Laʻau

E faʻafefea ona suia se fugalaau i totonu o se isi ipu

O se tasi o laasaga taua mo le tausia o fugalaau i totonu o lo latou gafa. O lenei faagasologa e manaʻomia ai nisi malamalama ma faʻaiuga. O mea o loʻo faʻaalia i lalo o le a faʻatagaina ai le suia o le laau i totonu o se isi ipu e aunoa ma ni mea sese.

Aisea e teu ai fale i totonu

Suʻeina i fugalaau i totonu faamalosiauga, latou te le maʻi ma ola lelei. E le manaʻomia le tele o taumafaiga, e lava le tuʻuina atu o le tasi pe lua aso i fugalaau fiafia i o latou foliga i le vaitau uma.

A maeʻa le faʻavasegaga, e lagona e tagata fagafao le fiafia tele
O le i ai i totonu o fagu, latou te tuputupu ae ma atiina ae, ona o lenei, o laau e manaʻomia ai se potopotoga tele.

O lenei faiga e tatau ona faʻatinoina i tausaga taʻitasi, a le o lea o le eleele ua faʻaitiitia. E le maua e le vaega toto siaki elemene talafeagai mo le tuputupu ae masani. O le suia o le eleele o le a fesoasoani e faʻatumu le leai o meaʻai.

O fesoasoani aoga o le a fesoasoani saʻo ma e aunoa ma le afaina tulaga tuputupu ae, totoina se fagafao.

O afea e mafai ai ona ou faʻapipiʻi se fugalaau fale

O le taimi aupito sili mo le toe faʻaaogaina o le tautotogo. A o faagasolo lenei vaitaimi, o le aʻa o fugalaau ua lelei ona atiaʻe, e sili atu ona faigofie ona latou gafatia tulaga faigata.

E tupu e tatau ona e faia lenei mea i se isi taimi - i le taumafanafana, i le tautoulu o le autumn po o le taumalulu (ia Novema - Tesema).

E faʻalagolago lava i le tulaga, o nisi taimi o le taualumaga e mafai ai e oe ona faʻapolopolo le ituaiga mai le oti. O le mea lea, i le taimi nei e leai ni faʻamalosiaga faʻapitoa e faʻatatau i lenei mataupu.

E mafai ona fesoasoani faʻasalalauga i faʻamaʻi maʻi
  • E tatau ona maitauina o kopi i totonu o le 3 tausaga le matua e manaʻomia ai le faʻatulagaina o tausaga.
  • Afai e gafa o fugalaau i le taumafanafana, o le a latou manaʻomia le faʻaleleia atili o le suāvai ma fufuluina seia oʻo i le taimi faʻatulagaina.
  • I le taumalulu, e sili atu le tuʻuina atu o le malologa, faʻafefe faʻafefe ma faʻafeiloaʻi i le susulu o le la.
E le mafai ona e faʻatulagaina i le vaitau o le vavao, e sili atu le faʻatali i lenei vaitau. Afai o fugalaau e mamaʻi ma e manaʻomia se faʻaopoopoga vave, e fautuaina e teuteu ia mea faʻaletonu.

E faʻapefea ona e malamalama e manaʻomia e se laau se mea e faʻaaogaina

Ia mautinoa o le gafa fugalaau na faatau i le faleoloa. Tuu le fugalaau e faʻaaoga i le potu lea o le a atiina ae ai le isi taimi. Faʻalagolago i le laau, o mea faʻapitoa e manaʻomia ona faʻamalamalamaina e le tagata faʻatau, talu ai o filifiliga taʻitasi e iai ona lava uiga.

E ala i faailoga mai fafo, e mafai ona fuafua pe tatau ona faʻaaogā se mea e tatau ai ona o faailo nei:

  • afai ua tupu le laau mai se fagu, o ona fuainumera e le fetaui ma lona tele;
  • i le tulaga o foliga tuga, pe afai laʻau paʻu poʻo le lanu samasama;
  • e talafeagai mo le faʻaleleia o le palapala, e mafai ona fuafuaina e ala i le suia o le lanu o le palapala, o loʻo faʻaalia i luga le paʻu enaena;
  • pe a fai o le fugalaau ua totoina mo ni nai tausaga, mulimuli ane o le a toe maua ai lona lalelei muamua;
  • laau totō le mafai ona gafa ona o le lapopoa tele, latou te luluina le eleele lelei i luga.

O nisi tagata fai togalaau e ave laau i le togalaau mo le vaitau o le taumafanafana, ina ia afea i le fale latou te le o maʻi, e tatau ona toe totoina. O le, i le taumafanafana uma i le ea fou, fugalaau e mafai ona maua ai se siama.

Afai e tupu lenei mea, o aʻa e togafitia i fualaau faasaina. Suiga i le tele o taimi i le tausaga e afaina ai le tele o fugalaau i totonu.

O lenei metotia e talafeagai naʻo mo ituaiga mea e tutupu vavelea e mafai ona gaosia i soo se taimi o le tausaga.

Totoina i le togalaau faateleina le avanoa o fomaʻi fugalaau

Tulafono ma tulafono lelei mo le gafa

Aʻo leʻi toe faʻapipiʻi, e tatau ona e faʻatauina ni fagu, saunia le eleele ma mea e manaʻomia mo ausilali. Filifili po o fea mea e manaʻomia ma faʻaopopo manino i fautuaga:

  • O le fagu fou e tatau ona lapoa ile lapisi 1-2 cm. E vave ona tupu le 2-3 cm le maualuga nai lo le ipu muamua. E mafai ona e fuafua po o le a le ituaiga ipu e te manaʻomia ma le fesoasoani o togafiti - o le mea tuai e tatau ona faigofie ona ulufale i le mea fou.
  • Laasaga e sosoo ai e te manaʻomia siʻosiʻomaga mai le ulo, A o le i ai lena, e tatau ona e faʻafeinu lelei i le taimi muamua. O le faʻaleleia atili o le susu o le a mafai ai e oe ona ave ese le laau.
  • Vaʻaia lelei aʻa, e sili atu le faʻapipiʻi o vaega ua faaleagaina. I le i ai o faʻamaʻi, togafitia i se meafaigaluega faʻapitoa poʻo se vaivaiga vaifofo ole potassium.
  • I le pito i lalo o le ipu o loʻo taatia ai se alavai faʻavaivai o le tele o le uamea poʻo soʻo se isi mea. Luga o le eleele ma se laulau 2-3 cm.
  • Tuu i totonu o se fagu. Tuu i le ogatotonu, faʻatumu le palapala. Tamp ma vai tele. Afai e talafeagai, nonoa le pusa.
  • Ina ua uma ona toe totoina mo ni nai aso e sili atu le lelei o le laau e aua nei faalavelave. I le vaiaso mulimuli ane, e manaʻomia le vavalalata o le palapala, sulu le fagafao ma le vai mama. E le manaʻomia le faʻamamaina lelei o le eleele, aʻo faagasolo le faʻatinoga, e tele le suāsusu.
Suʻega ma le faʻasaoina o le tino tuai coma e taʻua o le faʻafefe
O le tausiga mulimuli o le suʻega faʻasolosolo e aofia ai le faʻasusu masani. E tatau ona sosoloina ma faʻamalolo. O nei fuataga e mafai ai ona e maua ni fagu totonu i totonu o fale e matagofie ma tumu i le malosi tele.

Pot

I faleoloa fugalaau, e tele lava ina latou faʻatau atu fugalaau i nai ipu e le talafeagai mo le tuputupu ae. Suiga lelei i le omea po o le palasitika ma pu i le pito i lalo o ipu.

E tatau ona lapoa, matua mama. Afai o le isi laau e ola i totonu o se ulo, e tatau ona fufulu lelei i le suasusu ma faʻagogo.

Le faʻamafaʻai saʻo

Loto sauniuni mo fugalaau i totonu e le manaomia ai le faʻaaogaina o le faʻaaogaina. Afai e te saunia le palapala ia oe lava, e tatau ona aofia ai le tasi vaetolu o le peat ma le oneone. O le a lelei tele pe a faaopoopo le biohumus i le palapala.

O le a ia faatagaina faatamaoaigaina le eletise o aoga aoga vailaʻau.

I le fale, e mafai ona e saunia fuamoa, faʻasomomoina ma faʻaopopo i le palapala. O le aofaiga o le vermicompost mo fugalaau fuga i le fua faatatau i le eleele o le 1: 4.

Mo faifaatoaga e seleseleina lau laʻau mo le humus, e mafai ona faaopoopo lenei vailaʻau i le palapala.

Afai e ave le eleele mai le togalaau, muamua e mafai ona faʻafefete i totonu o ogaumu i le maualuga maualuga - o le a puipuia ai le eleele mai siama. E mafai ona faʻaleagaina i eleele sili atu le lelei i le vaomatua.

Mea masani masani pe a suia le totoina o fale

E faigofie lava le faʻapipiʻiina o le faagasologa, ae ui i lea, o faifaatoʻaga e leai se poto masani e mafai ona faia le tele o mea sese. Mulimuli ane o le a foliga mai falemaʻi ola maloloina. O mafuaaga atonu o ni mea sese na faia i le laasaga autu:

  • Faateleina faʻamalosi i aso muamua. E le talafeagai lenei mea, o le faʻaaogaina o le suavai e aofia ai le liua o aʻa.
  • A maeʻa ona totoina, e te le manaʻomia le tuʻuina o le fagu i luga o le faamalama mai le la. Taofi le susulu o le la e mafai ona tuua ai le mumu i lau.
  • Afai aua le pikiina le uloo le a tele naua avanoa. O le aʻa o le a le mafai ona feagai ma le tele o le susu o le a sau mai le eleele.
O le a le tulai mai ni mea sese, afai e te faʻaaogaina lenei faiga i le sauniuniga, e te le manaʻomia le faanatinati. O le mulimuli i lea laʻasaga i lea laasaga, o le faʻaaogaina o mea sese a isi, e mafai ona e ola i ni laau matagofie.
O le faateleina o le masani o le faasūsūina e taʻitaʻia ai le pala ma le pala o aʻa
O le la e faʻaleagaina e ala i le tuusaʻo saʻo i le laʻau
E sili atu le leaga o se ipu e sili atu ona leaga nai lo le laiti ma le gaogao

O fautuaga o loʻo i luga e faigofie lava, e leai se mea faigata i le gafa o le fale. O a outou fagafao o le a faʻafetai, o le a latou avatu ia te oe le lanu matamata ma le tele o fugalaau.