Laʻau

Tuputupuina o le togi mai le aʻa i le fale Totoina i totonu o se fagu ma tausi mo le talimalo

Fausiaina o togalaau i le fale i le laasaga

O vailaʻau faʻapitoa (Zingiber officinale) o le aiga Ginger. O lenei aiga e fai ma sui o aganuu faʻafefeteina: turmeric, cardamom, togafiti a Iapani. E i ai foi laau teuteu: lily ginger, globa, Siamese tulip, alpinia.

E faigata le taʻu tonu o le lauʻeleʻele o le faʻaogaina. I le natura natura e mafai ona maua i Initia, Southeast Asia. E faigata ona taʻu mai le mea na sau ai o ia mai o tatou fanua: mai sasaʻe poʻo Sisifo. E oʻo mai i le taimi nei, o le faʻauluina o le ginger officiallyis e faʻaaoga lelei i le kuka ma vailaʻau.

Faamatalaga o le Botanical

O le tele o laʻau na gaugau i totonu o se pusa telefoni. O le gite rhizome o le mea moni lava o se palapala eleele, foliga vaaia, e pei o le pama. A oʻo ina tupu aʻe i totonu, o le maualuga o le vao e 0.7-1 m. O vaega uma o le laau na faʻalauiloa mai ai le manogi o le manogi o lemoni.

I lalo o le natura masani, faʻapupulaina le totō ile vao vao. O lona uiga e mafai ona faʻaleleia i se laufanua malulu taumalulu o le 10 (-1 to +4 ° C) ma le maualuga. I luga o fata o fale maualuluga o fale, o aʻafiaga aʻa e foliga mai ona o oloa faaulufale mai mai Ausetalia, Initonesia, ma Initia Initia i Sautesasae. I a tatou latitudes, e na o totonu lava o le fale e mafai ona ola ai le totino. O tagata fugalaau fugalaau e talia ma le loto i ai lenei mataupu. Ina ia ausia le manaʻoga e manaʻomia, e tatau ona usitai i le tele o fautuaga.

I le itu i saute, e mafai ona e taumafai e atiaʻe e pei o le tausaga.

I luga o le tele o vaʻa, na olaola lelei ai le togafiti i totonu o ipu (e pei ona laveaʻi mai le au vaʻa mai le faʻamaʻi ma isi faʻamaʻi). Aisea e te le taumafai ai e totoina se laau maloloina i lau windowsill?

Totoina o Aso Taʻu

I le siʻosiʻomaga, faʻalauteleina le totō ile tausaga atoa ma tuʻuina mai i taimi taʻitasi le fugalaau. O le mea lea, e leai se taimi faʻapipiʻi manino mo le totoina o togalaau. A oʻo ina tupu aʻe i le ogatotonu, o le totoina i le amataga o le tautotogo e sili ona lelei. O le faagasologa o le tuputupu ae o le rhizome e oʻo atu i le ono masina - i le tautoulu e mafai ona e seleseleina.

Filifiliga ma sauniuniga o le totoina o mea

E faʻapefea ona toto aʻa i le fale

Mo le totoina o aʻa, e le faatauina mai aʻa i totonu o soʻo se tulaga faʻapitoa o le faʻatau, ae i totonu o se faleoloa masani. Alu i le filifiliga ma le faaeteete. O le maualuga e tatau ona lamolemole, e aunoa ma le faaleagaina, faailoga o le malulu poʻo le pala. O le mea sili, o le aʻa e le matutu. E ui o le tulaga e mafai ona faʻamaonia e ala i le galo i le vai mafanafana. O le mea e sili ona taua o le i ai o le fana.

E lua ni filifiliga mo le sauniuni o mea totō e totoina ai:

  1. Otioti le aʻa i totonu o le lobes (o se vaega o vaega, e tatau ona i ai ia le itiiti ifo ma le 2 tupuga tuputupu ae). O fasi keke e tatau ona gaosia. Mo le faia o lenei mea, taofi mo le 10-15 minute i se vaifofo o le paluga faʻasolosolo pe sola i le carbon activated.
  2. O nisi e teena le faiga o fevaevaeaiga. Nai lo lena, e tuʻuina le aʻa i le vai mafanafana mo le 2-3 itula, ma e manaʻomia le faafouina. O nisi taimi e tupu ai le mea lenei: afai o loʻo aʻafia le aʻa faʻamau i totonu o se potu mafanafana ma moli susulu, e amata ona aliaʻe mai totogo.

Gafatia talafeagai ma le eleele mo le tuputupu ae o le totino

Totoina o fatuga i mea faalilolilo i fale

Manatua e tupu le lapisi i le lautele - ia ave se lautele, toetoe lava ile ipu poʻo se fagu. Ina ia mautinoa le aveeseina o le susu mai aʻa i le pito i lalo, ia mautinoa ia tuu se alavai palapala (faalautele le ele, pebbles), ma o lona mafiafia e tatau ona itiiti ifo i le 3 cm.

Ae mo le eleele, e tatau ona mama, vaʻaia, vai ma manava. E mafai ona e ave le eleele atoa mo le totoina o fualaau faisua. O se faʻafefiloi palapala e fetaui lelei foi: oneone, laupepa ma fanua eleeleele i tutusa tutusa. I soʻo se tulaga, ia mautinoa e faʻaopoopo le fuālaʻau mo aʻafiaga o aʻa (o loʻo i ai le maualuga o fuamosa).

O se nofoaga mo le tuputupu ae o le fale

I le avea ai o se fale vevela, e manaʻomia le tuʻuina atu o le mafanafana ma le malamalama lelei. Aloese mai le susulu o le la. A e ola i luga o le laufanua, filifili se nofoaga e susulu lelei, ae ia paolo i le aoauli.

O le nofoaga sili e ola ai o le laufanua.

Pe a tupu aʻe ile fale, ia fautuaina e aveese le pusa i mea totino ma le vevela o le vevela (mai ia Me - amataga o Iuni) i le ea fou (faletalimalo, timu, togalaau). Puipui mai matagi malosi, aua nei galo e uiga i le malamalama saʻo. I le amataga o le autumn, toe foi mai i le potu.

Faʻatoʻa totoina i le vitio a le fale

E taua tele le totoina lelei o togalaau.

  • Tuu le aʻa i luga aʻe o le tuputupu ae, ma faʻalauteleina ile eleele e tusa ma le 3 cm (o le aʻa e le mafai ona ufiufi uma ile palapala, faʻapipiʻi faʻamalosi).
  • I le va o vaega taitasi o aʻa, ia faatumauina se mamao o le 5-6 cm.
  • Suavai lelei, seia oʻo mai pine, tausia le ea vevela i le 15 ° C ma faʻamautinoa le faʻafeinu - faʻamago le palapala ile laitiiti.
  • I lalo o ia tuutuuga, o le a tupu mai le totogo ile 2-3 vaiaso.

E faʻapefea ona tausia le tausiga i le fale

  • Mo le tuputupu aʻe masani, e taua le faʻamautinoa le faapaleniina o le suālaʻau: aua neʻi faatagaina le palapala e faʻamago pe faʻavaivai. E sili atu le faʻaleleia o le vai, faʻafeiloaʻi vai i ni vaega laiti.
  • O le vavalalata i luga o le fana e afaina ai le tulaga o le laau.
  • Ina ia maua ai le okesene i aʻa, e tatau ona e tatalaina le palapala pe a uma ona faʻaulu.
  • E manaomia e le fale le fafaga masani. Soʻo se 2-3 vaiaso, faʻaaoga fomaʻi faʻapitoa. I le amataga o le tuputupu aʻe o le vaitau, taulai atu i le potassium, ao lei amataina le fugalaau, faʻaleleia le fua o le phosphorus.

Seleseleina

Tuputupu ae i le fale i totonu o se ata o le pot

  • E seleseleina le togafiti i le tautoulu (pe afai na e totoina i le amataga o le tautotogo).
  • I le amataga o le tautoulu, faʻaitiitia le faʻasaina i se mea pito i maualalo - i le ogatotonu o le autumn, lau ma lau e tatau ona faʻamago.
  • Ona eliina lea o le rhizome ma saunia mo le teuina: faamama mai le palapala, fufulu pe afai e tatau, ia tuu le malogo.

Fafagaina o Ginger

E tatau ona teuina se aʻa fou i le eleele malulu, mago, ma lelei le vaʻaia ma se vevela i le ea i le maualuga o le 2-4 ° C (nofoaga talafeagai, vaega o fualaau o le pusaaisa). I lalo o ia tulaga, o le aʻa o le aʻa e tumau pea le fou mo le 3-4 masina.

E i ai se mea e teu ai meaai i totonu o le pusaaisa. Manatua i le taimi o le faʻamaloloina o le tele o mea faʻamalolo o loʻo leiloloa. O le mea moni, e te maua se mea manogi e na o le tuʻuina atu o ipu o se mea manaia.

E mafai ona e faʻagogo: tipi le aʻa i fasi pepa ("kesi"), faʻagogo ma teu i totonu o se atigi pusa i le vevela o le potu. Soifua o le tamaʻitaʻi pe a ma le ono masina. O le tuugalaʻau paʻu o loʻo i ai se manogi mataʻutia ma le manogi manogi. Aʻo leʻi faʻaaogaina, e tatau ona faʻafefete i le vai (sasaa vai inu ma faʻatali mo le 6 itula).

Ginger e ola i le fale: amata ona fuga

E faʻapefea ona fuga mai le ata o le ginger

O le togafiti o se togalaau matagofie: o se fugalaau pupula susulu e oso i luga o se uumi umi.