Laʻau

Ava

Exacum (Exacum) - o se laau o le aiga Gorechavkov ma tufatufaina atu i atunuu o Sasae ma Saute Asia. O lenei sui o laau toto o le tausaga taʻitasi, tausaga faʻale-lua ma e faʻalelei. O fuga o loʻo i ai faʻamalosi o le lanu moana lanu moana po o le lanu violē, o loʻo i ai faʻamau ma lanu lanumeamata lanumeamata pei o foliga o loto.

Taʻitaʻi sili i le fale

Nofoaga ma moli

Talu ai ona o le laau tele tele e le mautonu, o le susulu o le la e le afaina ai. O le tuusaunoaga o aso vevela vevela, pe a oʻo i le aoauli o le aoauli e mafai ona mafua ai le mu i le laau. O le mea lea, i le vaitau lenei, e le o se mea e taofia ai le paolo o le laau toto, aua o le taumafanafana e fautuaina le fale e tausia i fafo.

I masina o loʻo totoe, o le a lagona e le fale toto le mafanafana ile windowsill i soo se vaega o le fale. E moni, i luga o le faamalama i le pito i matu o le fale, o le a foliga mai o le a toto le laau.

Lulu

E leai se taua tele mo le tuputupu ae atoa ma le atinaʻe o le laau o le puleaina o le vevela. E fautuaina e aofia ai le tele o mea i le vevela - mai le 17 i le 20 tikeri Celsius. E mafai ona mate se laau ile maualuga ma maualuga atu le vevela.

Faʻamamaga o le ea

E pei o le tele o laau i totonu, o le tala e le o se mea e ese ai ma e sili ai le maualuga o le susu. Talu ai o laau toto i le tele o tulaga o loʻo i luga o pusa faamalama e latalata i le faʻavevelaina o masini, e tatau ai ona faʻamalolo tele le laau ma masani ai. O le sufuluina i aso uma e ala i le pulupulu e mafai ona faʻaleleia e ala i le faʻaaogaina o se fugalaau fugalaau o le a faʻamamaina ai le gaʻo lautele.

Faʻasa

O le masani ma le tele o le faʻaleleia o vai e faalagolago i le taimi o le tausaga. I le taumalulu, o le suavai e itiiti; i le tausaga atoa, e tele. Aua nei faatagaina le palapala e vevela i totonu o se ulo.

Le palapala

Mo le totoina o meaʻai, soʻo se eleele faʻalelalolagi na faʻatau i totonu o se faʻatau oloa faʻatau poʻo saunia faʻapitoa e talafeagai. O le tuufaatasiga o le eleele e tatau ona aofia ai le oneone ma le eleele eleʻele (tasi le vaega) ma le fanua laupepa (tolu vaega).

Fertilizers ma faʻamaʻi

Mai le amataga o le tautotogo e oo i le faaiuga o le taumafanafana, e tatau ona fafaga faʻamaʻi faapitoa mo fugalaau i totonu o le fale e sili atu ma le faalua i le masina.

Suiga

O le tasi tausaga e le manaʻomia ai le gafa, ae o meaola e totoe e tatau ona totoina i se lautele ma fugalaau fugalaau ao latou tuputupu aʻe. E taua tele le iai o se alavai faʻavaivai i le pito i lalo o le tane.

Faʻaauau le faʻaleleia

O le pito i totonu o le togalaau e faigofie ona faʻaleleia e ala i le tipi mai le pito i luga o le laau, lea a maeʻa le 10-15 aso amataina aʻa, ma tutusa lelei i le vai ma le eleele.

E mafai foi e le ava malosi ona totoina i fatu e manaʻomia ona totoina i le taimi o le tautoulu ma faia ai ni lauʻeleʻele mo i latou aʻo leʻi oʻo mai pine.

Pests ma faʻamaʻi

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi (faʻataʻitaʻiga, gutu mumu po o aphids) e mafai ona tupu pe afai e le mulimulitaia ia tulafono faʻavaivai ma ua solia le tulaga o le vevela i totonu o se potu ma se fale i totonu.

Ituaiga o mea taatele

Faʻaaliga faʻapitoa (Exacum affine)

E i ai i le aiga se tele o ituaiga ma ituaiga. O se tasi o mea sili ona taatele o se mea e fesootaʻi atu. O lenei ituaiga meaola ua maua ai ni fatu, ma o le laau atoa e oʻo atu i le 30 centimita le maualuga. O le laau e foliga mai e susulu ma faafetai tele i ni lala laau mama ma se tele o lau (pe tusa ma le 3-4 inisi le umi) o lanu lanumeamata lanumumu ma vela vevela i le ogatotonu ma i autafa o le pito o le laulaau. O laʻau manogi matagofie ma lanu violē o ni nai fugalaau laiti (e tusa ma le 1.5 centimita le lautele) e tupu tele ma tele. E faalagolago i le ituaiga, o le lanu o fugalaau atonu e lanumoana, lanumoana lanumoana, lanu violē ma paʻepaʻe ma lanu samasama susulu.