O laau

Oriental vaalele: se faʻamatalaga o le laau ma lona ata

O lo tatou natura e iloga e le tele o ituaiga o vao. E tele laʻau e maua ai le tele o fualaau aina i tausaga taʻitasi. E i ai foi isi ituaiga o laau e mafai ona fatuina ni kulupu malulu ma malulu mo se aso malolo matagofie i aso vevela vevela. E pei ona mafai ona e vaʻaia i le ata, o loʻo i ai i le laufanua vaʻaia mea matagofie ma le matagofie, lea tatou te fia tautala i ai.

Eastern "maple"

I le lalolagi e tele laau tuaio loʻo faʻasino i talaʻaga eseese. Faatasi ai ma le matua ma sili ona matagofie laau totō o le vaalele. O lenei aganuu ei ai se talafaasolopito o le tele o tausaga.

O le tele o vaalele e 11 laau mafolafola ma laau. O le tele o laau vaʻa ola e ola i Amerika i Matu, Asia Minor, ma Europa.. I le Caucasus, ei ai laau ola umi, o ona tausaga e tusa ma le 2 afe tausaga. O le sui matua o vaalele o laau ola e ola i Turkey, o lona matua e 2300 tausaga. O le maualuga o le laau e oʻo atu i le 60 mita, ma o le faataamilosaga o lona ogalaau e 42 mita, o le laina o le pou e 13.4 mita.

I aso anamua, na taʻua e le tagata o le vaalele o le "sasa" sasaʻe, aua o lea o laulaau, e pei ona vaaia i le ata, e pei o laʻau lau. E le pei o le oona, o vaalele laʻau e umi atu le ola ma tele lapoa. E aʻafia i se tasi o laau tele i luga o la tatou paneta. E iloa o aso anamua sa i ai ni faʻataʻitaʻiga masani o vaalele tetele, i lalo o le paolo e oʻo atu i le faitau selau o tagata e mafai ona natia. Ole laʻau faapitoa o laau laʻau e lauiloa i atunuu e iai vevela vevela, pe a latou maua le paolo ma le malulu. Sa latou fiafia i le alofa tele i le faitau aofaʻi, ma, ina ua uma ona totōina, fausia uma togalaau.

Oriental laʻau photo ma faʻamatalaga

I atunuu o le Far ma Middle Sasaʻe, faʻapea foʻi i luga o le Peninsula o Balkan, ua leva ona totoina e tagata nonofo vaʻalele vavalalata i tafatafa o latou fale, malumalu ma vaieli. O latou faia se ata tele ma malulu i aso vevela. I le gagana Turki ma le Peresia, o le vaalele e taʻua o se paʻu. I taimi tuai, na tusia e tusisolo e uiga ia i latou ma tuuina atu igoa sili ona malolosi o laau, o tala fatu.

O le vaituloto o Oriental o se laau maualuga. I le averesi, o le ogalaau e oʻo i le maualuga o le 25-30 mita, o le faataamilosaga o le ogalaau e oo i le 12 mita le lautele. Ua matou vaaia i se ata o se vaalele o lona pale e maualalo ma lautele, matala ma salalau. O lālā paʻepaʻi e alu ese le ogalaau toetoe lava i le taumatau saʻo, ma o pito sili ona maualalo e faʻapipiʻi i le eleele.

O laulaau i luga o lālā e lima-ma le itiiti ifo i le fitu-lobed, ma i luga o vanu laiti e tolu-lobed. La latou umi e oʻo i le 12-15 cm ma le lautele 15-18 cm. O le laau ei ai ona fua - e tele-aʻa, latou taumalulu, ma pe a mavae le taumalulu latou te paʻu i totonu o ni nai fatu. Latou te ola i le gasologa o le tausaga, ua vaevaeina i fualaau aina laiti ma ave mamao e matagi. O fua laititi e taua o "vaalele."

E oʻo lava i le ata sili ona lelei e le mafai ona faʻamatala vaaiga matagofie o se vaalele. E matagofie mea uma i totonu o se laau, e amata mai i laulaau ma faaiu i lona paʻu e le masani ai. Ua avea le vaalele ma mea e sili ona fiafia i ai le tele o fai togalaau, ona o ona uiga teuteu.

Ua ola le laau vaovao i tafatafa o vaitafe ma vaitafe, i vanu, vaomatua, gorges, i vaomatua o mauga. E mafai ona i luga o le sami maualuga e oo atu i le 1500 mita.

Totoina ma le tausiga

Oriental vaalele laau e faatatau i laau e ola vave. A maeʻa ona totō, o laau talavou i tausaga taitasi i le tuputupu ae e mafai ona tulaʻi i le 2 mita. Sycamore fatu e tumau pea le aoga mo le tausaga atoa, i le noatia i le teuina lelei. E fautuaina laʻau ina ia teuina i se nofoaga malulu ma malulu. A o le totoina fatu, e tatau ona latou susu i le vai mo sina taimi.

E mafai ona faia le tau i le tautotogo po o le tautoulu. O le laau e le lelei i le tuufaatasiga o le eleele, e ui lava e fiafia i le loloto ma le susulu o nofoaga. O laau e taua o le malulu, e masani lava ona sulu i le vevela e oo i le -15e uiga iI. I le totonugalemu o Lusia, e fautuaina e filifili nisi ituaiga o fualaau vavalaʻau o le vaovao mo le totoina. I nofoaga vevela, o se aganuʻu le totoina o vaomatua i luga o vai;

  • vaitafe;
  • vaitafe.

O le a sili atu le tuputupu aʻe o Chinarini pe a faʻapea totō i luga o le eleele vevela ma eleele 'aina ma faʻainu vai masani. I nofoaga laugatasi o le a tupu tele pe afai e maua i le suavai. O le laʻau tele e fiafia i le susu. Faʻamamaina lelei, o le a tumau lava i fafo mai isi laau o loʻo i totonu o le togalaau.

E tatau ona teuteuina le vaalele i taimi uma e aveese ai lala ua faaleagaina. O se lauulu lauulu e talafeagai foi e fatu ai se fale teuteu.

Paʻu laau


O lea la e mafai ai e le laau ona manuia le taumalulu, e tatau ona e popole muamua i lenei mea. Mo lenei mafuaʻaga, ua saunia le mulch, e aofia ai lālā faʻasolosolo, laʻau. E mafai foi ona e faʻaaoga lau e pei o mulch.

O le laufanua o Oriental e fetaui lelei lava i se ituaiga o nofoaga masani. O le laau ua fesuisuiaʻi e fetaui ma tulaga o le taulaga.. E le fefe i mea faʻamaʻi, lea e taua tele i le lalolagi nei. Chinar e teteʻe i faʻamaʻi eseese. O manaʻoga autu mo le atinaʻe manuia:

  • timuga fafaga;
  • oso i totonu o se nofoaga malamalama.

Fafagaina ma toe gaosia

Tagata faʻapitoa fautuaina e ai le laau i na o tausaga muamua o lona olaga. Afai e lelei le eleele, ona le mafai lea ona fafagaina le vaalele, o tulaga masani lava e lava mo ia.

I le tulaga o gasegase po o le tuai ona tuputupu ae E manaomia le fafagaina o le vaalele, ae muamua e tatau ona e filifili pe o le a le mea o loʻo misi. Afai e tupu le vaalele i le masani, e tatau ona e faʻaaogaina le faʻaleleia o le fugalaʻau. Ia mautinoa ia mulimuli i faatonuga mo le faʻaaogaina ae aua le faʻaopopo tele.

I le taimi o le tautotogo o le laau toto ua totōina ile eleele mamafama mo le totoina o le autumn, e sili atu le eleele mama. O fatu e totoina lelei, i le loloto pe a ma le 50 cm. I le lumanaʻi, ao tupu le laau, e mafai ona toe totoina.

Afai e te vaʻaia ma le totoa i le ata o le vaalele sasaʻe, ona e le mafai ona fenumiai ma se isi laau. E ese mai i vaomatua uma ona o lona mana ma le mamalu matagofie, o se pale lautele ma lautele. O lona uiga iloga o le faʻaaogaina o le paʻu. O lenei vaega o le vaalele sasaʻe e manaʻomia le gauai. E tatau ona faʻamautinoa e le solia le amio saʻo o le cortex. Afai e tupu lenei mea, ona mafai lea ona ulu atu meaola faalafua i manua i luga o le paʻu, e mafai ona maʻi le laau.

Afai ei ai poto masani i le totoina o laau ma le taina ma le taoto, ona mafai lea ona e totoina se vaalele i lenei auala. E sili ona lelei le faʻaaogaina o auala sili ona faigofie ma taugofie mo le totoina. Afai e saʻo mea uma ma tausia se vaalele, o le a maofa mo le fia selau tausaga ma lona matagofie ma maua ai le malulu i le paolo o se pale malosi.