Fale taumafanafana

Evergreen centenarians - conifers

O nisi taimi, e tilotilo atu i le faʻaaliga, e mafaufau tagata: aiseā ua i ai se tagata i se vaitau puupuu i luga o le fogaeleele? O foafoaga atamai e mafai ona mafaufau, lagona ma fatufatu, ola i le va o le 70-80 tausaga, ma laau masani - e silia ma le afe. Masalo i se aso o le a taunuu le miti o le ola e faavavau, ona mafai ai lea e tagata ona fiafia i le siosiomaga i le atoatoa. Seia oʻo mai lenei taimi, e aoga le faamasani i ituaiga eseese o conifers ina ia mafai ona teuteuina lau fale mafanafana faatasi ma i latou.

O nei mea e masani ona fetaui ma soʻo se ata o le laufanua. O a latou faiga faʻamalosi ma le faʻapitoa e manino lelei i luga o le lanu lanumeamata i le taumafanafana. Ma i le malulu, latou te faafouina le fale faʻatasi ma gusi mata ma se manogi manogi manaia. O le tele o fai togalaau latou te ola i le matagofie o latou togafiti, ona e ese le manaia o la latou eseesega. E umi ma uumi. E maua i foliga o se pyramid po o se piko. O le mea lea, o le laufanua e le mafaagaloina o laau oona e tumau pea i loto o tagata faafetai e faavavau. Sei o tatou mafaufau atili i auiliiliga sili ona lauiloa.

Faatasi ai ma le numera tele o centenarians coniferous, o mea faapitoa tulaga ese e sili ona faagaeetia: fir "Old Tikko" i Suetena (silia i le 9 afe tausaga), Pine "Methuselah" i Amerika (e tusa ma le 5,000). I le aotelega, e tusa ma le 20 ituaiga o laau i luga o le paneta.

Fiafia sili ona fiafia - spruce

E leai se tagata i le lalolagi e leʻi faalogo i lenei laau. O le tele o solo ma pese e tusia e uiga ia te ia, o atavali ma taina tala. O le laau e fesoʻotaʻi ma aso malolo eseese, aganuʻu, ma o nisi taimi ma faailoga leaga. Ona o lenei mea, o le laau e afaina mai le tele immobilization, lea e aumaia ai le tele o faanoanoaga i tagata natura alolofa.

O le moa - o se pine e ola ai le pine o le Pine Pine, e mafai ona ola i le maualuga o le 35 mita. E i ai sona pale faʻamaʻi poʻo le tolu tafatafa, e faaiʻu i se pito faʻamalosi. O lala o loʻo i tafatafa o le ogalaau atoa, o lea e toetoe lava a le iloa mai le itu. Latou te tupuina ni nila o lanu uliuli lanu meamata ma se lanu pupula matagofie, e sili ona puupuu nai lo pine.

O le laau e maua toetoe lava i soo se mea i le telē o le Northern Hemisphere. O le vaega autū o le tuki Rusia, lea e ola ai i tafatafa o oak, birch, pine, hazel ma linden. I le natura, e tusa ma le 50 ituaiga o meaola. O nisi oi latou e manuia aʻa i le mutia o fale o le atunuu. O meaola nei e masani ona faʻaaoga.

Laʻau aʻa e latalata i le eleele, o lea e mafai ai e se afa matagi malosi ona tuʻi i lalo. O le mea lea, e le tatau ona totō le laau i tafatafa ane o fale nofo.

Acrocon

O le manogi o lenei ituaiga o loʻo faʻamatalaina e le lautele o le palealii faʻatasi ma lala paʻu. E manatu o le alualu i luma lemu. Mo le 30 tausaga, e oʻo atu i le maualuga o le 4 mita. O le lapoa o le laau e tusa ma le 3 mita. E mafai e le manogi ona malulu le vevela. I le vevela o le vevela e manaʻomia le fafaga.

Tetee

E i ai i le laau se pale paleni ma lalamo tagi, e pei o se nofoaafi, paʻi i le eleele. E oʻo atu i le maualuga o le 8 mita. O le lapoa o se laau matua e tusa ma le 2.5 m.

Euro Maxwell

Laʻau afu i le foliga o se lautele. E talia toleniga malulu malulu ma nofoaga paolo e aunoa ma ni faafitauli. E tupu i le maualuga mita. O le lapoa o le tagata matua matutua e 2 m.

Glauca Globosa

O le laupepa lauiloa e tu i fafo ma nila lanumoana. E maualuga lona maualuga e oʻo i le 2 mita. E faʻaaogaina i le tele o atunuu e teuteuina laufanua o taulaga ma taulaga. Ona o le mea moni o le laau e alu atu i le seleselega, o uluai polo lanumoana e faia mai ia mea, lea e fiafia ai a latou tagata fiafia i le tausaga atoa.

Sulu - o se laau e iai ni lanu viole

Igoa Evergreen o le ituaiga "Pine". E ese mai lona aiga vavalalata i foliga o le nila:

  • vaivai;
  • susulu;
  • foliga laugatasi.

O paʻu paʻepaʻe e mafai ona iloa i lalo o tola taʻitasi, lea e maua ai e le laau se foliga fiafia. O le laʻau ua teuteuina i paʻu viole, o lona autu taua. E faasolosolo malie malie atu ile 10 tausaga, pe a maeʻa ona faʻavaveina. Soifua pe a ma le 400 tausaga. Ua atiaʻe e le au faʻatoʻa ituaiga mea teuteu e faʻaaogaina e teuteu ai taulaga ma taulaga.

Talu ai ona o nila o se laau o loʻo i ai ni faʻamalologa o meatotino, o le paina o le paina i totonu o se fale mafanafana o se manatu sili. E fesoasoani i le tau faasaga i le malulu, faʻamalolo ma le faʻamaʻi manuʻa.

Faʻavae

O le laau o loʻo i ai se ogalaau saʻo ma se pale vaiti e pei o se koluma. E ola i le 10 mita. O lālā mama e faʻasaga i luga, lea e tuʻuina atu ai i le laau se uiga mamalu.

Prostrata

O lea laupepa e lauiloa mo ni lala uumi ua fofola i luga o le eleele, lea e mafai ona ausia le 2.5 mita le umi.

Argenta

O le ituaiga o loʻo faʻaalia i uluaʻi nila siliva, o ona laupega e valiina i le lanu paʻepaʻe. O tautotogo taitasi, o aʻa o se uiga samasama lanu samasama e tupu mai i ona pulupulu. O lea ituaiga faʻapotopotoga e le masani ai e maua ai se vaaiga ofoofogia i luga o le upega tafailagi o se fale. Ma e toetoe a atoa le masina.

Tinamatua

O se laau lau, e ola e oo atu i le 50 cm le umi o le laau matua e 1 m. O le pale e lapotopoto, mafolafola pala. Vavega e aʻafia i vaega laiti.

Leʻau sili ona matagofie

Talu mai le taimi umi, o nei laau ua manatu o se faailoga o le maoae. I le siosiomaga faalenatura, latou te ola i luga o le maualuga e 3 kilomita i luga aʻe o le sami ma e foliga tutusa ma tagata maoae. Tuputupu ae i le 50 mita. E sili atu ma le lua seneturi latou ola ai.

E ui lava i lona maoae, o le arasi o se laau tulagaese, aua e mafai ona teuteuina soo se togalaau aina. Afai e te tuʻuina o ia i le faitotoa i luma, o le siosiomaga o se ituaiga o manumalo ua faia. I luga o laufanua lauolaola - faʻamafanafanaga i le fale. O nisi ituaiga eseese e faʻaaogaina e toto ai laau o le boneai. Ina ia fausia ni laufanua muamua, o ituaiga meaola eseese e masani ona faʻaaogaina:

  • lanu o nila;
  • le umi o nila;
  • le tele o le laau.

Filifilia le ituaiga saʻo, e fautuaina e faamasani muamua i le laau. Mo le faʻaaogaina o fale e faʻaaoga ituaiga eseese:

  1. "Glauca". O le laau e iloga i ni manulele lanumoana. E i ai sona foliga faʻapitoa. E talia ai gutu malulu.
  2. "Breviramulosa". Cedar o lenei ituaiga o loʻo faʻamatalaina i lala ua tatala e tatala, lea e mafua ai le maofa.
  3. "Faʻailoa". E ola le laau i foliga o se koluma. E faia e lala paʻu, e fafagu i luga.
  4. "Pendula". O le laau e taia ma lala paʻu paʻu i lalo, lea e maua ai se manogi manogi manogi.

Faʻailoga mataʻutia

E toatele tagata e manatu afai e taʻua le laau o le larch, ona le aoga lea i ituaiga o meaola. O le mea moni lava e le o le mataupu. O le laau o se tasi o le aiga "Pine", ae le pei o ona aiga, i le tau e toesea ai le nila.

Larch e oʻo atu i le 50 mita le maualuga. I lenei tulaga, o le ogalaau e oʻo i le 1 mita le lautele. O paranesi e ola i se auala mataga, ma se pusa e le mafaamatalaina. O le iʻuga, o le pale o loʻo faia i foliga o se pa. O nei nila e faʻapitoa ona faʻalanu, faʻamalūlū i le paʻi, susulu lanu meamata i lanu. I le siosiomaga masani, e 14 ituaiga eseese. Mo togafitiga o togalaau, o ituaiga nei e faʻaaoga:

  • tagi tele - "Viminalis";
  • 'ua faʻapipiʻiina - "Korelu";
  • faatasi ai ma uluai lala fetolofi - "Toe tali";
  • lala uʻamea - "Cervicornis";
  • foliga mai e leai ni laʻau - "Blue Dwarf".

O lenei eseesega e mafai ai ona e fatuina ni laufanua matagofie i luga o le teritori o eria i le taulaga.

Faaiuga tele

E sili atu ma le selau ituaiga eseese o ituaiga o meaola ninii e pei o se laau ola. E le gata i lea, o le uiga iloga o le fuainumera o nila ile laʻau. O le paina e masani ona tupu i le maualuga o le 50 mita. O le ogalaau saʻo e ufiufi i se paʻu mumu-lanu enaena. O loo iai nilala uumi i luga o lala o le laau ma maua ai se manogi lelei. Pine sa ola mo le tusa ma le 600 tausaga ma toleni le vevela malulu ma vevela.

O le totoina o se pine e tatau ona vave faia, aua e mafai ona malogo ona aʻa i le kuata o le itula. O lea ituaiga laau e le aʻafia i le teritori fou.

Mo le teuteuga o le togalaau, na faia ai e le au faifaatoʻaga ia uluai vaaiga laiti:

  • "Mops" - o se tagata matutua matua ei ai lona foliga faʻapitoa. E tupu i le 1.5 mita le maualuga;
  • "Globosa Viridis" o se uluai laau o le pine pine. Ole maualuga ma le maualuga o le laau e le silia le 100 cm;
  • "Gnom" - o le maualuga o le laau e tusa ma le 2 mita. O le umi o le nila e na o le 4 cm;
  • "Faʻatonuina" - o le vāega o loʻo iloagofie e alofilima ma le faʻavavela. E maualuga lona maualuga i le 2.5 mita Le umi o le matua matua e tusa ma le 3 m.

A aunoa ma se masalosalo, o mea matagofie teuteu matagofie e talafeagai mo le fausiaina o laufanua laufanua ma togalaau. I soʻo se tulaga, e mafai ona avea le paina ma mea e sili ona taua o se fale mafanafana.

O lona Tupu - Thuja

E masani lava ona faʻaaogaina lenei ituaiga o laau e faʻamalosi ai paka a le taulaga ma avanoa lanu meamata. Talu ai nei, o lenei laau e masani ona faʻaaoga e teuteu ai togalaau aina. E talisapaia e le au fai togalaau mo lo latou gafatia e faapaleni ai malulu malulu malulu, lamala ma le maualuga o le vevela.

O le laau talatala e iloga i lala paʻulaʻau lea o loʻo i ai le laʻau lanu moana lanu meamata. O tausaga taʻitasi, e ufiufi ai le laau i nai tamai eleʻele, lea e pei o lapisi faʻasalalau i luga o lanu lanu meamata. I le faʻaopopo atu i faʻasologa masani, arborvitae:

  • faʻailoga;
  • fetagisi;
  • fetolofi.

O le tele o taimi, o togavao e taʻua o "Occidentalis" e faʻaaogaina e mamanuina ai se fuafuaga patino. O le laau e mafai ona ola e oʻo i le 7 mita le maualuga ma faia ai se pale pe a ma le 2 m. O le isi meaola - "Ata o auro" - ei ai le paolo auro o nila. E matua aʻafia aʻa i nofoaga paolo o le togalaau.

O le ituaiga laʻau-tele - "Columna" e manaia ma ona nila o lanu uliuli lanumoana ma se lanu lanu moana. E le mou atu e oʻo lava i le taumalulu, lea e matua talisapaia ai e tagata e fiafia i avanoa lanu meamata. "Paʻu"

O le pepa faatusatusa o le laau thuja - "Holmstrup" o loʻo i ai se foliga faʻapitoa, tusa lava pe maualuga - 3 m. E talia toleniga malulu, faʻaaogaina e teuteuina ma faʻaaogaina e avea o se puipui. O le isi lapoa - "Smaragd" - e ola e tusa ma le 4 m. O le maualuga o se tagata matutua e oʻo i le 1.5 mita. O sea lalelei o le a mautinoa lava le teuteuina o le laufanua o tagata taʻutaʻua o lauusiusi.

O le faamasani ma le mamalu o le au, e faigofie lava ona filifili le filifiliga talafeagai. Ma ia avea le laufanua o le laufanua e avea ma vaovao lanumeamata o le olioli, lea e ola ai faʻatele faʻatele.