Fugalaau

Sipelaga

O ia ituaiga laau toto e pei o Scilla (Scilla) o se sui o le aiga asparagus. Ae ui i lea, i se taimi ua mavae na tofia ai le fugalaau i le lily po o le aiga o hyacinth. O lenei laau e taua foi Scylla. E masani lava, o se fugalaau faapena e sese ona o se kiona po o se fafie. O lenei ituaiga e tuufaatasia pe tusa ma le 90 ituaiga laau eseese eseese. I lalo o tulaga masani, e mafai ona maua i Aferika, Asia ma Europa, ae latou te fiafia e ola i laufanua valevalenoa ma mauga. O le igoa o sea fugalaau e sau mai le igoa Eleni mo le sami riki "skilla", o le mea moni e faapea o se sui muamua o lenei ituaiga. O ia ituaiga laau e matua faʻasao i le malulu ma faʻamaʻi, ma e matagofie tele ma e mafai ona vave faʻafetaui i soʻo se tulaga tau siosiomaga.

Scavenger Features

O se laau faaputuputu e pei o se totogo o se mea taua. O pulufana ei ai foliga lapopoa pe ovaid, ma o la latou lanu i fafo e lanu i le lanu viole, uliuli po o le enaena. Laʻau laulaʻau laulaʻau e tupu muamua pe i le taimi lava e tasi e iai ni mea e faʻaogaina ai le pulumu ma o loʻo iai i luga o paʻu laʻau. O lea ituaiga o laau ei ai le mea e tasi, mo se faataitaiga, i aso timuga malulu, o ona laulaau ua lolomiina i luga o le eleele i le taimi e tasi, pe a mafanafana ma susulu i fafo, ua toetoe lava i luga. O le tuufaatasiga o inflorescences e aofia ai fugalaau e tasi. O le fua o se atigipusa, o totonu o ia mea o loʻo i ai ni mea e le masani ai o le lanu uliuli. O le scilla o se mea muamua, e pei o laau nei: brancus, whiteflower, mutia o le miti (packache), olati siʻi, daffodil, puskinia, chionodox, hazel grouse, saffron (crocus), adonis (adonis), eranthus (spring), hyacinth, muscari, snow, primrose, dwarf iris ma le buttercup. O le fuga o le tele o ituaiga o scilla e matauina i le amataga o le vaitau o le tautotogo, ae o loo i ai foi meaola e fuga i le autumn.

Faʻamasinoga Scylla i luga o le avanoa

O le a le taimi e faʻatau ai

O le totoina ma le totoina o totogogo e matua faigofie lava. O nei fugalaau e faʻaaogaina, e fai ma tulafono, e teuteuina ai tuaoi, rockeries, mauga alpine ma mixborders. O le ogalaau o laau-laau o togalaau, lea e teuteuina ai fugalaau matagofie a Scylla i le amataga o le tautotogo, e foliga mai e ofoofogia tele. E mafai ona e totoina sea laau e tusa lava pe o fufulu. Ae ui i lea, ua fautuaina e le au atamamai le totoina o le tautotogo Scylla pe a uma ona mate laulaau lauusiusi (mai le ogatotonu o Iuni), ma i latou e fuga i le tautotogo - 4 vaiaso ao le i faia ni ponaivi. O nei fugalaau e sili atu le manaia o laʻau, ae e mafai foi ona ola i se paolo. E tatau ona manatuaina o ituaiga o fugalaau-fugalaau e le lelei tele pe a faatusatusa i latou e fuga mai i le tautotogo.

Laufanua Faʻamasinoga

Aʻo le i faia le tuusao tuusao o le Scylla, e tatau ona saunia le saite. O le mea aupito sili ona lelei, o ia ituaiga laau o le a ola i le eleele ma le tele o mea o meaola, lea e aofia ai vaega o minerale ma humus leaf. Ina ia mafai ona fuga ma ola lelei nei fugalaau, ua fautuaina e faʻafefiloi palapala eleele ma eleele vaomatua, lea e aofia ai le paʻu lauʻau ma le laʻau. E tatau ona iai le eletise talafeagai i le va o le 6.5 ma le 7.0.

I le va o pupu e tulaʻi ai, e tatau ona matauina se mamao mai le 5 i le 10 senitimita. E tatau ona tanumia i totonu o le palapala ile masima i le 6-8 inisi (e faalagolago i le tele o mea totō).

Faatoaga togalaau

O Scilla e iloga ona o lona matuia mataʻutia, pe a faʻatusatusa i isi fugalaau tautotogo. Ina ia mafai ona tupu lenei fugalaau e masani lava, e tatau ona faasūsū pe'ā tatau, ma a maeʻa e taua tele le vaʻaia o le eleele i le loloto 20-25 mm, aʻo veleina. E fautuaina le faʻaleleia i le taeao, ae e tatau ona e taumafai ina ia le pa'ū le vai i luga o fugalaau, aua e mafai ona matua faaleagaina ai o latou foliga vaaia. Ina ia faʻaitiitia le numera o vao ma le faʻavaivai, e tatau ona faʻatumu le vaega o loʻo ola ai le scilla ma se laulau mulch (leaf humus).

O le totogo o le totogo e tatau ona fafagaina i se fugalaau faʻapitoa (mo se faʻataʻitaʻiga, Nitrofoska) i le amataga o le vaitau o le tautotogo, ina ia sili atu ona ofoofogia. Ma o le faʻaleleia o ituaiga o ituaiga o fugalaau-fugalaau, e fautuaina i le tautoulu. I se faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa, e sili ona lelei le faʻaopopoina o elemene e pei ole: iron, magnesium, calcium ma le kopa.

E tatau ona manatuaina o nei laau totō e maua lelei i le totoina o le tagata lava ia. Afai e te le manaʻo e aveʻesea le Scylla e le tatau ai mai le saite, ona tatau lea ona e momotu ese fugalaau fulafula, taumafai e fai lenei mea ao leʻi oʻo mai le suʻega.

Suiga

Mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻeina o lenei laau, e tatau ona faʻavasegaina faʻapipiʻi faʻafou i le tasi taimi i le 3 tausaga, o le a mafai ai foi ona faʻamalosia le teuteuina lelei o vao. I le eliina o le togavao, e tatau ona vavae ese tamaiti mai le pusa, mulimuli ane ua totoina i se taimi vave lava ina ia aloese mai foliga o le pala i luga o pulu. E fautuaina e le au atinaʻe le gafa i aso mulimuli o Setema poʻo le muamua - ia Oketopa.

Scylla faalauiloa

Mo le toe gaosia o le vaomatua ma fatufusi teine. Faʻafefea ona faʻapipiʻi i pulu, faʻamatala auiliili i luga. Ina ia mafai ona totoina se fugalaau mai fatu, e tatau ona aoina muamua. I le aso mulimuli o Iuni, e tatau ona lanu samasama pusa o fatu ma amata ona taʻe. O nei atigi pusa e manaʻomia ona aoina ma fufuluina mai fatu ia e vave ona totoina i le laufanua. O fatu faapena e maualalo le germination, ma o le vao e tupu mai fatu o le a ola ae pe a latou 3 ma le 4 tausaga. O fua muamua o ia laau totino e leʻi faia i le sili atu i le 5 tausaga mulimuli ane, i le taimi lea o le a latou tutupu aʻe ai se numera toatele o tamaiti, faʻapea foi le faateleina o le numera o peduncles.

Maʻi ma faʻamaʻi

E pei o laʻau laiti laiti uma, o lenei fugalaau e mafai ona aʻafia i le faʻamaʻiina e Achelenchoid, lauulu ma le pala o pulu. O le tulaga aupito sili ona matautia o meaola faalafua uma i se laau faapena o le aʻa ma togalaau e pei o le oona.

Gau pala Faʻaalia i laulaau laʻau ma i luga o tumutumu. O le lanu enaena e foliga mai i luga o vaega ua aafia o le laau, ma ua amata ona pala. Ona aliali mai ai lea o mea eleelea i luga o pusa. Aʻo tupu le faʻamaʻi, o le samasama o vao ma o latou maliu e tupu. O faʻataʻitaʻiga e aʻafia ai e tatau ona velaina ma susunu i se taimi vave e mafai ai. Afai o le aniani na teuina i le paʻulea enaena, ona tatau lea ona e tipi ese vaega o faafitauli ma sasaa manuʻa i le afi.

Afai ua afaina se afaina achenheloides, ona i ai lea o le toilalo o ona vaega eletise, faapea foi ma pulu. O le fua i luga o pamu faʻapipiʻi e aliali mai ai le enaena ma le pala. O lea, afai e te faia se koluse o le pulufana, ona e matauina lea o le mama mama. I totonu o le pusa ua afaina, o loʻo iai ni mea e le o iai i luga o le fogaeleele. I faʻamaʻitaʻiga faʻapitoa, o le leai o se mea teuteu ma se lago i le atinaʻe ua matauina. O pulu ua afaina ua eli ma susunuina. O pulu mālōlōina mo faʻamoemoega puipuia e tatau ona gaugau i se vevela ma vevela (43 tikeri) vai, e tatau ona latou nonofo mo le 30 minute.

Polokalame Pulu aliali mai ona o le faʻamaʻi pipisi, mo se faʻataʻitaʻiga: Fusarium, sclerotinia poʻo Septoria. I totonu o se togavao talu ai nei, ua amata ona liu samasama laulaau, ona afaina ai lea o le siama i totonu o le pusa, ona o le lanu lanu mumu eleelea ua aliali mai i luga o latou luga. Afai e afaina pulu i le teuina, latou te matua faigata ma feoti. O lenei faʻamaʻi e amata ona vave tupu vave ma le maualuga maualuga.

Sini oona (e fai ma faʻataʻitaʻiga: mice fale ma vole) e fiafia tele i le 'aiina o pupuvao o lenei laau, aʻo oʻo i le tautotogo latou te' aina ona totogo. Ina ia puipuia le siʻosiʻomaga i le mea e tupu ai, e tatau ona fai se togalaau puipui. E tatau ona tuʻuina paʻu paʻu i totonu o lenei togavao, ma aua nei galo e fufulu i latou i le eleele, aua o meaʻai e ono mafai ona paʻu e manulele, lea o le a oʻo atu ai i le oti.

Larvae ma tagata matutua aʻafiaga faʻamau sulu i le pito i lalo o le pulufana, ona fai lea o la latou ala i totonu. O iina, e amata ai e susu ona inu le sua mai fua o totonu o le pulu, ona o le mea e amata ona pala ma solo. Ina ia faʻaumatia lenei iniseti leaga, e tatau ona e sosolo le laau afaina i se iniseti o le iniseti (mo se faataitaiga: Agravertin, Aktellik, Akarin, ma isi). Mo le puipuia, aʻo lei totoina pamu i totonu ole palapala, e tatau ona fufulu ma soʻo se tasi o nei sui.

Scylla ina ua uma ona tupu

A maeʻa le faʻatoʻaga, e tatau ona aveeseina le pulou, ae o lapisi laulaʻau e teuteu pe a uma ona oti. E le talafeagai le saunia o le scilla i se auala faapitoa mo le taumalulu o le a oʻo mai, ona e maualuga maualuga le teteʻe ma e le manaʻomia se fale. Ae peitai, afai o nei fugalaau e totoina i se nofoaga avanoa, ona puipuia lea oi latou mai le malulu malulu, e fautuaina e ufiufi i latou i laʻau mamago po o lala laau.

Ituaiga ma ituaiga o Scylla (Scilla) ma ata ma igoa

E pei ona uma ona taʻua, e tele ituaiga o ituaiga o vao, ae o le tele o ia mea e lelei ona totoina e le au fai togalaau. I lenei tulaga, o se faʻamatalaga o le a tuʻuina atu i lalo na o na mea e sili ona lauiloa, ma o le ae mauaina foi le igoa o ituaiga sili ona lauiloa.

Scilla bell-shaped (Scilla Hispanica), pe o le Spanish spaymion (Endymion hispanicus), poʻo le foliga o le logo

O le nofoaga na fanau mai ai sea laau o Sepania, o le itu i saute o Farani ma Potukale. E le gata i lea, o lenei meaola e fiafia e ola i laufanua ma togavao. O lenei ituaiga meaola ua manatu e sili ona aoga. O le vao e mafai ona oʻo mai le 0.2 i le 0.3 mita. I luga o ni paʻu taʻitasi o ni faʻaupuga saʻo ma se fulafula, e aofia ai fugalaau e 5-10, e oʻo atu ile diamita 20 mm ma valiina i le piniki, lanumoana poʻo le paʻepaʻe. O fuʻa amata i aso mulimuli o Me ma e tusa o le afa masina. Afai e tumau le aniani o le taumalulu i le eleele avanoa, ona tatau lea ona ufiufi. Fiafia ituaiga:

  1. Rose queen. O le maualuga o peduncles e tusa ma le 0.2 mita, fugalaau lanu piniki ma se lilac hue, o loʻo i ai se manogi sili ona vaivai, tuʻuina i luga.
  2. Sky blue. I luga o ni paʻu malolosi i totonu o se vali, o lanu lanu moana lanumoana ma se lanu moana ua tuʻuina.
  3. La grande. O le tuufaatasiga o inflorescences e aofia ai fugalaau e 10 o lanu paʻepaʻe.
  4. Rosabella. O le fuga o le fuga maualuga e tusa ma le 0.3 mita, o luga o ia mea o ni mea eleelea eleelea, e aofia ai fugalaau lanu piniki -lalac. I le afiafi, e sili atu le malosi o le manogi.

E fiafia foi le au fai togalaau e ola i ituaiga o ituaiga nei o le scylla: Excelsior, Blue Queen, Blue Dzint, Blue Pearl, Dey Mai Mai, Queen of Pinks, Mont Everest, Miozotis ma isi.

Scilla bifolia poʻo Scilla bifolia

I lalo o tulaga masani, o lenei ituaiga o scilla e mafai ona maua i le Crimea, Ciscaucasia, le Metitirani, faapea foi i le vaega Europa o Rusia. E manatu o le sili ona vaivai ma vaivai. O le maualuga o le vao, o se tulafono, e le sili atu i le 0.15 mita. E tolu ona lau fugalaau, ae i luga o ia mea uma o loʻo i ai mea e aofia ai piniki piniki pe paʻepaʻe, o loʻo i ai se manogi manaia, ae manaia. O laʻasaga taʻitasi e aofia ai le 15 fugalaau. O lenei ituaiga e na o le 2 laupepa lapopoa lautele ma se umi e tusa ma le 0.2 mita. O lenei laau e amata ona fuga i le ogatotonu o Aperila, ma o le umi o le fugalaau e tusa ma le afa masina. Fausia talu mai le 1568. O loʻo i ai se ituaiga togalaau o bifolia var. Purpurea, le lanu o fugalaau e lanu violē.

Scilla autumn (Scilla autumnalis), poo le autumn Scylla

I lalo o tulaga masani, o lea ituaiga laau e mafai ona maua i Aferika i Matu, le Metitirani ma Asia Itiiti. I luga o le tasi togavao, e oʻo i le 5 fugalaau fugalaau e mafai ona ola, o lona maualuga e ese mai le 0.15 i le 0.2 mita. I luga ia i latou o le ituaiga racelose inflorescences, e aofia ai le 6-20 tamai fugalaau o le lilac malamalama po o le lanu mumu-mumu. E amata ona fuga mai i aso mulimuli o Iulai po o le muamua - ia Aokuso. O le umi o le laina na totoina ai laulaau lauusiusi lauitiiti e tusa ma le 0.25 m. Fausia talu mai le 1597.

Peruvian (Scilla peruviana), pe Peruvian scilla

O le lauʻeleʻele o lenei ituaiga o le Metitirani Sisifo. 2 pe 3 fugalaau fuga e faaali mai i luga o le vao, e oʻo atu i le maualuga 0.35 m. O loʻo iai i luga ia i latou ia mea laiti, e aofia ai fugalaau laʻitiiti (laʻititi e itiiti ifo i le 10 mm) o le lanu uliuli loloto. E tasi le faʻamalosi e mafai ona aofia ai le maualuga o le 80 fugalaau. O le umi o laulaau lau laʻau e tusa ma le 30 centimita, ma o le lautele e oʻo ile afa centimita. I luga o le tasi togavao, e 5-8 tupu ola.

Sipela sipelaga (Scilla sibirica), poʻo Siberian scilla

O lenei ituaiga meaola sa faaigoaina sese, aua e le mafai ona ausia i le teritori o Siberia. I lalo o tulaga masani, o lenei fugalaau e mafai ona maua i le Caucasus, i le Crimea, i le vaega Europa o Rusia, i totonu ma Europa i saute. Fugalaau lanumoana e tutupu i le taimi lava e tasi ma laulaʻau. I fugalaau e mama. O lenei meaola e tasi lona uiga, o le mea moni o le tatalaina o ona fugalaau e tupu i le 10 i le taeao, ma le tapuni i le 16-17 itula, ma afai o le tau e timu, atonu latou te le tatalaina. I totonu o sea ituaiga o vaevaega laiti e tolu e tu i fafo:

Caucasian (Scilla sibirica subsp. Caucasica)

I le natura, e mafai ona e feiloai i Eastern Transcaucasia. O le maualuga o fuga fuga e mafai ona ese mai le 0.2 i le 0.4 m. O le lanu o fugalaau e lanumoana ma le lanu violē. O le fugalaau e amata i le afa lona lua o le tautotogo ma e 15 aso mulimuli.

Armenia (Scilla sibirica subsp. Armena)

E maua i le vao i le itu i matu-sasaʻe o Turkey ma le itu i saute Transcaucasia. O pepa laulaʻau e pei o se manulele. O le maualuga o fuga fuga e mai le 10 i le 15 senitimita, o lo oi ai ni fugalaau o se lanu moana lanu moana. O le fugalaau e amata i le ogatotonu o le tautotogo ma e tumau mai le 15 i le 20 aso.

Siberia (Scilla sibirica subsp Sibirica)

I lalo o tulaga masani, e mafai ona e feiloai i le Europa o Rusia, i le Crimea, le Caucasus ma Asia Itiiti. O lenei laasaga i le aganuu ua manatu e sili ona lauiloa. O le vao e tolu pe 4 laupepa lau laʻau-lautele, lea e oʻo atu i le lautele o le 15 mm. O le maualuga o peduncles e tusa ma le 0.3 mita, ae i luga o le tasi togalaau e mafai ona avea ma 1-4 vaega. O le lanu o fugalaau o le azure. O le fugalaau e amata i le ogatotonu o le tautotogo ma e tusa pe tusa ma le 20 aso. I le aganuʻu, o lenei vaevaega e mai le amataga o le 17 senituri. O nei vaevaega ei ai se fomu ma fugalaau paʻepaʻe, ua totoina talu mai le 1798 g, o le puaʻa e amata i le 7-10 aso mulimuli ane nai lo laau o isi lanu, ae o lona umi e 1 masina. E i ai foi ituaiga eseese ma lanu lanumoana pe lanu piniki. O ituaiga e sili ona lauiloa o lenei vaega laiti:

  • Spring Beauty, i le taimi nei, o lenei ituaiga o mea e sili ona lelei, i luga o ona lauulu lanumeamata-lanu violē e 5 ma le 6 fugalaau lanu-paauli, o lona lautele e le sili atu i le 30 mm. O lenei ituaiga e sili ona lauiloa i aganuu i Sisifo o Europa. E leai sana fatu, ae e faigofie lava ona faʻaaogaina e tamaiti.
  • Alba. O fugalaau matagofie e iai lanu sinasina-sinasina. I le taimi lava e tasi, e sili atu le matagofie o lenei ituaiga pe a faʻatasi faʻatasi ma le tasi muamua.

E masani lava ona totoina e le au fai togalaau o ituaiga e pei o: vine vine, Pushkin-like, Rosen, Tubergen (po o Mishchenko), lanu viole, tasi-fuga, gataifale (aniani o le aniani), Litardie, Saina (vaomatua), Italia, Vinogradova, Bukhara (po o Vvedensky).