Laʻau

Ixora - Fuʻu Fuimu ma Paʻu Lelei

Ixora le lelei, e ui lava i le tulaga o se tasi o laau pito sili ona mataʻina ma se palanila olaola, e tumau pea se aganuu e le lautele. O le mea o loʻo i ai i le feteʻenaʻiga o le logoleleia o lenei lalelei, lea e manatu le toʻatele e sili atu le faʻamalosi e oʻo lava i le gaoioi mai lea fale teu i le fale e mafai ona taʻitaʻia ai toetoe lava o le tuʻuina atoa o pua ma fugalaau. Ae o le mea moni, o Ixora e le mafaamatalaina ma, e ui i lona le fiafia i suiga o nofoaga, e mafai ona avea o ia ma fetu moni o le aoina o potu. O le lauolaola matagofie o lenei matagofie e foliga mai na faia ina ia mafai ai ona avea ma punavai mo le tele o mea leaga, o lona matagofie e totogi atoa mo se tau tele ma le manaomia o le filifilia ma le faaeteete o tulaga tuputupu ae. E le gata i lea, o le ixora, e ui lava i le tele o ona lauolaola, e na o se malulu malulu e manaomia.

Ixora malamalama mumu (Ixora coccinea). © Farzana Rahman

Faʻamaulūlū faʻamaʻi pepa faʻatasi ai ma le tele o laʻau ixora

O se aiga sili ona lelei o le kofe, o Ixora e masani ona taʻua o se "fugalaau mu," "o se mumu i le vaomatua," po o "le vaomatua." Ma o nei nicknames uma o loʻo faʻamaonia saʻo mai ai le matagofie o lanu, paʻu o le lanu o laʻau. Ae o le laau e leai sona igoa e leai lava mo le paʻu afi, ae o le faʻaaloalo i le atua Hindu. Ixora e masani ona aofia ai i totonu o le lisi o laau sili ona mataʻina o lau fugalaau mai vasega o meaola. O lona tulaga o le "aganuu e le mo tagata uma" e mafua ai le tufatufaina lelei i faleoloa puao, e fesoʻotaʻi faʻatasi ma faigata i le felauaiga. O laʻau ma vine o laau totō o loʻo faʻamanatuina i luga o citrus (mo se faʻataʻitaʻiga, e le faigofie ona fenumiai le ixors i le laumei poo le tangerines), e ui o la latou lanumeamata lanu meamata e sili atu ona mama ma sili atu ona tumu. Ae o Xor e le o se tasi o latou aiga, ae o le Marenovs ma o se aiga o se isi lalelei ma lanu paʻu lanu - gardenia. "Fire Fire" na sau i totonu o matou vaʻa mai le togavao o Asia.

Ixora (Ixora) - o laau vao, o lona maualuga, e tusa lava pe o le natura, ua faatapulaa i le 1.5-2 m, i se aganuu potu e eseese lava mai le 30 cm i le 1 m, e fuafua i le taimi o le teuteuina. O le Brownish, o lanu matagofie e toetoe lava a le mafai ona vaaia i lalo o le tele o laʻau manogi. Oval, faʻatasi ai ma pito pito i luga, o mea manogi ma paʻu, o lau oxora e iloga i se lauulu matagofie ma se vevela tutotonu iloga. I le umi, latou te mafai ona oʻo i le 12 cm. Lanu o le lanu meamata o le ixor e lanu mumu-lanu, lanumeamata. O inflorescences e pala, e fuga i pito o paranesi. O ixors uma o loʻo faʻaalia mai i le tele o faʻamafaʻailoga o le tele o siʻosiʻomaga, e aofia ai fugalaau faigofie e fetaui lelei ma fusi e fa. O le mea autu o fugalaau o Ixora e le gata o le faʻatulagaga tutusa o le numera o petals, ae e matua matagofie lava, acrylic, lanu paʻepaʻe o vali, faʻavasega le atoa o le fugalaau. Lanu mumu, lanu moli, lanu piniki, lanu samasama pe paʻepaʻe-pulou ma se lanu matte e tu i fafo e ese mai le lanu o lau lanu meamata, vavalalata ma o latou lanu ma ofo atu e faamemelo i lanu lanu. O le vaitau o le fuga o le ixora i totonu o potu ma tulaga lelei lelei ma le maualuga o le susu e mafai ona tupu mai le tautotogo seia oʻo i le taimi o le autumn.

Ituaiga o Ixora

E tusa ma le 500 ituaiga o meaola e faʻatasi i le ituaiga Ixor. I totonu o le va o le aganuu, e masani lava o ituaiga o ituaiga ma ituaiga eseese e gaosia mo le totoina o le totō e faʻaaogaina, lea, e le pei o laau toto, e mafai ona faʻamautuina tulaga i totonu o avanoa vavalalata ma e sili atu ona mafiafia ma tele. Mai laau laʻau, e na o le 2 xora e maua:

  1. Ixora javanese (Ixora javanica);
  2. Ixora malamalama mumu (Ixora coccinea).

I le toetoe lava o itu uma, e foliga tutusa ma e eseese naʻo le lanu o le faʻaleagaina ma le foliga o le sepals. Ixora ei ai se lanu mumu sesega, e ui lava i le igoa, moli lanu mumu po o le moli-fulu, fugalaau fugalaau ma se lapoʻa lapotopoto. Ae o le Ixora javanese o se laau lanu lanumumu mumu sesega ma faʻamaufaʻailoga o le gaʻo.

Ixora javanese (Ixora javanica). © Rohini Lakshane

Ixora tausi i le fale

Masalo o le tulaga o le agavaʻa o aganuu e le o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, ae e le mafai ona e valaʻau i ai e matua faigata. Ixora e matua tupu lelei i fugalaau ma faʻatoʻaga. Ae o manaoga mo le ea o le ea e tusa ma le 60% ma e na o le itiiti ifo o le vevela o le vevela mo le taumalulu e mafai ai ona tupu i totonu o se potu. O le mea moni, o le tausiga faʻapitoa e sili atu ona talafeagai mo le au fai togalaau. Ae o le tulaga tulagaese ma le le fiafia o le taimi nei o lenei mea matautia e pei lava ua faia e teuteuina ai totonu.

Malamalama mo Ixora

I le natura, o lenei laau e masani lava i le sili ona malosi, malamalama "tonga". Ixora o loʻo faatumauina pea lona telefoni i totonu o le potu, ae i le taimi lava e tasi e sili atu ona nofouta le laau i le susulu o le la. Xor e tatau ona puipuia ma le faaeteete mai aafiaga o le vaega mulimuli, ae i le filifilia o nofoaga, e tatau ona e tausisia le fuafuaga o le sailia o nofoaga ma le malamalama sili ona susulu. I totonu o le paolo, ma e sili atu i le paolo, e le mafai ona tupu le ixor, ma o le mea e le gata o le a le aoga e faʻamalosia ai e fuga. O le mumulu o le moli e masani lava o se vaega o le faasalalauina o faamai ma meaola faalavela i luga o lenei laau toto, e mafua ai le leiloa o laulaau (amata mai le pito i lalo o le mama).

Ina ia faatumauina le tulaga masani masani, e tatau ona fetuunai le tulaga o le malamalama i le taumalulu. E fautuaina e toe faatulaga Iksor i le nofoaga sili ona mataʻina i le fale. A aunoa ma le faʻamalamalamaina o le la, o le a sili atu ona leaga lona fuga.

I le sailiga o se nofoaga mo Ixora, e mafai ona e taofi uma i sasaʻe ma sisifo, ma faʻamalama i saute faʻatasi ai ma le faʻatulagaga faʻatulagaina o sikola faʻasalalau. O lenei laau e fiafia e ola i totonu o se kativala ma se mea faaopoopo, e le mafai ona tupu, e mafai ona tupu i le pito i tua, ae o loo fuga mai pea ma sili atu ona lauiloa ona o le susulu o le malamalama.

Faatasi ai ma le moli, pe o lona tulaga mausali, o se tasi o taimi sili ona faigata o le ola ixora e fesoʻotaʻi: o laau e le fiafia i soʻo se suiga, e le pei o le feaveaʻi mai lea nofoaga i lea nofoaga ma agai atu i isi fale. O le mafuaʻaga lea e mumusu ai le tele o fugalaau ma kamupanī e ola i luga: ao tuʻuina atu laau i le faleoloa, e mafai ona lafo uma tumutumu ma fugalaau. Ae o Ixora o le a le fano ma o le a le maumau lona malosi e fuga ai i le lumanaʻi, o lea e le tatau ona e fefe i ai pe a faʻatau: o le leiloloa o le tasi vaitau o le a totogiina ma le matagofie o se ata susulu i le lumanaʻi, ma o lea paʻu e le masani ona tupu, ma o faleoloa fugalaau e iloa togafiti eseese e mafai ai e Xora ona matau le suiga. Ae o le uiga o se leaga le tali atu i se suiga o le tulaga e tatau ona amanaia i le olaga i aso faisoo. O le fugalaau o lenei togavao e faigofie ona pa'ū, e tusa lava pe na o sina centimita e alu ai le ulo. Ixora e taofia pea lenei ata pue mai le amataga o le amataga o le amataga o le amataga seia oo i le faaiuga o le fuga. O le mea lea, e sili atu le tuulafoaiina i le gasologa atoa o le vaitau, ae le o le fesiitai pe suia.

Faʻamafanafana mafanafana

O le tulaga o se agaifanua vavalalata e le mafai ona taofia le ixor mai le toe ola o se laau e le mautonu i le vevela. O se fualaau vevela lenei, lea, e le pei o le tele o isi laau vevela, e mafai ona ola mo le tele o masina, e le o se mea e manaia ai, ma le malulu malulu. O le malulu o le taumalulu masani o potu nofo ai e talafeagai lelei mo le ixora i totonu o le faʻavae o faʻataʻitaʻiga (i le taumalulu e sili atu le lelei o le teuina o lenei laau i le vevela mai le 16 i le 18 tikeri, ao le ea vevela i totonu o le potu e le pau ifo ile 14 tikeri).

Ae mo mea o loʻo i totonu o le mafanafana, o le vevela faʻatagaina mo le ixora e fuaina i se faailoga o le 18 tikeri. O laau e totoina lelei i le vevela o le vevela mai le 20 i le 25 tikeri Celsius, ma o le sili atu ona mautu o le vevela, o le tele o le fuga o le Ixora.

Le mafaufau o le sissy o le a avea ma se mea sese tele. E le fiafia o ia i le malulu ma le malulu (e tatau ona puipuia mai laau i le taumalulu i soo se auala), ae e le fefe o ia i le mafanafana o le ea, e fiafia o ia e lele ma e manaʻomia foi ona maua pea le ea fou. I totonu o le taumafanafana, e mafai ona tuʻu i totonu o potu faʻasalalau i taimi uma e iai faamalama matala pe ave i luga o se faapaologa ma le terrace, tuu i totonu o nofoaga malulu faʻatasi ai ma le faʻamalamalamaina o le moli po o le vaeluagalemu, ae naʻo le tulaga e leai ni aʻafia i luga o le laau (e mafai ona toe aumaia pe a maeʻa).

Ixora o se samasama. © chhajedgarden

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

E pei o le tele o togalaau vevela, o Ixora o se agamalū agaalofa ma e manaʻomia ai le faʻamautu. O le mea moni, o le a ia manaʻomia le faʻaauau pea o le faʻaaogaina o le tele o vai i le vaitau o le tuputupu ae malosi. E tatau ona faʻataunuʻuina le auala e faʻaleleia ai le vai pe a maeʻa le pito i luga o le eleele i totonu o ipu, ma faʻamalo ai mai le faʻagogoina o se vaega i le taimi ua mavae. Mo le Xora, e taua le faatumauina o le malulu o le palapala ile eleele. I le taumalulu, o le laau e alu i se tulaga malolo, saunia mo le fugalaau, ma le tele o le suavai e mafai ona afaina ai e le gata o le faagasologa o le faaputuina o fugalaau, ae e taitai atu foi i faafitauli i le pala o le rhizome. I le taumalulu, ua faʻafeiloaʻi le ixor i se faiga masani o le faʻafeinuina lelei, o le palapala i totonu o ipu e faʻamagoina e le gata mai luga, ae i le ogatotonu foʻi, e naʻo le susulu o le susu e maua mai ai ma faʻalavelave masani. Faʻatele masani o le faʻaleleia o vai mo iksors: pe tusa ma le 3 taimi i le vaiaso i le taumafanafana ma le 1 taimi i le 6-8 aso i le taumalulu.

E taua tele le faʻaaogaina o le vai lelei mo le faʻaleleia o vai, ma taofia ai mo le itiiti ifo ma le 3 aso. E sili ona lelei le filifilia o le ixora vai ma uiga muamua agamalu. E tatau lava ona taulai atu i le vevela o le vai, lea e le tatau ona ese mai le vevela o le ea i totonu o le potu.

Manaoga mo le maualuga-maualuga o le asu o se tasi lea o mafuaʻaga e mafua ai ona mataʻutia lenei mea totino. Ma o le faafetai ia te ia o le tele lava o taimi latou te fautuaina e ola i le togavao i togavao. Ae e mafai ona faamalieina uma manaʻoga o le fale i totonu o potu, ona o lenei aganuʻu ua tumu i faailoga o le humidity o le 60-65%. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e faʻamautinoa ai e masani ona faʻaleleia le televave e ono mafai ai ona faʻaleleia le maualuga o le ea. I le taimi galue o le atinaʻega, o Ixora e mafai ona suʻe i aso uma. Ae i le taumalulu, o le togaveveina e naʻo le taui mo le faʻaogaina o le faʻavelaina o le afi, faʻaititia ai le tau o le ea e faʻatusatusa i le taumafanafana. Ixora e le faʻafeiloaʻi le faaputuputu o mataʻu matala o le vai i luga o laulaau ma mea e le maua. Mo laau toto e faʻaaogaina se moli moli. E mafai ona e faʻaleleia le maualuga o le ea i isi auala:

  • faʻapipiʻi se mea e faʻamaualalo;
  • tuʻu laau i luga o se palatusi i le vai poʻo le mutia mumu, faʻalautele le palapala, maʻa mafiafia, eleele teuteu (ina neʻi paʻi le pito i lalo o le tane vai).

Fertilizers mo Ixora

Fertilizer mo ixora e faatoa faʻalauiloaina i le naʻo le vaitaimi o lona atinaʻe malosi. O luga o laei e amata ia Mati ma e malolo ia Aokuso. I le taimi nei, e manaʻomia le fafagaina masani o Ixor, ma le taimi e tasi i le vaiaso poʻo le 1 taimi i le 10 aso. Mo lenei mea totino, o mea faʻapitoa faʻalautele faʻapitoa mo le totoina o vaomatua totonu e sili atu ona talafeagai. I le taumalulu, e faʻasaina le faʻaaogaina o fugalaau mo ixora. E taofi fertilizing, e tusa lava pe faʻapupula pea laau i le tautoulu, e aunoa ma le faʻamaʻiina talu mai Setema i soo se tulaga.

Ixora Orange. © flowerceo

Ixora teuteuina

O se tulaga taua mo le teuteuina o le ixor ma le puipuia o le mafai ona totoina ma le kopiina, o le tele ma le matagofie o le pale o le teuteu taimi. Ae e le pei o le tele o isi fua o fuālaʻau, e manaʻomia e le ixora se teuteu e le faʻaleleia ai fua, ae o se mea e tasi. E selesele lenei fua pe a manaʻomia. Afai o le ixor e tumau pea le faʻatamala ma le manaia, ona mafai lea ona e faʻafefe le tafaoga. Ae e masani lava ona tupu malosi lenei laau ma e aunoa ma le pulea, o le pale a le pale e le o se mea e leiloa: o le togavao ua liua i se lapoa lapoa, ua le toe masani ona foliga mai ma le le maofa tele i lala paʻu. O le mea lea, a maeʻa ona fuga, ia manaʻomia le suʻesuʻeina o Ixora ma faʻapuupuuina pupuʻu uma. I le teuteuina o le iksor e faia le afa o lo latou uumi. Mo lenei mea totino, e taua tele le filifilia o le taimi sao mo le teuteuina. E tatau ona faʻataunuʻu saʻo pe a uma le fugalaau, ae le masani i le tautotogo, aʻo lei toe totoina, a leai e le fuga lau Ixora pe fuga naʻo luga o lālā e leʻi teuteuina.

O se itu taua i le fausiaina o le ixora o le taofia lea o le faalauteleina o lala ma faaosofia ai le mafiafia, lea o le a faateleina ai le numera o inflorescences e mafua mai i se fuataga faigofie - o le faapipiiina o tumutumu o tipu. E masani lava o le mafiafia e na o le lelei mo le vao.

Suiga ma sui

E pei o le tele o fale, e manaʻomia e se tagata se auala faapaleniina i gafa. O le talavou, faʻamalosia le faia o faʻataʻitaʻiga e mafai ona totoina i tausaga taʻitasi, ae o tagata matutua e manaʻomia naʻo se gaosiga i le 2-3 tausaga. O nei laau totō e mafai ona gaosia faʻapitoa i le amataga o le tautotogo, i le vaitau o le a amata ona ola ai laʻau fou ma pupu. A o lei toe gafa, e masani ona faasusu le vai.

O le meaʻai mo le ixora e tatau ona filifilia mai le vaeluaina ma le sologa lelei o le eleele. Mo lenei mea totino, o se mea faʻapitoa, o mea faʻapitoa mo togalaau poʻo se mea e faia e le tagata lava ia, e talafeagai (i le tutusa o lau laʻau, humus, sod, oneone paʻu ma le oneone ua fefiloi). O nisi tagata fai togalaau e fautuaina le peʻa faigofie, oneone ma eleele lauola i vaega tutusa. O se tafaoga taua faapitoa mo le ixora o le natura o le tali o le eleele. O lenei mea ofoofogia tropicana e fiafia i le palapala 'eleʻele, e lagona le leaga e tusa lava pe le lelei le eleele, e le o le taʻua o le alkaline. O le maualuga o le pH values ​​e mai le 4.5 i le 3.5. O le puipuia o chlorosis pe a faʻaaogaina le tu, ae muamua le vai malosi, e faʻaopoopoina le fautuaina e mulumulu le meaʻai i le mama mama.

O le faʻatulagaina o le faʻaaogaina e masani. Pau lava le faigata o le faataatiaina o le maualuga o le alavai, o lona maualuga aupito maualuga e tatau ona 6-7 cm. Pe a faʻavasegaina le rhizome o le ixora, e fautuaina e tausia se palapala palapala, ave ese eleele palapala ma le pito i luga luga o le palapala. I le taimi lava e maeʻa ai le gaosiga, e tatau ona tuʻuina atu le fale i le tele o vaiinu, ma i totonu o le 2 vaiaso - faʻamaualalo agavaʻa o le ea.

Mo lenei faʻatoʻaga totogo, e tatau ona e filifilia ni pusa saʻo. E ui i pupu malolosi ma laʻau lalelei, o le ixors o loʻo i ai se faʻalaʻau aʻa, ma i totonu o ipu tetele latou te lagona le le fiafia. O tane laiti ua filifilia mo lenei aganuu, na o ni nai senitimita sili atu nai lo muamua, ma tupu aʻe i lalo o tulaga o le leai o se fanua saoloto nai lo lona sili atu. A oʻo i le limitefulu o le 40 - 45 cm, e le toe totoina le ixora, ae na o le pito i luga e suia i tausaga taʻitasi (seia oʻo ina mafai ona ola le fale).

Ixora

Ixora faamaʻi ma faʻamaʻi

O aʻafiaga leaga o le ixora e aofia ai le le lelei o le tetee atu i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O lenei laau e masani ona faʻafeiloaʻi i iniseti, iniseti miti ma aphids, ma o laʻititi laʻititi i le tausiga e lava lea e nofo ai le vao atoa.O faʻamaʻi o Ixora, o le chlorosis e masani lava ona feagai, lea e fesoʻotai ma le uamea ma fafaga i vai malulu pe malulu.

Tetee masani ona tuputupu ae:

  • felafolafoaʻi lau i le susulu o le la;
  • mimilo po o le leiloa o laʻau o loʻo maua mai ai fua ma le le lava o le eleele;
  • lanu enaena pe a fausua i vai malulu;
  • leai se fugalaau po o le paʻu i le le lava o meaai;
  • o foliga vaaia o lanu sasama i luga o laulaau e le lava le eletise palapala;
  • malogo, paʻu o lālā i le taimi o le lāmala;
  • pa'ū pauu pe a faʻanofo le fagu poʻo le maualalo o le susu;
  • toesea o laʻau maualalo i le taumalulu o se taunuuga o faiga masani.

Ixora faʻaleleia

O le maualuga o tau mo le ixor, aemaise lava, o loʻo faʻamatalaina e le mea moni o le laau e faigata tele ona faʻalauiloa. E le mafai i taimi uma ona maua a latou lava kopi, ma aʻafia ai laau e masani ona mou ese atu, ma o le gaioiga o le gaosia lava ia e manaomia ai tulaga patino ma le onosai.

Na o le pau lava le auala e taliaina mo tulaga o fale o le vaʻaia. I le ixora, o le 'apical and stem cuttings' ua vaeluaina pe a ma le 10 cm le umi, ia mautinoa o le tipi e mama ma faia i le maualuga o le 45 tikeri. E mafai ona tipiina na o na o le taimi o le tautotogo mai le malolosi o taʻavale, i taimi uma aʻo leʻi aliali mai. E tutusa le tele o oneone i le palapala e talafeagai mo ixora. Ina ia aʻafia le tipi, e tatau ona togafitia i latou ma se stimulator tuputupu aʻe ma tuu i totonu o se mea mafanafana mafanafana, ma faʻalauteleina i le 1.5-2 cm matua saʻo. E tatau ona tuʻuina vave afaina i lalo o le ata ma tausia mo latou maualuga maualuga ma le maualuga o le malulu o le 25 tikeri Celsius. I lalo o tulaga lelei, ma le faʻaleleia o le ea, faʻaleleia o le ea mai le 85%, aʻa aʻa mo le masina.

Ixora lanu piniki. © Rootbridges

E mafai ona e taumafai e tupu le ixora mai fatu, ae o le mauaina oi latou e matua faigata lava. Tui fatu i totonu o se meaʻai lelei oneone-oneone, na o sina mea e sosolo i luga o le eleele. Faʻaleleia fua o faatoʻaga pe a uma le tufatufaina o fatu i luga o le eleele e ala i le sasaina. O pusa e teuina i lalo o le ata i se nofoaga mafanafana ma se vevela o le 25 tikeri. Fatu, aʻo tausisia pea le faʻamaʻi lelei ma lelei le paʻeina i totonu o le 3 vaiaso.