagai (samasama, faʻagogoina o pago poʻo le pala o aʻa), ona tosina mai ai lea o iniseti e le lanu meamata o laulaau.


O fusi e mafai ona aafia i mealybugs, aphids, whiteflies, ticks, ma thrips. E mafai ona e faʻaumatia latou i le fesoasoani a iniseti. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le tulaga o foliga mai o se mealybug, e mafai ona e faʻaaoga le "Aktaru", "Confidor" ma le "Biotlin", ma le "Aktellik" poʻo le "Fitoverm" o le a fesoasoani e taulimaina le siaki.

Auala e faʻavaeina ai le davallia

Faʻasalalau Fern ile vaevaega - vaega o le rhizome e tupu mai i se faʻafefiloi o le oneone ma le paʻu. O lenei faiga e sili ona faia i le taimi mafanafana. O le faalauiloaina o le davallia, o se vaega o le pitonuu o loo i fafo ma se laumei lanumeamata ua tipiina lelei. E tatau ona tuʻu i luga o le eleele susu. E taua le manatuaina mo se fale fou, e filifilia foi se lautele ma le papaʻu. O le lumanaʻi o le lumanaʻi e tatau ona faʻapipiʻi i le pito i luga o le meaʻai ma se kilipa pepa poʻo se pine. I totonu o le vaiaso, e mafai ona aʻa le aʻa, ae o le vai o le a le amata ona tupu vave. I lenei tulaga, e tatau ona mataʻituina pea le susu o le sui.


O se auala e sili atu ona galue malosi o le faʻaleleia e mafua mai i le spores: pe a matutua (avea ma enaena uliuli), e faʻamagoina i se mea pogisa. A maeʻa lena mea, e tufatufa atu meaʻai i luga o se pefu susu, e ufitia i tioata poʻo ata. A maeʻa le 2-4 vaiaso, o nisi o ia mea o le a tupu mai, ae o le a mafai ona totoina fatu faatoa faatoa mavae le 2 masina. I lenei taimi uma e tatau ona e tausia le maualuga o le suamalie, i aso uma "faʻamaʻaʻa" laau - tatala le ata mo le 10-20 minute, seia oʻo ina latou malolosi.