O le togalaau

Totoina o laau ma tausi i totonu o le laufanua eleele faʻatoʻa faʻatoʻaina

Iris (Kasatiki, Roosters) o se laʻau faʻapitoa o le ituaiga rhizome genus. E mafai ona maua Irises i le toetoe lava o togalaau, togalaau ma paka. E sili atu i le 700 ituaiga, o loʻo faʻaalia i ituaiga eseese ma lanu.

Mo lenei mafuaʻaga, na taʻua ai e le tagata lenei fuʻa fugalaau. Na taʻu mai talu mai aso anamua, na faaigoaina iris le atua fafine nuanua o Iris. I fafo atu, o fugalaau irisisi e talitutusa lava ma vavao ma e iai foi le tele o lanu eseese.

Eseese ma ituaiga

Bearded iris na maua ai le lauiloa tele ona o le i ai o lauulu lauulu i luga o pamu. O lenei ituaiga o irisisi e mafai ona eseese siʻusiʻe (i luga, umi, potuʻai ma isi).

O se mea taua pe a tupu ae e manaʻomia ona e totoina lenei ituaiga o iris i le oneone. Ina ia faia lenei mea, e sasaa le oneone i le pito i lalo o le pu ua saunia (i se tamai laulau) ona tuʻu loa lea, tufatufaina ma le faʻaeteete le rhizome. Faʻasalaga e le tatau ona loloto.

Iris Siberia e oʻo atu i le 80 cm le maualuga, aʻo iai fugalaau e oo i le 10 cm, o lanu eseese. O le lanu masani o lenei meaola e tele lanu mai le lanumoana ma le paauli paauli.

Ae o nisi ituaiga o laau, e iai:

  • papaʻe (Snow queen),

  • lanu piniki (Pailani o le Imperial),

  • samasama ma paepae paʻepaʻe (Batts ma Suga).

Faatasi ai ma nei eseesega uma, o loʻo i ai se taua tele o lenei ituaiga - o le manogi e matua leai lava.

Iris japanese (o lona igoa xiphoid) e iai fugalaau tetele (tusa ma le 25 cm le lautele), e sili ona tutusa ma fugalaau orchid.

Iris evansia - o se tasi o ituaiga sili ona tele (e tusa ma le tasi mita le maualuga), lamala-ma le malulu. O fugalaau o le lace, ei ai se nofoaga tutotonu samasama ma se paʻepaʻe paʻepaʻe (lanu uliuli, violēliki ma isi).

Iris Swamp o se eseesega ese mai isi meaola o le mea moni lea o lenei iris e tupu na o le eleele malulu. Mo lenei mafuaaga, e masani ona faʻaaoga e teuteu ai vaituloto.

Uluaʻi iris - ausia na o le 15 cm le maualuga, e tele laulaau ma lanu samasama po o le lanu violē.

Toto Holani (xyphylum) - o se ituaiga o vine, muamua na totoina i Netherlands. Latou te ola ae i se maualuga e le sili atu i le 50-60 cm. O fugalaau e eseese lanu o petals: paʻepaʻe, samasama, moli, lanumoana ma le violet.

Winter-hardy, ae i le maligi leaga e manaʻomia ai se malutaga faaopoopo. E masani lava o lenei ituaiga o iris e faʻaaogaina mo le tipiina, faia o fala.

O Iris e le fiafia - O se fugalaau sili ona manaia, lea e faaliliuina mai le Latina e pei o le "vevesi" o lona uiga "pepelo". Faʻailoa lona igoa mo foliga i fafo e foliga tutusa i le gagana Holani.

O le mea sili ona lelei, o le vaitau o le vavalalata e umi (i le tele o vaiaso). O le vaitaimi o le "ola" o le fugalaau e tasi o le vaiaso.

Totoina o laau ma tausi ile fanua

Irises o laau mama-alofa, o lona uiga o le ki i se vaʻaiga umi ma le lanu o le nofoaga lea i totonu o se vaʻaiga malamalama.

I le taimi o le totoina, e aoga le mafaufau i le mea moni e mafai ona gaoioi irises. O lea i le tausaga e tasi e mafai ona latou vaʻavaʻai mai le nofoaga muamua i le tele o senitimita. O le mea lea, o le totōina e faʻataunuʻuina (i luga o se laina), ae faʻatasi ai ma le faʻaleleia o lālā i luga o le laina. Totoina o tulaga mo ituaiga taʻitasi eseese.

O le mea lea, e fai ma faataitaiga, e tatau ona totoina i luga o lena fasi fanua ia paʻu uamea i le afa muamua o le aso, e sili atu pe afai o se tafega po o se maualuga (mo le tafe mai o le suavai suamalie) ma le i ai o alavai. latou te fiafia i le palapala e susu susu.

Ae i le taimi lava e tasi, o ituaiga uma lava e fiafia i le eleele mauoa, o le mea lea, pe a manaʻomia, i le tautotogo, aʻo leʻi totoina, faʻapipiʻiina le faapalaʻau (aua le faʻaaogaina le mutailia) ma fualaʻau faʻasaina-phosphorus. Afai o le eleele o se mea manogi, e mafai ona e faʻaopopoina se tamai penisina poʻo se fafie. Ma i taimi uma, aʻo lei totoina, e tatau ona togafitia le nofoaga i vaovao ma faʻamamaina i le fungicide (mo le faʻapalapalaina).

Faʻasaina o tau

E aoga le fausiaina o le laau pe a maeʻa maeʻa le palapala ile vao. Afai e ono oʻo mai le vai o le eleele i tafatafa o le eleele, ona aoga lea ile tausia o alavai i le taimi muamua.

O le suāsusu muamua e faʻatino i le taimi lava e uma ai le totoina, ma le isi - e leʻi muamua atu i le tolu aso mulimuli ane.

Fafaga fua i le tautotogo

Mo le vave ulu ma le tuputupu aʻe lelei, irises, e pei o laau uma, e manaʻomia le faʻasaina ma le faʻamalosi. Ae ui i lea, e le tatau ona e faʻaaogaina le meaʻai, o le a amata ona afaina.

Mo laei pito i luga, e tatau ona faʻaaogaina fugalaʻau faʻapitoa o minerale o loʻo i ai fuakalama, nitrogen ma le potassium. E tatau ona e sosolo solo i luga o vao i le tautotogo pe a uma ona amata ona tupu aʻe ia irises. A maeʻa lenei mea, e tatau ona faʻasaina le eleele e faatelevave ai le soloia o fualaau aina.

E le gata i lea, aua nei galo o le tele o le fesuisuiai e leaga tele i laau, faapea foi ma le leai, e sili atu le aua le fafagaina i latou, e pei o le fuluina o vai, nai lo le soona lafo. O nisi o le au faifaatoaga latou te ono teteʻe: aisea e fafaga ai ma tinker i irises, aua o le a latou fuga e aunoa ma lena. Ae e mafai ona e finau ma lena mea.

Mo le sefulu ma le lua o tausaga o le tuputupu aʻe o irises, na i ai taimi na le mafai ai ona fai le laʻei pito i luga mo le tusa ma le tolu tausaga i le laina - ma o le eseʻesega na matua maitauina. Afai e faʻaaogaina le falesa, e sili atu le susulu ma le tele o fugalaau, o la latou fugalaau e sili atu ona susulu ma tetele, o laulaau e maloloina ma manaia, ma e malosi lava le galu e tusa lava pe i ai se malosi malosi latou te le malepe, e le manaʻomia ona nonoa.

Ae o le mea autu i le taimi e tasi - o le tuputupu ae o ia vao e sili atu le vave. Mo nei mafuaʻaga, o le tali i le fesili i le fafagaina poʻo le leai, e le mautonu - e fafaga, ae i le taimi lava e tasi ma le poto ma le faʻaleiga. Ua uma ona ou atinaʻeina se fuafuaga fafagaina ma se faʻalavelave o meaʻai ma mea elemene i le taimi o le vaitau aʻo leʻi amataina le vaitau o le fugalaau. I oʻu irises, ou te iloa latou te fiafia i ai, latou te ola vave ma fuga ma le poto.

Saunia o irises mo le taumalulu

Ona o le uiga masani o irises, e aofia ai le mea moni o lo latou aʻa e ola maualuga, o nisi taimi o lo latou aʻa ua aliali mai luga aʻe o le eleele, o le mea lea, i le taumalulu latou te manaomia ona fufuluina i le eleele ma le peat, a le o lea o le a latou malolo. I le tautotogo, o lenei eleele palapala ua mama lelei.

E le talafeagai lelei Irises mo lau, vaovao, o saito e avea o se mea e ufiufi ai poʻo se isi lava mea e mafai ai ona liusuavai ia irises. Mo le malutaga, e sili atu le faʻaogaina o le eleele. Sasaa sina vaega o lima o palapala ile totonugalemu o le vao ina ia mafai ona ufiufi ai le rhizomes.

A pa'ū le kiona, e mafai foi ona faʻaaoga e avea o se malutaga, e faʻapipiʻi foi i luga o le irises. Ma i le tautotogo, a maeʻa le eleele, e tatau ona tufatufa lelei ma le faʻaeteete le eleele sili atu i le vao. Ae ui lava i lea, i luga o le faʻasalaga o vaitau malulu mo le taumalulu, e le mafai ona tuʻuina atu fautuaga le mafaamatalaina i tagata uma fai togalaau.

Talu ai, pe a tutupu aʻe ni irises i le itu i saute, e mafai ona e faia atoa mea e aunoa ma se malutaga mo le taumalulu, ae i sasae ma matu o Rusia, o nisi ituaiga e manaʻomia lava le malupuipuia puipuia.

Faʻafouina o irises

E tolu ala e faʻapipiʻi ai i totonu o fatu - fatu, totogo po o le rhizome.

E le gata i lea, o le eseesega autu i le va o nei metotia, o le fuga o laau e tupu mai i fatu e tatau ona na o le lua poo le tolu tausaga e tatau ai, ma fugalaau ola mai rhizomes o le a fuga mai i le tausaga muamua.

Faʻafouina o irises e ala i le vaevaeina o le vao

Pe a vaevaeina se vaomatua, na o laau sili ona ola maloloina e filifilia. I le eliina uma o le rhizome mai le eleele, e tatau ona e luluina le lalolagi atoa ina ia iloa lelei aʻa taʻitasi, ona tipiina lea i ni vaega laiti, ina ia tofu vaega taitasi ma fusi laulaau. E vaeluaina laulaʻau i le afa.

A maeʻa lena mea, e tatau ona faʻamaʻi i se vaivaiga vaivai o le paluga o le gaʻo (tuʻu i lalo aʻa i totonu o le vaifofo mo le 10-15 minute), ma vego i le la. Toto i ni pu laiti, e le sili atu i le 3-4 cm ma e le mamao atu i le afa mita.

Faʻaleleia fua o iris

Mo le faʻaleleia e totogo, e tatau ona faʻatali mo le itiiti ifo ma le tasi le fualaau totō, ae pe a maeʻa e mafai ona e faʻaogaina ma le faʻaogaina ni vaʻai laiti. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona vavaeina aʻo leʻi oʻo mai le afifi.

O le taina o loʻo faia e ala i le totōina i le eleele i totonu o se paolo malulu, faia o se lauʻeleʻele. Afai e tatau ai, toe faʻapala. A maeʻa 2-3 vaiaso, e mafai ona mataʻituina atoatoa aʻa.

Iris laau toto

A uma ona fufulu, aoina ovaries mamago. E mafai ona teuina i atigipusa i se mea pogisa ma mago. I le autumn, saunia fatu e totoina i totonu o fagu i se oneone oneone ma ufiufi i le tioata poo le polyethylene (fatuina o se kiona). I le latalata i le tautotogo, o le a totogo laau toto, e tatau ona vevela.

O le tuputupu ae o le tuputupu ae e totoina pe a uma ona tupu ae ina ia lelei le toto. E taua le matauina o le auala lenei e mafai ona faʻalauteleina ai ia ituaiga o vao, ae faʻatasi ai ma fesuiaiga eseese, e ono i ai faafitauli i le tausisia o uiga o tina.

Maʻi ma meaʻai

  • Afai o le fugalaau ua aafia i soo se ituaiga o pala (eg. Fusarium), ona vave aveʻese lea o le vailaʻau o loʻo aʻafia mai le 'upega tafaʻilagi, o le pu lea na tuʻu ai, e togafitia i se solution e 2% o le baseazole. O le fualaau lava lea e tasi e mafai ona togafitia i le rhizome ma aʻo le i totoina, e avea o se mea e puipuia ai.
  • O meaola faalafua e afaina ai irisisi sikoalea e 'aina le mea o loʻo i lalo o peduncles, ma o le mea lea latou te lanu samasama ma feoti ai.
  • O le isi o parasite e faʻasolosolo. Latou te nonofo i lau,liliu ma le vevela), ma o le a faʻavaivaia ia pupuʻu ma e leiloa le lanu o lanu. E mafai ona tupu lenei mea i se taumafanafana matutu, ona o le leai o le susu. O faʻatonutonuga o le kalbofos.
  • O Iris foi ua maofa slugs. O se auala faigofie e taulimaina ai, o le faʻasalalau lea o laʻau susu po o le susu o laʻau paʻu i tafatafa o vao, faʻatali mo slugs e faʻaputuina i latou (latou te faʻaogaina o se malutaga), ona aoina lea ma faʻaumatia i latou.

Bacteriosis poʻo le vaivai vaivai o iris rhizomes

O se tasi o faʻamaʻi matautia e aafia ai faʻafitauli ovaivai, siama, pala palasi. Ua mate le laau ma se tikeri malosi o le pipisi.

Faailoga o lenei maʻi o le pala o laulaau i le pito i lalo o rhizomes, ao lau lanu meamata ma na o le pau ma tagata uma. O le rhizomes lava latou ua liua e avea ma se vai inu. E tatau ona taʻaleʻaina uma vao vao, o mea uma ua faaleagaina, e aʻafia ai mea ola maloloina, e tatau ona faʻamaʻi le taimi e tatau ai.

E vaeluaina vao, ma faʻapipiʻi i le malala koala i nofoaga o fasi pepa, pe a uma ona tuʻuina i fafo i le la i le pito i luga ma rhizomes mo le tasi i le lua aso, mo se mafanafana lelei. Aua e te fefe o le a malolo le irises. O ia auala o se auala e laveaʻiina ai laau mamaʻi. A maeʻa lena mea, o le delenki na mago ma vevela, ua totoina i se nofoaga fou, ma faʻafeinu.

O le eleele i totonu o le nofoaga ua pisia o loʻo faʻamaʻiina i se paluga o le potassium, ma o le mea na pisia e faʻaumatia. Faatasi ai ma se lino talafeagai o rhizomes i le taimi o le faamai, e mafai ona laveaiina ia irises i le toetoe o le selau pasene o mataupu.

O anu e fufulu palapala

I le tautotogo ma le taumafanafana, e ono tulaʻi mai i luga o lau o le iriseslapisi salu, lea e tupu i luga o le taimi, ma mafua ai le faamamaina ma le faifai malie o laulaau. Ole televave o le salalau o nei mea e tutupu ile maualuga maualuga.

Ina ia puipuia le laulaau, e tatau ona togafiti i i latou i le pisipisia i le tautotogo i le amataga o le tuputupu ae o le tuputupu ae o laau, faatasi ai ma le toe faia o le toe faia i le sefulu i le sefulufa aso e faʻamalosia ai iuga.

Ma i le amataga o le vaitau o le vavalalata, o loʻo faʻatulagaina le faʻatonutonuga o le faʻatinoga. E tatau ona maitauina o fofo o tapenapenaga mo laupepa e le lelei, mo le mafuaaga lea e tatau ai ona faaopoopo faʻasoa faapitoa.