Fugalaau

Laʻau vevela vao

Manatua tala o le tagata faimalaga vaivai Vladimir Klavdievich Arsakev e uiga i le malulu ma ogaoga ogaoga o le teritori o Ussuri? Maoaʻe mauʻoa, o lea ua latou maofa nei tagata suʻesuʻe. E tele ituaiga ituaiga o laau, vao, vine e te le iloa i vaomatua o soo se isi lava eria o le lalolagi. Mongolian oak ma le Chinese magnolia vine, Manchurian walnut ma Ussuri pear, magnolia ma aralia.

O se tasi o atinaʻe mamao mai le itu i sasae o le itu i sasaʻeo le vao, poʻo le vevela. I luga o se aso vevela vevela, o le paʻu paʻu-fulufulu lauulu o lona ogalaau ma le totoina o lala ma le paleni lanu meamata o loo manino ona iloa i luga o le lanu lanumeamata lanumoana o le mamao o sasae. O le vevevet tree e sili atu ona matagofie i le tautoulu, i se ofu auro, e o gatasi ma fusi o fualaau lanu uliuli. E oo lava i le taumalulu, o le faapaleniina o laulaau, e tosina mai ai le laau i lona uluaʻi paʻu ma le paʻu.

Amur Velvet, po o Amur Cork Tree (Phellodendron amurense)

© geneva_wirth

O le maualuluga o le ogalaau o lenei laau e mafai ona iloa saʻo e tusa lava pe paʻi. O le igoa vevevet tree, poo le vevet, na tuuina atu i le laau e tagata muamua Rusia. E taʻua e Botanists le vevela Amur. O le tasi lea o laau aupito sili ona matutua o le laufanua i Sasae Mamao, o lona gafa e amata i le vaitaimi o le Tertiary period. O le amur velvet o se maa faamanatu matagofie o vaomatua o loʻo aofia uma ai Europa, Siberia ma Asia i Sasaʻe i na aso. E le o se mea e tupu mai ai o ia o se tasi e vavalalata i fualaau aina suamalie (moli, lemoni, mandarin) ma e tutusa ma le aiga aʻa. E sili atu ma le 10 isi ituaiga o vevevet e ola i Iapani, Sakhalin, Taiuani ma Central Saina, ae o ia mea uma e maualalo i le itu a Amur i le lelei o le paʻu o le paʻu. O nisi ituaiga o meaola e leai se paluga papaʻu pe leai foi, e sili atu ona leaga ma sili atu le leaga, aʻo i totonu o le vevela o Amur o loʻo ola e oʻo i le 6 inisi le mamafa.

O le vevela Amur sa nofo i totonu o vaomatua i sasaʻe e masani lava i vanu ma vaitafe. O nisi taimi e oʻo atu ai i le maualuga o le 32 mita ma se laina maualuga o le pito i luga i le mita. O lenei laau e masani ona ola 150-200, ma o nisi taimi e silia ma le 300 tausaga.

I le tautotogo, pe a uma le lanumeamata, o le vevela e le tatalaina lau mo sina taimi. E foliga mai o le masina mulimuli ane nai lo isi laau. O mafaufauga o loʻo mafaufau i lenei mea o se ituaiga o toe inisiua pe a oʻo i le tautotogo o le tautotogo. Ae o le saoasaoa o le vevela o le fugalaau pei o le maua mai. Amata ona fuga vave pe a uma lau laʻau, e mou atu i le 8-10 aso.

Amur Velvet, po o Amur Cork Tree (Phellodendron amurense)

O lenei vaitaimi e foliga mai ua na o le faatalitali mo le fia miliona o pi. O fugalaau o le amur vevevet i totonu o itu i sasae o le Pasefika, e lona lua na o le Manchurian linden i le meli. O le mea moni, o le faolo tupe mai le veveve muamua, talu ai e fulafula i le lua vaiaso ao lei tupu le linden. A o tupu mai le pale o le vevele, o le a faʻalogoina se pi o pia, o le aoina faʻapitoa e le gata o le nectar, ae o le pollen. O aiga taitasi o le pusi e seleseleina e oʻo i le 8-12 kilokalama o le meli, ma aemaise lava le lelei o le ao e aoina i aso taitasi e oʻo i le 2 kilokalama. O le meli na aoina mai fugalaau o le vevela o Amur e iai lona lanu lanumeamata ma le manogi ma le manogi. Na maua e tusa lava pe a mavae le 23 tausaga o le teuina, o lenei meli e le o faʻaalia ai ni faailoga o le faʻamalamalamaina. E taofiofia atoa mo se taimi umi ma se mea ofoofogia ma le faamaloloina o meatotino. E faapitoa lava le faʻamalolo mo le maʻi mama.

O fualaau suamalie na totoina i le amataga o le tautotogo ma tautau i le mamafa o fuifui uliuli seia oo i le amataga o le taumalulu. O a latou pupuuli lanumoana e aofia ai fatu fatu e lima, o se meaʻai mo fuga laupapa laʻau ulu, manulele lanumoana, ma manulele.

Amur Velvet, po o Amur Cork Tree (Phellodendron amurense)

Talu mai aso anamua, ua iloa e tagata o le lotoifale ia mea e faʻamalolo ai le laʻau, laʻau ma fua o lenei laau matagofie. O le laupapa laʻau e sili ona taua, e faʻaalia i lona tulaga tulaga ese ma le lanu enaena uliuli. E malosi, malamalama, maualalo-hygroscopic. Ae o le "lafoga" autu lea e totogi e tagata i luga o le tagata lanuʻelelea o le fefaʻatauaiga. I le auala, o le Amur velvet e na o le pau lea o le fale e fetaui lelei mo le gaosiga o mea tau pisinisi.

O le ogalaau ma lala lapopoa o le vevela o loʻo siʻosiʻoina e se vaega mafiafia o le paʻu, e tele lava ina le faʻaalia i isi mea. O le mea moni o se vavega moni lava lea o le natura: mulimuli ane, e le mafai e se mea paʻu ona faʻatagaina le sili atu o le manogi o le suavai ma le gaogao o le galala, e le afaina ai le manogi, tofo o mea e mafai ona faʻafesoʻotaʻi ai. E maualuga le vevela, eletise ma le eletise, e le suia i lalo o le malosi o vailaʻau (acids, alkalis, alcool).

E tusa ma le 90 o le tele o oloa eseese ua faia mai le paipa. E oʻo lava i paʻu ma palu vavalalata e aoina lelei ma faʻaaogaina i le gaosiga o le linoleum, fesoʻotaʻiga ma isi mea faufale ma faʻamaeʻa.

Amur Velvet, po o Amur Cork Tree (Phellodendron amurense)

E taua tele na tatalaina e le au atamamai a Soviet lenei faʻailoga sili ona agalelei. E le o masalomia e le malo o le tsarist sea laau tele o vaomatua o East East ma le oloa mai fafo mai fafo. O a matou tagata suʻesuʻe na faia ni mea se tele e suʻesuʻe ai le biology o le Amur velvet ma le tekonolosi o le seleselega. I le tau mafanafana o le 1933, na saunia ai le vaega muamua o le suʻega (90 tone) o le paʻu paʻu i vaomatua i sasaʻe. Talu mai lena taimi, o loʻo faʻatupulaia pea le maua mai i lea tausaga i lea tausaga. I le faʻatusatusaga, o se suʻesuʻega lautele ma le fausiaina o le vevela Amur i le vaega Europa o le USSR o loʻo faʻatinoina. I le taimi muamua, na ola lenei laau i togalaau aina ma togalaau, ona faasolosolo malie lea ona amata ona faʻaofiina i totonu o faʻataʻitaʻiga ma fale gaosimea o vaomatua.

O le faʻalauiloaina, lautele lautele o le faʻatautaia o le Amur vevevet e tusa ma le 30 tausaga. O le laau o Cork e mafai nei ona maua i vaega tele o vaomatua fou i le Baltic States, Belarus, Iukureini ma le Caucasus. I totonu o Iukureini na o le Amur velvet e totoina i luga o le sili atu i le 5,000 hectares, i le pito i matu o le Europa o le USSR, o lana aganuu e oʻo atu i le lautele o Moscow ma Leningrad. O togalaau fou i tausaga taʻitasi e maua ai le tele o faʻalapotopotoga tau fefaʻatauaiga.

Amur Velvet, po o Amur Cork Tree (Phellodendron amurense)

Ua faʻamaonia e le faʻaaliga ua mafai ona aveʻesea le paluga mai le 18-tausaga le matua, ma o se laau maloloina e 25-tausaga le matua e tuʻuina atu i le kilo kilokalama o le sili ona lelei. A maeʻa le uluai seleselega, o le laau e masani ona tuʻuina atu le malologa mo le 10-12 tausaga. A o faagasolo lea taimi, ua maeʻa ona toe faʻaleleia uma le vaega ua aveeseina.

Mo le fia miliona o tausaga, o loʻo iai nofoaga fou a le Amur vevevet, poʻo le tuʻuina atu o mea tuai, na o le faʻaaloalo lava i le faʻavaega o le natura, o lona taimi nei ma le lumanaʻi, e tele lava ina fuafua e le mafaufau ma le naunau o tagata Soviet.

Amur Velvet, po o Amur Cork Tree (Phellodendron amurense)

© geneva_wirth

Lisi i meafaitino:

  • S. I. Ivchenko - Tusi e uiga i laau