O le togalaau

Tulu pele. Eseesega ma le galueaiina

Cherry - o se togi na sau i le laulau o tagata nonofo i atunuu eseese, e fia afe tausaga. Mo le taimi muamua, o nei vine anamua sa tofoina e tagata anamua o Roma, ma malolo i luga o se malologa i le taulaga laitiiti o Kerasunte, ma tuuina atu ia i latou le igoa Kerasunta fua. Talu ai e le gata na mananao fitafita i vine, ae faapea foi i manulele, o se faamalamalamaga manino na faaopoopoina i le igoa - manu. Kerasunta fua manu, na pasi atu i le fiaselau o faʻamatalaga ma faʻamatalaga, sa i ai lo latou igoa i le Latin Cerasus avium, i le faaliliuga - o le "cherry bird". E uiga i ituaiga sili ona lelei o cherries mo faʻalapotopotoga eseese ma mea taufaatoaga mo lona galueaina - o la tatou tusiga.

Fualaau aina i luga o se laau.

Talaʻaga o le faʻatoʻaga faʻamaʻi fiafia i Europa

I nisi o atunuu, e oo mai i le aso o loo i ai se igoa lauiloa mo cherries - "pele cherry", "uluai cherry". O le mea moni o cherries ma cherries o aganuu eseese, e ui lava e tasi i latou i le aiga lava e tasi, ae na o le 1491 na fuafuaina e tagata fai togafiti.

I le taimi muamua, e tusa ai ma faʻamatalaga o tagata faimalaga-o tagata suesue i le natura, o fualaʻau vao na ola saoloto i tulaga masani o atunuu o Metitirani, Sasaʻe Sasaʻe ma Saute ma isi atunuu o Asia Itiiti. E tusa ai ma tala ma faʻamatalaga, na ola aʻe cherries i togalaau o Pontius e oʻo i le 73 TLM.

Na aumai e Roma Roma i Europa, ma o le senituri lona lua na ia maua ai le fagu i le German Gardens. I le Middle Middle, Europa i Sisifo ma Europa Tutotonu, Italia i matu, saute Suetena na iloa le tofo o vine sili ona maoae o laau tetele. I totonu o Europa, o le togavao fiafia e tusa ma le 2 afe tausaga.

I Rusia, na amata mai i le seneturi lona 12, muamua muamua i le itu i saute, ona faasolosolo malie lea, faafetai i saienitisi masani, filifilia ma le galuega a le aufaifaatoʻaga, na amata ona siitia atu nei fualaau i le itu i matu i le itu i lalo ifo.

I le taimi nei, o fualaʻau suamalie o loʻo faʻaleleia lelei i luga o se telefoni faʻapisinisi ma i totonu o togalaau tutotonu i le itu i saute o nuʻu CIS (i Moldova, Iukureini, Georgia). I Rusia (i totonu o vaega mafanafana), o laau faapelepele e nonofo i le tele o eria i le Itumalo o Krasnodar ma le Caucasus. Talu mai le afa lona lua o le 20 seneturi, o loʻo ola aʻe cherries i togalaau patino i luga o latitu o le Moscow Region ma St. Petersburg, i nisi o itulagi o Sasaʻe Sasaʻe ma Siberia.

O uiga faʻapitoa o cherries

Cherry i le fale

I totonu o le masini, o le aiga lea e piniki, e masani lava i le ituaiga "Plum", o se ituaiga o "Cherry" ma le igoa faasaienisi faavaomalo o Prunus avium. O se mea tutusa ma sili atu ona taatele mo le peleni pele o le synonym (i le saienisi) Cerasus avium cherry bird. I Rusia ma atunuu o le CIS ua taʻua o le peleni pele.

Cherry laau ma fua.

Faamatala puupuu o cherries

O le pele faapelepele o se laau lauiloa o se vaega o laau o le muamua tele. I lalo o tulaga masani, o le maualuga o laau e oʻo i le 10-20 mita le maualuga. O le aganuu e faʻaalia i le tuputupu aʻe vave i le talavou. I se tasi nofoaga, o cherries e mafai ona tupu e oʻo atu i le 75 tausaga, ae i le aganuu aganuu o uluai 15-20 tausaga o loʻo faʻaaogaina. O le palealii o le laau e vaʻavaʻai, faʻasolosolo, faʻatonu agai i luga.

O le nofoaga autu o le aʻa aʻa i le eleele o loʻo faʻatulagaina. I le gasologa o tausaga, o aʻa taʻitasi e suia le ala o le tuputupu ae ma faʻalauteleina i lalo ifo i le 1.0-1.5 m. O le lautele o le aʻa o le aʻa e faʻaaoga i luga o le taimi, lea e tatau ona manatua i le taimi e fuafua ai le faʻavaeina o aganuu.

A o laʻitiiti, o le paʻu faapelepele peleni i luga o le au ma lala o le skeletal e lamolemole, lanu-lanumumu i lanu, atonu o le siliva. Ufiufi i le tele o lentils poʻo taʻavale. I le aluga o taimi, e mafai ona solo ese ma ni ata tifaga eseese.

E tolu ituaiga o pulumu e faia i luga o le pale o le peleni pele, lea o loʻo i luga o le tuputupu ae ma fualaau aina:

  • vegetative;
  • gaosiga;
  • fefiloi.

O laʻau fiafia e faigofie, susulu, petiolate, lanumeamata i lanu eseese o lanu eseese - mai le malamalama i le lanumeamata. O paʻu o le paʻu o le elliptical, obovate, ovatefa faʻalanu ma isi fomu ma le laina faʻamau. I le pito i lalo o le petioles 2 laufanua o loʻo i ai.

O fugalaau e fuga mai i se paʻepaʻe paʻepaʻe, actinomorphic, bisexual, i ni nai faamalu fugalaau. Fuga i luma o le matagi.

O fualaau aina suamalie e susulu, susulu, i luga o petioles umi.

O fatu o loʻo i totonu o se ponaivi faʻalanu poʻo se fasi uʻumi, lea e tuʻuina i se paʻu pericarp. O le lanu o le perryarp cherry, e faalagolago i le ituaiga, e mafai ona samasama, lanu samasama-lanu piniki, lanu piniki-lanu samasama, mumu, paʻu, pogisa (toetoe lava uliuli). O le tele o fua o fualaau o cherries eseese e mai i le 1.5 i le 2.0 cm le lautele.

E tusa ai ma le tuufaatasiga ma le maualuga o le pulupulu, o ituaiga eseese o cherries ua vaevaeina i ni vaega se lua:

  • "fale", o ona fua e le o tausia lelei; e na o le fou e faʻaaogaina;
  • "bigarro", e mafai ona faʻaaogaina lona pulupulu fou, feaveaʻia i isi itulagi, faʻaaogaina e fai ai siaki, jams, compotes ma isi oloa.

O se faaputuga cherries "Rainer" (Prunus avium 'Rainier').

Eseese o peleni suamalie mo le galueaina o nofoaga i le taulaga

Cherry i le itu i saute o le amataga o le taumafanafana, ona o le fua muamua o le taumafanafana. I le vave o le taumafataga, o cherries e lona lua naʻo le honeysuckle faʻatoʻaga vao. Ole vaitau o le Cherry i le itulagi e amata i le sefulu tausaga mulimuli o Me ma faaiuina i le ogatotonu o Iuni.

O togalaau faʻaonapo nei e aofia ai le sili atu ma le 4000 ituaiga ma hybrids o cherries. O le 20 meter giants e maua mai ai le manulele manu manua o se mea o le taimi ua tuanaʻi. O ituaiga eseese mai le 3.5 i le 5.0 mita e foliga mai, e faigofie ai ona selesele, puipuia mai le lafu manu o lele "tagata gaoi."

Na totoina e le au faifaatoʻaga ni ituaiga fou ma ituaiga o peleni suamalie mo tagatanuu, ituaiga faapitoa mo Siberia malulu, tafia ai le tau le mautonu i le ogatotonu o Rusia ma North-West, faapea foi ma le Matafaga Sasaʻe e felafoaʻi i matagi malolosi.

O le resitala o le setete e aofia ai le sili atu ma le 40 ituaiga o cherries, lea:

  • o fua sili ona tele o loʻo fatuina ai cherries Tyutchevka ma Iput;
  • ituaiga tuai o cherries regionalized - Tyutchevka, Veda, Golubushka, Lezginka, French black, Annushka;
  • o le muamua o le zoned are Goryanka, Iput, Ariadne, Dana, Dessert, Dagestanka;
  • o le tele o cherry cherry mo le itu i mātū o Rusia, e aofia ai Siberia ma Far East - Rechitsa, Odrinka, Tyutchevka, Revna, Bryanskaya pink, Bigarro Burlat, Sweet cherry Sakhalinskaya, Ordynka;
  • uluaʻi vine cherries - Ovstuzhenka vave, Tyutchevka, Fatezh, Symphony.

O cherries faapelepele e le lelei le tino ma e masani lava ona manaʻomia ni elemene. I totonu o le togalaau, e lelei tele le totoina o laau e 3-4. O le au palota lelei o Iput, Veda, Sheepskin.

O cherry mo lau togalaau e mafai foi ona filifilia e le lanu o fua:

  • Pink cherry: Paina Pink, Bryansk pink, Leningrad pink, Oryol mālū, Lagi susulu.
  • Fualaʻau mumu: Teremoshka, Red Hill, Iput, e manatua ai Astakhov, Raditsa, Valery Chkalov.
  • Yellow cherries: Drogana samasama, Zhurba, Chermashnaya.

Cherry fua o lanu eseese.

Eseese o cherries mo Rusia Tutotonu

O ituaiga suamalie suamalie nei mo le totonugalemu o Rusia o loo faamatalaina i faamatalaga nei:

  • O le tele o ituaiga taumalulu-faigata. E le mataʻu le malulu i -32 ° C.
  • Latou te puipuia mai le faʻafeiloaʻi o le tautotogo.
  • O le tofo o uiga o vine i luga o le fua o le 5 sikuea o le 4.5-5.0 vaega mo ituaiga o loʻo lisi atu i lalo.
  • O le tele o ituaiga e aofia i le vaega Bigarro.
  • Fualaau faʻasaina amata mai 4-5 tausaga o le ola.

O le a le mafai ona e faia le mea e te alu i ai?

Eseese o cherries mo le Central Black Earth Region

O le resitalaina o le setete mo le vaega tutotonu o le chernozem e aofia ai ituaiga 10 o cherries, lea e tusa ma le 7 o taimi e tofotofoina ai:

Early pink, Italian, Iput, Beauty Zhukova, Ariadne, Homeland, Orlovskaya Fairy, Orlovskaya pink, Adeline, Poetry.

E tusa ai ma le faʻamaumauga o fualaau o fualaau 'aina, e mafai ona filifili ituaiga vine pele e fautuaina mo le tele o itu i saute o Russe tutotonu mo le vateatea o Central Chernozem (sili atu paleni i tulaga o le tau).

Pe a filifilia ni sieli eseese, e tatau ona faʻalogo lelei i le tau o le nofoaga i le tautotogo. E sili atu ona aoga le filifilia o ituaiga vave-fua o le toto ma le vave ona matua. Afai e leai se toe foʻi mai o le tautotogo ma le tele o mea leaga le lelei i totonu o le eria, e mafai ona e taofi i le vave amata.

Aʻo filifilia ituaiga o peleni suamalie, o le mea autu o le faʻapitoaina i lalo o le tau o le nofoaga e nofo ai.

Fugati Tina ituaiga ituaiga Tyutchevka Toa talotini eseese Iput

Eseese o cherries mo le itu i Matu-Sisifo o Rusia

E faapitoa mo le itu i matu-Western itulagi e leai ni kerupi. E tatau ona tuai ma vave. O lona uiga, o lo latou vave fugaina e le aofia ai ma e tatau ona vave faʻavave. O ituaiga o cherries e fautuaina mo le ogatotonu, Tyutchevka, Fatezh, Symphony na aʻafia i le Leningrad Region.

Eseese o le Seda ma le Yurga o loʻo i lalo o le vaitau o le vave ma le vave o loʻo faʻaleleia mo le itu i North-West. I le taimi nei o loʻo feagai i latou ma suʻega eseese mo lo latou faʻaofiina i le Setete o le Setete.

Eseese o cherries mo Siberia

O le tele o ituaiga o cherries e suamalie mo le totonugalemu o Rusia, o le tele o le malulu ma le tuai ona fuga mai mo le itu i matu o Rusia e mafai ona faʻaaogaina. Aisea ua tuai ai le fuga mai? Le aloese mai gutu o le tautotogo. E le gata i lea, talu ai le tuʻufaʻatasia o le aganuʻu, e tatau ona totōina ia le itiiti ifo i le 2-x-3 ituaiga eseese.

O ituaiga sili ona lelei o cherries ua aloaia mo le itu i Matu o Rusiae mafua mai i le maualuga o le vevela (-30 ... -32 ° С): Rechitsa, Revna, Symphony, Odrinka, Tyutchevka, Bryanskaya pink, Fatezh.

I nofoaga tumaoti o faʻataʻitaʻiga o tagata e totoina togalaau, o loʻo seleseleina le seleseleina o ituaiga o meaʻai suamalie: Northern, Leningrad pink, I le manatuaina o Astakhov.

Eseese o cherries mo Sasae Mamao

I Sisifo Mamao, i le itu o atinaʻeina o faatoaga (Khabarovsk Territory, Primorye, ma isi), ua totoina cherries ma fua mai i togalaau totino: Sweet cherish Sakhalin, Ordynka, Bigarro Burlat, Pink cherry cherry.

Toetoe o tausaga uma lava, e maua ai le seleselega o cherries o ituaiga eseese o Francis, Ariadne, ma Dragan samasama.

Cherries Chermashnaya

Tuputupu ae ma le tausia o cherries i fale o le taumafanafana

O le pele faapelepele o se aga masani lelei mafanafana o le tau. I totonu o le itu i saute, e tupu faʻateleina i le avanoa tatala ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa. I le itu i mātū, o loʻo faʻaalia e fulu uumi, latou te puipuia fale mo le taumalulu. Semi-faasalalauina ituaiga suamalie suamalie na atiae faapitoa mo ia itulagi.

Manaomia eleele

O ituaiga uma o eleele lafulemu, e le gata i le lalelei ma le vaivai, e talafeagai mo cherries. Poʻu oneone papaʻu, o loʻo i ai i totonu o vaipanoa laugatasi e le talafeagai mo cherries. O le aganuu e le mafai ona faʻasalalau nofoaga ma se maualuga maualuga o mea e tupu i le aquifer. Afai o le eleele eleele i le maualuga e 1.5 mita mai le eleele, e le mafai ona totō le peleni. O le aʻa o le aganuu o le a tumau i le maualuga maualuga o le maualuga, lea o le a taʻitaʻia ai aʻa o aʻa.

O le vaitau o le totōina o fatu

I totonu o le itu i saute, e totoina ni fatu faapelepele suamalie i le tautoulu i le faaiuga o Oketopa - Novema. A o leʻi amataina le faʻamafanafana, o aʻa o le fatuga o le a aʻa, ma o le a lelei le vaitau. I totonu o ia itu, e mafai ona totō laau totō i le tautotogo.

I totonu o itulagi ma le vave amataina o le malulu, o le totoina e sili ona lelei i le amataga o le tautotogo. I le vaitau o le tau vevela, o fatu faapelepele suamalie e maua lelei aʻa i le vevela palapala ma ola i le vevela o le tau. I le taumalulu o le a latou masani ai.

Laʻau peleina.

Tulafono mo le totoina o fatugogo

O ituaiga vao e faapipiiina i luga o vavae uumi e totoina i le laina pe a uma le 4-5 mita ma i le va o laina 7 m. Faaaogaina o ituaiga i luga o alalaʻau ma vaivai, o laina ma faasologa o laina e tuua ai le 6x4 ma le 4x3 mita, i le faasologa.

A o lei totoina le siakiina o le fatu fatu. Na o aʻa ua gau, ua le o totoe, ma i le eleele, ina ia aua neʻi momotu, e fai si pisi.

  • O se lua e faʻaleleia ai ua eliina i le tele o aʻa.
  • Ua faataatia le alavai i le pito i lalo.
  • Humus ma le nitrophosphate 50-60 g ua faaopoopo i le lua.
  • O se faaputuga o loʻo faʻapipiʻiina lea e faʻamaʻo ai aʻa.
  • Faʻaleleia ma faʻamamaina le faʻaleleia lelei o le eleele. Mulch.
  • Afai e tatau ai, faatino le teuteuina o le lafoina o tua.

I le taimi o le totogoina o le autumn, o le au o cherries e malupuipuia mo le taumalulu, ua faia fua e puipuia mai le faaleagaina e mata, maunu ma isi meaola faalafua.

Cherry Care

I totonu o vavaega o fualaau laiti, e mafai ona e totoina fualaau faisua le tumau. I luga o eleele palapala, e sili atu le lelei o le faʻaleleia o eleele i fua o fualaʻau lanumeamata.

Mai le 2 i le 3 tausaga le matua, ua faia ai le pale o le peleni suamalie. Latou te fufuluina le aʻa mai lala o le itu, aveese pupu, faʻapuʻupuʻu le vaʻa tutotonu taua. Ua aveeseina i luga o se tafatafa o le itu.

E masani lava ona faʻaaogaina le aganuʻu i le 15 tausaga, ona suia lea i se fatuga laiti. I se aso mulimuli ane, o le laau e matua faʻaitiitia ai le gaioiga, amata ona afaina.

Cherry top dressing

O le faʻaaluina o se tele o meaʻai i luga o le fugalaau ona sosoo ai lea ma le faʻavaeina o fualaʻau, e manaʻomia ai e cherries ni meaʻai faaopoopo. O le tele o fugalaau ma ovaries e paʻu mai ona o le faʻagasologa masani o tulafono faatonutonu a le tagata lava ia.

Amata mai le 5 o tausaga o le soifuaga, o meaʻai ma mineral fertilizers e faʻaaogaina i tausaga taʻitasi i lalo o le peleni pele. O le fua o masini mineral e faalagolago i le fuga o le eleele ma nofoaga (fuafua i le matua o le fua) mai le 70 i le 200 g i lalo o le laau. O le Tuky e salalau le lautele o le pale i lalo o le vai. E mafai ona e tipiina ma le faaeteete ia moa i tafatafa o le pale poʻo le vaeluaina o pusi e faʻatumu ai le faʻalei.

I fualaʻau o minerale, e sili atu ona faʻaoga le nitroammophoska poʻo le nitrophoska. Faʻailoa kulupu ao le i fuga.

I le tasi taimi i le 3-4 tausaga i le tautoulu, 1-3 pakete o le humus poo le faapalaga o loʻo tuʻuina i lalo o le laau mo le faʻamutaina laitiiti.

Ovaries o cherries.

Fafaga talo

Faatasi ai ma le umi o le tau vevela, e faʻamamaina ai laau, ae na o le afa muamua o le vaitau. E tusa o le 20-30 aso ao le i oʻo i le seleselega autu, e faʻamuta le vai. O pi e tipi ma pala. O nisi vailaʻau e faʻaitiitia ai le faʻamaonia i taimi o femalagaiga

Polokalame a le Crown Crown

A oʻo ina totoina ni laau i totonu o se togalaau totō, o le faʻaaogaina o se pale lapisi poʻo se pale faʻalelei e faʻaaogaina.

Faʻatasi ai ma se tulaga e le masani ai, e tolu vaega o skeletal branches o loʻo faataatia. I le vaega muamua 3-4, o le 2-3 ma le 1-2 muamua lala. O le mamao i le va o le tolu i luga o le pitonuu tutotonu o cherry faapelepele e 60-80 cm.

Faatasi ai ma se pale e pei o le ipu, e tasi le vaega o le 4-5 lala ua faia. Ua aveese le taitai tutotonu. O palealii o cherries e sili atu ona aoga. E le maualuga le laau, o le pale o le malamalama. E faigofie ona tausia o ia, e selesele ma puipuia mai osofaʻiga a manulele (faʻapipiʻi faʻapitoa e avanoa mo le faʻatau).

O le teuteuina ma le vevela mama o le pale o cherries (pe a tatau ai) e faia i tausaga taʻitasi. Afai e talafeagai, aemaise lava i le vaivai o ituaiga paʻulaʻau, faʻapuupuu le teuteuina o laʻau, e oʻo atu i le 1/3 o le tuputupu ae. E sili ona lelei le teuteuga i le amataga o le tautotogo po o le mafanafana pe a uma le seleselega.

Puipuiga o cherries mai faamai ma meaola faalafua

Cherry Disease

O cherupi e tele lava ina le mafai ona afaina ai ma e itiiti le aafia i faʻamaʻi nai lo cherries. O faʻamaʻi, e sili atu ona masani le au fai togalaau ile va o le pu (kleasterosporiosis), o le fulafula o le fualaau maa (moniliosis), cocomycosis, ma le mumu siama.O le afaina o faʻamaʻi faʻaleagaina e masani ona matauina i taimi malulu o timuga ma le tele o le sau ma o le vevela e mai le 15 ... + 16 ° С. I nofoaga malulu, o le gaosiga o togalaau e tatau ona faia e aunoa ma le toilalo, e tusa ai ma fautuaga mo le tetee atu i faʻamaʻi.

Antifungal fungicides ma fofo o isi vailaau e tineia ai manu faalafua (Bordeaux liquid, vitriol, Skor, Horus, Khom, Apikaila-Peak) e mafai ona faʻaaogaina muamua mo togafitiga o le tautotogo. Mai i coccomycosis ma moniliosis, o cherries pele e mafai ona togafitigaina ma mycosan, e tusa ai ma fautuaga faʻapitoa. I le vaitau o le tuputupu ae, e tatau ona sui i sauniuniga o meaola o le phytosporin-M, trichodermin, pentophagus ma isi. O fualaau uma lava e faʻaaoga lelei e tusa ai ma fautuaga. A leai, o le aafiaga o le talosaga atonu e le tupu.

Laʻau faapelepele talavou talavou.

Cherry Pests

O meaola e sili ona leaga e afaina i le peleni o ituaiga eseese ia o aphids cherry, o se pele pele, o se siaki mucous pele. O loʻo i ai fautuaga e faʻatino lelei e Actellik-500 EC i luga o se pele pele. E faʻaaogaina i le taimi o le vaitau o le taumafanafana, o le a amata ona fuʻe fua o vine i le taimi nei (liliu piniki). E te manaʻomia se ituaiga vailaʻau? O le filifiliga e mo oe.

Le afaina lelei o le chamomile Dalmatian. 200 g mea malogo (faatau i le fale talavai) sasaa le 1 lita o le vai ma tuu mo le 12 itula. O le ava lenei. Faaopopo le 5 l o vai. Faʻasalaina. Pamu. Silasila pe a ma le 2 vaiaso aʻo leʻi seleseleina. Leisisi Dalmatian o se mea oona. Ma o lona fofo e mamao mai le leaga, e ui lava ua saunia mai le mutia.

Talu ai e masani ona galue malosi faʻamaʻi meaʻai i le taimi mafanafana, lea e ō gatasi ma le faʻavaeina o le fua, e sili atu le faʻaaogaina o vailaʻau o le bioinsecticides (bitoxibacillin, lepidocide, nemabact ma isi) faʻatasi ai ma biofungicides mo le puleaina. O fualaau oona e aoga i le taimi mafanafana o le taimi. Saogalēmū mo le soifua maloloina o tagata matutua ma tamaiti, manulele ma manu. Toeitiiti atoa le vaitau o le taumafanafana e mafai ona faʻaaogaina. Galulue faatasi ma meaola o meaola e pei ona fautuaina.

Au uo pele! E le lisiina e le tusiga ituaiga eseese o cherries. O meaola o fomaʻi ma sauniuniga mo faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi pipisi e fautuaina ma le tatau. Afai e te fiafia i le tusiga, tusi mai ia i matou. Faasoa atu ni togafitiga e te faʻaaogaina, pe aoga tele. E tusa ai ma le a le fuafuaga e te faʻamafanafana ai cherries ma e te faʻavasegaina i tausaga taʻitasi pe tusa ai ma lau fuafuaga (isi). O le a faitau e le au faitau au faʻamatalaga ma le fiafia ma talanoa i ai.